Γιατί μπήκε στον πάγο ο Καπίνο

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος ανοίγει τον "φάκελο Καπίνο". Πως ο διεθνής τερματοφύλακας από βασικός, αναντικατάστατος και διάδοχος του Ρομπέρτο βρέθηκε να βλέπει την... πλάτη του δανεικού και φευγάτου -το καλοκαίρι- Λεάλι. Το ραντεβού με τον Μπέντο πριν από τις γιορτές, η δήλωση ετοιμότητας και τι περιμένει ο Πορτογάλος κόουτς.

Γιατί μπήκε στον πάγο ο Καπίνο
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στη διάρκεια του καλοκαιριού ένα από τα ζητήματα που συζητήθηκαν πιο έντονα στην Πλατεία Αλεξάνδρας ήταν το αν τα γάντια του Ρομπέρτο θα μπορούσε να τα φορέσει ο Στέφανος Καπίνο. Ο νεαρός διεθνής πορτιέρε αποτελεί ένα project που άπαντες στον Ολυμπιακό ήθελαν να στηρίξουν για μια σειρά από πολύ συγκεκριμένους λόγους.

Κατ' αρχήν στα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης έχουν καταλήξει, εδώ και κάποια χρόνια, στο συμπέρασμα πως είναι πιο εύκολο να αναδειχθεί ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής που να αγωνίζεται ως τερματοφύλακας ή αμυντικός (στόπερ ή μπακ). Να καθιερωθεί στην ενδεκάδα και να αυξήσει σημαντικά την τιμή μεταπώλησης, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Κώστα Μανωλά. Στις υπόλοιπες θέσεις, συνήθως, αγωνίζονται ξένοι ποδοσφαιριστές.

Θεωρούσαν, λοιπόν, πριν καν γίνει πρόταση να αποκτηθεί από τη Μάιντς, ότι ο Καπίνο είναι μια τέτοια περίπτωση, λόγω ηλικίας, ταλέντου, προσωπικότητας, με την εξτρά υποσημείωση ότι προέρχεται από τον “αιώνιο” αντίπαλο. Θα μπορούσε δηλαδή να εξελιχθεί σε μια νέα περίπτωση Αντώνη Νικοπολίδη...

Όταν έγιναν οι πρώτες συζητήσεις προκειμένου να δρομολογηθεί ο ερχομός του 22χρονου τερματοφύλακα στον Πειραιά, του είχε μεταφερθεί ότι θα είναι ο διάδοχος του Ρομπέρτο και ότι θα αποτελέσει τον βασικό πορτιέρε της ομάδας για πολλά χρόνια. Αυτός ήταν κι ένας από τους βασικούς λόγους που πείστηκε να συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό και να κάνει το μεγάλο βήμα ως πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού.

Στη διάρκεια της προηγούμενης σεζόν, ο Μάρκο Σίλβα εμπιστεύθηκε τον Καπίνο σε όλα τα παιχνίδια του Κυπέλλου, πλην του τελικού που προτίμησε τελικά τον Ρομπέρτο, ενώ του έδωσε το δικαίωμα να αγωνιστεί και σε τρία ματς πρωταθλήματος (συνολικά 11 συμμετοχές). Από το καλοκαίρι και μετά, ωστόσο, ο “ερυθρόλευκος” μηχανισμός στήθηκε πάνω στην προώθηση και αξιοποίηση του Στέφανου.

Δεν είναι τυχαίο πως επιλέχθηκε για να τον πλαισιώσει ένας συνομήλικός του τερματοφύλακας, ο Νίκολα Λεάλι, προερχόμενος από τη Γιουβέντους. Ο Ιταλός ήρθε με ετήσιο δανεισμό και συμφωνία να πάρει μίνιμουμ 12 επίσημα παιχνίδια, με σκοπό να ασκεί πίεση στον Καπίνο για να γίνεται ολοένα και καλύτερος.

Η ΑΡΟΥΚΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟ EUROPA

Η σεζόν ξεκίνησε με τον Καπίνο να υπερασπίζεται την εστία των πρωταθλητών στα κρίσιμα παιχνίδια με τη Χάποελ Μπερ Σεβά, υπό την τεχνική ηγεσία του Βίκτορ Σάντσεθ, ενώ παρέμεινε κάτω από τα δοκάρια και στη συνέχεια, στα προκριματικά του Europa με την Αρούκα. Στον επαναληπτικό, μάλιστα, χρειάστηκε να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, καθώς γλίτωσε την ομάδα από 2ο γκολ, μέχρι να ισοφαρίσει ο Τσόρι στην παράταση, για να κλειδώσει την πρόκριση ο Ιντέγε με το -τελικό- 2-1, έπειτα από έντονο καρδιοχτύπι.

Ο Καπίνο υπερασπίστηκε την εστία του Ολυμπιακού σε οκτώ παιχνίδια πρωταθλήματος μέχρι το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, με αρκετά καλές και αξιόπιστες εμφανίσεις. Από παιχνίδι σε παιχνίδι, μάλιστα, παρουσίασε βελτίωση και με τη μπάλα στα πόδια, δείγμα του ότι άρχισε να αποδίδει και η έξτρα δουλειά που κάνει σε αυτό τον πολύ σημαντικό -για τους ολοκληρωμένους κίπερ- τομέα.

Το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό που εξελίχθηκε σε υγιεινό περίπατο για τους “ερυθρόλευκους” με την εστία να παραμένει ανέπαφη (σ.σ. μέχρι και πέναλτι έχασε ο Λεντέσμα), ήταν και ο τελευταίος αγώνας που πήρε χρόνο συμμετοχής ο Στέφανος. Σε ένα διάστημα, μάλιστα, που έγιναν οι πρώτες σκέψεις στη διοίκηση για πρόωρη επέκταση του συμβολαίου του (λήγει το καλοκαίρι του 2018).

Έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες και κάτι από εκείνο το παιχνίδι (6 Νοεμβρίου). Ο Καπίνο σε αυτό το διάστημα ξεπέρασε τη θλάση που τον ταλαιπώρησε και αποτέλεσε το λόγο που αντικαταστάθηκε στο 64ο λεπτό της αναμέτρησης. Από ιατρικής πλευράς ήταν έτοιμος πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των ημερών, ήταν υποψήφιος να επανέλθει στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον ΠΑΣ στα Γιάννενα στις 12 Δεκεμβρίου, αλλά και στο εντός έδρας με τον Παναιτωλικό (18/12).

Αξιόπιστες πηγές υποστηρίζουν ότι πριν από την άδεια που πήραν οι “ερυθρόλευκοι” για τις γιορτές, ο Πάουλο Μπέντο δέχθηκε στο γραφείο του τον Καπίνο, ο οποίος θέλησε με αυτό το τετ α τετ να επισημοποιήσει προς τον κόουτς ότι έχει ξεπεράσει πλήρως τον τραυματισμό του και νιώθει έτοιμος να επιστρέψει. Ο Πορτογάλος κόουτς του απάντησε πως δεν ήταν ακόμη έτοιμος από αγωνιστικής πλευράς και πως θα πρέπει να κάνει υπομονή. Παράλληλα, φάνηκε από τις επιλογές του πως θεωρούσε πιο έτοιμο τον Λεάλι...

Από τότε μέχρι τώρα πέρασαν άλλα δύο παιχνίδια πρωταθλήματος, με τον Αστέρα Τρίπολης στο Φάληρο και με την Ξάνθη στα πηγάδια στα οποία ο Καπίνο έμεινε στον πάγκο, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα δημοσιοποίησε, με δηλώσεις του στη NOVA, πως είναι έτοιμος από ιατρικής πλευράς... Παράλληλα, πηγές της ΠΑΕ διαψεύδουν ότι έχει δημιουργηθεί μεταξύ τους το παραμικρό επεισόδιο ή έστω λογομαχία με αφορμή τον παραγκωνισμό...

H ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΚΑΙ Η ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΟΧΛΗΣΗ

Αν η δημόσια παραδοχή του Καπίνο, ενόχλησε τον προπονητή του, δεν μπορεί να το πει κανείς με σιγουριά. Το γνωρίζει μόνο ο Μπέντο. Αμφότεροι, πάντως, δεν δείχνουν πως έχει αλλάξει κάτι στη διαπροσωπική τους σχέση, όπως αποτυπώνεται καθημερινά στη διάρκεια των προπονήσεων. Ο Καπίνο, μάλιστα, επρόκειτο να παίξει την Τετάρτη στο “Κλεάνθης Βικελίδης” κόντρα στον Άρη στον αγώνα Κυπέλλου που αναβλήθηκε λόγω καιρικών συνθηκών...

Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα με μια σειρά δεδομένων να μην μπορούν να αμφισβητηθούν. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι πως ο Καπίνο αποτελεί “κεφάλαιο” για τον Ολυμπιακό, όχι μόνο για τη φετινή σεζόν, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, ενώ ο Λεάλι είναι δανεικός και πιθανότατα... αγύριστος από το καλοκαίρι και μετά που θα επιστρέψει στην πατρίδα του και τη Γιουβέντους. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Καπίνο είναι Έλληνας και διεθνής, σε ένα ρόστερ που οι Έλληνες αποτελούν τη μειοψηφία, έστω κι αν προωθούνται οι ταλαντούχοι πιτσιρικάδας.

Ακόμη και σε αγωνιστικό επίπεδο να το δει κανείς, είναι πολύ πιο σταθερός και δείχνει πιο έτοιμος συνολικά από τον Ιταλό συνάδελφό του, ανεξάρτητα από τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε. Κι επειδή ο Μπέντο έχει τη διάθεση να αξιοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία του Ολυμπιακού, έστω με τον δικό του τρόπο και χωρίς να δέχεται κανενός είδους πίεση ή παρέμβαση, ο Καπίνο αναμένεται να επιστρέψει στην ενδεκάδα, ίσως και πολύ σύντομα. Αρκεί να συνεχίσει να αποδεικνύει και στου Ρέντη ότι του αξίζει μια θέση στο βασικό σχήμα μετά τη θλάση που τον ταλαιπώρησε, ώστε να ξανακερδίσει και την εμπιστοσύνη του κόουτς.

Υ.Γ.: Ο Καπίνο έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι άξιζε να έχει συμμετοχή και στο Europa ως βασικός πορτιέρε του Ολυμπιακού, αλλά μέχρι τώρα δεν αγωνίστηκε στον όμιλο του Europa ούτε λεπτό...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Το μαγείρεμα του Μπέντο στην ευρωπαϊκή λίστα

News 24/7

24MEDIA NETWORK