Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Οι καλοί 'κίτρινοι' πρώην και οι αγνώριστοι 'πράσινοι' πρώην

Παναθηναϊκός και ΑΕΚ απέσπασαν τους ίδιους βαθμούς στο ντέρμπι, αλλά από διαφορετική βάση. Οι πρώην... κίτρινοι είναι χαρούμενοι, οι πρώην πράσινοι απογοητευμένοι από την εικόνα και το τελικό 0-0.

Παναθηναϊκός - ΑΕΚ: Οι καλοί 'κίτρινοι' πρώην και οι αγνώριστοι 'πράσινοι' πρώην
EUROKINISSI

'Χωρίς να μπούμε στο γήπεδο, πήραμε ένα βαθμό. Οπότε είμαι ευχαριστημένος...' μονολόγησε μετά από ξεφύσημα ο Μαρίνος Ουζουνίδης στο μικρόφωνο της ΕΡΤ, προτού χαθεί στα αποδυτήρια του ΟΑΚΑ. Το 0-0 του ντέρμπι της Super League μεταξύ Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, τον καιρό που ήταν προπονητής ή ακόμα και παίκτης των 'πρασίνων', θα ήταν ένα αποδεκτό αποτέλεσμα. Όχι πια, υπό τον ρόλο του προπονητή των πρωταθλητών Ελλάδας απέναντι σε μία αποδεκατισμένη ομάδα.

Αποδεκατισμένη; Βαρύ για τον Παναθηναϊκό που μόλις πριν από μία εβδομάδα υπέστη την πρώτη ήττα της σεζόν κι αυτή από τον μέχρι σήμερα ασταμάτητο ΠΑΟΚ. Ακόμα κι έτσι, έχει το ίδιο ρεκόρ με την Ένωση στη βαθμολογία, έστω κι αν υπολείπεται 3 βαθμών λόγω τιμωρίας. Γι' αυτόν τον λόγο ο πρώην συμπαίκτης του Ουζουνίδη στους 'πράσινους' και νυν αντίπαλος στους πάγκους, Γιώργος Δώνης, δήλωσε κι αυτός ευχαριστημένος. Από την εικόνα, όχι το αποτέλεσμα.

'Είχαμε τρεις-τέσσερις μεγάλες φάσεις, δεν τα καταφέραμε, έγινε η προσπάθεια μέχρι το τελευταίο λεπτό. Για μια νέα ομάδα που χτίζουμε είμαι ευχαριστημένος. Όχι από το αποτέλεσμα αλλά από τη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών μου'.

Η πρώτη μονομαχία των πρώην συμπαικτών ως τεχνικοί στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν βρήκε νικητή. Η 'λευκή' ισοπαλία αδικεί μόνο τον έναν από τους δύο. Γι' αυτό και ο Γιάννης Μπουζούκης έβριζε και αναρωτιόταν μέσα από τα δόντια του καθώς έβγαινε αλλαγή στο 84': 'Γιατί Θεέ μου το έχασα αυτό'. Η ευκαιρία του νεαρού μεσοεπιθετικού καταγράφηκε στο 66', όταν έκλεψε από τον Κώστα Γαλανόπουλο στα όρια της μεγάλης περιοχής της ΑΕΚ, αλλά σούταρε άουτ από καλή θέση. Δεν ήταν η πρώτη καλή στιγμή των 'πρασίνων' στο παιχνίδι. Στο 1ο ημίχρονο, ακόμα ένα λάθος 'κιτρινόμαυρου', του Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι αυτήν τη φορά, έδωσε τη δυνατότητα στον Φεντερίκο Μακέντα να πλασάρει εντός περιοχής. Ο Βασίλης Μπάρκας απέκρουσε πολύ δύσκολα και κράτησε ανέπαφη την εστία του.

Ο Ουζουνίδης στριφογύριζε στον πάγκο του μετά από κάθε χαμένη ευκαιρία του Παναθηναϊκού. Όπως έκανε και στη μεγάλη στιγμή της ΑΕΚ στο 35', όταν ο Εσεκιέλ Πόνσε έκλεψε από τον Φάνη Μαυρομάτη, αλλά έβγαλε μία αψυχολόγητη σέντρα προς τον Μάρκο Λιβάγια, σπαταλώντας μία μεγάλη στιγμή.

Ο πρώτος που τα άκουγε ήταν ο βοηθός του, Μπλένταρ Κόλα, επί 4 χρόνια παίκτης του Παναθηναϊκού, αλλά με μεγαλύτερη θητεία στους πάγκους της ΑΕΚ. Από κοντά ο αναλυτής Βασίλης Αρματάς, οι γυμναστές Νίκος Γιάγκου και Νίκος Πανουργιάς, τους οποίους είχε μαζί του στον Παναθηναϊκό. Στους 'πράσινους' θήτευσε και ο επικεφαλής αποκατάστασης της ΑΕΚ, Χρήστος Καρβουνίδης, καθώς και ο διατροφολόγος Γιάννης Κωτσής.

Πρόσωπα που κάποτε υπηρετούσαν το 'τριφύλλι' και τώρα προσπαθούσαν να οδηγήσουν την ΑΕΚ ξανά στην κορυφή, με τη βοήθεια ορισμένων άλλων πρώην 'πράσινων' στον αγωνιστικό χώρο. Ο Νίκλας Χουλτ ήταν ένας εξ αυτών, ο Βίκτωρας Κλωναρίδης που πέρασε ως αλλαγή στο 78' ένας άλλος. Κανείς τους, όμως, είτε εντός είτε εκτός αγωνιστικού χώρου, κατάφερε να πλήξει την πρώην ομάδα του.

Στον αντίποδα, κι ο Παναθηναϊκός είχε πρώην 'κιτρινόμαυρους' στη σύνθεσή του. Ακόμα και ο Δώνης πέρασε από τον πάγκο της ΑΕΚ, όταν πριν μια δεκαετία τον διαδέχθηκε ο Ουζουνίδης στην ΑΕΛ. Μαζί του σε εκείνη την επεισοδιακή θητεία ήταν και όλο το επιτελείο που τον συνοδεύει πάντα και αποτελείται από τους Μίοντραγκ Μένταν, Μάκη Αγγελίνα, Γρηγόρη Γεωργίτσα και Παναγιώτη Μαλιαρίτση, που πλέον φορούν τη φόρμα του Παναθηναϊκού.

Ούτε αυτοί οι 'πρώην' προξένησαν ζημιά στον άλλοτε εργοδότη τους. Η ΑΕΚ δεν έχασε δύο βαθμούς στο αθηναϊκό ντέρμπι, αλλά κέρδισε έναν, όπως υποστήριξε ο Ουζουνίδης. Μόνο που πλην της ουσίας, υπήρξαν και οι εντυπώσεις, τις οποίες είναι αδιαμφισβήτητο ότι τις κέρδισαν οι παίκτες των -τύποις- γηπεδούχων. Γι' αυτό και μετά από το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, παρά τη στενοχώρια τους για την απώλεια ευκαιριών που θα τους έδιναν τη νίκη, πήγαν προς το πέταλο και άρχισαν να χειροκροτούν τον κόσμο που τους αποθέωνε.

Την ίδια ώρα, η ΑΕΚ, που απέτυχε να κερδίσει και το 3ο ντέρμπι της σεζόν, έβλεπε τον Μάριο Οικονόμου να υποφέρει από κάκωση έσω πλαγίου στο αριστερό γόνατο και τον Αντρέ Σιμόες να ολοκληρώνει τον αγώνα με ζαλάδες και την εκτίμηση ότι υπέστη διάσειση πρώτου βαθμού σε σύγκρουση με αντίπαλο. Οι 'κίτρινοι' πρώην επιβίωσαν μιας ισοπαλίας σαν νίκη, οι 'πράσινοι' πρώην μιας ισοπαλίας σαν ήττα...

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK