Λέσχη Φίλων και... αντιπάλων

Η εποχή Λάμπρου Σκόρδα στον Αρη έλαβε τέλος. Ο 48χρονος οδοντίατρος παραδίδει τη σκυτάλη στον μέχρι πρότινος φίλο και συνεργάτη του Θανάση Αθανασιάδη. Ο Αρης του Ογιος, του Φερέρ, του Μπάγεβιτς κ.α, ανήκει πλέον στο παρελθόν. Η σύνθεση του νέου ΔΣ της ΠΑΕ.

Λέσχη Φίλων και... αντιπάλων
Αρης από κούνια

Ο Λάμπρος Σκόρδας ανέλαβε πρόεδρος του Αρη το 2006, ωστόσο στα διοικητικά της ομάδας μπήκε νωρίτερα και συγκεκριμένα το 2004 όταν ήταν διευθύνων σύμβουλος της διοίκησης του Νικήτα Ματθαίου. Αρειανός από κούνια, αφού περισσότερα από 20 χρόνια είναι μέλος του Ερασιτέχνη, ενώ μαζί με τον Γιάννη Σαουρίδη ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του κεντρικού "Super 3", στα μέσα της δεκαετίας '80.

Ανέλαβε τον Αρη σε μία δύσκολη περίοδο, όταν η μιζέρια, η γκρίνια και τα προβλήματα είχαν γιγαντωθεί. Κατάφερε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάνει όσα έπρεπε ώστε ο Αρης να κερδίσει ξανά τον σεβασμό των αντιπάλων, αλλά και την εμπιστοσύνη του κόσμου. Μπήκε στο άρθρο 44 και εξυγιάνθηκε οικονομικά, έριξε το βάρος στο εμπορικό κομμάτι με την ανακατασκευή του "Κλεάνθης Βικελίδης" και την αξιοποίηση των χώρων πέριξ του γηπέδου (μπουτίκ, καφετέριες κ.α.) για να μπουν λεφτά στα ταμεία, ενώ με το σωστό μάρκετινγκ εκμεταλλεύτηκε την περιουσία της ομάδας (Αμορόζο, Κόκε κ.α).

Λάμπρος Σκόρδας:

"Στα 48 μου χρόνια δεν αλλάζω συμπεριφορά, ούτε αντιλήψεις".

"Όταν τα βουβάλια σκοτώνονται, την πληρώνουν τα βατράχια".

"Ας έρθουν στη Λέσχη τον Ιούνιο, που θα γίνουν εκλογές, να προτείνουν άλλο πρόεδρο, εγώ και η διοίκηση θα είμαστε υποψήφιοι. Αποδείξαμε ότι έχουμε τις ικανότητες να πάρουμε μια ομάδα την οποία είχαν καταδικασμένη".

"Τα διοικητικά θα γίνουν η αιτία σε λίγο να κλείσω το οδοντιατρείο μου".

"Ο Αρης δεν είναι μαθημένος ούτε σε συμμαχίες ούτε βέβαια να σκύβει το κεφάλι. Στόχος μας είναι η ομάδα να είναι αυτάρκης, αυτόνομη και να μην έχει ανάγκη από κανέναν".

"Οταν σε ένα παιχνίδι δεν παίζεται ποδόσφαιρο, αλλά στρατέγκο και βλέπουμε πως θα βάλουμε βόμβα ώστε να μην περάσει ο αντίπαλος, τι να συζητάμε. Αν κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται τι λέω, ας μάθουν στρατέγκο".

"Κάποιοι δεν θέλουν να πάει μπροστά το ποδόσφαιρο και παίζουμε ένα ριάλιτι. Αυτοί που δίνουν περισσότερα τηλεφωνήματα κερδίζουν".

"Αυτοί οι άνθρωποι που ήταν δίπλα στον Άρη και τώρα είναι απέναντι μου, μίλησαν με τον πιο απαξιωτικό τρόπο για μένα".

"Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε τη συμπεριφορά κανενός που να προσβάλει την αξιοπρέπειά μας ή του συλλόγου".

"Ο Αβραάμ Παπαδόπουλος ήθελε να φύγει και να πάει στον Ολυμπιακό. Νομίζω ότι το ξέρετε όλοι".

Αγωνιστικά, οι "κίτρινοι" τερμάτισαν δύο φορές στην 4η θέση, μπήκαν στους ομίλους του κυπέλλου UEFA, έφτασαν στον τελικό κυπέλλου (τρίτη φορά από το 2003), ενώ στην ομάδα ήρθαν παίκτες αξίας και προσφοράς που έδωσαν άλλη αίγλη στον σύλλογο.

H συμφωνία με Φερέρ

Η μεγαλύτερη κίνηση του Λάμπρου Σκόρδα, κατά τη διάρκεια της θητείας του στον προεδρικό θώκο, ήταν η συμφωνία με τον Μανουέλ Φερέρ και η ανάληψη του μάνατζμεντ της ΠΑΕ από την εταιρεία Once. Ηρθαν παίκτες της αξίας του Ρονάλντο Γκιάρο και του Σέρχιο Κόκε, ενώ ο Φερέρ έφερε στο Χαριλάου τον Γκιγιέρμο Ογιος, τον άνθρωπο που έκανε τον Αρη... υποφερτό στα μάτια του κόσμου, παίζοντας ελκυστικό ποδόσφαιρο.

Τα πράγματα, όμως, δεν κύλησαν όπως είχαν σχεδιαστεί, αφού αίφνης ο Μανουέλ Φερέρ αποφάσισε να αποχωρήσει από τους Θεσσαλονικείς. Αίφνης; Μάλλον όχι, αφού φαίνεται πως το κακό υπήρχε εδώ και καιρό.

"Την ομάδα τη βρήκα στην 3η θέση στη Β' Εθνική, έχοντας κερδίσει την άνοδο με γκολ στο τελευταίο λεπτό του τελευταίου αγώνα, και πέρυσι τερμάτισε 4η στο πρωτάθλημα, εξασφαλίζοντας θέση στο ΟΥΕΦΑ. Το πρόβλημα στον Άρη τώρα είναι ότι διοικούν ένας οδοντίατρος, κάποιος που ασχολείται με την πληροφορική, ένας αρχιτέκτονας και ένας ιδιοκτήτης γραφείου ταξιδιών. Πώς μπορούν να διοικήσουν αυτοί; Έφυγα, γιατί δεν μπορώ να συνεννοηθώ με τέτοια άτομα", έλεγε ο Φερέρ σε συνέντευξή του λίγες μέρες μετά το διαζύγιο με τον Αρη.

Ο Αρης "λαϊκής βάσης"

Ο Αρης έγινε ουσιαστικά η πρώτη ελληνική ομάδα που ακολούθησε το μοντέλο "λαϊκής βάσης". Τον Ιανουάριο του 2006, υπογράφεται η ιδρυτική διακήρυξη της Λέσχης φίλων Αρη, η οποία αποτελεί τον φορέα όπου κάθε Αρειανός μπορεί να βοηθήσει την ομάδα. Δύο χρόνια αργότερα το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί την... ταφόπλακα του Λάμπρου Σκόρδα.

Η κόντρα με το κατεστημένο

Ο Λάμπρος Σκόρδας λειτούργησε αρκετές φορές με το συναίσθημα και όχι με τη λογική. Ειδικά όταν ο Αρης αδικήθηκε από τη διαιτησία, ο 48χρονος παράγοντας δεν δίστασε να βγει στα κανάλια, να εκδώσει ανακοινώσεις και να εξαπολύσει επιθέσεις στην ΚΕΔ, αλλά και τον Βασίλη Γκαγκάτση. Για τον κόσμο του Αρη, ο Λάμπρος Σκόρδας ήταν η φωνή του. Ισως γιατί ποτέ δεν αποποιήθηκε την οπαδική ταυτότητα του. Γι'αυτό και πολλές φορές δεν δίσταζε να παρακολουθεί παιχνίδια του Αρη από την εξέδρα και όχι από τα επίσημα, όπως θα άρμοζε σε έναν πρόεδρο ομάδας.

Η εποχή Μπάγεβιτς

Σεπτέμβριος 2007. Ο Αρης βρίσκεται σε αναζήτηση προπονητή και οι πρώτες φήμες ότι ο Λάμπρος Σκόρδας προσέγγισε τον Ντούσαν Μπάγεβιτς ολοένα πληθαίνουν. Λίγες μέρες αργότερα οι φήμες παίρνουν... επίσημο χαρακτήρα, αφού ο Λάμπρος Σκόρδας παραδέχεται δημοσίως ότι συζητά με τον νυν τεχνικό της ΑΕΚ το ενδεχόμενο συνεργασίας. Η αγωνία και συνάμα ο ενθουσιασμός των φίλων του Αρη έχει χτυπήσει... κόκκινο. Ολα τελειώνουν θετικά όταν χτυπάει το κινητό του Σκόρδα και στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής ακούγεται η φωνή του Σέρβου προπονητή: "Ερχομαι..."

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς αναλαμβάνει τον Αρη και καταφέρνει να τον οδηγήσει στους ομίλους του κυπέλλου UEFA, να αναδείξει το ταλέντο του Θανάση Παπάζογλου, αλλά και να τον στείλει στον τελικό κυπέλλου του Καυταντζογλείου, κόντρα στον Ολυμπιακό. Ο,τι αρχίζει ωραίο, όμως, τελειώνει με πόνο, όπως λέει και το τραγούδι. Η μεταγραφή του Αβραάμ Παπαδόπουλου στον Ολυμπιακό ραγίζει το γυαλί στις σχέσεις του Μπάγεβιτς με τον Σκόρδα. Το μέχρι πρότινος αφεντικό στα αποδυτήρια (βλέπε Ντούσκο) χάνει τον έλεγχο και καταλαβαίνει ότι πλέον δεν μπορεί να συνεχιστεί η συνεργασία των δύο πλευρών. Το διαζύγιο έρχεται και αποτελεί το έναυσμα για μια δικαστική διαμάχη, με κερδισμένο τον Σέρβο.

Η κόντρα του με τους οργανωμένους

Θανάσης Παπάζογλου: "Η συμπεριφορά του κ.Σκόρδα άλλαξε τη στάση μου απέναντι στην ομάδα. Έβλεπα την ομάδα να έχει επιθετικό πρόβλημα και σε κάθε παιχνίδι ήμουν σαν θηρίο στο κλουβί".

Σέρχιο Κόκε: "Προσωπικά, με τον κ. Σκόρδα πρόεδρο, δεν μπορώ να παραμείνω στον Αρη. Όποιος κάνει λάθη, πρέπει να τα παραδέχεται".

Γιάννης Κόντης: "Ο Σκόρδας δεν ήθελε τον Εστογιάνοφ. Είναι πολλά τα λάθη του. Το σημαντικότερο είναι η λήψη αποφάσεων. Είτε είχε να κάνει με το κούρεμα του γκαζόν είτε με την επιλογή παικτών. Με το πως εμφανίζεται γενικά ο Αρης".

Θανάσης Αθανασιάδης: "Σε όλα τα θέματα δεν μπορεί να υπάρχει ταύτιση απόψεων. Σε κάποια θέματα υπήρχε διαφορά αντίληψης".

Η μεγάλη δύναμη του Αρη και φυσικά του Λάμπρου Σκόρδα ήταν οι οργανωμένοι οπαδοί και δη ο Super 3. Ουσιαστικά αυτούς εξέφραζε και αυτοί τον στήριζαν. Οι καλές σχέσεις όμως δεν είχαν όρκους αιώνιας αγάπης, αφού το γυαλί ράγισε. Πολλοί απόρησαν όταν είδαν μερίδα του κόσμου να βρίζει τον Σκόρδα στον εντός έδρας αγώνα με τον ΠΑΟΚ, τη στιγμή που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο προσπαθώντας να ηρεμήσει τα πνεύματα ώστε να επαναρχίσει ο αγώνας. Πολλοί απόρησαν όταν είδαν το πλάνο της κάμερας να δείχνει τον Σκόρδα μαινόμενο να βρίζει τον κόσμο.

Αυτή η αγάπη, λοιπόν, άρχισε σιγά-σιγά να χάνεται. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που κατηγόρησαν τον 48χρονο οδοντίατρο για υπέρμετρο... προεδριλίκη και εμπλοκή του στο προπονητικό κομμάτι. Το γυαλί ράγισε ακόμα περισσότερο όταν παίκτες -αγαπημένοι της εξέδρας- εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους προς τη διοίκηση. Τρανό και πρόσφατο παράδειγμα ο Σέρχιο Κόκε, ο οποίος ήταν το... προστατευόμενο είδος του Σκόρδα (με υψηλή ρήτρα αποδέσμευσης), αλλά έφτασε στο σημείο να λέει πως δεν πρόκειται να συνεχίσει στην ομάδα όσο είναι πρόεδρος ο Σκόρδας. Τα πράγματα πήραν χειρότερη τροπή όταν είδαν το φως της δημοσιότητας σενάρια που ήθελαν τον Παπάζογλου και τον Βιτόλο να αποτελούν μεταγραφικό στόχο του ΠΑΟΚ.

Βέβαια, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ο Σκόρδας έχασε μεγάλο μέρος της εμπιστοσύνης του κόσμου όταν οδηγήθηκε σε διαζύγιο με τον Μπάγεβιτς, αλλά και όταν, με τον Κίκε Ερνάντεθ στο τιμόνι, ο Αρης πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, χωρίς να αναλαμβάνει δράση ώστε να αλλάξει τα κακώς κείμενα. Το θέμα είναι πως αυτή η κόντρα γιγαντώθηκε όταν ο Αρης έχασε την είσοδό του στα πλέι οφ της φετινής Superleague, σφραγίζοντας μια αποτυχημένη, αγωνιστικά, χρονιά παρά τις υποσχέσεις στην αρχή της για το αντίθετο.

Ο αποκλεισμός από τη Σλάβεν

Η χρονιά ξεκίνησε με τις καλύτερες υποσχέσεις και δεν ήταν λίγες οι φορές που ακούστηκε από επίσημα χείλη η λέξη υπέρβαση. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι. Ο πρόωρος αποκλεισμός από τη Σλάβεν έφερε γκρίνια και διχόνοια. Ξαφνικά δημιουργήθηκαν δύο στρατόπεδα μεταξύ των παικτών (Έλληνες και ξένοι) άρχισε η αμφισβήτηση για το ρόστερ της ομάδας, ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς έγιναν αντιληπτά τα κενά που παρουσιάζει σε θέσεις η ομάδα. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η καρατόμηση του Κώστα Νεμπεγλέρα, ο οποίος αποχώρησε από την ομάδα μετά από πολυετή θητεία τόσο στην Α’ όσο και στη Β’Εθνική.

Τα χρέη στους παίκτες

Η θητεία του Λάμπρου Σκόρδα στον προεδρικό θώκο του Αρη ξεχώρισε κυρίως λόγω της οικονομικής διαχείρισης. Ο Αρης του Κοντομηνά και των σεϊχηδων άνηκε στο παρελθόν. Η υπαγωγή της ομάδας στο άρθρο 44 και η οικονομική της εξυγίανση έφεραν την διοικητική ομαλοποίηση και την ηρεμία. Ωστόσο, πριν από λίγο καιρό τα πρώτα σύννεφα έκαναν την εμφάνισή τους, αφού αρκετοί παίκτες εξέφρασαν ανοιχτά τα παράπονά τους για καθυστέρηση πληρωμών. Η ανακοίνωση της ΠΑΕ ότι η ασυνέπεια της ΕΡΤ εχει προκαλέσει προβλήματα ουσιαστικά αποτέλεσε παραδοχή του όλου θέματος. Ο Σκόρδας χρεώθηκε την καθυστερημένη αντίδρασή του που δημιούργησε μια αλυσίδα προβλημάτων και είχε ως αποτέλεσμα να χαλάσει η ομαλή οικονομική λειτουργία του συλλόγου.

Από φίλοι... αντίπαλοι

Όταν ανέλαβε την προεδρία του Αρη ο Λάμπρος Σκόρδας, ουδείς πίστευε πως λίγα χρόνια αργότερα θα υπάρξει διχασμός, ο κόσμος θα παρακολουθεί έναν αλόγιστο εμφύλιο πόλεμο και ο σύλλογος θα οδηγηθεί σε εκλογές μέσα σε κλίμα αμφισβήτησης και έντασης. Βλέπετε, δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τη μέρα που ο Λάμπρος Σκόρδας, ο Θανάσης Αθανασιάδης, ο Θεμιστοκλής Μπεκιάρης και άλλοι πολλοί αποφάσισαν να αναλάβουν τις τύχες της ομάδας για ένα καλύτερο αύριο. Όλα αυτά το 2006, γιατί το 2009 η φιλία... διασπάστηκε και ο μέχρι πρότινος β’αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Θανάσης Αθανασιάδης, αποφάσισε πως έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει ότι με τον Λάμπρο Σκόρδα ο Αρης έφτασε στο... ταβάνι του.

Ετσι, έβαλε υποψηφιότητα για τις εκλογές του Μαΐου, αμφισβήτησε δημόσια τον πρώην πλέον στενό του συνεργάτη και υποσχέθηκε μεταγραφικές κινήσεις που θα δώσουν ξανά στην ομάδα πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Σκόρδας ήταν πλέον μόνος του. Το δείχνουν και οι μόλις 615 που ανανέωσαν την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Οι υπόλοιποι 1896 θεώρησαν πως η θητεία του Λάμπρου Σκόρδα έληξε και είναι ώρα για αλλαγή σελίδας.

Το συμπέρασμα

Εν συντομία...

Επί των ημερών του Λάμπρου Σκόρδα

* Ο Αρης έφτασε στην οικονομική εξυγίανση με την υπαγωγή στο άρθρο 44.
* Κατέλαβε δύο φορές την 4η θέση στο πρωτάθλημα.
* Προκρίθηκε για τρίτη φορά τα τελευταία 5 χρόνια στον τελικό κυπέλλου.
* Επέστρεψε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
* Προκρίθηκε για πρώτη φορά στους ομίλους του κυπέλλου UEFA.
* Ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας ο Ντούσαν Μπάγεβιτς.
* Ηρθαν στην ομάδα παίκτες της αξίας του Μάρσιο Αμορόζο.
* Ανακατασκευάστηκε το Κλεάνθης Βικελίδης και δόθηκε έμφαση στο μάρκετινγκ και το εμπορικό κομμάτι.
* Εξασφάλισε τηλεοπτικό συμβόλαιο με την κρατική τηλεόραση.
* Δημιουργήθηκε η Λέσχη Φίλων Αρη.










Ο Αρης γύρισε σελίδα και αφήνει πίσω του την εποχή Σκόρδα. Ο Θανάσης Αθανασιάδης είναι νέος, έχει αγάπη για τον Αρη, έχει όνειρα και στόχους και -το σημαντικότερο- έχει όρεξη να κάνει πράξη αυτό που είχε προαναγγείλει ο Λάμπρος Σκόρδας σε μία από τις συνεντεύξεις του: "Θέλω ο Αρης να διεκδικεί κάθε χρόνο το πρωτάθλημα".

Οι άνθρωποι κρίνονται από τα έργα και όχι από τα λόγια. Στο χέρι του Αθανασιάδη είναι η αγωνιστική ανάσταση της ομάδας και η δημιουργία ενός συνόλου ικανού να μπει σφήνα στους μεγάλους της Αθήνας.

Οσον αφορά στον Σκόρδα μπορεί πλέον να ανοίξει ξανά το οδοντιατρείο του, το οποίο -όπως είχε πει- θα θυσίαζε για το καλό της ομάδας: "Τα διοικητικά θα γίνουν η αιτία σε λίγο να κλείσω το οδοντιατρείο μου", είχε πει.



News 24/7

24MEDIA NETWORK