Οι αναμνήσεις ενός ντέρμπι

Ο πρώην άσος του Ολυμπιακού Ντουντού, και οι Έκι Γκονζάλες, Χουάν Χοσέ Μπορέλι και Ζιλμπέρτο Σίλβα οι οποίο στο παρελθόν αγωνίστηκαν με την φανέλα του Παναθηναϊκού μίλησαν στον Βασίλη Τεμπέλη και στην εκπομπή “Πάμε αποδυτήρια” του Sport24 Radio 103.3, για το αυριανό ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός.

Οι αναμνήσεις ενός ντέρμπι

Ντουντού:

“Για μένα είναι από τα μεγαλύτερα ντέρμπι του κόσμου. Θυμάμαι με μεγάλη χαρά αυτά τα ντέρμπι τόσο στο Καραϊσκάκης όσο και στο Ολυμπιακό Στάδιο. Είναι μεγάλα ματς, για τους ίδιους τους ποδοσφαιριστές. Ο Ολυμπιακός έχει πάντα το αβαντάζ, λόγω της ποιότητας που έχει, λόγω των παικτών που έχει και φυσικά λόγω της έδρας. Τόσο ως πρώην ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, όσο κι ως οπαδός της ομάδας χαίρομαι όταν μαθαίνω ότι νικάει και θυμάμαι αυτή την ατμόσφαιρα στο Καραϊσκάκης. Θα μιλήσω για εμένα, πώς το έζησα εγώ. Σίγουρα υπάρχει άγχος, προσμονή κι αυτή είναι μεγαλύτερη από τα άλλα ματς. Πριν από το ματς μπορεί να σκέφτεσαι πολλά πράγματα, αλλά μόλις αρχίσει δεν σκέφτεσαι τίποτα. Όλες οι σκέψεις που έκανες το προηγούμενο βράδυ δεν υπάρχουν. Υπάρχει ισορροπία συναισθημάτων και προσπαθείς να κάνεις το καλύτερο. Πρώτα είναι η τακτική, αλλά υπάρχει και το συναίσθημα. Κάθε ποδοσφαιριστής ζει το ματς με το δικό του ρυθμό. Η πιο ισορροπημένη ομάδα είναι αυτή που θα πάρει τη νίκη. Μετά είναι το συναίσθημα, το πάθος. Συνηθίζουμε να λέμε ότι το ντέρμπι είναι διαφορετικό και για τον Παναθηναϊκό και για τον Ολυμπιακό. Είναι ένα ντέρμπι διαφορετικό, είναι ένα ντέρμπι παγκόσμιο. Πιστεύω ναι, το Καραϊσκάκης παίζει το δικό του ρόλο. Ο κόσμος ωθεί την ομάδα προς τη νίκη. Διαφορετική ατμόσφαιρα και διαφορετικό κίνητρο. Η πίεση που ασκεί ο κόσμος του Ολυμπιακού είναι μοναδική. Η πιο δυνατή ανάμνηση είναι όταν πανηγυρίζαμε με τον κόσμο τα γκολ. Γινόμασταν ένα, νιώθαμε το ίδιο πάθος. Μοναδικό συναίσθημα. Οι Έλληνες οπαδοί είναι ακόμη πιο φανατικοί κι από τους Βραζιλιάνους. Όλοι εδώ στη Βραζιλίας γνωρίζουν για το ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό. Το θεωρούν ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι της Ευρώπης. Η πίεση που υπάρχει εκεί, δεν συγκρίνεται με εδώ”.

Έκι Γκονζάλες:

“Έχω πολλές καλές αναμνήσεις από τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Η καλύτερη ανάμνηση είναι ο τελικός του Κυπέλλου, όταν πήραμε το τρόπαιο απέναντι στον Ολυμπιακό. Ήμασταν ανώτεροι. Μπορεί να παραλληλιστεί με το Ρίβερ – Μπόκα. Είναι λόγω συναισθήματος Όλος ο κόσμος εξαρτάται από αυτό το ντέρμπι. Ευγνωμονώ τον Θεό που έπαιξα στα Μπόκα – Ρίβερ και Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Προσωπικά, προσπαθούσα να είμαι συγκεντρωμένος. Να παίξω καλύτερα. Πάντα κοιτούσα ποιος θα έπαιζε από την άλλη ομάδα, ποιος θα με μάρκαρε. Και ξεκουραζόμουν, προσπαθούσα να χαλαρώσω πριν το ματς. Όλοι στην Αργεντινή, όσοι ασχολούνται με την μπάλα, ξέρουν ότι είναι σημαντικό ντέρμπι. Ότι έχει πολύ πάθος. Το ντέρμπι είναι πάντα ντέρμπι και δεν έχει σχέση με τη βαθμολογική διαφορά. Ο Παναθηναϊκός περνάει μια μεταβατική περίοδο, ελπίζω να ξαναγίνει μεγάλη ομάδα. Όλα παίζουν ρόλο. Η συγκέντρωση, η τακτική, η φυσική κατάσταση. Πρέπει να έχεις το μυαλό σου εκεί για 90 λεπτά. Είναι όλοι καλοί παίκτες. Ο Λέτο, ο Τσόρι , ο Καμπιάσο είναι γνωστοί. Εγώ θα σταθώ στον Βιγαφάνιες. Είναι εξαιρετικός παίκτης κι ελπίζω να έχει την εξέλιξη που όλοι περιμένουν. Τα πήγε καλά στον Παναιτωλικό. Έχει όλα τα προσόντα, για να γίνει μεγάλος ποδοσφαιριστής. Προβλέπω ότι θα κερδίσει ο Παναθηναϊκός 2-1”.

Χουάν Χοσέ Μπορέλι:

“Τα ντέρμπι Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού έχουν πολύ πάθος. Τα θυμάμαι ακόμη. Μπορεί ο Ολυμπιακός να έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα, αλλά είναι ντέρμπι. Θυμάμαι πόσο ευτυχισμένος ήταν ο κόσμος του Παναθηναϊκού, όταν νικούσαμε στα ντέρμπι. Μακάρι να γίνει και τώρα. Σε κάθε περίπτωση το θέμα είναι να γίνει ένα καλό ματς, από ποδοσφαιρικής σκοπιάς. Η πιο καλή ανάμνηση ήταν το 2-1 που κερδίσαμε στο Καραϊσκάκης, με Καπουράνη κι εμένα. Μοιάζει πολύ με το Μπόκα – Ρίβερ. Με το πάθος, με το πως το ζει ο κόσμος όλη την εβδομάδα, όλη η χώρα. Μοιάζουν πολύ από πλευράς πάθους. Το χειρότερο ματς ήταν αυτό που μας κέρδισαν 1-0 με ένα πέναλτι που δεν ήταν. Επειδή κρίθηκε από ένα πέναλτι που δεν ήταν. Και είναι πολύ άσχημο να χάνεις ένα ντέρμπι έτσι. Δεν μεταδίδεται ζωντανά, αλλά όλοι βλέπουν τα γκολ. Το θεωρούμε παγκόσμιο ντέρμπι. Το ντέρμπι είναι πάντα ντέρμπι, είναι ειδικό ματς. Δεν εξαρτάται από το πως κατεβαίνουν οι ομάδες. Όλοι μπορούν να κρίνουν το κλάσικο, Ο Τσόρι και ο Καμπιάσο έχουν πολλή εμπειρία. Είναι πολύ σημαντικοί παίκτες και μπορούν να κρίνουν σε κάθε στιγμή το ματς. Τα ντέρμπι κρίνονται στη συγκέντρωση και στο μομέντουμ. Η καλή στιγμή μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε ένα ντέρμπι”.

Ζιλμπέρτο Σίλβα:

“Είναι πάντα ματς σημαντικά, με συναίσθημα. Όλος ο κόσμος επικεντρώνεται σε αυτά τα ματς. Είναι δύσκολα, αλλά κι όμορφα να παίζεις. Όλοι οι ποδοσφαιριστές θέλουν να παίζουν σε αυτά τα ματς. Είναι ωραία. Η πιο δυνατή ανάμνηση είναι το τελευταίο μου ντέρμπι, στην Ελλάδα όταν χάσαμε. Όλα ήταν τρελά. Ο κόσμος σταμάτησε το λεωφορείο, μέχρι να το επιτρέψει η αστυνομία να μπούμε. Μέσα στο γήπεδο, θα μου μείνουν τα ματς στο ΟΑΚΑ, όταν ένα τόσο ωραίο και μεγάλο γήπεδο ήταν γεμάτο από κόσμο. Ο καθένας αντιδράει με το δικό του τρόπο. Είναι ένα σημαντικό ματς. Υπάρχει πολύ πίεση. Το νιώθεις όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Το βλέπεις από τους φιλάθλους, που έχουν μεγάλη προσμονή. Όλοι έχουν πίεση και προσμονή. Ο κάθε παίκτης θέλει να κάνει το καλύτερό του παιχνίδι. Ουσιαστικά η χώρα παραλύει για να δει τα ντέρμπι. Όλοι προετοιμάζονται πολύ γι αυτό το ματς, αλλά ο καθένα έχει το δικό του τρόπο να αντιδρά. Άλλοι είναι περισσότερο νευρικοί, άλλοι πιο ήρεμοι. Ο καθένας έχει το δικό του τρόπο. Θα υποστηρίξω τον Παναθηναϊκό κι ελπίζω να νικήσει με 2-0. Πάνω από όλα, ελπίζω να γίνει ένα εκπληκτικό ματς και κυρίως να μην έχει βία. Είναι καταστροφικό για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καταστροφικό για το ποδόσφαιρο γενικά. Αυτή η συμπεριφορά οπαδών είναι καταστροφική. Υποστηρίζω τον Παναθηναϊκό και θέλω να γίνει ένα ματς χωρίς βία .Όλα είναι ανοιχτά για μια πιθανή συνεργασία με τον Παναθηναϊκό. Αν δεχόμουν πρόταση, για την θέση του τεχνικού διευθυντή, θα δεχόμουν με πολλή αγάπη”.

News 24/7

24MEDIA NETWORK