Ο Πανόπουλος για τις αποφάσεις της Λίγκας και τις θέσεις των "μεγάλων"

Τα όσα συμφωνήθηκαν στο ΔΣ της Super League αποκάλυψε με δηλώσεις του ο Χρήστος Πανάπουλος.

Ο ισχυρός άνδρας της Ξάνθης, Χρήστος Πανόπουλος, αναφέρθηκε στα όσα συμφωνήθηκαν στο ΔΣ της Super League, ενώ σχολίασε τις θέσεις του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στο "Αθλητικό Metropolis 95,5":

Για το αν αισθάνεται δικαιωμένος με την υιοθέτηση των προτάσεών του: "Είμαστε δικαιωμένοι όλοι όσοι ξεκινήσαμε αυτήν την προσπάθεια. Είναι οι 11 μικρομεσαίες ΠΑΕ. Ήταν κάτι που έγινε ομόφωνα για να κάνουμε κάτι, ελπίζοντας ότι θα πετύχει. Αφού έτσι όπως πηγαίναμε φαινόταν ότι δεν υπάρχει αύριο στο ελληνικό ποδόσφαιρο".

Για την πρόταση του 50-50 στα τηλεοπτικά: "Αυτό θα βελτίωνε ακόμη περισσότερο τα έσοδα των μικρομεσαίων ομάδων από ότι το 40-60. Αλλά δεν προχώρησε παρ’ όλη τη θετική προσπάθεια του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ. Έτσι μείναμε στο 40-60".

Για το πόσο κερδίζουν οι μικροί από τη νέα κατανομή στα τηλεοπτικά: "Για να σας δώσω να καταλάβετε. Οι ομάδες που θα έχουν συγκεντρώσει περίπου 40-45 βαθμούς θα έχουν ένα επιπλέον έσοδο 370 με 410 χιλιάδες ευρώ. Ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο, αλλά με τα προβλήματα και το πόσο μέσα είναι οι μικρομεσαίες ομάδες, δεν λύνει το πρόβλημα. Αν δεν προσελκύσουμε έσοδα και χορηγούς με βελτίωση του προϊόντος θα είμαστε πάλι στην ίδια θέση".

Για τον επιμερισμό των εσόδων από τα τηλεοπτικά: "Συγκροτήθηκε μια επιτροπή στην οποία μετέχουν ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και εγώ και θα εξετάσουμε τον επιμερισμό του 40-60 γιατί Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έθεσαν το εξής. Να βρούμε ασφαλιστικές δικλείδες από τη μεθεπόμενη περίοδο ώστε να μην έχουμε φαινόμενα παραγόντων που έρχονται μια χρονιά στη Super League παίρνουν τα χρήματα και μετά σηκώνονται και φεύγουν".

Για την επαγγελματική διαιτησία: "Συμφωνήσαμε όλες οι ομάδες πάνω στην πρόταση που έγινε. Θα δούμε τι βελτιώσεις μπορούμε να κάνουμε ώστε να πάμε στη συνέχεια στην ΕΠΟ και να καταθέσουμε την πρόταση σαν θέση της Super League".

Για τις απολαβές των διαιτητών: "Όποιος περάσει στο τέλος της σεζόν τους βαθμολόγους της Super League το μπόνους που θα εισπράξει θα είναι 40 χιλιάδες ευρώ. Από εκεί και πέρα θα πάρουν άλλα 18-22 χιλιάδες ευρώ, οπότε μιλάμε συνολικά για απολαβές περίπου 60 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Από την άλλη υπάρχει και η ΚΕΔ, η οποία θα αξιολογείται δύο φορές το χρόνο. Στη μέση του πρώτου γύρου θα υπάρχει ψηφοφορία, στην οποία οι ομάδες θα ψηφίζουν αν είναι ευχαριστημένοι από το έργο της. Στην ισοβαθμία η ΚΕΔ φεύγει. Αν είναι 9-7 οι ψήφοι παραμένει μέχρι το τέλος της σεζόν.

Και μετά το τέλος της σεζόν θα γίνει πάλι ψηφοφορία. Σε αυτήν θα πρέπει να έχει τουλάχιστον δέκα ψήφους για να παραμείνει. Σχετικά με τις αμοιβές των μελών της ΚΕΔ ο πρόεδρος θα εισπράττει 25 χιλιάδες ευρώ ετησίως, ενώ το μέλος 17 χιλιάδες. Επίσης, αν στο τέλος της χρονιάς η ΚΕΔ πάρει δέκα ψήφους ο πρόεδρος θα έχει μπόνους 40 χιλιάδες ευρώ. Αν είναι 11 οι ψήφοι το μπόνους θα είναι 50 χιλιάδες ευρώ. Αν είναι 12 οι ψήφοι το μπόνους θα είναι 60 χιλιάδες ευρώ. Είναι το κατάλληλο τάιμινγκ για να γίνουν όλες αυτές οι αλλαγές και η ΕΠΟ πρέπει να σεβαστεί την επιθυμία των φιλάθλων και των ομάδων για διαφορετικό σύστημα".

Για το τι πρέπει να γίνει με τα πρόσωπα που έχουν κατηγορίες εις βάρος τους: "Για να μην αδικούμε τους ανθρώπους, αν δεν υπάρξει απόφαση δικαστηρίου κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα. Κατ’ αρχήν πρέπει να χωριστούν αυτοί που είναι για κακούργημα με αυτούς που είναι για πλημμέλημα. Εφόσον ανεχτήκαμε μια κατάσταση όλους αυτούς τους μήνες, που έκανε κακό βέβαια, και να περιμένουμε 4-5 μήνες μέχρι τις εκλογές της ΕΠΟ και με τη νέα θέση της FIFA που μπαίνει μέσα με την επιτροπή δεοντολογίας και ενεργοποιεί τη σχετική διάταξη για τους ανθρώπους αυτούς, δεν τρέχει τίποτα. Είναι μια προσπάθεια που δεν έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια και διευκολύνει τα πράγματα".

Για τον Μποροβήλο: "Ο Μποροβήλος κατηγορείται για πλημμέλημα. Τον γνώρισα πριν από ένα μήνα και δεν τον είχα ψηφίσει για πρόεδρο λόγω της θέσης μου ότι ο πρόεδρος πρέπει να είναι ιδιοκτήτης ΠΑΕ. Θεωρώ ότι όταν περιμένει πέντε χρόνια για να δικαστεί για πλημμέλημα  και δεν έχει γίνει αυτό σου μαυρίζει το όνομα και είσαι πέντε χρόνια με το ερωτηματικό. Και αν θέλετε προσωπική μου άποψη είναι ότι με την καθυστέρηση που υπάρχει θα μείνει για άλλα πέντε χρόνια, θα πάει για παραγραφή και θα μείνει και η ρετσινιά. Για να κάνουμε την ιστορία μικρή, σε ένα μήνα τελειώνει η θητεία του. Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε επαναστατικές κινήσεις. Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα αν και εφόσον το είχαμε αποφασίσει".

Για το αν με τα νέα δεδομένα μπορεί να αλλάξει η μονοκρατορία του Ολυμπιακού: "Με αυτά που προτείνουμε και στα οποία συμμετέχει και ο Ολυμπιακός κάτι πάει να αλλάξει και θα αλλάξει. Ο Ολυμπιακός προσυπογράφει την πρόταση για επαγγελματική διαιτησία που έχει ασφαλιστικές δικλείδες και κάνει τη ζωή δύσκολη του κάθε διαιτητή και κάθε προέδρου της ΚΕΔ. Και μόνο που θα υπάρχουν εσωτερικοί βαθμολόγοι της Super League και από αυτούς θα εξαρτώνται τα μπόνους των διαιτητών ο κάθε παρατηρητής θα μπορούσε να σκεφτεί ότι δεν μπορεί να του βάζει αυτός έξι και οι βαθμολόγοι της Super League εννιά".

Για τον Σαββίδη: "Ο ΠΑΟΚ είχε μια εξαιρετική παρουσία και είχε εξαιρετική θέση όσον αφορά το αύριο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Από την πρώτη στιγμή ήταν θετικός και όσον αφορά τη βοήθεια στους μικρούς και στο στάτους που λέγεται επαγγελματική διαιτησία. Είχε μια κρυστάλλινη και ξεκάθαρη θέση από την αρχή".

Για τον Ηρακλή: "Ο Ηρακλής είναι μαζί με τις άλλες 11 ΠΑΕ. Συμφώνησε ο εκπρόσωπό τους με τις προτάσεις που έκαναν οι 11 μικρομεσαίες ΠΑΕ".