Ο Ζοζέ Σα γεννά ελπίδα και φόβο

Ο Ζοζέ Σα είναι ο πρώτος γκολκίπερ στην μετά-Ρομπέρτο εποχή, που επιτρέπει στους ερυθρόλευκους να ελπίζουν πως βρήκαν λύση στην ταλαιπωρία του Νο1. Αλλά την ίδια στιγμή γεννά και τον φόβο πως δεν θα ησυχάσουν για πολύ.

Ο Ζοζέ Σα γεννά ελπίδα και φόβο

Ταλαιπωρία. Αυτή είναι η λέξη που μπορεί να περιγράψει την θέση του τερματοφύλακα στον Ολυμπιακό, από την ημέρα που ο Ρομπέρτο Χιμένεθ Γκάγκο υπέγραψε τον επαναπατρισμό του με τη φανέλα της Εσπανιόλ. Όχι αποκλειστικά με την ευθύνη των παικτών που κλήθηκαν να μπουν στα γάντια του Ισπανού γκολκίπερ, αλλά αυτό είναι μια άλλη -και αρκετά μεγάλη- κουβέντα.

Αν ο Ρομπέρτο δεν διατηρούσε τόσο καλές σχέσεις με τους ερυθρόλευκους μέχρι σήμερα, ακόμη και την μεταφυσική δικαιολογία της κατάρας θα μπορούσε να επικαλεστεί κάποιος, αλλά προφανώς και κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Σε κάθε περίπτωση, από την ημέρα που ο 33χρονος τερματοφύλακας επέστρεψε στην La Liga, ο Ολυμπιακός δεν έχει καταφέρει ακόμη να βρει μια πειστική απάντηση πίσω από την φανέλα με το Νο1.

Γεγονός που ενισχύει την πρεμούρα όλων στον Πειραιά για το μέλλον του Ζοζέ Σα. Ο Πορτογάλος γκολκίπερ μοιάζει ως άνθρωπος που μπορεί να δώσει την λύση στο πρόβλημα της μετά-Ρομπέρτο εποχής, ενώ έχει ήδη κατακτήσει έναν άτυπο τίτλο: στα μάτια των (περισσότερων τουλάχιστον) φίλων του Ολυμπιακού, είναι ο καλύτερος παίκτης που εμφανίστηκε στο Λιμάνι στη συγκεκριμένη θέση, μετά τον αγαπημένο τους Ισπανό.

Λεάλι και Καπίνο

Τον Ιούλιο του 2015 ο Ολυμπιακός πλήρωσε 2 εκατ. ευρώ στη Μάιντς και πήρε τα δικαιώματα του Στέφανου Καπίνο, θέλοντας να προετοιμάσει την επόμενη μέρα στη θέση του τερματοφύλακα. Εκείνη η σεζόν έμοιαζε να είναι η (τρίτη) και τελευταία του Ρομπέρτο στην ομάδα, έτσι οι ερυθρόλευκοι ορθώς σκέφτηκαν να μαγειρέψουν πριν πεινάσουν.

Η πρώτη χρονιά του Καπίνο εξαντλήθηκε σε 11 συμμετοχές (8 για το Κύπελλο, 3 για τη Super League), μπόλικη δουλειά στις προπονήσεις και προετοιμασία για την επόμενη σεζόν, όπου δεν θα υπήρχε η "ασφάλεια" του Ρομπέρτο.

Το καλοκαίρι του 2016, ο Ολυμπιακός θέλησε να καλύψει τα νώτα του, καθώς έβαλε στο ρόστερ του και τον Νικόλα Λεάλι. Ο Ιταλός γκολκίπερ ήρθε δανεικός από την Γιουβέντους, με ρήτρα αγοράς για τους ερυθρόλευκους και επαναγοράς για τους "μπιανκονέρι". Ποντάροντας σε αυτό το δίδυμο τερματοφυλάκων μπήκε στη σεζόν 2016/17 ο Ολυμπιακός, με τον Λευτέρη Χουτεσιώτη να αποτελεί σταθερά τον τρίτο πόλο της θέσης.

Εκείνη η χρονιά ξεκίνησε για τους ερυθρόλευκους με τον σοκαριστικό αποκλεισμό από την Χάποελ Μπερ Σεβά και τον Μάρκο Σίλβα να παραιτείται στο ξεκίνημα της προετοιμασίας, τον Βίκτορ Σάντσεθ να απολύεται μετά το κάζο των προκριματικών του Champions League και τον Πάουλο Μπέντο να αναλαμβάνει τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας τον Αύγουστο, παραδίδοντας τα λίγους μήνες μετά και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2017.

Καπίνο και Λεάλι δεν δούλεψαν και κάτω από τις ιδανικότερες συνθήκες, σίγουρα η άμυνα του Ολυμπιακού δεν τους ενέπνεε ασφάλεια, ενώ αμφότεροι δεν απέφυγαν τα προσωπικά λάθη. Ο πρώτος ήρθε αντιμέτωπος και με δύο τραυματισμούς στη διάρκεια της περιόδου, έτσι ολοκλήρωσε τη σεζόν με 25 συμμετοχές σε Ελλάδα και Ευρώπη. Στις 27 συμμετοχές σταμάτησε το κοντέρ για τον Λεάλι. Ο Ιταλός δεν έπεισε τους ερυθρόλευκους και επέστρεψε στη Γιουβέντους, ο Καπίνο θα είχε μια ακόμη ευκαιρία στο Λιμάνι.

Καπίνο και Προτό

Μεταγραφή... buzzer beater ήταν ο Σίλβιο Προτό τον Αύγουστο του 2017, καθώς επιθυμία του Μπέσνικ Χάσι ήταν η παρουσία ενός έμπειρου γκολκίπερ στο ρόστερ, ικανού να μπει και να δώσει λύσεις εφόσον χρειαστεί. Ο Καπίνο ξεκίνησε βασικός την σεζόν 2017/18, με τον Βέλγο δεύτερο και τον Χουτεσιώτη τρίτο στην ιεραρχία. Μια ιεραρχία που τηρήθηκε μέχρι το βράδυ της 24ης του Σεπτέμβρη, όταν ο Ολυμπιακός ηττήθηκε από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, σε ένα ντέρμπι που ήταν μπροστά στο σκορ με 2-0 μετά από μια ώρα παιχνιδιού...

Το τελικό 3-2 υπέρ του "Δικεφάλου" σήμανε την απόλυση του Μπέσνικ Χάσι αλλά και την καρατόμηση του Στέφανου Καπίνο (48 συμ., 22 clean sheets - 34 γκολ παθητικό), που χρεώθηκε αγωνιστικά -και μη- λάθη. Τον Φλεβάρη του 2018 ήρθε η λύση της Νότιγχαμ Φόρεστ για τον Έλληνα γκολκίπερ, που από τον Αύγουστο του ίδιου χρόνου ανήκει στη Βέρντερ Βρέμης.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΟΣΦΠ - ΑΕΚ (ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Ο Προτό σαφώς και είχε περισσότερες καλές παρά κακές στιγμές, ήταν από τις ελάχιστες περιπτώσεις που τα χρήματα των ερυθρολεύκων έπιασαν τόπο εκείνη τη σεζόν, ωστόσο αποδείχθηκε μια ακόμη περίπτωση στην μετά-Ρομπέρτο εποχή που δεν έμελλε να μακροημερεύσει στο Λιμάνι. Ο Βέλγος δεν τα βρήκε με τον Ολυμπιακό προκειμένου να συνεχίσει για μια ακόμη χρονιά, έμεινε ελεύθερος και πήγε ως back up στην Λάτσιο. Με τη φανέλα των Πειραιωτών πραγματοποίησε 30 συνολικά εμφανίσεις (9 clean sheets, 32 γκολ παθητικό).

Στράβωσε και το project Γιαννιώτη

Επιχειρώντας να ξαναβρεί τον εαυτό του με την λαίλαπα της σεζόν 2017/18, ο Ολυμπιακός αποφάσισε το περασμένο καλοκαίρι να δώσει τα κλειδιά του Νο1 στον Ανδρέα Γιαννιώτη. Στον τερματοφύλακα που αποκτήθηκε τον Ιούλιο του 2012 από τον Εθνικό Γαζώρου, έπαιξε στην ομάδα Νέων των ερυθρολεύκων και αγωνίστηκε με τη μορφή δανεισμού σε Φωστήρα και ΠΑΣ Γιάννινα, πριν βγάλει μάτια με τις φανέλες των Πανιωνίου και Ατρομήτου.

Ο 26χρονος γκολκίπερ ξεκίνησε την σεζόν 2018/19 ως ο βασικός τερματοφύλακας του Ολυμπιακού, όμως ούτε αυτός κατάφερε να υπερκεράσει τα εμπόδια που έριξαν όλους τους προηγούμενους: η πίεση, η μηδενική ανοχή, η αβεβαιότητα της εξέδρας αλλά και αυτή της αμυντικής τετράδας, ήταν οι παράγοντες που σταδιακά γκρέμισαν τον Γιαννιώτη από την θέση του βασικού. Όταν ήρθε και η ρήξη με τον ατζέντη του παίκτη, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, σχετικά με τους χειρισμούς που περιελάμβαναν και την ανανέωση του συμβολαίου του, ο 26χρονος γκολκίπερ τέθηκε οριστικά εκτός κάδρου.

O μεγάλος βραχνάς με τον Σα

Η παρουσία του Ίκερ Κασίγιας στο ρόστερ, σήμαινε πως ο Ζοζέ Σα δεν είχε και πολλές ελπίδες στην Πόρτο. Έτσι αποφάσισε να αποδεχτεί την πρόκληση του Ολυμπιακού, που απέκτησε τον παίκτη από τους "δράκους", με συμφωνία που παραπέμπει σε εκείνη της περίπτωσης του Νικόλα Λεάλι. Δανεικός, με δυνατότητα αγοράς αντί προκαθορισμένου ποσού και την Πόρτο να διατηρεί ρήτρα επαναγοράς του παίκτη από τους ερυθρόλευκους.

Ο Σα γρήγορα κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις, με το "καλημέρα" σου έδινε να καταλάβεις ότι πρόκειται για έναν γκολκίπερ δουλεμένο, με καλή προοπτική. Από τη στιγμή που κλήθηκε να υπερασπιστεί την εστία του Ολυμπιακού έχει συμπληρώσει 27 συμμετοχές, με 11 clean sheets και 21 τέρματα παθητικό. Χωρίς να είναι αλάνθαστος, έχει πείσει το μεγαλύτερο κομμάτι της εξέδρας για τις ικανότητες του, αναγκάζοντας τον κόσμο των ερυθρολεύκων να αγωνιά για το μέλλον του.

Το γεγονός της κλήσης του στην εθνική Πορτογαλίας από τον Φερνάντο Σάντος σίγουρα δίνει κίνητρο, ψυχολογία και πρεστίζ στον παίκτη, αλλά σύμμαχος του Ολυμπιακού δεν είναι, καθώς ενδεχομένως να βάζει τον 26χρονο τερματοφύλακα στα μπλοκάκια ευρωπαϊκών συλλόγων. Η ανανέωση της εμπιστοσύνης της Πόρτο στο πρόσωπο του Κασίγιας είναι μια καλή είδηση για τους Πειραιώτες, ωστόσο η συζήτηση για την κατάσταση με τον Ζοζέ Σα μοιάζει να έχει ξεχειλώσει ανεξήγητα από την στιγμή που εξακολουθεί να υπάρχει η ρήτρα επαναγοράς του.

Ακόμη κι αν ο Ολυμπιακός ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς του, τα βρει με τον παίκτη και τον αποκτήσει, πάντα θα υφίσταται ο βραχνάς του buy back price που διατηρούν οι Πορτογάλοι. Η απόκτηση του Γιούρι Λοντίγκιν τον Γενάρη ήταν η πρώτη κίνηση των ερυθρολεύκων για παν ενδεχόμενο. Μια δεύτερη ίσως έχει να κάνει με μια τροποποίηση της συμφωνίας με την Πόρτο, που δεν θα επιτρέπει στους "δράκους" να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της κατάστασης στην υπόθεση του Σα.

Τον πρώτο τερματοφύλακα μετά τον Ρομπέρτο που επιτρέπει στους ερυθρόλευκους να ελπίζουν πως βρήκαν λύση στην ταλαιπωρία του Νο1, αλλά την ίδια στιγμή γεννά και τον φόβο πως δεν θα ησυχάσουν για πολύ...

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK