Πανόπουλος: "Πιο πάτος δεν γίνεται, να ξαναφτιάξουμε το ποδόσφαιρο. Η Ξάνθη δεν είναι παράρτημα"

Ο ιδιοκτήτης της Ξάνθης, Χρήστος Πανόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα της Πέμπτης και μίλησε για όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν το ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά όσα είπε:

"Έχει λεχθεί και έχει γραφτεί ότι εγώ που είχα σκεφτεί με κάποιους άλλους την συνάντηση όλων των ιδιοκτητών, δεν έδωσα το παρών. Στη ζωή μου είμαι απόλυτα συνεπής διότι αυτό είναι το πιστεύω μου. Την ημέρα που μας έστειλε η Λίγκα την ειδοποίηση για την συνάντηση, στείλαμε επιστολή για το ποιοι ιδιοκτήτες θα είναι εκεί, για να δούμε με ποιους θα μιλήσουμε. Δεν πήραμε καμία απάντηση. Είχα επίσης αναφέρει ότι αν δεν ήταν οι Ολυμπιακός, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ δεν θα συμμετείχαμε. Εκ του αποτελέσματος, δεν υπήρξαν οι παρουσίες δυο ιδιοκτητών και ήμουν συνεπής με την θέση μου από την αρχή".

"Αυτά δεν τα έχουμε ξαναζήσει"

"Είμαι αρκετά χρόνια στο ποδόσφαιρο. Έχω ζήσει θετικές και αρνητικές στιγμές. Η πιο θετική στιγμή ήταν όταν η Ελλάδα, η πατρίδα μου, κέρδισε το EURO. Η πιο αρνητική είναι η σημερινή κατάσταση που ζούμε στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και το επίπεδο επικοινωνίας των μεγάλων ομάδων. Διαχρονικά πάντα υπήρχε αντιπαράθεση. Αυτά όμως που γίνονται σήμερα, ενέχουν προσωπικούς χαρακτηρισμούς και επιθέσεις που δεν θυμάμαι να τα έχουμε ξαναζήσει στο παρελθόν".

"Προσπάθησα να σκεφτώ αυτή τη συνέντευξη Τύπου και θέλω να πω αυτό που αισθάνονται 9.000.000 Έλληνες. Πάντα οι μεγάλοι είχαν διαφορές, αλλά οι κόντρες έμειναν στα θεσμικά όργανα. Υπήρχε ευπρέπεια, πολιτισμός και σεβασμός στην προσωπικότητα του απέναντί μας, του αντιπάλου μου. Ανεξάρτητα με τις όποιες διαφορές υπήρχαν. Αυτό το παιχνίδι που έχει ξεκινήσει τελευταία με τις προσωπικές προσβολές, πρέπει να σταματήσει... χθες. Δεν είναι αργά, διότι αν συνεχιστεί αυτό, κάποιοι από εμάς που έχουμε άδεια οπλοφορίας, θα πάρουμε όπλα, καραμπίνες, φτυάρια και τσεκούρια. That's it..."

"Δεν μπορούμε να κατηγορούμε το φίλαθλο κοινό για την κακή τους συμπεριφορά, όταν οι ιδιοκτήτες των μεγάλων έχουν τέτοια συμπεριφορά. Οι ευθύνες τους είναι μεγάλες. Έχουν μεγάλο φίλαθλο κοινό από πίσω. Το τι θα πει ο μικρός Πανόπουλος που έχει πέντε από πίσω που δεν τους ξέρει ούτε η μάνα τους, δεν θα του δώσει κανείς σημασία. Δεν είναι όμως το ίδιο με τους τέσσερις μεγάλους. Να πέσουν οι τόνοι και οι προσωπικές επιθέσεις... χθες. Χθες ρε γαμώτο, δεν γίνεται. Η κατάσταση στη Σούπερ Λίγκα δεν είναι καλή. Είναι από κακή ως πολύ κακή. Δεν την ονειρεύτηκα έτσι και δεν την ονειρευτήκαμε έτσι όσοι την ξεκινήσαμε".

"Πιο πάτος δεν γίνεται"

"Δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα βλέπαμε τη Σούπερ Λίγκα σε αυτό το σημείο. Τότε ήμασταν όλοι μαζί, όταν την ξεκινούσαμε. Τα 3-4 πρώτα χρόνια ήταν από καλά ως πολύ καλά. Πάντα οι τέσσερις μεγάλοι συμφωνούσαν μαζί. Και έσοδα από χορηγίες είχε η Λίγκα και ικανοποιητικά τηλεοπτικά και περισσότερο κόσμο στα γήπεδα και δεν διακόπτονταν τα παιχνίδια. Οι τέσσερις μεγάλοι άρχισαν πάλι να βλέπει ο καθένας από τη σκοπιά του διαφορετικά το ποδόσφαιρο και σιγά σιγά απαξιώθηκε το προϊόν. Έχουμε φτάσει σε αυτό τον πάτο. Πιο πάτος δεν γίνεται...".

"Η δομή της Σούπερ Λίγκα πρέπει να αλλάξει σε όλα. Να επαναπροσδιοριστεί ο λόγος ύπαρξής της και που αυτή στοχεύει. Ποιος είναι ο στόχος και ποια θα είναι τα μέσα που θα χρησιμοποιήσουμε. Απλά πράγματα. Θα μου πείτε, ο Μποροβήλος φταίει; Όχι δεν φταίει ο Μποροβήλος. Φταίνε πολλά, φταίει και ο Μποροβήλος. Αλλά, δεν πρέπει να είναι το εξιλαστήριο θύμα. Αν ήμουν στην θέση του και κάνω μια παρένθεση και μου έλεγε κάποιος από τους τέσσερις να παραιτηθώ, θα έλεγα 'δεν με πάτε μια; Δεν σας πάω 100' και θα έφευγα. Είναι άδικο να λέμε ότι είσαι υπόδικος, σήκω φύγε. Είναι άδικο".

"Πόσα χρόνια έχει να πάρει χορηγία η Λίγκα; Τι χορηγίες παίρνουν οι ομάδες και πως κατάντησαν την Λίγκα σήμερα;".

"Η πρόταση της ΑΕΚ έχει μια θετική πλευρά, θα πρότεινα στην ΑΕΚ και στους άλλους τρεις μεγάλους να σκεφτούν το εξής. Στα μεγαλύτερα προηγμένα πρωταθλήματα, το μεγαλύτερο ποσοστό των τηλεοπτικών, ένα 70% περίπου, πάει ισομερώς σε όλες τις ομάδες και το υπόλοιπο ανάλογα με την βαθμολογική θέση. Στην Γαλλία το 100% πάει ισομερώς σε όλες τις ομάδες".

"Δεν ξέρω πόσοι ιδιοκτήτες των 12 θα θελήσουν να βρεθούν. Αλλά μπορεί η απόλυτη λογική για το τι θέλουμε από το ποδόσφαιρο να προέλθει από εκεί. Να παρουσιαστεί μία πρόταση χωριστά σε κάθε μεγάλο και μετά σε όλους μαζί".

"Με βρίζουν όλοι, δεν είμαστε παράρτημα"

"Mε βρίζουν Παναθηναϊκοί, Ολυμπιακοί, ΑΕΚτζήδες, ΠΑΟΚτζήδες. Ότι η Ξάνθη είναι παράρτημα. Από το 1993 που βρίσκομαι, από κανέναν δεν ζήτησε το παραμικρό! Δεν δανείστηκε, δεν είναι παράρτημα κανενός. Υπήρχαν χρονιές που βρεθήκαμε στο χείλος του υποβιβασμού και ήταν μόνη της έως το τέλος. Για όσο χρόνο κι ελπίζω να είναι λίγος, μείνω στο ποδόσφαιρο και στην Ξάνθη, έτσι θα είμαι. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα. Όλοι κρινόμαστε!"

"Έχω ανταπόκριση με πάνω από έναν ιδιοκτήτη των 11 ΠΑΕ. Δεν έχω μιλήσει με κανέναν από τους τέσσερις μεγάλους".

"Τι κάθετι πρέπει να γίνεται στο κατάλληλο τάιμινγκ. Και ο Θεός να ήταν εκεί, δεν νομίζω να υπήρχε καλύτερη εξέλιξη στην συζήτηση μερικές ημέρες πριν. Θα πρέπει να συνεννοηθώ με τους άλλους 11 και εν συνεχεία με έναν έναν τους άλλους τέσσερις και μετέπειτα με όλους μαζί, να βρούμε μια λύση. Είμαστε 12 Μικροί Μήτσοι και ίσως να αποδεχτούν όλοι την πρότασή μας και να είναι κάτι διαφορετικό".

"Σταμάτησαν να μιλάνε οι "μεγάλοι""

"Μετά τα πρώτα 3 - 4 χρόνια της Λίγκας οι 4 μεγάλοι σταμάτησαν να έχουν την επικοινωνία που είχαν. Είναι ένα fact. Ένα γεγονός αυτό. Με αποτέλεσμα να έχουμε την σημερινή κατάσταση".

"Δεν θα πήγαινα για πρόεδρος της Super League. Υπάρχουν άνθρωποι πιο ικανοί εμένα και με περισσότερο χρόνο από εμένα. Πάντα υπάρχουν προτάσεις και για τεχνοκράτες και για ικανά άτομα. Από εφαρμογή των νόμων πάσχουμε, όχι από πρόσωπα".

"Δεν θα γίνω ο δικαστής των δικαστών. Θα αποφανθεί η δικαιοσύνη για όλα αυτά, αλλά θα πρέπει εμείς οι ίδιοι οι υπάρχοντες, θα πρέπει να κάνουμε το ποδόσφαιρο αυτό που πρέπει να είναι. Εγώ, ας πούμε, για παράδειγμα. είμαι κατηγορούμενος, αλλά έχω σωστές θέσεις για το ποδόσφαιρο. Δεν θα με ακούσετε; Εγώ θα ακούσω κι ας είναι ο άλλος ακόμα και στη φυλακή...".

"Η ΕΠΟ έπρεπε να έχει διαφορετική ετικέτα. Έπρεπε να λεγόταν διαιτησία, όχι ΕΠΟ. Αν στους τέσσερις μεγάλους εξασφάλιζα μια σωστή διαιτησιά, σιγά μην ενδιαφέρονταν για τις εθνικές ομάδες και λοιπά. Αν ερχόταν η λύση στη διαιτησία, η ΕΠΟ θα έχανε το exposure και τη διαφήμιση που της κάνουν. Αυτοί που αποφασίζουν για την διαιτησία θα πρέπει να είναι και από την ΕΠΟ και από την Σούπερ Λίγκα".

"Εάν στον Πανόπουλο, τον Πανόπουλο και τον Πανόπουλο εξασφάλιζαν μία σωστή διαιτησία, σιγά μην ασχολιόταν με τα τμήματα υποδομής ή κάτι άλλο".

"Χωρίς φιλάθλους και με ξένους διαιτητές"

"Θεωρώ πως έπρεπε να αναβληθούν οι αγώνες Κυπέλλου. Είναι must. Διαφωνώ με το 2ο σκέλος που είναι η διακοπή του Κυπέλλου. Θα μπορούσε ο κ. Κοντονής να έχει την βούληση να βρεθεί λύση. Να πήγαινε στην ΕΠΟ και να έκανε μία ύστατη προσπάθεια, γιατί δεν φταίει και το φίλαθλο κοινό. Τα επόμενα παιχνίδια μέχρι τον τελικό να γίνουν δίχως φιλάθλους και οι διαιτητές να είναι ξένοι. Καλοί ξένοι και όσο κοστίσουν. Εάν του απαντήσει η ΕΠΟ άλλα λόγια να αγαπιόμαστε, να το δει μετά αλλιώς. Γιατί να κόψω τον Ατρόμητο, δηλαδή, που δεν μπορεί να είναι κάθε χρόνο στον τελικό;"

"Σας δίνω τον λόγο της αντρικής μου τιμής ότι δεν θυμάμαι τα τελευταία 6-7 χρόνια να έχω μιλήσει με κανέναν από τους ιδιοκτήτες των 12 μικρομεσαίων ομάδων. Χθες με πήρε ο κ.Κομπότης για να μου πει ότι θα είναι σε αυτή τη συνάντηση".

"Λέγομαι Ξάνθη και τα οικονομικά μου είναι άσε να πάνε στο διάολο και έχω ένα ρόστερ κακό. Δεν θα πάω κάπου να βοηθηθώ; Όταν οι ομάδες έχουν φτάσει σε τέτοια εξαθλίωση, θα έχεις ένα βαθμό εξάρτησης; Αλλά ποιοι έχουν οδηγήσει εκεί το ποδόσφαιρο και συμβαίνει αυτό; Αν υπάρχει θέληση και βούληση, μπορούν και οι τέσσερις μεγάλοι ιδιοκτήτες, μπορούν να αλλάξουν την στρατηγική τους. Δεν μπορούν να μη δουν τη λογική, θα την δουν...".

"Τις προτάσεις που έχω στο μυαλό μου, θα τις δω με τους άλλους 11 που έχουμε τον ίδιο πόνο. Νομίζω πως το πρωτάθλημα κουτσά στραβά θα τελειώσει. Μένουν πέντε αγωνιστικές. Μετά το ντέρμπι δεν έχουμε κάτι επικίνδυνο. Εάν δεν τελειώσει θα είναι για λόγους εντυπωσιασμού και μόνο. Μετά έχουμε όλο τον χρόνο να δούμε τις αλλαγές για την επόμενη χρονιά. Ό,τι γίνει τώρα, θα είναι βεβιασμένο. Περιμέναμε 15 χρόνια, μπορούμε να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμα".

"To στοίχημα και τα στημένα υπάρχουν παντού. Αν πάτε στον Ισπανό ή στον Ιταλό θα ακούσετε κι εκεί τα χίλια μύρια. Δεν θεωρώ ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι δαχτυλοδειχτούμενη αναφορικά με το στοίχημα. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται".

"Οποιαδήποτε Πολιτεία δεν είναι ανεγκέφαλη. Θα πάρει πίσω τα μέτρα αν πάμε σε μία πιο ομαλή ροή. Είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε. Οι κεφαλές των τεσσάρων ομάδων, πρέπει να δούν τα πράγματα αλλιώς, έστω και τώρα. Το πονάει κεφάλι, κόβω κεφάλι δεν μπορεί να γίνει. Πόσο εύκολο να γίνει; Να κλείσουν οι Σύνδεσμοι; Μπορεί να μην πιάσει το 100% αλλά και 30% να πιάσει, μπορεί να είναι καλό. Εγώ δεν ξέρω αν ήμουν στην θέση ενός από τους μεγάλους, αν θα μπορούσα να το κάνω ή αν δεν θα μπορούσα και θα έλεγα ότι φεύγω".

"Η Ξάνθη δεν χρωστάει πουθενά"

"Η ομάδα μου δεν χρωστάει πουθενά. Ένας ορκωτής λογιστής έρχεται και τελειώνει σε μια ώρα. Εχουμε ιδιόκτητο γήπεδο. Όχι με ενοίκιο για 50 χρόνια, δικό μας. Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα δάνειο. Στις 30/6/2016 θα έχει ταμείο γύρω στις 230.000 ευρώ. Εμένα, λοιπόν, με απασχολεί που θα αφήσω την ομάδα μου".