Η πρόταση της Λίγκας για την ΕΠΟ

Μεγαλύτερη εκπροσώπηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου προτείνει ο συνεταιρισμός. Τι ζητάει να αλλάξει στη διαιτησία και τη βαθμολογία των παρατηρητών

Η πρόταση της Λίγκας για την ΕΠΟ

Η FIFA ψάχνει εκλογικό σύστημα για να διεξαχθούν οι εκλογές της ΕΠΟ και η Super League έχει την δικιά της πρόταση με αυξημένη εκπροσώπηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου υπέρ της οποίας είχε ταχθεί και ο επιτετραμμένος της παγκόσμιας ομοσπονδίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο Κωστάκης Κουτσοκούμνης στην πρόσφατη γενική συνέλευση της ΕΠΟ.

Συγκεκριμένα, στην 30 σελίδων πρόταση που κατέθεσε στο διοικητικό συμβούλιο της Παρασκευής ο συνεταιρισμός (οι αποφάσεις θα παρθούν στις 10/2) προτείνει κάθε ΠΑΕ της μεγάλης κατηγορίας να έχει τρεις ψήφους αντί για μία. Η κάθε Ενωση να έχει από δύο ψήφους αντί για τρεις, η Super League ως Ενωση να έχει μία ψήφο (τώρα ως Ενωση δεν έχει), η Football League έξι (από τρεις), ο ΠΣΑΠ (Σύνδεσμος ποδοσφαιριστών) και η Ομοσπονδία προπονητών από μία. Το εκλογικό σώμα της ΕΠΟ λοιπόν, θα αποτελείται από 165 ψήφους και όχι από 181 και η συμμετοχή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου θα είναι σε ποσοστό 33%.

Σε περίπτωση μείωσης των ομάδων της Super League σε 14, κάθε ΠΑΕ να έχει τέσσερις ψήφους και το εκλογικό σώμα της ΕΠΟ να αποτελείται από 173 ψήφους. Το ποσοστό του επαγγελματικού ποδοσφαίρου θα είναι 36%.

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Στα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα προτείνεται το ποσό που θα κατανέμεται ισομερώς από το 25% να ανέβει σε 40% και το ποσοστό με βάση την βαθμολογική κατάταξη να ανέβει από το 25% σε 30%. Παράλληλα το κριτήριο της εμπορικότητας προτείνεται να μειωθεί από το 50% που είναι τώρα στο 13% για τις τέσσερις μεγάλες ΠΑΕ. Ο συνδυασμός αυτός σημαίνει ότι οι μεγάλες ομάδες θα έχουν τεράστιες απώλειες και οι μικρομεσαίες αύξηση στα έσοδα τους.

Για να μετέχει μία ομάδα στην Super League από την περίοδο 2018-19 θα πρέπει να έχει πάρει άδεια από την Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ, από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και να έχει προϋπολογισμό “που να φαίνεται ότι υπάρχει εγγύηση για τη βιωσιμότητα των ομάδων”. Τα έξοδα μάλιστα, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 130% των εσόδων. Την σεζόν 2018-19 οι ομάδες θα πρέπει να έχουν και ιδιόκτητο γήπεδο ή την αποκλειστική χρήση του γηπέδου. Αν ένας από τους όρους δεν τηρείται η ομάδα δεν θα παίρνει μέρος στο πρωτάθλημα.

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ: ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ

Για την διαιτησία η πρόταση της Λίγκας αναφέρει ότι τα δύο από τα τρία μέλη της ΚΕΔ, ένα από τα οποία θα είναι ο πρόεδρος, να εκλεγονται από τους διαιτητές, τους παρατηρητές και τους βοηθούς σε α' και β' εθνική.

Επίσης να επανέλθει η δημοσιοποίηση της βαθμολογίας των διαιτητών αλλά και οι ποινές διαιτητών, βοηθών και παρατηρητών.

News 24/7

24MEDIA NETWORK