Γιάννης Γούμενος: Ο ασφαλιστής που έφερε την ανασφάλεια στον ΠΑΟΚ

Οι φίλοι του ΠΑΟΚ είναι απαιτητικοί. Ονειρεύονται την ομάδα τους στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος, να ανταγωνίζεται στα ίσια τους μεγάλους της Αθήνας. Ο ασφαλιστής στο επάγγελμα Γιάννης Γούμενος δεν βοήθησε προς αυτήν την κατεύθυνση και σύντομα οι οπαδοί του κήρυξαν τον πόλεμο. Η πολιτική που ακολούθησε προκάλεσε ουκ ολίγα προβλήματα. Το contra.gr παρουσιάζει μία ανασκόπηση της θητείας του στον ΠΑΟΚ

Γιάννης Γούμενος: Ο ασφαλιστής που έφερε την ανασφάλεια στον ΠΑΟΚ

Οι φίλοι του ΠΑΟΚ είναι, ως γνωστόν, απαιτητικοί. Ονειρεύονται την ομάδα τους στην πρώτη θέση του πρωταθλήματος, να ανταγωνίζεται στα ίσια τους μεγάλους της Αθήνας.
Ο Γιάννης Γούμενος δεν βοήθησε προς αυτήν την κατεύθυνση και σύντομα οι οπαδοί της ομάδας και ιδιαίτερα οι πιο φανατικοί του κήρυξαν τον πόλεμο. Όχι χωρίς αιτία. Η πολιτική που ακολούθησε ο Γούμενος όσο είχε τις τύχες του Δικεφάλου στα χέρια του αποδείχθηκε αδιέξοδη και προκάλεσε ουκ ολίγα προβλήματα στην ανεύρεση της διάδοχης λύσης. Το χειρότερο; Για να έρθει ο μεγάλος επενδυτής τον οποίο χρόνια ψάχνουν τον ΠΑΟΚ οι εγγυήσεις που πρέπει να πάρει είναι πολλές, κυρίως στο οικονομικό τομέα. Aς ανατρέξουμε όμως στην προεδρική θητεία του Γιάννη Γούμενου για να δούμε πως ο Δικέφαλος του Βορρά οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Ο Γιάννης Γούμενος, που γεννήθηκε το 1961 στη Γαβαλού Αιτωλοκαρνανίας, είναι αυτό που ονομάζουμε αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας. Αρχισε από τα χαμηλά για να ανέβει σιγά σιγά κλίμακα χωρίς να φτάσει πάντως σε δυσθεώρητα ύψη. Υπήρξε στέλεχος και στη συνέχεια υποδιευθυντής στην "Ασπίς Πρόνοια" όπου δημιούργησε τη φήμη του καλού πωλητή ασφαλιστικών προϊόντων. Ηταν δραστήριος, έξυπνοςαλλά και φιλόδοξος. Προτίμησε να αφήσει τη σχετική άνεση που προσφέρει η μισθωτή εργασία και να δημιουργήσει κάτι δικό του έτσι ώστε να αποκτήσει μεγαλύτερη οικονομική άνεση. Το 1992 λοιπόν ιδρύει πρακτορείο ασφαλιστικών υπηρεσιών και αφού οι δουλειές πήγαν καλά προχώρησε μαζί με τον Βασίλη Παγώνη την Βορειοελλαδική ΑΕΠΕΥ και κάνει την είσοδό του στο χώρο του χρηματιστήριου.

Το ρευστό που απέκτησε κατά τη διάρκεια της χρυσής περιόδου της Σοφοκλέους (την περίοδο 1999-2000 όταν και ο τελευταίος Ελληνας διάβαζε «Κέρδος» και «Ημερησία») θέλησε να το επενδύσει σε δραστηριότητες στη Θεσσαλονίκη. Δεν θα λέγαμε ότι έκανε και τις σοφότερες των επιλογών. Εβαλε χρήματα στον εκδοτικό όμιλο «Παρατηρητή», ιδιοκτησίας Πέτρου Παπασαραντόπουλου αλλά στις 2/10/2004 ο κάτοχος του 55% Παπασαραντόπουλος εγκαταλείπει τη διεύθυνση, απόφαση που προκάλεσε αντιδράσεις στους εργαζομένους και άφησε εκτεθειμένο τον Γούμενο (Πηγή: «Βήμα», 27/8/2006).

Η εμπλοκή του με τον ΠΑΟΚ

Πότε μπαίνει στο μυαλό του Γούμενου η ιδέα να αγοράσει τον ΠΑΟΚ; Το Νοέμβριο του 2003 το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών περνάει στα χέρια του αλλά και στα χέρια του συναιτέρου του Βασίλη Παγώνη. Η ταραγμένη εποχή του Γιώργου Μπατατούδη τελειώνει και αρχίζει αυτή του …"μεταπωλητή" Γούμενου.

O χαρακτηρισμός ανήκει στον ίδιο. Γνωρίζοντας ότι δεν έχει την οικονομική επιφάνεια να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ όταν ανέλαβε την ομάδα, δήλωσε ότι θα παίξει το ρόλο μεταπωλητή εφαρμόζοντας πρόγραμμα εξυγίανσης της ΠΑΕ έτσι ώστε να έρθει (πάνω σε άσπρο άλογο;) ο μεγάλος επενδυτής με τον οποίο ο Δικέφαλος θα πορευτεί στο δρόμο των επιτυχιών. Η αλήθεια είναι ότι ο Γούμενος το πίστευε. Μια άλλη αλήθεια είναι ότι απέτυχε οικτρά, φέρνοντας σε δύσκολη θέση και τον εαυτό του.


Φιάσκο Νο 1: Υπόθεση Λουκά

Λίγο πριν ο Γιάννης Γούμενος γίνει αφεντικό στον ΠΑΟΚ ανοίγει... παρτίδες με τη δικαιοσύνη. Όπως αναφέρει το «Βήμα», στις 17 Οκτωβρίου του 2003 το Τριμελές Εφετείο Κοζάνης του επιβάλλει ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή για απάτη εις βάρος επενδυτών στο χρηματιστήριο. Ο νόμος Βενιζέλου που δεν επιτρέπει σε ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί να ασκούν την προεδρεία ΠΑΕ τον αναγκάζει να γίνει αντιπρόεδρος. Το καλοκαίρι του 2004 (αρχές Ιουνίου) σύμφωνα με ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας αθωώνεται από το Πενταμελές Εφετείο και αναλαμβάνει και επισήμως καθήκοντα προέδρου. Είναι το καλοκαίρι της μεγάλης προσμονής για τον ΠΑΟΚ. Της προσμονής της εισόδου της ομάδας στους ομίλους τουΤσάμπιονς Λιγκ.

Σε αυτήν την περίπτωση ο Γούμενος μπορεί να ισχυριστεί ότι στάθηκε άτυχος. Φυσικά δεν έφταιξε ο ίδιος που ο ΠΑΟΚ χρησιμοποίησε στο πρώτο ματς των προκριματικών με τη Μακάμπι Τελ Αβίβ τον τιμωρημένο Λιάσο Λουκά. Όμως η UEFA ήταν αναγκασμένη να εφαρμόσει τον κανονισμό. Και ο Δικέφαλος χάνει τη ρεβάνς στα χαρτιά και φυσικά αντίο…σεντόνι. Το όνειρο είχε γίνει εφιάλτης. Αρκεί να σας θυμίσουμε ότι εκείνος ο οδυνηρός αποκλεισμός προκάλεσε στην ομάδα αλυσιδωτές αντιδράσεις. Κάκιστη ψυχολογία, άσχημη πορεία στο πρωτάθλημα, απομάκρυνση του Αγγελου Αναστασιάδη και πρόσληψη του Ρολφ Φρίνγκερ στον οποίο ο ΠΑΟΚ ακόμα χρωστάει.


Φιάσκο Νο 2: Υπόθεση Τούμπας

Οσοι κατά καιρούς εξέφρασαν την επιθυμία να αγοράσουν τον ΠΑΟΚ, ανέπτυξαν μία ιδιαίτερη, ...ερωτική σχέση με το γήπεδο της Τούμπας η οποία όμως δεν είχε ανταπόκριση. Πεσκέσι το γήπεδο ήθελεο Ιβάν Σαββίδης για να αναλάβει την ομάδα ενώ και ο Γιάννης Καμπάνης θεωρούσε ότι η Τούμπα θα έπρεπε να περάσει στα χέρια του νέου ιδιοκτήτη.

Σχέδια για το γήπεδο είχε βεβαίως και ο Γούμενος. Πίστευε (ορθώς κατά τη γνώμη μας) ότι ένα νέο γήπεδο με εμπορικές χρήσεις στα πρότυπα του Σταδίου Καραϊσκάκη θα έδινε ώθηση στην ΠΑΕ και συγκριτικό πλεονέκτημα στο Δικέφαλο σε σχέση με τις άλλες ομάδες της πόλης.

Eγιναν μελέτες, δημιουργήθηκαν μακέτες, υπήρξε σχέδιο για 23 στρέμματα συν έκταση για εμπορική εκμετάλλευση. Ανάμεσα σε αυτά και μία υπόσχεση. Ότι το Μάιο του 2005 το γήπεδο θα γκρεμιζόταν για να αρχίσουν τα έργα. Όμως η χρηματοδότηση του έργου παρέμενε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Τα σχέδια δεν προχώρησαν και η Τούμπα με κάποιες βελτιώσεις, έμεινε στη θέση της.


Φιάσκο Νο 3: Στο κυνήγι του χαμένου επενδυτή

Θέσαμε το ερώτημα σε άτομο που γνωρίζει πολύ καλά τα του ΠΑΟΚ: Καλά, από πότε ψάχνει ο Γούμενος επενδυτή για την ομάδα; Η απάντηση: Από τη στιγμή που ανέλαβε. Τι αποτελέσματα είχαν οι προσπάθειες; Κανένα, είναι μία επιεικής απάντηση.

Προσεγγίσεις σε γνωστούς επιχειρηματίες έγιναν. Η πιο σοβαρή ήταν αυτή προς τον Θόδωρο Αγγελόπουλο ο οποίος με σχετική ανακοίνωση παραδέχθηκε ότι του έγινε η κρούση. Αλλωστε ο ίδιος επιχειρηματίας διευκόλυνε τον ΠΑΟΚ με 400.000 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2006. Όμως η υπόθεση δεν προχώρησε παραπέρα.

Για τους Καμπάνη και Σαββίδη τα είπαμε και παραπάνω. Μάλλον δεν ενδιαφέρονταν σοβαρά. Ο Αλέξανδρος Μαμιδάκης έκανε πίσω αφού τα χρέη ήταν και είναι πολλά. Κάποια στιγμή ήρθε στο προσκήνιο το όνομα του Ευάγγελου Μυτιληναίου αλλά η ενασχόλησή του με τον Ηρακλή δεν του άφησε και τις καλύτερες αναμνήσεις.


Το τελικό συμπέρασμα

Το σενάριο περί εμπλοκής Κοπελούζου

Υπήρχε αρκετός καιρός που στα δημοσιογραφικά γραφεία γινόταν αντικείμενο συζήτησης το σενάριο περί εμπλοκής του επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζου στα διοικητικά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Η αλήθεια είναι ότι ουδέποτε ο Κοπελούζος εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.Μία τέτοια λύση θα ήταν σίγουρα εξαιρετική για τον Δικέφαλο του Βορρά αλλά τα πράγματα δεν εξελιχθηκαν όπως θα ήθελαν οι φίλοι της ομάδας.

Αν ο Γιάννης Γούμενος ανέλαβε τον ΠΑΟΚ έτσι ώστε να μειώσει το χρέος της ΠΑΕ και να παραδώσει την εταιρεία σε καλή κατάσταση στον «μεγάλο επενδυτή» απέτυχε οικτρά. Παρέλαβε μία κακή κατάσταση (χρέος 15 εκευρώ) και παραδίδει χάος (χρέος 33εκ ευρώ και κατά άλλους 37εκ ευρώ).

Αν απλώς ήθελε να κερδίσει σε αναγνωρισιμότητα δεν νομίζουμε πάλι ότι πέτυχε το σκοπό του. Από πολύ νωρίς έστρεψε τον κόσμο εναντίον του και έφτασε στο σημείο να κυκλοφορεί με άντρες ασφαλείας στη Θεσσαλονίκη για να μην δεχθεί επιθέσεις. Πριν όμως φροντίσει να προσλάβει «φουσκωτούς»,δέχθηκε επίθεση τον Ιανουάριο του 2005 έξω από το σπίτι του στο Ωραιόκαστρο της Θεσσαλονίκης.

Eν τέλει, συνέδεσε το όνομά του με μία περίοδο διοικητικής αστάθειας που συνοδεύτηκε από μέτριες αγωνιστικές επιδόσεις και μεγάλη αναστάτωση με κριτικές, καταλήψεις, επιθέσεις, αντιδράσεις και γενικά μία κατάσταση που δεν ταιριάζει σε ένα λαοφιλές σωματείο όπως είναι ο ΠΑΟΚ. Ο Γιάννης Γούμενος αφήνει πίσω του ουσιαστικά μία καμένη γη και ας ισχυριζόταν ότι έχει φέρει στην ομάδα 7 χορηγούς και ότι έχει μπει οικονομικός προγραμματισμός στα της ΠΑΕ. Οι αριθμοί, που είναι πάντα αμείλικτοι, άλλα λένε.

Τι μέλλει γενέσθαι για τον ΠΑΟΚ

Η λύση Βεζυρτζή είναι προσωρινή για τον Δικέφαλο αφού στόχος του σχήματος που συγκρότησε ο νέος επικεφαλής της ομάδας είναι η ανεύρεση του ισχυρού επενδυτή που θα βγάλει μια για πάντα τον ΠΑΟΚ από το οικονομικό αδιέξοδο. Πέρα από κάθε αμφιβολία οι επιλογές των Μπατατούδη και Γούμενου έφεραν την ομάδα σε δεινή θέση αφού η διαχείρισή τους μόνο επιτυχημένη δεν αποδείχτηκε.

Τι, κατά τη γνώμη μας, οφείλει να κάνει η νέα διοίκηση, όποια και αν είναι; Να βάλει τάξη στα οικονομικά (φυσικά) και να απαλλάξει το σύλλογο από την τοπικιστική νοοτροπία που χρόνια τώρα δημιουργεί πρόβλημα απομόνωσης. Όμως τα πράγματα, όπως τονίσαμε και στην αρχή, μόνο εύκολα δεν είναι. Ο Νίκος Βεζυρτζής έχει αρκετή δουλειά μπροστά του αλλά θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα γιατί τα χρέη πνίγουν ήδη την ΠΑΕ. Κάθε μήνας που περνάει ανεκμετάλλευτος δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα. Και όσο το άνοιγμα μεγαλώνει, οι πιθανότητες της έλευσης του επενδυτή-σωτήρα μειώνονται.

News 24/7

24MEDIA NETWORK