Ο παγκόσμιος Άτλας του ελληνικού clasico

Πέντε Έλληνες θα ξεκινήσουν απόψε στη Λεωφόρο ενώ ΠΑΟ και Ολυμπιακός μετρούν συνολικά στα ρόστερ τους 38 ξένους, από 23 χώρες και 4 ηπείρους, που μιλούν τουλάχιστον 15 διαφορετικές γλώσσες! Ποιες ποδοσφαιρικές φυλές που παραδοσιακά είχαν εκπροσώπους τους σε "πράσινους" και "ερυθρόλευκους" απουσιάζουν και η ελληνική μειονότητα του 34,5%.

Ο παγκόσμιος Άτλας του ελληνικού clasico

Ποιος θα περίμενε πως ο Ολυμπιακός των μεγάλων Βραζιλιάνων παικτών, από Τζιοβάνι και Ριβάλντο μέχρι Ζε Ελίας και Ντουντού, δεν θα είχε στο αποψινό ντέρμπι των αιωνίων ούτε για δείγμα εκπρόσωπο από την... χώρα του Πελέ;

Υπάρχει βέβαια ένας στο ρόστερ του αλλά ο Σεμπά και τραυματίας είναι και... άμπαλος για Βραζιλιάνος. Εδώ θα μου πείτε πως μετά την αποχώρηση των σπουδαίων Τσόρι Ντομίνγκες και Καμπιάσο... εξαφανίστηκαν φέτος οι Αργεντινοί που παραδοσιακά γουστάρουν να βλέπουν οι ερυθρόλευκοι οπαδοί.

Από την άλλη Παναθηναϊκός χωρίς "Γιούγκο" ξένους (ειδικά Κροάτες) και γενικότερα από βαλκανικές χώρες, άλλες εποχές θα έμοιαζε με φαγητό χωρίς... αλάτι και πιπέρι. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Ζάετς, Ασάνοβιτς, Βλάοβιτς, Μπίσκαν, Μάριτς, Γιάρνι, Σανμαρτεάν, Ντουρονικολάε, Λούπου, Μίτου... Και όμως, ο Μαρίνος Ουζουνίδης αν και είχε πολλούς τέτοιους συμπαίκτες δεν επέλεξε ούτε έναν Βαλκάνιο για το δικό του πράσινο ρόστερ!!

Ας όψεται η... παγκοσμιοποίηση, που έχει επηρεάσει και το ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα να βρίσκεις στο ρόστερ των δύο αιωνίων του ελληνικού ποδοσφαίρου "πρεσβευτή" από τις Κομόρες (είναι ένα ηφαιστειογενές σύμπλεγμα τριών νήσων που αποτελούν ομώνυμο αρχιπέλαγος και σήμερα ανεξάρτητη χώρα με πληθυσμό 828.147κατοίκους και βρίσκεται μεταξύ της Μαδαγασκάρης και των ανατολικών ακτών της Αφρικής), όχι όμως και από την Πολωνία, την Ουρουγουάη ή την Δανία. Το πιο εντυπωσιακό; Μόλις 6 από Αργεντινή – Βραζιλία!!

Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ (58)

20 Ελλάδα

4 Σουηδία

3 Βέλγιο (+2)

3 Σερβία

3 Βραζιλία

3 Αργεντινή

3 Πορτογαλία

2 Γερμανία

2 Μάλι

1 Ισπανία

1 Κροατία

1 Νορβηγία

1 Φινλανδία

1 Γαλλία

1 Ισραήλ

1 Ιράν

1 Κολομβία

1 Εκουαδόρ

1 Κομόρες

1 Νιγηρία

1 Σενεγάλη

1 Γκάνα

1 Μαρόκο

1 Τόγκο

Φτιάχνοντας τον... παγκόσμιο Άτλαντα των ρόστερ Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού, η εύκολη διαπίστωση έχει να κάνει με το ότι συνολικά οι Έλληνες αποτελούν... μειονότητα του 34,5%. Βέβαια ο μνημονιακός Παναθηναϊκός έχει σχεδόν τους διπλάσιους Έλληνες από ότι ο Τσαμπιονλιγκάτος Ολυμπιακός.

Τα δύο ρόστερ απαριθμούν μαζί 58 ποδοσφαιριστές (από 29), από 24 διαφορετικές χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) και 4 ηπείρους (μόνο η Ωκεανία... λείπει, κάποτε πάντως είχε εκπρόσωπό της, τον Μπαρμπαρούση στον ΠΑΟ)! Μιλάμε για αναλογία 38 ξένων – 20 Ελλήνων, με 40 όμως, Ευρωπαίους και μόλις 8 Λατινοαμερικανους κι άλλους τόσους Αφρικάνους...

ΑΝΑ ΗΠΕΙΡΟ

40 Ευρώπη

8 Αφρική

8 Νότια και Κεντρική Αμερική

2 Ασία

Με αυτά και αυτά πάλι καλά να λέμε που στο χορτάρι του "Απόστολος Νικολαΐδης"απόψε μόλις 5 Έλληνες αναμένεται να ξεκινήσουν στις δύο ενδεκάδες: Βλαχοδήμος, Κουτρουμπής ή Κολοβέτσιος, Κουρμπέλης – Ανδρούτσος, Φορτούνης.

Στο "Καραϊσκάκης" βέβαια ήταν ακόμη χειρότερα αφού ο ΠΑΟΚ χρησιμοποίησε 14 ξένους και ο Λεμονής κλασικά... Ανδρούτσο, Φορτούνη.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (29 παίκτες/ 11 χώρες/ 4 ήπειροι)

Ελλάδα:Διούδης, Κότσαρης, Κουτρουμπής, Κολοβέτσιος, Αυλωνίτης, Ευαγγέλου, Κουρμπέλης, Τζανδάρης, Δώνης, Στάϊκος, Χατζηγιοβάννης, Πίσπας (Βλαχοδήμος)

Γερμανία:Βλαχοδήμος

Πορτογαλία:Ρέϊς

Βραζιλία:Μολέδο, Λουτσιάνο Νέβες

Σουηδία:Χιλιεμαρκ, Χουλτ, Μολίνς, Γιόχανσον

Γαλλία:Μουνιέ

Φινλανδία:Λούντ

Αργεντινή:Βιγιαφάνες, Τσάβες, Ινσούα

Μάλι:Κουλιμπαλί, Σιλά

Εκουαδόρ:Καμπέθας

Ισραήλ:Αλτμαν

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (29 παίκτες/ 17 χώρες/ 4 ήπειροι)

Ελλάδα:Καπίνο, Χουτεσιώτης, Σκαφίδας, Κούτρης, Νικολάου, Ταχτσίδης, Ανδρούτσος, Φορτούνης

Γερμανία:Μαρίν

Πορτογαλία:Φιγκέϊρας, Μαρτίνς

Βραζιλία:Σεμπά

Σερβία:Τζούρτζεβιτς, Βούκοβιτς, Ζντίελαρ

Ισπανία:Μποτία

Βέλγιο:Ενγκελς, Ζιλέ, Προτό (Οτζίτζα Οφόε, Καρσελά)

Κροατία:Μίλιτς

Νορβηγία:Ομάρ

Τόγκο:Ρομαό

Σενεγάλη:Σισέ

Νιγηρία:Εμενίκε

Κομόρες:Μπέν

Γκάνα:Οτζίτζα Οφόε

Μαρόκο:Καρσελά

Κολομβία:Πάρντο

Ιράν:Ανσαριφάρντ

News 24/7

24MEDIA NETWORK