Έτσι τους έφτιαξε ο Λεμονής πριν από το 1-4!

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος θυμάται τι είχε προηγηθεί και τι ακολούθησε στα αποδυτήρια τη νύχτα που γεννήθηκε το σύνθημα "φωτιά στη Λεωφόρο", το πώς Λεμονής και συμπαίκτες «έφτιαξαν» τον πρωταγωνιστή εκείνης της βραδιάς Λουτσιάνο Ντε Σόουζα, τις ατάκες Γεωργάτου και Γιαννακόπουλου...

Έτσι τους έφτιαξε ο Λεμονής πριν από το 1-4!
Olympiakos 4-1

Ημέρα του μεγάλου «όχι» η σημερινή, ημέρα του μεγάλου ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό. Ένα τέτοιο μεγάλο «όχι» είχαν πει στο φάσμα του αποκλεισμού από το Κύπελλο πριν από κάποια χρόνια οι «ερυθρόλευκοι» στο ίδιο μέρος (γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας) την 21Μαρτίου του 2001 και είχαν επιβληθεί των αντιπάλων τους με το επιβλητικό 1-4. Ήταν ένα παιχνίδι κι ένα αποτέλεσμα που έμεινε χαραγμένο στη μνήμη όχι μόνο των πρωταγωνιστών, αλλά και του κόσμο της ομάδας που το φέρνει ακόμη ως παράδειγμα και τίτλο τιμής.

Στον πάγκο του Ολυμπιακού, για όσους έχουν ασθενή μνήμη, ήταν ο ίδιος άνθρωπος που θα επιχειρήσει απόψε να οδηγήσει την ομάδα του Πειραιά σε μία ακόμη επιτυχία κόντρα στον «αιώνιο» αντίπαλο και μέσα στο «σπίτι» του. Ο Τάκης Λεμονής. Για να ξετυλίξουμε το κουβάρι της ιστορίας από την αρχή, οι «πράσινοι» είχαν στον πάγκο τους έναν άλλο πρώην διεθνή άσο, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα και των δύο μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Στράτος Αποστολάκης. Είχε επιλέξει για την αρχική ενδεκάδα τουςΝικοπολίδη, Κουτσουρέ, Γκούμα, Βόκολο, Φύσσα, Σεϊταρίδη, Μπασινά, Καραγκούνη, Βλάοβιτς, Βαζέχα, Λυμπερόπουλο, ενώ χρησιμοποιήθηκαν και οι Σόουζα (από το 26λεπτό), Γκαλέτο και Σίγκουρντσον.

Από την άλλη πλευρά, ο 57χρονος σήμερα κόουτς του Ολυμπιακού έχοντας να καλύψει το μεγάλο κενό του μεγάλου αρχηγού Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, έριξε στη μάχη τον Βραζιλιάνο Λουτσιάνο Ντε Σόουζα, ο οποίος αναδείχθηκε σε μεγάλο πρωταγωνιστή της αναμέτρησης, με την ασίστ στο πρώτο γκολ του Αλεξανδρή και το φάουλ-φωτοβολίδα λίγο αργότερα που δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στον –μετέπειτα «ερυθρόλευκο» κίπερ- Αντώνη Νικοπολίδη.

Την «κόκκινη» ενδεκάδα σχημάτισαν οι Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης, Ανατολάκης, Κωστούλας, Ζε Ελίας, Γιαννακόπουλος, Λουτσιάνο, Νινιάδης, Γεωργάτος, Τζιοβάνι, Αλεξανδρής, ενώ ως αλλαγές έπαιξαν και οι Πατσατζόγλου, Πουρσανίδης, Άλβες.

Στα αποδυτήρια πριν από τη σέντρα ο Τάκης Λεμονής, μετρ σε θέματα ψυχολογίας έφτιαξε τους παίκτες του με τις ατάκες που ακολουθούν: « Ήρθαμε εδώ για να παίξουμε την μπάλα μας και να προκριθούμε. Είμαστε καλύτεροι και μας δίνεται η ευκαιρία να το αποδείξουμε. Εδώ μέσα! Δεν σας φοβάμαι, βγείτε και δείξτε το. Να το ξέρετε. Τέτοια παιχνίδια μένουν στην ιστορία. Είναι η ευκαιρία σας, να πετύχετε μια μεγάλη νίκη που μετά από χρόνια θα λέτε στα παιδιά σας. Τώρα δεν το καταλαβαίνετε, αλλά σε μερικά χρόνια θα το καταλάβετε».

Παράλληλα, προσπάθησε να τονώσει την αυτοπεποίθηση του Λουτσιάνο λέγοντάς του: « Λούτσι απόψε είναι η βραδιά σου. Όλοι ξέρουμε τι παίκτης είσαι και τι μπορείς να κάνεις. Παίξτε την μπάλα σου κι όλα θα πάνε καλά».

Την ίδια ώρα, ο «τρελαμένος» Γρηγόρης Γεωργάτος που το είχε πάρει... πατριωτικά για να δείξει τη φανέλα ως απάντηση στην κίνηση του Νίκου Λυμπερόπουλου στο πρώτο ματς (1-1 στο ΟΑΚΑ), όπως κι έγινε μετά το εύστοχο πέναλτι για το 1-3, είπε: « Ναι ρε Λούτσι, ναι μωρή παιχτάρα. Εσύ θα καθαρίσεις απόψε». Από κοντά και ο Στέλιος Γιαννακόπουλος « πάμε ρε Λούτσι παικταρά».

Ο Ολυμπιακός μπήκε με τέρμα το γκάζι απέναντι σε έναν πολύ δυνατό αντίπαλο με παίκτες πρώτης γραμμής (σ.σ. καμία σχέση με την τωρινή ομάδα που αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά και όχι μόνο, προβλήματα) και κατάφερε να προηγηθεί 0-2 από το πρώτο 20άλεπτο. Ο κόσμος του στην εξέδρα παραληρούσε από νωρίς (σ.σ. ναι τότε υπήρχαν οπαδοί και των δύο ομάδων στα ντέρμπι), ενώ εκείνη τη νύχτα γεννήθηκε και το σύνθημα «φωτιά στη Λεωφόρο» που ακουγόταν συνεχώς μετά το χάιδεμα της μπάλας από το μάγο Ζιοβάνι για το τελικό 1-4.

Μετά από το τέλος του αγώνα, στα αποδυτήρια έγινε χαμός. Οι παίκτες ένα κουβάρι να πανηγυρίζουν, τον Λεμονή να φωνάζει « γράψατε ιστορία. Αυτές οι νίκες μένουν. Δείξατε ποιος είναι ο Ολυμπιακός. Κάνατε περήφανο τον κόσμο μας...». Το βράδυ του Σαββάτου οι δύο «αιώνιοι» θα αναμετρηθούν ξανά και απομένει να μάθουμε το ποιος ή ποιοι θα είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές σε ένα ματς που θα γράψει ιστορία, όπως συμβαίνει πάντα όταν οι δύο «αιώνιοι» διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

News 24/7

24MEDIA NETWORK