ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Από το 'τιναφτόρε' στη νίκη τίτλου

Ο Βιεϊρίνια πέρυσι δεν κατάφερε να συγκρατήσει την οργή του ΠΑΟΚ και το πρωτάθλημα χάθηκε. Φέτος 'κλείδωσε' τη νίκη στο ντέρμπι τίτλου με τον Ολυμπιακό μόλις στο 3', όπως παραδέχθηκε ο Πέδρο Μαρτίνς.

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Από το 'τιναφτόρε' στη νίκη τίτλου
MOTION TEAM

'Σήκωσέ το, το...'. Η ιαχή των φίλων του ΠΑΟΚ μετά από το 3-1 επί του Ολυμπιακού ήταν γνώριμη, αλλά σπανίως τη φώναζαν για την ομάδα τους.

Ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης δεν είχε ξανατρέξει στη γωνία της κερκίδας για να πετάξει τη φανέλα του, ο Δημήτρης Πέλκας δεν είχε χαθεί ξανά στις αγκαλιές φιλάθλων, ο Δημήτρης Λημνιός δεν είχε δεχθεί φιλικές... σφαλιάρες στη φυσούνα, για μία νίκη που ισοδυναμεί με πρωτάθλημα.

Άλλες εικόνες ήταν οι γνώριμες. Σπρωξίματα, φωνές, συνωστισμός. Από τη μία πλευρά να ακούγονται 'πίσω, πίσω', από την άλλη 'μην σπρώχνετε, τι κάνετε'. Τρομακτικές εικόνες για τους περισσότερους, όχι για 'παλιούς'. Τα ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό δεν φείδονται τέτοιων καταστάσεων.

Όταν, δε, στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, μία persona non grata για τους φίλους του 'δικεφάλου του βορρά', η κατάσταση επιβάλλει τους 2.000 αστυνομικούς που βρίσκονταν επί ποδός για το ντέρμπι που εν πολλοίς θα έκρινε τη φετινή Super League.

Ίσως αν οι ιθύνοντες γνώριζαν από πριν την εξέλιξη του αγώνα, δεν θα έμπαιναν σε τόσο κόπο. Πολλές φορές, ένα ντέρμπι, ακόμα κι ένας τίτλος, είναι υπόθεση λεπτών.

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Από το 'τιναφτόρε' στη νίκη τίτλου
EUROKINISSI

Την περσινή σεζόν, το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ είχε ακόμα ένα λεπτό για να λήξει, όταν συνέβησαν τα... πάντα. Απόψε, χρειάστηκαν 3 λεπτά. Το πρώτο για να φτάσει ο Μαουρίσιο στη μικρή περιοχή, αλλά να τον προλάβει ο Ζοζέ Σα. Το δεύτερο για να δοκιμάσει ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος ένα σουτ από τα 30 μέτρα, που πέρασε λίγο άουτ. Και το τρίτο, για να... τελειώσει η σεζόν.

Στο περσινό ντέρμπι 'δικεφάλων', ο Βιεϊρίνια είχε επιχειρήσει να αποτρέψει τον Ιβάν Σαββίδη από το να πάρει την ομάδα και να φύγει. Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ αντιλήφθηκε έγκαιρα το νόημα του Σαββίδη και του απάντησε πως δεν πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο. Είχε τη σπιρτάδα να αναλογιστεί τις εξελίξεις.

Ο Πορτογάλος μας χάρισε το περίφημο 'τιναφτόρε' από εκείνο το ντέρμπι, εκφράζοντας την αγανάκτησή του στα ελληνικά, τα οποία μιλάει καλά χάρη στην Ελληνίδα σύζυγό του. Όμως ο ίδιος εμφανιζόταν ενοχλημένος από αυτό, διότι ακόμα και σήμερα πιστεύει ότι ο περσινός τίτλος έπρεπε να είναι δικός του και δεν το ξέχασε όταν πήρε μπάλα στο αριστερό έξω από την περιοχή του Σα, την έφερε στο δεξί και σούταρε με πολλά φάλτσα.

Η μπάλα κόντραρε σε έναν πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, τον Μπίμπαρς Νάτχο, την έκπληξη - ρίσκο του Πέδρο Μαρτίνς στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού, άλλαξε ελαφριά τροχιά και ο τερματοφύλακας των φιλοξενουμένων δεν είχε καμία τύχη. Το 1-0 στο 3' ήταν γεγονός, η... στέψη επίσης.

'Το παιχνίδι τελείωσε στο 3ο λεπτό, όταν ο ΠΑΟΚ έκανε το 1-0', παραδέχθηκε στο flash interview ο Πορτογάλος τεχνικός του Ολυμπιακού, τονίζοντας ότι η άμυνα των γηπεδούχων δεν θα επέτρεπε ανατροπή δεδομένων σε αυτό το παιχνίδι.

Ή η άμυνα των φιλοξενουμένων, αφού κάθε φορά που ο ΠΑΟΚ έκανε επίθεση, η απειλή ήταν μεγάλη για την εστία του Σα. Δίχως τα τρεξίματα του Μαντί Καμαρά και με μία επιθετική γραμμή που δεν φημίζεται για τις ανασταλτικές αρετές της, ουσιαστικά υπήρχαν μόνο 5 παίκτες να αμύνονται για τον Ολυμπιακό και δεν ήταν αρκετοί.

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Από το 'τιναφτόρε' στη νίκη τίτλου
MOTION TEAM

Αυτό φάνηκε (και) στο 19ο λεπτό, όταν ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ (που προτιμήθηκε στο κέντρο αντί του Πέλκα που έμεινε στον πάγκο) βρέθηκε αμαρκάριστος στη μικρή περιοχή, να σπρώχνει την μπάλα σε κενή εστία, μετά από άψογο συνδυασμό που άρχισε από τον ίδιο και συνεχίστηκε με τους Λέο Ζαμπά και Τσούμπα Άκπομ.

Ο Βιεϊρίνια γνώριζε ότι κανένα παιχνίδι δεν τελειώνει στο 3' ή στο 19'. Ή έστω στο 94' και γι' αυτό έδωσε το σύνθημα του συνεχούς 'σφυροκοπήματος'. Το μομέντουμ δεν έφυγε ποτέ από την ομάδα του και ο ασύνδετος Ολυμπιακός είχε να επιδείξει επικίνδυνα σουτ εκτός περιοχής. Στο 29' το παιχνίδι θα μπορούσε να έχει τελειώσει, αφού ο Εβγέν Σάκχοβ είχε δοκάρι.

Η στατιστική του ημιχρόνου δεν έλεγε την αλήθεια. Οι δύο ομάδες είχαν από 5 τελικές, ο Ολυμπιακός είχε 56% κατοχή μπάλας και 2 κόρνερ παραπάνω, όμως στον αγωνιστικό χώρο υπήρχε μόνο μία ομάδα.

Γι' αυτό ο Μαρτίνς έβαλε στον αγώνα τους Καμαρά και Ζιλ Ντίας, σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια να πάρει κάτι. Αν το γύρισμα του Πορτογάλου στον Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο στο 48' είχε καλύτερη τύχη από πλευράς Ισπανού, τότε ίσως ο αγώνας άνοιγε.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν ήταν διατεθειμένος να χάσει άλλον τίτλο. Έβγαλε τον Σάκχοβ, έβαλε τον δικό του νεοφερμένο Πορτογάλο, τον Σέρζιο Ολιβέιρα, για να ηρεμήσει τον αγώνα και εν πολλοίς τα κατάφερε. Ο ρυθμός εξαφανίστηκε, ο ΠΑΟΚ είχε το μαχαίρι και το καρπούζι στα χέρια του και το μοίραζε κατά το δοκούν.

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Από το 'τιναφτόρε' στη νίκη τίτλου
EUROKINISSI

Στο 69' ο Άκπομ εκμεταλλεύτηκε ένα από τα πολλά λάθη του Παπ Αμπού Σισέ και νίκησε τον Σα στο τετ α τετ, όμως το γκολ ακυρώθηκε σωστά ως οφσάιντ. Ήταν το 4ο... μη γκολ του Άγγλου στη φετινή πορεία του στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά ίσως το πιο... ευχάριστο.

Όταν στο 76' αντικαταστάθηκε λόγω τραυματισμού ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Κώστας Φορτούνης, πλέον είχε έρθει η ώρα και για την αποχώρηση του Βιεϊρίνια. Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ είχε προσφέρει τη νίκη... μισός τίτλος στην ομάδα του και θα παρακολουθούσε το υπόλοιπο παιχνίδι από τον πάγκο.

Από εκεί είδε το γκολ του Άκπομ που μέτρησε, από εκεί είδε τη μείωση του Ντανιέλ Ποντένσε, από εκεί είδε τους παίκτες του Ολυμπιακού να μην τηρούν fair play και να προκαλούν οργή των παικτών του ΠΑΟΚ με αποτέλεσμα μίνι σύρραξη, από εκεί είδε και το τελευταίο σφύριγμα του Ισπανού διαιτητή Χεσούς Χιλ Μανθάνο.

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Από το 'τιναφτόρε' στη νίκη τίτλου
EUROKINISSI

Ο ρόλος του δεν είχε τελειώσει εκεί και όχι επειδή έπρεπε να πάει να πανηγυρίσει με τους συμπαίκτες του κάτω από την κερκίδα. Ο Βιεϊρίνια επιχείρησε να λειτουργήσει ξανά ως 'πυροσβέστης', όταν κάποιος άνθρωπος του ΠΑΟΚ λειτούργησε εκ νέου εν βρασμώ. Μπορεί να μην ήταν ο Σαββίδης, αλλά ήταν ένας άνθρωπος του πάγκου της ομάδας που παραλίγο να επιτεθεί στον Σισέ (ο οποίος είχε πάει κοντά στο κέντρο για να απολογηθεί σε ένα ball boy για ένα προηγούμενο περιστατικό).

Ο Βιεϊρίνια για ακόμα μία φορά είχε την ψυχραιμία να τον συγκρατήσει και να του υπενθυμίσει τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να είχε μία σύρραξη, ακόμα και μετά από το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Έναν χρόνο πριν, δεν κατάφερε να αποτρέψει τις επιπτώσεις. Έναν χρόνο μετά, ήταν αυτός που στον νέο 'τελικό' της Super League, ουσιαστικά δίνει τον τίτλο στην ομάδα του.

Photo credits: Eurokinissi, Motion Team

News 24/7

24MEDIA NETWORK