Ζερεμί Ματιέ: Ο Βαλβέρδε έσωσε την καριέρα του και τον "στέλνει" στον Ολυμπιακό

Ο Βαλβέρδε τον έκανε στόπερ στα 29 του, χαρίζοντας του μια μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα. Η επική εμφάνιση του 2011 ως... εξτρέμ, τα γκολ στην Ρεάλ Μαδρίτης, το τσιγάρο που αρνείται να κόψει και η άρνηση του στη θέα του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018. Ο Ζερεμί Ματιέ είναι έτοιμος για μια τελευταία (;) περιπέτεια στην καριέρα του και αυτή μπορεί να είναι στον Ολυμπιακό.

ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΟΣΦΠ - ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ / CHAMPIONS LEAGUE / OLYMPIAKOS - SPORTING LISBON (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ / ΟΣΦΠ - ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ / CHAMPIONS LEAGUE / OLYMPIAKOS - SPORTING LISBON (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Δημοσιεύματα στο εξωτερικό θέλουν τον Ολυμπιακό να εξετάζει την περίπτωση απόκτησης του Ζερεμί Ματιέ. Οι "ερυθρόλευκοι" δεδομένα θα κινηθούν για την απόκτηση στόπερ το καλοκαίρι και πιθανότατα όχι μόνο για έναν. Ο Ρόντερικ θα επιστρέψει στη Γουλβς, ο Βούκοβιτς είναι προς αποχώρηση, ενώ για τον Σισέ αναμένεται δυνατό "παιχνίδι" στην ξένη αγορά.

Ο Ολυμπιακός θα μπει από νωρίς στη μάχη των προκριματικών του Champions League, άρα δεν έχει περιθώριο να περιμένει για πολύ την προσθήκη ενός στόπερ, ιδίως από τη στιγμή που Μεριά και Σισέ θα έχουν υποχρεώσεις και στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής! Η περίπτωση του Ματιέ ενδεχομένως να καλύπτει την ανάγκη για την απόκτηση ενός κεντρικού αμυντικού με κύριο προσόν την εμπειρία.

Η αλλαγή θέσης τον έντυσε στα "μπλαουγκράνα"

Από παραστάσεις στο υψηλό επίπεδο άλλο τίποτα για τον Γάλλο αμυντικό, που ολοκληρώνει μια γεμάτη σεζόν με την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας (29 συμ., 3 γκολ, 2501') και έχει ως γαλόνι την παρουσία του στην Μπαρτσελόνα επί μια τριετία. Μια συνεργασία που κέρδισε εξαιτίας του νυν τεχνικού των "μπλαουγκράνα" και ιδιαίτερα αγαπητού στις τάξεις του Ολυμπιακού, Ερνέστο Βαλβέρδε.

Ο Ζερεμί Ματιέ αναδείχθηκε μέσα από την Ακαδημία της Σοσό και το 2005 πήρε μεταγραφή για την Τουλούζ αντί 5 εκατ. ευρώ. Έπαιξε εκεί για τέσσερα χρόνια, μέχρι που απάντησε θετικά στην κλήση της Βαλένθια το καλοκαίρι του 2009.

Valencia's Jeremy Mathieu from France shots the ball during their La Liga soccer match against Real Madrid at Mestalla stadium in Valencia, Saturday, Nov. 19, 2011. (AP Photo/ Alberto Saiz)
Valencia's Jeremy Mathieu from France shots the ball during their La Liga soccer match against Real Madrid at Mestalla stadium in Valencia, Saturday, Nov. 19, 2011. (AP Photo/ Alberto Saiz) AP PHOTO/ ALBERTO SAIZ

AP Photo/ Alberto Saiz

Ένας πανύψηλος (190 εκ.) αριστερός μπακ ήταν σε όλη του την καριέρα, όμως αυτό άλλαξε στα 29 του χρόνια, όταν ο Ερνέστο Βαλβέρδε έφτασε στο "Mestalla". Την σεζόν 2012-2013 οι "νυχτερίδες" είχαν ένα άσχημο πρώτο μισό της σεζόν, με 5 νίκες, 3 ισοπαλίες και 6 ήττες.

Οι δύο "κολλητές" από Μάλαγα (0-4) και Σοθιεδάδ (2-5) στις αρχές του Δεκέμβρη έφεραν εξελίξεις στον πάγκο, με τον "Txingurri" να παίρνει το χρίσμα από την διοίκηση της Βαλένθια. Στο τέλος εκείνης της σεζόν, ο Βαλβέρδε οδήγησε στην 5η θέση της βαθμολογίας τις "νυχτερίδες", που κέρδισαν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Μια από τις αλλαγές του "Txingurri" που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αλλαγή σκηνικού στο "Mestalla", ήταν η τοποθέτηση του Ζερεμί Ματιέ σε ρόλο στόπερ. Η Βαλένθια βελτιώθηκε σημαντικά στα μετόπισθεν, ο Γάλλος αμυντικός βρήκε μια νέα προοπτική στην καριέρα του και μπορεί ο Βαλβέρδε να μην δέχτηκε την πρόταση των "νυχτερίδων" να συνεχίσει στον πάγκο, ωστόσο ο Ματιέ διατηρήθηκε στη θέση του στόπερ και την επόμενη σεζόν. Έπαιξε σε 45 ματς με ιδιαίτερη επιτυχία και μαζί με την αλλαγή θέσης ήρθε και η μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα αντί 20 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2014!

FC Barcelona's new French player Jeremy Mathieu gestures upon arrival at the club's office, at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, July 23, 2014.  Barcelona has signed France defender Jeremy Mathieu on a four-year contract with an option to extend it for another season. Barcelona says it has paid 20 million euros ($27 million) for the 30-year-old Mathieu, with a buyout clause fixed at 50 million euros. The 1.90-meter (6-foot-3) Mathieu has seven goals in 176 matches with Valencia, and is prized for his cool assurance while defending high balls in the penalty area. (AP Photo/Manu Fernandez)
FC Barcelona's new French player Jeremy Mathieu gestures upon arrival at the club's office, at the Camp Nou stadium in Barcelona, Spain, Wednesday, July 23, 2014. Barcelona has signed France defender Jeremy Mathieu on a four-year contract with an option to extend it for another season. Barcelona says it has paid 20 million euros ($27 million) for the 30-year-old Mathieu, with a buyout clause fixed at 50 million euros. The 1.90-meter (6-foot-3) Mathieu has seven goals in 176 matches with Valencia, and is prized for his cool assurance while defending high balls in the penalty area. (AP Photo/Manu Fernandez) AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

AP Photo/Manu Fernandez

Ο Γάλλος διεθνής ουσιαστικά... τσόνταρε και αυτός για να ολοκληρωθεί η μετακίνηση του στους "μπλαουγκράνα", αφού χάρισε δεδουλευμένα στην Βαλένθια και έκανε σκόντο στις προσωπικές του ετήσιες απολαβές. Από αριστερός μπακ σε μια καριέρα που έμοιαζε να παίρνει την κάτω βόλτα, κεντρικός αμυντικός στην Μπαρτσελόνα χάρη στη διορατικότητα του Βαλβέρδε.

Η επική εμφάνιση του 2011 ως... εξτρέμ!

Πριν την ιδέα του Βαλβέρδε να τον χρησιμοποιήσει ως στόπερ, προηγήθηκε μια άλλη, αυτή του Ουνάι Έμερι που ήταν και ο άνθρωπος που είχε εισηγηθεί την απόκτηση του Ζερεμί Ματιέ. Ο Έμερι θήτευσε στον πάγκο της Βαλένθια από το 2008 ως το 2012 και σε ένα παιχνίδι του 2011 κόντρα στην Μπαρτσελόνα είχε αποφασίσει ένα αγωνιστικό τρικ για να σταματήσει την δημιουργία του Ντάνι Άλβες.

Έτσι, μπροστά από τον αριστερό του μπακ Ζόρντι Άλμπα -τότε παίκτη των "νυχτερίδων"- είχε τοποθετήσει σε ρόλο εξτρέμ τον Ζερεμί Ματιέ! Με τον Γάλλο αμυντικό να αναδεικνύεται ως παίκτης του αγώνα στο τέλος της αναμέτρησης...

Μόλις στο 11ο λεπτό, μια σέντρα του Ματιέ ανάγκασε τον Αμπιντάλ σε σοβαρό λάθος - ένα αυτογκόλ που έδωσε προβάδισμα στους γηπεδούχους. Δύο λεπτά μετά ο Πέδρο ισοφάρισε για τους Καταλανούς, όμως στο 22' ο Ματιέ "χτύπησε" ξανά. Αφού ξεπέρασε το εμπόδιο του Μαστσεράνο, ο Γάλλος με τη σέντρα του εξουδετέρωσε τους Πουγιόλ - Αμπιντάλ και έστειλε τη μπάλα συστημένη στον Πάμπλο Ερνάντεθ που σκόραρε το 2-1!

Από νέα προσπάθεια του Ματιέ, ο Σολδάδο σπατάλησε ανεπανάληπτη ευκαιρία για το τρίτο γκολ της Βαλένθια, έτσι ήταν ο Φάμπρεγας που ισοφάρισε για το τελικό 2-2 στο "Mestalla". Το δίδυμο Άλμπα - Ματιέ έκανε θραύση στο ματς. Την επόμενη σεζόν ο Άλμπα ντύθηκε στα "μπλαουγκράνα" και τρεις σεζόν μετά τον ακολούθησε ο Ματιέ, ως στόπερ.

Πριν κάνει τη διαδρομή Βαλένθια - Βαρκελώνη, ο Γάλλος αμυντικός είχε προλάβει να πετύχει ένα γκολ - μαχαιριά στις ελπίδες της Ρεάλ Μαδρίτης για τίτλο, την σεζόν 2013-2014. Τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος του πρωταθλήματος, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν στο "Bernabeu" με τους Ράμος, Ρονάλντο, Ματιέ και Παρέχο να πετυχαίνουν τα τέσσερα του αγώνα για το τελικό 2-2. Η Ατλέτικο Μαδρίτης πήρε τον τίτλο εκείνη τη σεζόν, αφήνοντας Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης τρεις μόλις βαθμούς πίσω της.

Τσιγάρο, γκολ και "αντίο" μέσω... Γιουβέντους

Η συνήθεια του Ζερεμί Ματιέ να ανάβει που και που κάνα τσιγάρο, είχε γίνει συχνά αντικείμενο συζήτησης. Στις ομάδες που αγωνιζόταν και φυσικά στα ΜΜΕ. Οι άνθρωποι της Βαλένθια είχαν κάνει συζητήσεις μαζί του, πλησιάζοντας ακόμη και τη γυναίκα του, Σοφί, για να τους βοηθήσει να πείσουν τον Γάλλο μπακ να το σταματήσει.

Για την Μπαρτσελόνα ήταν επίσης ένα θέμα, κυρίως επικοινωνιακό, καθώς η ομάδα της Βαρκελώνης είχε συνεργαστεί με την ευρωπαϊκή commision για μια αντικαπνιστική καμπάνια, ενώ το "Camp Nou" είχε μετατραπεί σε ένα smoke-free στάδιο.

"Είμαι κάποιος που λέει πάντα την αλήθεια, δεν έχω πρόβλημα με αυτό. Δεν είμαι ο πρώτος παίκτης που καπνίζει, ούτε ο τελευταίος, αλλά όταν οι οπαδοί με βλέπουν στον αγωνιστικό χώρο είναι χαρούμενοι. Αυτό είναι το σημαντικό για εμένα. Ο κόσμος μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, δεν με ενοχλεί. Λένε ότι καπνίζω. Ναι. Και; Αυτό που έχει σημασία είναι ο τρόπος που ανταποκρίνομαι στο γήπεδο και πώς εκπροσωπώ τον σύλλογο μου. Και κανείς δεν μπορεί να παραπονεθεί γι' αυτό. Δεν καπνίζω πολύ, καπνίζω όμως όποτε θέλω. Είναι κάτι προσωπικό", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Ζερεμί Ματιέ για την συνήθεια του.

Barcelona's Jeremy Mathieu clenches his fist after scoring his side's first goal as Real Madrid's Sergio Ramos, right, fails to stop him during a Spanish La Liga soccer match between FC Barcelona and Real Madrid at Camp Nou stadium, in Barcelona, Spain, Sunday, March 22, 2015. (AP Photo/Emilio Morenatti)
Barcelona's Jeremy Mathieu clenches his fist after scoring his side's first goal as Real Madrid's Sergio Ramos, right, fails to stop him during a Spanish La Liga soccer match between FC Barcelona and Real Madrid at Camp Nou stadium, in Barcelona, Spain, Sunday, March 22, 2015. (AP Photo/Emilio Morenatti) AP PHOTO/EMILIO MORENATTI

AP Photo/Emilio Morenatti

Με την φανέλα της Μπαρτσελόνα, ο Γάλλος στόπερ αγωνίστηκε σε 91 παιχνίδια. Την σεζόν 2014-2015 σκόραρε απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, νικώντας τον Ίκερ Κασίγιας μετά από ένα φάουλ του Λιονέλ Μέσι, σε ένα ματς που τελικά οι "μπλαουγκράνα" επικράτησαν με σκορ 2-1.

Λίγους μήνες μετά είχε αρνηθεί την κλήση του στην εθνική Γαλλίας, με φόντο τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018. Ο Ντιντιέ Ντεσάν τον είχε συμπεριλάβει στις επιλογές του για τα παιχνίδια με την Βουλγαρία και την Ολλανδία, αλλά αντ' αυτού ο Ματιέ αιφνιδίασε τους πάντες, ανακοινώνοντας πως αποσύρεται από την εθνική!

Στα 33 του χρόνια είχε μια τελευταία ευκαιρία να βρεθεί σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά την... γείωσε κανονικά. Πολλοί πιστεύουν πως έτσι εξέφρασε την πικρία του για το γεγονός πως μέχρι τότε είχε κληθεί μόλις πέντε φορές στους "τρικολόρ".

Εκείνος είχε αντίθετη άποψη. "Δεν νιώθω καμία απολύτως πικρία. Αλλά σε όλη μου την καριέρα δεν είχα και πολλή τύχη με την εθνική Γαλλίας", είχε απαντήσει σχετικά, χωρίς πάντως να πείσει απόλυτα με την εξήγηση του.

Το παιχνίδι που τον "τελείωσε" από την Μπαρτσελόνα ήταν αυτό με την Γιουβέντους, στο Champions League. Στο ημίχρονο οι "μπιανκονέρι" προηγούνταν με 2-0 και για τον Λουίς Ενρίκε η πηγή του... κακού ήταν ο Ματιέ, τον οποίο απέσυρε στο ημίχρονο και δεν χρησιμοποίησε ποτέ ξανά.

Η έλευση του Βαλβέρδε στο "Camp Nou" το καλοκαίρι του 2017 μπορούσε να αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για τον Γάλλο αμυντικό, όμως ο πρόεδρος Τζουζέπ Μαρία Μπαρτομέου και ο αθλητικός διευθυντής Ρόμπερτ Φερνάντεθ είχαν διαφορετική άποψη. Και ο χωρισμός των δύο πλευρών ήταν κάπως επεισοδιακός.

"Έχω σεβασμό για τους πρώην συμπαίκτες μου και τον κόσμο. Αν πανηγυρίσω, θα είναι εξαιτίας των Μπαρτομέου και Φερνάντεθ, γιατί ο τρόπος με τον οποίο μου φέρθηκαν έκανε πολύ δύσκολα τα πράγματα. Ήταν μόνο αυτοί οι δύο. Αλλά αυτό είναι το ποδόσφαιρο, τώρα είμαι χαρούμενος. Δεν με ενοχλεί πια", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά όταν η Σπόρτινγκ Λισσαβώνας κληρώθηκε με την Μπαρτσελόνα (και τον Ολυμπιακό) στους ομίλους του Champions League 2017-2018.

"Έπαιξα πολύ στην Μπαρτσελόνα, κέρδισα τίτλους και το μόνο που με πληγώνει είναι πως ο κόσμος πιστεύει πως δεν έπαιξε αρκετά. Την πρώτη σεζόν αγωνίστηκα στο 58% των αγώνων και πέτυχα καθοριστικά γκολ. Την δεύτερη σεζόν αγωνίστηκα στο 54% των παιχνιδιών, ποσοστό σίγουρα ικανοποιητικό. Τον τελευταίο χρόνο τα πράγματα έγιναν δύσκολα, καθώς είχα τραυματισμούς και την έλλειψη εμπιστοσύνης του προπονητή.

Το πρόβλημα με τον Λουίς Ενρίκε είναι πως δεν μιλούσε με τους παίκτες και δεν ήξερα τι έπρεπε να κάνω για να παίζω περισσότερο", ήταν η εξομολόγηση του Ματιέ, που πιστεύει πως ήταν το εξιλαστήριο θύμα για εκείνο το ματς με την Γιουβέντους.

"Το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό σπορ. Όταν χάνεις, ποτέ δεν φταίει μόνο ένας. Έχω δει ξανά και ξανά το ματς με την Γιουβέντους, όπου όλοι λένε ότι εγώ ήμουν το πρόβλημα. Είναι αλήθεια πως σε ένα από τα γκολ είμαι σε κατάσταση 'ένας εναντίον ενός' και κάνω πίσω βήματα, αλλά στη συνέχεια της φάσης υπάρχει και μια πάσα. Θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί τι κάνουν τότε οι Μαστσεράνο και Πικέ, αλλά όχι. Κανείς δεν αναρωτιέται. Αυτή είναι η γνώμη μου".

Barcelona's Lionel Messi, top, is challenged by Sporting's Jeremy Mathieu, during a Champions League, Group D soccer match between Sporting CP and FC Barcelona at the Alvalade stadium in Lisbon, Wednesday Sept. 27, 2017. (AP Photo/Armando Franca)
Barcelona's Lionel Messi, top, is challenged by Sporting's Jeremy Mathieu, during a Champions League, Group D soccer match between Sporting CP and FC Barcelona at the Alvalade stadium in Lisbon, Wednesday Sept. 27, 2017. (AP Photo/Armando Franca) AP PHOTO/ARMANDO FRANCA

AP Photo/Armando Franca

Συμπληρώνοντας φέτος μια διετία στην Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, ο Ζερεμί Ματιέ μετράει 77 εμφανίσεις και 6663 αγωνιστικά λεπτά, με απολογισμό 6 γκολ, 2 ασίστ, 6 κίτρινες και 2 κόκκινες κάρτες. Πέρσι έπαιξε σε 48 παιχνίδια και φέτος έχει φτάσει τα 29.

"Αν δεν τραυματίζομαι μπορώ να παίζω κάθε εβδομάδα. Προσέχω τον εαυτό μου πριν και μετά από κάθε προπόνηση. Δεν είμαι όσο γρήγορος ήμουν κάποτε, αλλά ακόμη έχω καλή επιτάχυνση. Νομίζω είναι ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να έχει ένας αμυντικός. Τώρα χρησιμοποιώ πολύ την εμπειρία μου και καλύπτω την όποια έλλειψη ταχύτητας με σωστές τοποθετήσεις στο γήπεδο", είχε παραδεχθεί την περσινή σεζόν.

Σύμφωνα με τους Πορτογάλους, ο Πέδρο Μαρτίνς έχει ζητήσει την απόκτηση του 36χρονου πολύπειρου στόπερ, που έχει έναν ακόμη χρόνο συμβόλαιο με την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, η οποία θέλει να τον διατηρήσει στο ρόστερ της. Ωστόσο ο ίδιος ο παίκτης φέρεται αποφασισμένος να αναζητήσει μια ακόμη -πιθανότατα τελευταία- περιπέτεια στην καριέρα του. Αν αυτή θα είναι στην Ελλάδα με τη φανέλα του Ολυμπιακού, είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί πολύ σύντομα. Θετικά ή αρνητικά.

Η ηλικία του μπορεί για πολλούς να είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας. Σίγουρα πάντως τα 586 παιχνίδια καριέρας σε συλλογικό επίπεδο, με τις Σοσό, Τουλούζ, Βαλένθια, Μπαρτσελόνα και Σπόρτινγκ σημαίνουν πολλά κιλά εμπειρίας. Αν αυτό είναι αρκετό για ανταποκριθεί ένας παίκτης όπως ο Ματιέ στις απαιτήσεις του Ολυμπιακού, είναι επίσης ένα ερώτημα. Που θα μπορούσε να απαντηθεί μόνο αν ο αριστεροπόδαρος στόπερ ντυνόταν εντέλει στα ερυθρόλευκα. Μέχρι τότε ισχύουν όλα ή και τίποτα, σε θεωρητικό επίπεδο.

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK