Ολυμπιακός: Πώς η ρήτρα του Χάσαν καλεί τον Μπεργκ στο λιμάνι

Ο Χάσαν είναι ο καλύτερος φορ της Super League στην αναλογία γκολ/λεπτό και γκολ/τελική προσπάθεια. Ο Μαρτίνς κρατάει ανοιχτή την πόρτα για τον Αιγύπτιο, η ρήτρα του βάζει... σύρτη και ταυτόχρονα κλείνει το μάτι στον Μάρκους Μπεργκ.

EUROPA LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI)
EUROPA LEAGUE / ΟΣΦΠ - ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΚΗΣ ΣΑΓΙΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Σίγουρα η απόκτηση του Άχμεντ Χάσαν Κόκα το περασμένο καλοκαίρι δεν προκάλεσε και ρίγη ενθουσιασμού στους φίλους του Ολυμπιακού. Το ίδιο και οι πρώτες του εμφανίσεις με τα ερυθρόλευκα. Λίγο το παρουσιαστικό του, που παραπέμπει σε... Άβερελ, λίγο η έλλειψη του εντυπωσιακού στο παιχνίδι του και περισσότερο το γεγονός πως ο Ολυμπιακός παρουσίαζε συνολικά μια εκνευριστική δυστοκία στο πρώτο μισό της σεζόν, ήταν αφορμές για να μεταφραστεί γρήγορα ο Αιγύπτιος φορ σε έναν ανεπαρκή επιθετικό στη συνείδηση του κόσμου των Πειραιωτών.

Κάτι στο οποίο δεν συμφωνούσε ο Πέδρο Μαρτίνς, που ήξερε τον παίκτη από την θητεία του στο πορτογαλικό πρωτάθλημα. Ωστόσο οι αριθμοί, αλλά και οι τραυματισμοί του Χάσαν στο πρώτο μισό της σεζόν, δεν δικαίωναν την επιμονή του 49χρονου τεχνικού για τον Αιγύπτιο διεθνή.

Ο 26χρονος φορ έβγαλε δύο θλάσεις, μια μυϊκή ενόχληση στην γάμπα και έγινε αλλαγή στο ημίχρονο του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στις 11 Νοεμβρίου, αντιμετωπίζοντας πρόβλημα τραυματισμού στο γόνατο που έμελλε να τον κρατήσει εκτός δράσης μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σε συνδυασμό με τα μόλις τρία γκολ (εκ των οποίων πάντως τα δύο εξάποντα κόντρα σε Πανιώνιο και Άρη) που μετρούσε σε αυτό το διάστημα, η παρουσία του Χάσαν στο ρόστερ κρινόταν μη... βιώσιμη και υπήρξαν σενάρια ακόμη και επιστροφής του στην Μπράγκα τον Γενάρη, όταν και ο Ολυμπιακός ήταν δεδομένο πως θα αναζητήσει έναν σέντερ φορ στην μεταγραφική αγορά.

Ο Μαρτίνς... μουλάρωσε και δικαιώθηκε

Ο Πέδρο Μαρτίνς ωστόσο δεν συζητούσε καν για τον Αιγύπτιο και την χρησιμότητα του. Ήταν σίγουρος για τον παίκτη και τα επίπεδα προσφοράς του, αρκεί να του δινόταν η ευκαιρία να το αποδείξει. Και η αλήθεια είναι πως στο δεύτερο μισό της σεζόν, ο Χάσαν δεν θυμίζει σε τίποτα τον παίκτη που βρισκόταν μέσα στις φάσεις αλλά... μάτωνε μέχρι να σκοράρει.

Από τον Γενάρη και μετά, ο 26χρονος φορ έχει ανεβάσει εντυπωσιακά τα νούμερα του. Σε σημείο που να μετράει δύο πρωτιές μεταξύ όλων των επιθετικών της Super League!

Ο Χάσαν έχει σκοράρει 11 τέρματα στο δεύτερο μισό της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Ένα στο Europa League, δύο στο Κύπελλο και άλλα οκτώ στο πρωτάθλημα, με τελευταίο αυτό στην Λαμία.

Με 10 τέρματα σε 1087 λεπτά συμμετοχής στην Super League, ο Αιγύπτιος φορ είναι πρώτος στην αναλογία γκολ ανά λεπτό με 1 κάθε 109 λεπτά. Ο πρώτος σκόρερ (19 γκολ, 2412') της διοργάνωσης, Ευθύμης Κουλούρης, μετράει 1 γκολ κάθε 127 λεπτά και ο δεύτερος, Εζεκιέλ Πόνσε (15 γκολ, 2002'), 1 κάθε 133 λεπτά.

Την ίδια στιγμή, ο Χάσαν είναι ο παίκτης που χρειάζεται τις λιγότερες τελικές για να σκοράρει, διατηρώντας μια αναλογία του 1 γκολ ανά 3,5 τελικές προσπάθειες (10 γκολ σε 35 τελικές προσπάθειες σε απόλυτους αριθμούς). Ακολουθεί ο Πόνσε με 1 γκολ / 3,7 τελικές (15 γκολ σε 56 τ. πρ.), ο Γιουνές με 1 γκολ / 3,8 τελικές (8 γκολ σε 30 τ. πρ.), ο Κουλούρης με 1 γκολ / 4,1 τελικές (19 γκολ σε 77 τ. πρ.) και την πεντάδα συμπληρώνει ο Μακέντα με 1 γκολ / 4,5 τελικές (8 γκολ σε 36 τ. πρ.).

Επιχειρώντας την σύγκριση με τα νούμερα που προκύπτουν συνολικά μέσα στη σεζόν, είναι και πάλι ο Άχμεντ Χάσαν στην κορυφή, μόνο που αυτή τη φορά έχει και συγκάτοικο. Ο Αιγύπτιος διεθνής σε 31 συμμετοχές και 1635 αγωνιστικά λεπτά συνολικά (για όλες τις διοργανώσεις - Super League, Κύπελλο, Europa League) μέσα στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο έχει απολογισμό 14 τερμάτων και αναλογία 1 γκολ κάθε 117 λεπτά.

Ο Ευθύμης Κουλούρης έχει επίσης 1 γκολ κάθε 117 λεπτά, όπως προκύπτει μέσα από τα 25 συνολικά τέρματα (για όλες τις διοργανώσεις - Super League, Κύπελλο, Europa League) σε 34 συμμετοχές και 2917 αγωνιστικά λεπτά. Ο Εζεκιέλ Πόνσε έφτασε τις 40 εμφανίσεις και τα 2956 αγωνιστικά λεπτά τη φετινή σεζόν, με απολογισμό 19 τέρματα και αναλογία 1 γκολ κάθε 156 λεπτά.

Η ρήτρα κλείνει το μάτι στον Μπεργκ

Ο Μαρτίνς λοιπόν δικαιώθηκε για την επιμονή του στον Χάσαν, που είναι και δεύτερος σκόρερ της σεζόν για τον Ολυμπιακό, πίσω μονάχα από τον "ιπτάμενο" (17 γκολ, 16 ασίστ) φέτος Κώστα Φορτούνη. Ωστόσο υπάρχει ένα πολύ σοβαρό -και μάλλον αξεπέραστο- πρόβλημα στο ενδεχόμενο παραμονής του Αιγύπτιου φορ στο Λιμάνι και τη νέα αγωνιστική περίοδο.

Ο δανεισμός του από την Μπράγκα ολοκληρώνεται και η ρήτρα αγοράς του ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ! Ποσό που δεν είναι διατεθειμένος να καλύψει ο Ολυμπιακός, καθώς δεδομένα θα κινηθεί για την απόκτηση ενός ακόμη φορ στο θερινό μεταγραφικό παράθυρο.

Οι "ερυθρόλευκοι" έχουν επιχειρήσει να συζητήσουν από μηδενική βάση με την Μπράγκα για την αγορά του Χάσαν -επιχειρώντας προφανώς να ρίξουν σημαντικά το κόστος μιας ενδεχόμενης μεταγραφής- ή την ανανέωση του δανεισμού του, αλλά ο πρόεδρος της πορτογαλικής ομάδας παραμένει ανένδοτος.

"Ναι, ο Ολυμπιακός θέλει να κρατήσει τον Χασάν. Υπάρχει οψιόν αγοράς για τον Μάιο. Ακόμα και αν ο παίκτης θέλει να μείνει στον Ολυμπιακό, πρέπει να σεβαστεί την οψιόν, όπως φυσικά και η ομάδα", είχε δηλώσει προ μηνός στο Sport24.gr ο Αντόνιο Σαλβαδόρ.

SUPERLEAGUE / ΛΑΜΙΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΛΑΜΙΑ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Χάσαν από την πλευρά του επίσης πιέζει για να παραμείνει στον Ολυμπιακό, ωστόσο για την ώρα αυτό το σενάριο μοιάζει δύσκολα υλοποιήσιμο. Η αδιαλλαξία του Αντόνιο Σαλβαδόρ φρενάρει τις θετικές εξελίξεις και η ρήτρα των 4 εκατ. ευρώ είναι αυτή που τελικά... κλείνει το μάτι στον Μάρκους Μπεργκ.

Ο Σουηδός φορ ήταν επί σειρά ετών αντίπαλος των "ερυθρολεύκων" στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, το συμβόλαιο του με την Αλ Αΐν ολοκληρώνεται, ο ίδιος ψάχνεται για την επιστροφή του στην Ελλάδα με ένα καλό συμβόλαιο και ο Ολυμπιακός, που κοιτάζει για έναν έμπειρο γκολτζή στην αγορά, έχει τον διεθνή φορ στη ψηλά στη λίστα του.

Ο Πέδρο Μαρτίνς δεν λέει όχι για την απόκτηση επιθετικού, ωστόσο θα προτιμούσε να "θυσιάσει" τον Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο και όχι τον Άχμεντ Χάσαν. Όμως τα δεδομένα δείχνουν πως το ενδεχόμενο παραμονής του Αιγύπτιου φορ, απομακρύνεται για τα καλά. Και η αγωνία του Ολυμπιακού για την απόκτηση έναν φορ "killer", κορυφώνεται.

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK