Ο Φέστα της ΑΕΛ είναι διαφορετικός από τον Φέστα της Ίντερ

Ο νέος προπονητής της ΑΕΛ, Τζιανλούκα Φέστα, έρχεται από την ποδοσφαιρική Ιταλία των '90s, υπήρξε συμπαίκτης με Μπέργκαμπ και Ρ.Κάρλος, έγινε συνέταιρος του Καρεμπέ και ενεπλάκη άθελά του σε μια από τις πολλές 'προπονητοφαγικές' ιστορίες του εκκεντρικού Μάσιμο Σελίνο.

Cagliari coach Gianluca Festa gives instructions to his players during a Serie A soccer match between Fiorentina and Cagliari at the Artemio Franchi stadium in Florence, Italy, Sunday, April 26, 2015. (AP Photo/Fabrizio Giovannozzi)
Φέστα AP PHOTO/FABRIZIO GIOVANNOZZI

Τον Τζιανλούκα Φέστα, τον 49χρονο Ιταλό που συμφώνησε ν' αναλάβει την ΑΕΛ, ο Αλέξης Κούγιας τον χαρακτήρισε προπονητή "από το πάνω ράφι". Βέβαια δουλεύοντας στην Κάλιαρι, στη Λουμετσάνε (Lega Pro Prima Divisione - γ' κατηγορία) και στην Κόμο (Serie B), ο Φέστα έχει μετρήσει μόλις 55 παιχνίδια κατά τη θητεία του ως επικεφαλής τεχνικού τιμ με ρεκόρ 15 νικών - 22 ισοπαλιών - 18 ηττών.

Κι αν για την προπονητική επάρκειά του εγείρονται αμφιβολίες, δεν αμφισβητείται η πλούσια από εμπειρίες ποδοσφαιρική καριέρα, η οποία τον βρήκε να παίζει μεταξύ άλλων σε Ίντερ (συμπαίκτης με Παλιούκα, Μπέργκομι, Μπέργκαμπ, Πολ Ινς και Ρομπέρτο Κάρλος), Ρόμα (Αλνταΐρ, Μπάλμπο), Μίντλεσπρο (γεμάτα 5 χρόνια) και Πόρτσμουθ.

Milan's midfielder Marcel Desailly, right, and Internazionale of Milan defender Gianluca Festa, fight for the ball during their Italian major league match at Milan's San Siro stadium Sunday, Oct. 29, 1995. The match ended in a 1 - 1 draw. (Ap Photo/Luca Bruno)
Milan's midfielder Marcel Desailly, right, and Internazionale of Milan defender Gianluca Festa, fight for the ball during their Italian major league match at Milan's San Siro stadium Sunday, Oct. 29, 1995. The match ended in a 1 - 1 draw. (Ap Photo/Luca Bruno) AP PHOTO/LUCA BRUNO

Συνέταιρος του Καρεμπέ

Στην 'Μπόρο' μάλιστα γνωρίστηκε και συνεταιρίστηκε με τον Κριστιάν Καρεμπέ (νυν αθλητικός διευθυντής του Ολυμπιακού). Το εγχείρημα ίδρυσης και επένδυσης σε εταιρία παροχής αθλητικού υλικού (A-Line) απέδωσε για τουλάχιστον μια 10ετία έχοντας αποκτήσει το δικό της χώρο στην αγορά, με ποδοσφαιριστές όπως ο Κρίστιαν Τζίγκε, ο Γκουστάβο Πογέτ και ο Τζιανφράνκο Τζόλα να έχουν συνάψει σχέσεις συνεργασίας και να προμοτάρουν τα προϊόντα. Μόνο που μετά το 2009 και την πώληση του 50% των μετοχών, άρχισαν οι τριγμοί. Μέχρι το σημείο ο Φέστα υπέβαλε μηνύσεις εις βάρος των δύο συνεργατών του, υποστηρίζοντας πως λειτουργούσαν εις βάρος της μαμάς-εταιρίας.

Η ώρα της προπονητικής

Παράλληλα με την επιχειρηματική δράση του Φέστα, από τους κλασικούς Ιταλούς αμυντικούς των mid 80s - 90s που διακρινόταν για τη σκληράδα του και την ευχέρειά του στο ψηλό παιχνίδι σκοράροντας τουλάχιστον ένα γκολ ανά σεζόν, ολοκλήρωσε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής, έλαβε το UEFA Pro Licence κι άρχισε να εργάζεται στις ακαδημίες της Κάλιαρι, προτού γίνει στέλεχος του επιτελείου της ανδρικής ομάδας και αρχίσει να 'χτίζει' μια δεύτερη καριέρα.

Η περιπέτεια στη Λιντς

Η μεγαλύτερη ευκαιρία θα ερχόταν τον Ιανουάριο του 2014. Τότε που ο αμφιλεγόμενος κι εκκεντρικός επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης της Κάλιαρι και 'προπονητοφάγος' Μάσιμο Σελίνο διαπραγματευόταν ν' αγοράσει τη Λιντς. Τότε ο Φέστα εμφανίστηκε στο 'Elland Road' ως επίδοξος διάδοχος του Μπράιαν ΜακΝτέρμοτ. Ο τελευταίος μάλιστα είχε φτάσει να καταγγείλει στην Ένωση Προπονητών πως η δουλειά του κινδύνευε από την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην αγγλική ομάδα, διότι του είχε ζητηθεί -από έναν δικηγόρο των νέων ιδιοκτητών- να έχει μαζί του στον ματς με την Ίπσουιτς τον Φέστα, κάτι που αρνήθηκε.

Στις 31 Ιανουαρίου εμφανίστηκε σε αγγλικά tabloids η πληροφορία πως ο ΜακΝτέρμοτ όντως απολύθηκε, αλλά παρότι περίμενε στη σειρά ο Φέστα δεν τον διαδέχθηκε. Η 'Gulf Finance House', η εταιρία που διαπραγματευόταν με τον Σελίνο για την πώληση των μετοχών της, ανακοίνωσε πως αυτή είχε τη δικαιοδοσία για οποιαδήποτε απόφαση ως την ολοκλήρωση της διαδικασίας και διέψευσε πως ο ΜακΝτέρμοτ έχει απολυθεί. Μέσα σ' αυτή τη χαώδη κατάσταση ο βοηθός του ΜακΝτέρμοτ, Νάιτζελ Γκιμπς, ήταν αυτός που ανέλαβε προσωρινά τα ηνία και οδήγησε τη Λιντς στο ματς με τη Χάντερσφιλντ.

Την επομένη και κάτω από την πίεση του κόσμου, ο ΜακΝτέρμοτ επέστρεψε, αλλά δεν ησύχασε. Για να έχει μάλιστα τα νώτα του καλυμμένα δεν δίστασε να πει πως ο Φέστα είχε επέμβει στη διαμόρφωση της 11άδας του προηγούμενου αγώνα, προτού αναθεωρήσει και δεχθεί την άποψη Γκιμπς. Συνέχισε δε να υποστηρίζει πως ο Φέστα εξακολουθούσε να έχει ενεργό ρόλο, έχοντας εμφανιστεί στην προπόνηση ως μεταφραστής Ιταλού ποδοσφαιριστή που είχε φτάσει για να υπογράψει.

Εν τέλει και ο Σελίνο έλαβε από την αρμόδια επιτροπή την έγκριση απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Λιντς, αλλά παραδόξως διατήρησε τον ΜακΝτέρμοτ στην τεχνική ηγεσία. Με συνέπεια ο Φέστα να μείνει χωρίς δουλειά, αφού στις 30 Μαΐου που ο ΜακΝτέρμοτ απομακρύνθηκε, γιατί κατά τον Σελίνο η Λιντς χρειαζόταν μια φρέσκια προπονητική ματιά, άλλος πήρε το χρίσμα (Dave Hockaday).

Στην ΑΕΛ ο Φέστα δεν θα έχει πάνω από το κεφάλι του τον Ιταλό ποδοσφαιροπαράγοντα, ο οποίος μέχρι το 2014 είχε αλλάξει 35 προπονητές, στη Λιντς απέλυσε 6 και στην Μπρέσια (Serie B), που βρίσκεται πλέον υπό την ιδιοκτησία του, συνεχίζει το ίδιο τροπάρι. Ο Αλέξης Κούγιας απέχει παρασάγγης με τους 10 του σε 3 χρόνια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK