Ο Γκερέρο είναι καλύτερος μόνο από Σεμπά και... Φορτούνη

Ο Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο έφτασε τα 8 γκολ και τις 2 ασίστ τη φετινή σεζόν, ωστόσο η προσφορά του μοιάζει πολύ μικρή σε σχέση με τους προκατόχους του. Ποιος ήταν ο καλύτερος επιθετικός του Ολυμπιακού;

Ο Γκερέρο είναι καλύτερος μόνο από Σεμπά και... Φορτούνη
EUROKINISSI

Ο Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της νίκης του Ολυμπιακού επί του Λεβαδειακού με 2-0 για την 16η αγωνιστική της Super League. Ο Ισπανός επιθετικός σημείωσε το δεύτερο τέρμα της ομάδας του με κεφαλιά και έβγαλε την ασίστ για το 1-0 του Κώστα Φορτούνη στην αρχή του αγώνα.

Με αυτές τις δύο ενέργειες αύξησε τη συνεισφορά του στους Πειραιώτες, φτάνοντας τα 8 γκολ και τις 2 ασίστ σε 21 αγώνες για όλες τις διοργανώσεις. Σε θεωρητικό επίπεδο, η προσφορά του 28χρονου ποδοσφαιριστή μέσα στη σεζόν είναι σημαντική, ωστόσο πώς συγκρίνεται με αυτές των προκατόχων του στη γραμμή κρούσης των 'ερυθρολεύκων'; Αν και δεν είναι καν ο πιο πολύτιμος παίκτης για την επίθεση τη φετινή σεζόν, σε τι επίπεδο βρίσκεται σε σχέση με προηγούμενους παίκτες που επωμίστηκαν την ευθύνη για το γκολ;

Αν πάρουμε ως σημείο αναφοράς τη σεζόν κατά την οποία έφυγε από το ρόστερ ο επιθετικός με την πιο σπουδαία συνεισφορά τα τελευταία χρόνια, ο Κώστας Μήτρογλου, η αναπλήρωση του κενού του μοιάζει με πολύ δύσκολη υπόθεση.

Συγκεκριμένα, ο παίκτης που φαίνεται να πλησιάζει πιο πολύ σε αυτό είναι ένας... μέσος, ο οποίος, όμως, αγωνίζεται αρκετά πιο μπροστά και συχνά παίζει και ως 'ψευδοεννιάρι'. Ο λόγος φυσικά για τον Φορτούνη, τον παίκτη που και φέτος είναι ο πιο παραγωγικός για τους Πειραιώτες, αφού με το γκολ που σημείωσε τη Λιβαδειά, έφτασε τα 8 σε 25 αγώνες και μετράει άλλες τόσες ασίστ.

Μάλιστα, από τη σεζόν 2013-2014, όταν και ο Μήτρογλου έφυγε για τη Φούλαμ, μόνο ο Φορτούνης έχει καταφέρει να σημειώσει περισσότερα γκολ σε μία χρονιά από τον νυν επιθετικό της Μαρσέιγ. Ήταν τη σεζόν 2015-2016, όταν σκόραρε 21 φορές σε 34 παιχνίδια, ενώ είχε και 17 ασίστ. Με ευθύνη για 0,97 γκολ ανά αγώνα εκείνη τη σεζόν, πλησίασε όσο κανείς το 1,05 του Μήτρογλου στο πρώτο μισό του 2013-2014, όταν με 17 γκολ και 3 ασίστ σε 19 αγώνες έπεισε τη Φούλαμ να δαπανήσει 15.200.000 ευρώ για να τον κάνει δικό της.

Όταν επέστρεψε την επόμενη σεζόν ως δανεικός, ο Μήτρογλου έκανε την καλύτερη χρονιά επιθετικού του Ολυμπιακού από πλευράς σκοραρίσματος, αφού σημείωσε 19 γκολ σε 34 αγώνες. Παρ' όλα αυτά δεν βοήθησε στις ασίστ, με συνέπεια να πέσει ο μέσος όρος της παραγωγικότητάς του σε 0,59.

Αρκετά κοντά σε αυτούς τους αριθμούς βρίσκεται ο περσινός επιθετικός του Ολυμπιακού, Καρίμ Ανσαριφάρντ. Ο Ιρανός διεθνής αγωνίστηκε σε 27 αγώνες και σκόραρε 18 φορές, ενώ είχε και 6 ασίστ, με συνέπεια η προσφορά του να ανέλθει σε 0,89 γκολ ανά αγώνα που συμμετείχε.

Τον ίδιο αριθμό τερμάτων είχε σημειώσει ο Αλεχάντρο Ντομίνγκες στη σούπερ χρονιά του, το 2014-2015, βγάζοντας και 15 ασίστ σε 43 αγώνες, με συνέπεια να ευθύνεται για 0,77 γκολ σε κάθε παιχνίδι του.

Όσο για το όνομα που είχε αποκτηθεί για να αναπληρωθεί το κενό του Μήτρογλου, η μεγάλη μεταγραφή του Ολυμπιακού το καλοκαίρι του 2015, ποτέ δεν κατάφερε να έχει παρόμοια προσφορά. Ο Ιντέγε Μπράουν είχε 13 γκολ και 7 ασίστ σε 35 αγώνες την πρώτη χρονιά του (0,57) και 15 γκολ και 3 ασίστ σε 30 αγώνες τη δεύτερη, που διεκόπη τον Φεβρουάριο του 2017, όταν πήρε μεταγραφή στην Τιάντζιν Τέντα.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα στατιστικά των παικτών που επωμίστηκαν το βάρος του γκολ (δημιουργία - σκοράρισμα) και τα πήγαν καλύτερα από τους υπολοίπους συμπαίκτες του, σε έναν σεβαστό αριθμό αγώνων.

Όπως είναι εμφανές, παρά την αξιοπρόσεκτη φετινή προσφορά του, ο Γκερέρο ξεπερνάει μόνο τον... Σεμπά του 2016-2017 και τον Φορτούνη του 2014-2015.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK