Οι 11+1 ξένοι παικταράδες που 'έτρεξαν' με SKODA

Από τον Βεριντιάνο Μαρσέλο στον Γιούρι Λοντίγκιν μεσολαβούν 20 χρόνια ξανθιώτικης ποδοσφαιρικής κουλτούρας. Οι ξένοι που σημάδεψαν την ιστορία της ακριτικής ομάδας πριν αλλάξει ιδιοκτησία - όχι αφεντικά.

Οι 11+1 ξένοι παικταράδες που 'έτρεξαν' με SKODA
EUROKINISSI

Τέλος εποχής μετά από 28 χρόνια; Όχι ακριβώς. Ή τουλάχιστον όχι ακόμα, αφού για το εγγύς μέλλον ουδείς μπορεί να δεσμευτεί τι θα συμβεί. Το βέβαιο είναι πως -προς το παρόν- ο Χρήστος Πανόπουλος παρέμεινε το αφεντικό της Ξάνθης, παρέα με τον επί χρόνια συνεργάτη του Πολυχρόνη Συγγελίδη, δίχως όμως το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ ν' ανήκει πλέον στη ΒΙΑΜΑΡ.

Μετά από έγκριση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, το 94.38% της ιδιοκτησίας της ακριτικής ομάδας ανήκει, με έγκριση πλέον, στην INSPORTS IKE. Μια εταιρία που ίδρυσαν τον περασμένο Νοέμβριο οι Πανόπουλος-Συγγελίδης εξ ημισείας και δραστηροποιείται αφενός στην εισαγωγή/εμπορία αθλητικών ειδών και συμπληρωμάτων διατροφής/βιταμιμών αφετέρου στην παροχή συμβουλών management σε αθλητικές εταιρείες/σωματεία, ως και την ανάληψη της οικονομικής διαχείρισης Τμήματος Αμειβομένων Αθλητών, τη στιγμή που προσανατολίζεται μεταξύ άλλων στη διοργάνωση αθλητικών events κάθε είδους και ταυτόχρονα στην αγοραπωλησία-διαχείριση-εκμετάλλευση ακινήτων.

Από μόνη της η μεταβολή του μετοχολογίου, ασχέτως του τι θα φέρει, αποτελεί ένα σημείο καμπής για τη σύγχρονη ιστορία του ΑΟΞ. Του ποδοσφαιρικού σωματείου που 'γεννήθηκε' το 1967, από τη συγχώνευση των Ορφέα - Ασπίδας, και από τις 10 Οκτωβρίου του 1991, μετά τη συμφωνία Κοκκάλα-Πανόπουλου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, επανατοποθετήθηκε στο ποδοσφαιρικό χάρτη με νέο όνομα, έμβλημα, χρώματα και στην πορεία γήπεδο - παρά τις χρόνιες αντιρρήσεις που προκάλεσε στους κύκλους των παραδοσιακών οπαδών της όλη αυτή η μετάβαση στη νέα εποχή.

Ακόμη κι αν οι ενστάσεις για τις πρακτικές της ιδιοκτησίας δεν υποχώρησαν, ουδείς αμφισβήτησε πως επί εποχής ΒΙΑΜΑΡ στην κεφαλή της ομάδας, το κοντέρ χτύπησε... κόφτες πηγαίνοντας πολλές σεζόν δίχως φρένα. Όχι μόνο δεν υποβιβάστηκε ποτέ από το 1989, όταν ανήλθε στην κορυφαία κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αλλά τέσσερις φορές εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Κύπελλο UEFA καταφέρνοντας μία πρόκριση σε επόμενο γύρο, συμμετείχε σ' έναν τελικό Κυπέλλου (2015) και κυρίως παρουσίασε τη δική της ποδοσφαιρική πρόταση με φρέσκες ιδέες και ποδοσφαιριστές. Γνωστούς ή άγνωστους - προϊόν σκάουτινγκ. Τους οποίους ακολούθως μοσχοπούλησε.

Τα παραδείγματα των Ελλήνων πάμπολλα και γνωστά. Όποιας ομάδας το ρόστερ κι αν σηκώσεις, έναν ποδοσφαιριστή της Ξάνθης θα τον βρεις από κάτω. Κάποιοι συνεχίζουν ακόμα, ορισμένοι έχουν ήδη πάρει διπλώματα προπονητικής, άλλοι επέλεξαν ν' απέχουν.

Τα χρόνια της ακμής της, οικονομικής και αγωνιστικής, η ομάδα της Θράκης συμπλήρωνε το ποιοτικό ελληνικό στοιχείο με ξένους που έκαναν τη διαφορά. Value for money περιπτώσεις παικτών, τους οποίους οι 'ακρίτες' αξιοποίησαν στο έπακρο αγωνιστικά και βγήκαν κερδισμένοι.

Εμείς επιλέξαμε 11+1 εξ αυτών...

Βεριαντιάνο Μαρσέλο

Οι 11+1 ξένοι παικταράδες που 'έτρεξαν' με SKODA
EUROKINISSI

Η Ξάνθη μάς τον σύστησε πριν από την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, παρόλα αυτά ο Βραζιλιάνος επιθετικός είχε τις πιο παραγωγικές χρονιές του αμέσως μετά. Στο 8-2 επί του Πιερικού στις 10 Ιανουαρίου του 1993 είχε σκοράρει τα μισά γκολ της Ξάνθης.

Σεζόν: Δεκέμβριου 1989 - Καλοκαίρι 1996

Θέση: Επιθετικός

Παιχνίδια: 219

Γκολ: 136

Κατέληξε: ΑΕΚ

Λουτσιάνο ντε Σόουζα

Οι 11+1 ξένοι παικταράδες που 'έτρεξαν' με SKODA
EUROKINISSI

Θα τον βρεις στην κορυφαία 11άδα των Βραζιλιάνων που έπαιξαν στην Ελλάδα. Αντιλαμβάνεσαι από ποια ποδοσφαιρική πάστα ήταν φτιαγμένος.

Σεζόν: Καλοκαίρι 1995 - Καλοκαίρι 1998 / Καλοκαίρι 2004 - Χειμώνας 2006 / Καλοκαίρι 2009 - Καλοκαίρι 2010

Θέση: Μέσος

Παιχνίδια: 137

Γκολ: 48

Κατέληξε: Ολυμπιακό

Κέλβιν Σέμπουε

Οι 11+1 ξένοι παικταράδες που 'έτρεξαν' με SKODA
EUROKINISSI

Συμπαίκτης του Ζορζ Γουεά στην εθνική Λιβερίας, τον είχε εντοπίσει η Μονακό, αλλά δεν έπαιξε ποτέ υπό τον Αρσέν Βενγκέρ. Στην Ελλάδα ήρθε από μια άλλη γαλλική ομάδα, την Τουλούζ.

Σεζόν: Χειμώνας 1997 - Χειμώνας 1998

Θέση: Μέσος

Παιχνίδια: 34

Γκολ: 3

Κατέληξε: ΑΕΚ

Γιουράι Μπούτσεκ

Οι 11+1 ξένοι παικταράδες που 'έτρεξαν' με SKODA
EUROKINISSI

Το 'βουνό' της Ξάνθης ήταν από τη Σλοβακία. Ένα θηρίο 204 εκατοστών που υπερασπιζόταν την εστία των 'ακριτών' για 6 διαδοχικές σεζόν. Σπουδαία προσόντα που συνδυάζονταν μ' έναν χαρακτήρα χαμηλών τόνων, αλλά ταυτόχρονα ηγετικό στο χορτάρι.

Σεζόν: Καλοκαίρι 1997 - Καλοκαίρι 2003

Θέση: Τερματοφύλακας

Παιχνίδια: 167

Γκολ: -

Κατέληξε: Ολυμπιακό, Πανιώνιο

Ισμαΐλ Μπα

Οι 11+1 ξένοι παικταράδες που 'έτρεξαν' με SKODA
EUROKINISSI

Η ταχύτητα και ο διασκελισμός χαρακτήριζαν το παιχνίδι του. Άτι από τα δεξιά της μεσοεπιθετικής γραμμής ο Σενεγαλέζος.

Σεζόν: Καλοκαίρι 1998 - Καλοκαίρι 2000 / Καλοκαίρι 2002 - Καλοκαίρι 2005

Θέση: Μέσος

Παιχνίδια: 169

Γκολ: 25

Κατέληξε: Άρης, ΑΕΚ Λάρνακας

Βλάντιμιρ Γιανότσκο

Οι 11+1 ξένοι παικταράδες που 'έτρεξαν' με SKODA
EUROKINISSI

Ο Σλοβάκος επιθετικός πωλήθηκε στην Αούστρια Βιέννης έναντι 2.2 εκατομμυρίων ευρώ. Τότε που το χρήμα 'μετρούσε' και οι ευρωπαϊκές ομάδες δεν το ξόδευαν αφειδώς. Τ' άξιζε πάντως τα λεφτά του.

Σεζόν: Καλοκαίρι 1999 - Καλοκαίρι 2001

Θέση: Μέσος

Παιχνίδια: 45

Γκολ: 12

Κατέληξε: Αούστρια Βιέννης

Αμπντεραχίμ Ουακίλι

¶£Á¹ºÃª °ªÆ¶Ä°ª-¥°Á£¸
ethnikos asteras-xanthi
¶£Á¹ºÃª °ªÆ¶Ä°ª-¥°Á£¸ ethnikos asteras-xanthi EUROKINISSI

Όσο εκρηκτικός ήταν ως χαρακτήρας ο Μαροκινός μεσοεπιθετικός, τόσο μπελάς ήταν για τις αντίπαλες άμυνες. Θα έμενε περισσότερο, αν δεν προκαλούσε προβλήματα στ' αποδυτήρια. Μπορούσε πολλά περισσότερα, απ' όσα πρόλαβε να δείξει.

Σεζόν: Καλοκαίρι 2001 - Καλοκαίρι 2003

Θέση: Μέσος

Παιχνίδια: 44

Γκολ: 15

Κατέληξε: Καρλσρούη

Έμερσον

Οι 11+1 ξένοι παικταράδες που 'έτρεξαν' με SKODA
EUROKINISSI

Ήρθε στα ποδοσφαιρικά γεράματα, αφού ήταν ήδη 33 ετών. Κατόρθωσε πάντως σ' ένα 6μηνο να πιστοποιήσει την κλάση του και το λόγο που πληρωνόταν αδρά από Πόρτο, Μίντλεσμπρο, Λα Κορούνια, Ατλέτικο Μαδρίτης και Ρέιντζερς.

Σεζόν: Καλοκαίρι 2005 - Χειμώνας 2006

Θέση: Μέσος

Παιχνίδια: 19

Γκολ: 1

Κατέληξε: ΑΕΚ

Φρανσίσκο Ζουέλα

Οι 11+1 ξένοι παικταράδες που 'έτρεξαν' με SKODA
EUROKINISSI

Από τους κεντρικούς αμυντικούς που προσαρμόζονταν ιδανικά στον αντίπαλο που είχαν να μαρκάρουν. Τον διέκρινε η ταχύτητα σκέψης και δράσης. Σπάνια έχανε τη θέση του στην 11άδα.

Σεζόν: Χειμώνας 2006 - Καλοκαίρι 2009

Θέση: Αμυντικός

Παιχνίδια: 102

Γκολ: 3

Κατέληξε: Κούμπαν Κρασνοντάρ

Νταμιάν Μάνσο

Οι 11+1 ξένοι παικταράδες που 'έτρεξαν' με SKODA
EUROKINISSI

Ο Σέρχιο Μαρκαριάν ήθελε τον 'Ινδιάνο' στον Παναθηναϊκό για να κατακτήσει τον τίτλο. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη δεν τον έφερε και λίγα χρόνια μετά κατέληξε στην Ξάνθη δείχνοντας σε πολλές περιπτώσεις πόσο απλό είναι το ποδόσφαιρο.

Σεζόν: Χειμώνας 2006 - Καλοκαίρι 2007

Θέση: Μέσος

Παιχνίδια: 32

Γκολ: 1

Κατέληξε: Κίτο

Τόμας Ραντζίνσκι

ÓÏÕÐÅÑËÉÃÊÁ / ÎÁÍÈÇ-ÐÁÏ / SUPERLEAGUE / XANTHI-PANATHINAIKOS
ÓÏÕÐÅÑËÉÃÊÁ / ÎÁÍÈÇ-ÐÁÏ / SUPERLEAGUE / XANTHI-PANATHINAIKOS EUROKINISSI

Αγωνίστηκε μόνο μία χρονιά ο Καναδός φορ με τις πολωνικές ρίζες, αλλά δικαίωσε εκείνους που τον έφεραν στα 34 του, μετά από μακρά θητεία σε Βέλγιο και Αγγλία. Σκοράροντας 1 γκολ ανά 2 συμμετοχές, ήταν το σημείο αναφοράς όλο του υπόλοιπου συνόλου.

Σεζόν: Καλοκαίρι 2007 - Καλοκαίρι 2008

Θέση: Επιθετικός

Παιχνίδια: 28

Γκολ: 14

Κατέληξε: Λιρς

Γιούρι Λοντίγκιν

Οι 11+1 ξένοι παικταράδες που 'έτρεξαν' με SKODA
EUROKINISSI

Από τα 10 του στην Ελλάδα, πρόλαβε να ζήσει τα πρώτα δύσκολα χρόνια της Ρωσίας των 90s αμέσως μετά την πτώση του κομουνισμού και το διαμελισμό της Σοβιετικής Ένωσης. Η Ξάνθη τον εντόπισε στο Νευροκόπι και το σχεδόν 1 εκατομμύριο που έδωσε η Ζενίτ για να τον αποκτήσει αντικατοπτρίζει την πρόοδο του σε μικρό χρονικό διάστημα. Ανεξαρτήτως του τι ακολούθησε έως ότου έρθει στον Ολυμπιακό.

Σεζόν: Καλοκαίρι 2009 - Καλοκαίρι 2013

Θέση: Τερματοφύλακας

Παιχνίδια: 25

Γκολ: -

Κατέληξε: Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης

photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK