Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Το παιχνίδι που δεν τελείωσε (vol.2)

Το ποδόσφαιρο ζήλεψε τη δόξα του μπάσκετ και ακόμα ένα ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού δεν τελείωσε. Η εισβολή, τα δακρυγόνα και ο Γερμανός διαιτητής που είπε Endgültige Unterbrechung.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Το παιχνίδι που δεν τελείωσε (vol.2)
EUROKINISSI

Το ρολόι έδειχνε 21:21. Είχαν περάσει 69:10 λεπτά από τη σέντρα που πραγματοποιήθηκε στις 19:00. "Πώτς γκένεν αυτό;", που θα έλεγε και ένας παίκτης του Survivor. "What the fuck;", αναρωτιόταν ένας παίκτης του Παναθηναϊκού. "Πόσο ψεύτης", φώναζε ένας οργισμένος άνθρωπος από τον πάγκο του Ολυμπιακού. Όλοι κάτι είχαν να πουν. Μαζί και ο διαιτητής. "Οριστική διακοπή" ή αλλιώς Endgültige Unterbrechung.

Το ντέρμπι 'αιωνίων' δεν έληξε ποτέ, αλλά διακόπηκε εξαιτίας επεισοδίων. Όχι το ντέρμπι 'αιωνίων' που περιμέναμε, αφού εκείνο τελικά... ολοκληρώθηκε με 20-0 υπέρ των 'πρασίνων' στα γραφεία του ΕΣΑΚΕ. Το ντέρμπι του μπάσκετ ήταν αυτό που είχε τραβήξει όλη την προσοχή, το ΣΕΦ θα γινόταν τόπος μαρτυρίου για παίκτες, προπονητές, αστυνομικούς, δημοσιογράφους, το ίδιο το άθλημα. Φευ...

Η ήσυχη εβδομάδα προετοιμασίας για το ντέρμπι του ποδοσφαίρου αποδείχθηκε η νηνεμία πριν από την καταιγίδα. Όπως και τα πρώτα λεπτά του αγώνα, που περιελάμβαναν έναν τραυματισμό στη μύτη του Παπ Αμπού Σισέ και πικάρισμα από τις κερκίδες με το "αντίο, αντίο, εκεί στην Α2" από τους φίλους του 'τριφυλλιού'. Ξανά το μπάσκετ υπερίσχυε.

Μέχρι το 5ο λεπτό, όταν μία ομάδα 30 ατόμων αποφάσισε να τα αλλάξει όλα. Φαρσοκωμωδία πριν από δύο μέρες στο μπάσκετ; Φαρσοκωμωδία και στο ποδόσφαιρο. Εισέβαλαν ανενόχλητοι στο ταρτάν του γηπέδου, την ώρα που οι σεκιούριτι παρακολουθούσαν άπραγοι.

Αυτοί που αντιλήφθηκαν πρώτοι την εισβολή ήταν οι άνθρωποι στον πάγκο των 'ερυθρολεύκων', αφού έβλεπαν ένα τσούρμο ανθρώπων να τους κάνει επίθεση. Ο Φρανσουά Μοντεστό δεν δίστασε να μπει στον αγωνιστικό χώρο και να αρχίσει να κάνει νοήματα στον Γερμανό διαιτητή, Μάρκο Φριτς.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Το παιχνίδι που δεν τελείωσε (vol.2)
EUROKINISSI

Το παιχνίδι σταμάτησε, οι χούλιγκαν έφτασαν στον στόχο τους, αλλά η παρέμβαση των ΜΑΤ απέτρεψε τα (πολύ) χειρότερα. Όσο ο Κριστιάν Καρεμπέ καλούσε τους παίκτες του Ολυμπιακού να φύγουν από τον αγωνιστικό χώρο και τα ΜΑΤ προσπαθούσαν να προστατεύσουν τον πάγκο, οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού έκαναν το... αυτονόητο στην Ελλάδα, αδιανόητο στο εξωτερικό: παρακαλούσαν τους χούλιγκαν να τους αφήσουν να αγωνιστούν.

Αυτό συνέβη μετά από 7 λεπτά, όταν οι εισβολείς αποφάσισαν να επιστρέψουν στο πέταλο, από μία πόρτα που δεν θα περιόριζε ούτε τυφλό σκύλο σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο ίδιος σκύλος με ειδικές ανάγκες θα μπορούσε να οσμιστεί την παραμονή αρκετών εκ των εισβολέων στο ταρτάν, ακόμα και μετά από την επανέναρξη του αγώνα.

Οι παίκτες των δύο ομάδων δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν ιδιαίτερα από αυτήν τη διακοπή και όταν ο διαιτητής έδωσε σύνθημα επανέναρξης, προσέφεραν ένα παιχνίδι που είχε ικανοποιητικό ρυθμό και ορισμένες καλές στιγμές.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Το παιχνίδι που δεν τελείωσε (vol.2)
EUROKINISSI

Δύο κεφαλιές των γηπεδούχων από Δημήτρη Κουρμπέλη και Φεντερίκο Μακέντα ανησύχησαν το νέο μέλος της εθνικής Πορτογαλίας, Ζοζέ Σα, ενώ ένα μακρινό σουτ του Ανδρέα Μπουχαλάκη εξουδετέρωσε ο Σωκράτης Διούδης, για να έρθει ο φορμαρισμένος Γιώργος Μασούρας και να σουτάρει πολύ άουτ στο ριμπάουντ.

Ντάνιελ Ποντένσε, Κώστας Φορτούνης, Μασούρας, Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο έκαναν άνω κάτω την άμυνα του Παναθηναϊκού, κυρίως από τον άξονα (αλλά και ο Λεονάρντο Κούτρης από αριστερά), όπου το 5-3-2 του Γιώργου Δώνη δεν έφερνε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Τα 13 λεπτά επιπρόσθετου χρόνου συμπλήρωσαν ένα 1ο ημίχρονο με 13 τελικές συνολικά και 7 στην εστία. Διούδης και Σα είχαν αρκετή δουλειά, αλλά στο 2ο μέρος, μόνο ένας εξ αυτών χρειάστηκε. Στα πρώτα λεπτά ο Ποντένσε έχασε μία καλή ευκαιρία. Μετά από δύο λεπτά, ο Κούτρης έβγαλε τη σέντρα, ο Γκερέρο έπιασε την κεφαλιά και έγραψε το 1-0 για τους 'ερυθρολεύκους'. Αμέσως μετά, ο Ομάρ Ελαμπντελαουί έδωσε στον Ποντένσε, ο οποίος έχασε την ισορροπία του και δεν κατάφερε να εκτελέσει.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Το παιχνίδι που δεν τελείωσε (vol.2)
EUROKINISSI

Το παιχνίδι 'μύριζε' γκολ. Και καμένο από τα πανό του Ολυμπιακού που έγιναν παρανάλωμα του πυρός. Τελικά, η μυρωδιά ήταν κάτι άλλο. Από την ανάπαυλα, στην οποία ο Τζιμπρίλ Σισέ βραβευόταν από τον Παναθηναϊκό με δάκρυα στα μάτια, υπήρχαν φίλαθλοι στο πέταλο από όπου έγινε η εισβολή, οι οποίοι επίσης έκλαιγαν. Για διαφορετικό λόγο.

Έξω από το σημείο όπου κάθονταν, πραγματοποιούνταν οι καθιερωμένες πλέον στο ΟΑΚΑ συμπλοκές με την αστυνομία. Ως εκ τούτου, έγινε χρήση των εξίσου αναπόφευκτων δακρυγόνων από τις αρχές, με συνέπεια ο αέρας να μεταφέρει τα χημικά προς το γήπεδο.

Οι φίλαθλοι στο πέταλο δεν άντεξαν πολύ. Όταν το ρολόι του γηπέδου έδειξε 69:10, εισέβαλαν στο ταρτάν του ΟΑΚΑ. Δεν ήταν ακόμα μια επίθεση προς τον πάγκο του Ολυμπιακού. Ήταν για να αποφύγουν την αποπνικτική ατμόσφαιρα. Ακόμα κι αν ένας εξ αυτών ξήλωσε υπερήφανα ένα σημαιάκι του κόρνερ και το περιέφερε μετά τιμής, δεν γινόταν να καθίσουν στις θέσεις τους πλέον. Όπως επίσης δεν γινόταν να μετακινηθούν σε διπλανές κερκίδες λόγω των κιγκλιδωμάτων. Έπρεπε να μπουν στο γήπεδο και να διακόψουν το παιχνίδι.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Το παιχνίδι που δεν τελείωσε (vol.2)
EUROKINISSI

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έτρεξαν στη φυσούνα, βλέποντας εκατοντάδες φιλάθλους να μπαίνουν στο ταρτάν του στίβου. Λίγο αργότερα ακολούθησε ο διαιτητής. Τελευταίοι μπήκαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Vorübergehende Unterbrechung. Προσωρινή διακοπή.

Μέσα σε 10 λεπτά, οι κερκίδες είχαν σχεδόν αδειάσει από κόσμο και από καπνό. Αυτό δεν σήμαινε ότι μπορούσε να συνεχιστεί ο αγώνας. Έξω από το γήπεδο συνεχίστηκαν τα επεισόδια, ενώ εντός υπήρχαν ακόμα χημικά που εμπόδιζαν τους παίκτες.

Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 30 λεπτά για να βγουν ξανά οι Γερμανοί διαιτητές του αγώνα, μαζί με τον παρατηρητή, ώστε να ελέγξουν το πεδίο. Συνάντησαν έναν αγωνιστικό χώρο που μπορούσε να παιχτεί ποδόσφαιρο, αλλά μία κερκίδα επισήμων που δεν είχε εκκενωθεί, όπως είχαν δώσει εντολή. Endgültige Unterbrechung.

Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Το παιχνίδι που δεν τελείωσε (vol.2)
EUROKINISSI

Η ισορροπία αποκαταστάθηκε. Όταν πριν από έναν μήνα διεκόπη το ντέρμπι του μπάσκετ, τα δημοσιογραφικά αντανακλαστικά έφεραν γρήγορα στο προσκήνιο την τιμωρία με την οποία κινδυνεύουν μακροπρόθεσμα οι 'ερυθρόλευκοι': αφαίρεση 6 βαθμών.

Πριν καν ο διαιτητής διατάξει την οριστική διακοπή στο ντέρμπι του ποδοσφαίρου, τα δημοσιογραφικά αντανακλαστικά έφεραν γρήγορα στο προσκήνιο την τιμωρία με την οποία κινδυνεύουν μακροπρόθεσμα οι 'πράσινοι': αφαίρεση 6 βαθμών.

Τα αντανακλαστικά του ποδοσφαίρου λειτούργησαν κι αυτά άψογα. Ακόμα και σε ένα παιχνίδι που τίποτα δεν μύριζε 'μπαρούτι', κατάφερε να... πατσίσει με το μπάσκετ. Ντέρμπι που δεν τελείωσε στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων; Ντέρμπι που δεν τελείωσε στο... ανοιχτό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK