Γιατί παίρνει το χρίσμα ο Μαρτίνς εδώ και τώρα!

Το Contra.gr απαντά σε καυτά ερωτήματα. Γιατί επιλέχθηκε ο Πορτογάλος και γιατί αναλαμβάνει άμεσα. Ποια είναι η πρώτη ενημέρωση στους παίκτες του Ολυμπιακού; Τι έκανε ο 47χρονος τεχνικός στις πρώην ομάδες του; Τι σύστημα προτιμά και με ποιες παραλλαγές; Τι θα ακολουθήσει; ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στ. Γεωργακόπουλος

Γιατί παίρνει το χρίσμα ο Μαρτίνς εδώ και τώρα!
martins

Στο δίλημμα «κινούμαστε άμεσα» ή «περιμένουμε» η διοίκηση του Ολυμπιακού αποφάσισε να προχωρήσει δυναμικά και να ξεχωρίσει την επιλογή του Πέδρο Μαρτίνς ( για τον οποίο διαβάσατε στο Contra.gr από τον Γενάρη), ο οποίος βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της συζητήσεων με τη διοίκηση για να αναλάβει άμεσα τα ηνία. Στην Πλατεία Αλεξάνδρας είχαν δύο δρόμους. Ο πρώτος να διαλέξουν έναν από τους προπονητές που είχαν ήδη στη λίστα και ο δεύτερος να θυσιάσουν τουλάχιστον ένα μήνα για να γίνουν περισσότερες οι επιλογές.

Η ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Ένας από τους βασικούς λόγους που επίσπευσαν τη διαδικασία, πέρα από τα σοβαρά εσωτερικά ζητήματα αναφορικά με το υπάρχον ρόστερ, τη διαχείριση των δανεικών και τις μεταγραφές, είναι το καλοκαιρινό Μουντιάλ! Θέλουν να καθαρίσουν όσο γίνεται περισσότερες από τις ανοικτές υποθέσεις πριν ξεκινήσει η γιορτή του ποδοσφαίρου και πολλά θέματα που αφορούν προπονητές και παίκτες μπουν στο ψυγείο μέχρι τα μέσα Ιουλίου για ευνόητους λόγος.

Πιστός στο δρόμο που χάραξε στην πρόσφατη επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του Ρέντη, ο Βαγγέλης Μαρινάκης αποφάσισε το άμεσο κτύπημα. Άναψε το πράσινο φως για τον 47χρονο Πορτογάλο στο πρόσωπο του οποίου οι «ερυθρόλευκοι» εκτιμούν πως μπορούν να βρουν μια νέα περίπτωση Μάρκο Σίλβα.

Την περίπτωση του πρώην προπονητή της Γκιμαράες είχαν ξεχωρίσει από πέρυσι το καλοκαίρι και είναι γεγονός πως αν στο συμβόλαιό του δεν υπήρχε οψιόν αποδέσμευσης ύψους ενός εκατομμυρίου, θα είχε φορέσει ήδη την φόρμα του συλλόγου. Είχαν γίνει από τότε συζητήσεις, ο φάκελος ήταν έτοιμος, μπλεξίματα με μάνατζερ δεν υπήρξαν, αφού ο Μαρτίνς κάνει μόνος του τις δουλειές του, χωρίς διαμεσολάβηση, και όλα προχωρούν γοργά.

ΤΙ ΜΕΤΡΗΣΕ ΣΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ

Οι λόγοι της επιλογής είναι συνοπτικά οι ακόλουθοι: Ο Πορτογάλος θεωρείται πέρα από φιλόδοξος και προπονητής της πειθαρχίας. Θιασώτης του 4-2-3-1, με έμφαση στην τακτική, ρεαλιστής, θέλει να αναδειχθεί μέσα από τη δουλειά του και με τα κατάλληλα εργαλεία. Δεν πρόκειται δηλαδή να ζητήσει λαγούς με πετραχήλια, αλλά τα απαραίτητα για να υποστηρίξει το πλάνο για να χτίσει μια ομάδα από τα θεμέλια. Κάνει προπονήσεις υψηλής έντασης, με βάρος στην τακτική και στην καλή φυσική κατάσταση, τομέας που φέτος η ομάδα έμεινε μετεξεταστέα και το πλήρωσε πολύ ακριβά…

Στις πρώτες συζητήσεις έχει ήδη δώσει μια κατεύθυνση στους αρμόδιους της ΠΑΕ για το πώς περίπου θέλει να κινηθεί και σε ποιους παίκτες –από τους υπάρχοντες- ποντάρει. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν ήδη ενημερωθεί για το αν το «αύριο» θα τους βρει στον Πειραιά, ή θα πρέπει να ετοιμάσουν βαλίτσες.

ΟΙ ΟΡΟΙ ΚΑΙ Η ΙΒΗΡΙΚΗ

Αν δεν προκύψει κάποιο απρόοπτο με τον Μαρτίνς αναμένεται να έρθει στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες για το τυπικό σκέλος της διαδικασίας, με τις διασταυρωμένες πληροφορίες από την πατρίδα του να αναφέρει πως θα υπογράψει συμβόλαιο για έναν χρόνο με δικαίωμα επέκτασης για έναν ακόμη, αρκεί να το θέλουν και οι δύο πλευρές.

Ο Μαρτίνς θα είναι ο 5οςκόουτς της εποχής Μαρινάκη από την Πορτογαλία και ο 9οςαπό την Ιβηρική. Προηγήθηκαν οι συμπατριώτες του Ζαρντίμ, Περέιρα, Μάρκο Σίλβα, Μπέντο και οι «γείτονες» Βαλβέρδε, Μίτσελ, Βίκτορ, Γκαρθία. Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί στον πάγκο, λοιπόν, δεν θα αλλάξει, καθώς το περσινό πείραμα με τον Κοσοβάρο Χάσι αποδείχθηκε αποτυχημένο και από πλευράς κοουτσαρίσματος, αλλά και από πλευράς επιλογών που πληρώθηκαν αδρά, αλλά δεν απέδωσαν στην πλειοψηφία τους.

Εν ολίγοις. Η διοίκηση δεν ήθελε να αλλάξει τακτική στο θέμα του προπονητή. Προτίμησε να αντλήσει από την πηγή που την οδήγησε στην κατάκτηση 7 σερί τίτλων και να επενδύσει σε έναν προπονητή σχετικά νεαρό, φιλόδοξο, μπαρουτοκαπνισμένο, στον οποίο θα γίνουν τα χατίρια προκειμένου να παρουσιάσει κάτι πολύ καλύτερο από το φετινό. Έναν κανονικό Ολυμπιακό με αρχή και τέλος που θα αρέσει και στον κόσμο του.

ΟΥΤΕ ΩΡΑ ΧΑΜΕΝΗ...

Εκείνο που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ο Μαρτίνς θα χρειαστεί χρόνο για να βάλει σε σειρά όλα όσα είναι άνω-κάτω και στην ΠΑΕ θέλουν να του προσφέρουν έστω και μια μέρα παραπάνω. Γι’ αυτό και τον έχουν ενημερώσει ήδη για τα απαραίτητα και προχωρούν στα βασικά, μέχρι τα επόμενα…

Για να σχηματίσει κανείς μια πρώτη άποψη αναφορικά με το τι μπορεί να περιμένει από έναν προπονητή, αρκεί να ρίξει μια ματιά στις προηγούμενες δουλειές του. Στη Γκιμαράες ο Μαρτίνς δούλεψε για ενάμιση χρόνο. Οδήγησε την ομάδα του σε 78 επίσημα ματς. Νωρίτερα είχε καθίσει σε 101 παιχνίδια στο τιμόνι της Ρίο Άβε και 152 στη Μαρίτιμο που αποτέλεσε και τον πρώτο σταθμό της καριέρας του ωςheadcoach.

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΚΑΙ ΜΑΝΑΤΖΕΡ

Σπάνια αλλάζει το 4-2-3-1 και όταν αυτό συμβαίνει προτιμά κάποιες παραλλαγές του. Το 4-1-4-1 ή το 4-3-3. Όσες φορές έχει εμπιστευθεί το 4-4-2 το έχει κάνει παίζοντας με δύο κόφτες. Είναι γεγονός ότι επί των ημερών του στη Γκιμαράες έκανε σπουδαία σεζόν ο –παλιός γνώριμος- Ερνάνι, πριν επιστρέψει στην Πόρτο, αλλά είναι δεδομένο πως οι απαιτήσεις της Γκιμαράες και του Ολυμπιακού δεν έχουν και μεγάλη σχέση…

Μόλις κλείσει και τυπικά το θέμα του νέου κόουτς θα πάρουν σειρά οι υποθέσεις του νέου τεχνικού διευθυντή (σ.σ. ακούγεται ξανά το όνομα του Νίκου Νταμπίζα), αλλά και του νέου τιμ μάνατζερ, ο οποίος δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη αν θα είναι Έλληνας (Γεωργάτος;) ή ξένος (Καμπιάσο;).

News 24/7

24MEDIA NETWORK