Κουμπαριά με... κύρος και η FIFA που έμεινε στην "απ'έξω"

Η σχέση του Κύρου Βασάρα με τον Θεόδωρο Θεοδωρίδη, η άποψη του Γιώργου Γκιρτζίκη και της ΕΠΟ και το χρονικό του πρώην διεθνή ρέφερι στους ορισμούς των διαιτητών απ' όπου αποχώρησε τον Ιανουάριο του 2012 λόγω...Κωνσταντινέα. Ο Αλέξης Πλατής γράφει για το νέο επιδιαιτητή.

Κουμπαριά με... κύρος και η FIFA που έμεινε στην "απ'έξω"

Τον Ιούνιο του 2009 ο Θεόδωρος Θεοδωρίδης είχε βαφτίσει τον γιο του Κύρου Βασάρα και της Ντέπυς Κοξένογλου, Αντώνη. Τον Σεπτέμβριο του 2016, μπήκε ως… εγγυητής σε ομάδες, προκειμένου το μέλος της επιτροπής διαιτησίας της UEFA και υπεύθυνος ανάπτυξης της ελληνικής διαιτησίας, να χριστεί επιδιαιτητής (προσωρινός ή όχι ο χρόνος θα δείξει) στην τριμελή επιτροπή ορισμού, να ξεπεραστεί ο συγκεκριμένος σκόπελος και να γίνουν οι ορισμοί την Πέμπτη για το πρωτάθλημα που θα αρχίσει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Ήταν η τέλεια επιλογή για τον Γιώργο Γκιρτζίκη που μπορεί να επικαλεστεί την UEFA για την ελληνική διαιτησία με την οποία άλλωστε η ΕΠΟ έχει υπογράψει σύμβαση για να αφήσει εκτός παιχνιδιού την FIFA η οποία στην πρόσφατη επιστολή της δήλωνε διαθέσιμη για να προτείνει λύσεις που σύμφωνα με πληροφορίες θα ήταν να αποτελείται η τριμελής επιτροπής ορισμού από διεθνείς παρατηρητές, συνεπώς ο προτεινόμενος από την ΕΠΟ Δημήτρης Γκρούτσης θα αποτελούσε παρελθόν, και αλλαγές στον πίνακα διαιτησίας που επί του παρόντος, παραμένει ως έχει.

Γι’ αυτό ο Γιώργος Γκιρτζίκης έσπευσε να δηλώσει ότι η FIFA δεν θα έρθει στην χώρα μας και ότι… «πλέον έχει λυθεί το πρόβλημα. Άλλωστε, ο κ. Βασάρας είναι μέλος της επιτροπής της UEFA».

Ο Κύρος Βασάρας που αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Λετονία για σεμινάριο διαιτησίας, θα είναι λοιπόν, ο άνθρωπος που σε περίπτωση διαφωνίας των κ. Γκρούτση, Σαραϊδάρή θα επιλέγει για τους αγώνες, τους διαιτητές που ο ίδιος εκπαιδεύει. Τον Σαραϊδάρη μάλιστα, τον είχε επί σειρά ετών στο ευρωπαϊκό του τιμ και οι σχέσεις τους είναι άριστες.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑΣ-ΒΑΣΑΡΑΣ-ΔΟΥΡΟΣ

Παράλληλα, επιστρέφει στους ορισμούς των διαιτητών έπειτα από τέσσερα χρόνια καθώς είχε απομακρυνθεί τον Γενάρη του 2012 έπειτα από τον αγώνα Ξάνθης - Ολυμπιακού με διαιτητή τον Πέτρο Κωνσταντινέα και τον είχε διαδεχθεί ο Γιώργος Δούρος. Είναι το περιβόητο παιχνίδι για το οποίο ο Ολυμπιακός φώναζε και άγνωστοι είχαν βάλει βόμβα στο φούρνο του πρώην Μεσσήνιου ρέφερι που σε κατάθεση του στον εισαγγελέα είχε υποστηρίξει ότι τον είχε επισκεφτεί πριν από τον αγώνα ο πρώην νομικός της ΕΠΟ Θόδωρος Κουρίδης, του είχε ζητήσει να σφυρίξει υπέρ του Ολυμπιακού και του είχε πει μεταξύ άλλων… «Μην φοβάσαι τον Βασάρα. Τη Δευτέρα ή την Τρίτη φεύγει». Όπως και έγινε.

Το καλοκαίρι του 2012 υπήρξαν οι καταγγελίες για τους «στημένους» πίνακες διαιτησίας από τον τότε αναπληρωτή πρόεδρο της ΚΕΔ Χρήστο Σάββα οι οποίες έχουν συμπεριληφθεί στον φάκελο της «εγκληματικής οργάνωσης». Στην Επιτροπή ήταν μέλος ο Κύρος Βασάρας ο οποίος στις 3 Σεπτέμβρη με επιστολή του στην ΕΠΟ είχε υποστηρίξει ότι διαφώνησε πλήρως με την διαδικασία όταν του ειπώθηκε «Αυτά είναι και δεν αλλάζει τίποτα. Είναι φτιαγμένοι οι πίνακες 100%». Το ίδιο κατέθεσε και στον εισαγγελέα.

Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, η διοίκηση του Γιώργου Σαρρή, τον «τελείωσε» από την ΚΕΔ. Τον Απρίλη του 2013 με επιστολή στην UEFA η ΕΠΟ γνωστοποιούσε ότι η επιλογή Βασάρα δεν είναι πρότασή της και ζητούσε εμμέσως την απομάκρυνσή του από την επιτροπή διαιτησίας της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας,, κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Τον Ιούλιο του 2014 ο Κύρος Βασάρας ανέλαβε αρχιδιαιτητής στην Ρουμανία όπου είναι μέχρι τώρα, ενώ τον Φεβρουάριο του 2015 επέστρεψε στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας, αναλαμβάνοντας την ανάπτυξη στη θέση του Θανάση Μπριάκου με πρόεδρο της ΕΠΟ τον Γιώργο Γκιρτζίκη που είχε εκλεγεί ένα μήνα νωρίτερα.

Το όνομα του έχει εμπλακεί στην υπόθεση της «πυραμίδας» στη διαιτησία που ερευνάται δικαστικά, από τον πρώην παρατηρητή Ηλία Μαζαράκο που είχε υποστηρίξει ότι… «σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα δέχθηκα πιέσεις από τον Κύρο Βασσάρα. "Κανόνισε ραντεβού, να πάρω και κάποιον άλλον να τον βάλουμε στην πυραμίδα", μου έλεγε ο Βασάρας» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Ο Βασάρας διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση.

News 24/7

24MEDIA NETWORK