Μάρκο Σίλβα: Ο 37χρονος που κέρδισε το σεβασμό του Μουρίνιο

Tο Contra.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη μέχρι τώρα καριέρα του 37χρονου Πορτογάλου τεχνικού, Μάρκο Σίλβα. Το προπονητικό του στυλ, τα κοπλιμέντα του Μουρίνιο, η πορεία του ως ποδοσφαιριστής, το "μπαμ" με την Εστορίλ, η απογείωση με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας και το περίεργο "διαζύγιο".

Μάρκο Σίλβα: Ο 37χρονος που κέρδισε το σεβασμό του Μουρίνιο

Ως ένας από τους πιο ανερχόμενους προπονητές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ο Μάρκο Σίλβα. Ο 37χρονος Πορτογάλος προπονητής έχει καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια, όσα άλλοι ονειρεύονται να πετύχουν σε μια ολόκληρη καριέρα και δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως μετά την απομάκρυνσή του από τον πάγκο της Σπόρτινγκ Λισαβόνας στις αρχές του Ιουνίου 2015 έχει καταφέρει να απασχολήσει αρκετές ομάδες.

Ανάμεσα σε αυτές βέβαια είναι και ο Ολυμπιακός, όπως σας ενημέρωσε το Contra.gr, με το όνομα του Σίλβα να εξετάζεται σοβαρά από τη διοίκηση του συλλόγου.

Με αφορμή λοιπόν το γεγονός πως το όνομα του Πορτογάλου "παίζει" στη λίστα των "ερυθρολεύκων", το Contra.gr σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη μέχρι τώρα καριέρα του. Το προπονητικό του στυλ, τα κοπλιμέντα του Μουρίνιο, η πορεία του ως ποδοσφαιριστής, το "μπαμ" με την Εστορίλ, η απογείωση με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας και το περίεργο "διαζύγιο".

Το προπονητικό του στυλ

Αποτελεί τον πιο νέο Πορτογάλο τεχνικό που έφτασε τις 50 νίκες στο πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας, πετυχαίνοντας αυτό το επίτευγμα σε ηλικία 37 ετών. Αρέσκεται στο επιθετικό ποδόσφαιρο, ενώ αγαπημένο του σύστημα είναι το 4-3-3, με το οποίο συνήθιζε να παρατάσσει και τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Στην προηγούμενη ομάδα του, Εστορίλ, χρησιμοποιούσε και το 4-2-3-1. Είναι αρκετά φιλόδοξος και ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η δουλειά με νεαρά παιδιά. Άλλωστε στην Εστορίλ από που και ξεκίνησε, εκεί βασίστηκε και κατάφερε να βγει Ευρώπη. Στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας δεν δίστασε να δώσει ευκαιρίες σε νέους, ενώ και στο μεταγραφικό παζάρι προτίμησε να επενδύσει σε νεαρούς και ταλαντούχους ποδοσφαιριστές και όχι σε "ονόματα".

Η σχέση του με τα ΜΜΕ είναι αρμονική, χωρίς να έχει απασχολήσει ποτέ τον Τύπο με τις δηλώσεις του. Γενικά πρόκειται για έναν ήπιο χαρακτήρα, ο οποίος γνωρίζει από πρωταθλητισμό, έχει "καλό μάτι", είναι λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου και έχει όλα τα φόντα για να πετύχει στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Να σημειωθεί επίσης πως πριν από το φετινό ματς του Champions League μεταξύ της Σπόρτινγκ Λισαβόνας και της Τσέλσι, ο Ζοζέ Μουρίνιο είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για τον Μάρκο Σίλβα, κάνοντας ειδική αναφορά στη φιλοδοξία και τον τρόπο παιχνιδιού του.

Ας δούμε όμως πως έφτασε μέχρι εδώ...

Ο Μάρκο Σίλβα ως ποδοσφαιριστής

Γεννημένος στις 12 Ιουλίου του 1977 στη Λισαβόνα, ο Μάρκο Σίλβα ξεκίνησε να ασχολείται με το ποδόσφαιρο από πολύ μικρή ηλικία. Αρχικά οι γονείς του τον έγραψαν στις ακαδημίες της Κόβα ντα Πιεδάδε, μιας τοπικής ομάδας της γειτονιάς του όπου και κλώτσησε για πρώτη φορά μπάλα, όμως γρήγορα οι σκάουτ της Μπελενένσες τον ανακάλυψαν και τον έφεραν στις ακαδημίες του συλλόγου τους.

Φυσική του θέση ήταν αυτή του δεξιού μπακ, όμως η ταχύτητα που διέκρινε το παιχνίδι του τον έκανε να αγωνίζεται με ευκολία σε όλη τη γραμμή. Το ντεμπούτο του στην πρώτη ομάδα της Μπελενένσες το έκανε το 1996 σε ηλικία 19 ετών, όμως στο τέλος εκείνης της σεζόν έφυγε για την Ατλέτικο (Πορτογαλίας) όπου και πάλι δεν μπόρεσε να σταθεροποιηθεί. Στα επόμενα τρία χρόνια περνάει από Τροφένσε και Καμπομαϊορένσε, ώσπου το 2001 τον βρίσκει στην Ρίο Άβε.

Οι μόλις εννιά συμμετοχές του όμως με την πρώτη ομάδα, τον κάνουν να θέλει να αναζητήσει αλλού το μέλλον του. Επόμενος προορισμός είναι η Μπράγκα, όπου όμως αγωνίζεται για μία σεζόν (2002-03) στη δεύτερη ομάδα της και το καλοκαίρι του ίδιου έτους αποχωρεί για χάρη της Σαλγκέιρος, ομάδα τρίτης κατηγορίας. Μένει ένα χρόνο εκεί και στη συνέχεια μετακομίζει στην Οντιβέλας όπου πραγματοποιεί αρκετά καλές εμφανίσεις, τραβώντας το ενδιαφέρον της Εστορίλ που σπεύδει να τον αποκτήσει το καλοκαίρι του 2005.

Μάρκο Σίλβα: Ο 37χρονος που κέρδισε το σεβασμό του Μουρίνιο

Αγωνίστηκε έξι σεζόν στην ομάδα (2005-06), καταφέρνοντας να κερδίσει την αγάπη του κόσμου και να γίνει ένας από τους παίκτες σύμβολα της ομάδας. Κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια σε ηλικία 34 ετών στην αγαπημένη του Εστορίλ, ενώ αμέσως μετά την απόσυρσή του, η διοίκηση του συλλόγου του πρότεινε να αναλάβει τις τύχες της ομάδας, αυτή τη φορά από τη θέση του προπονητή.

Το ξεκίνημα στους πάγκους και η ιστορική άνοδος

Αμέσως μετά την απόσυρσή του λοιπόν από την αγωνιστική δράση, ο Μάρκο Σίλβα δίνει τα χέρια με τη διοίκηση της Εστορίλ προκειμένου να παραλάβει το τιμόνι της ομάδας. Για έξι χρόνια η πορτογαλική ομάδα βρισκόταν στη δεύτερη κατηγορία (2005-2011), χωρίς να μπορεί να φτάσει στην άνοδο.

Τη σεζόν 2010-11 μάλιστα, την τελευταία του Σίλβα σε ρόλο ποδοσφαιριστή, η Εστορίλ τερμάτισε στην 10η θέση με 38 βαθμούς και 9 νίκες, 11 ισοπαλίες και 10 ήττες. Οι στόχοι που θέτει η διοίκηση για το νέο κόουτς είναι η βελτίωση της θέση της ομάδας στο βαθμολογικό πίνακα της ερχόμενης σεζόν, για άνοδος ούτε λόγος. Το επαγγελματικό του ντεμπούτο στους πάγκους το κάνει κόντρα στην Πεναφιέλ, γνωρίζοντας την ήττα με 3-1.

Μάρκο Σίλβα: Ο 37χρονος που κέρδισε το σεβασμό του Μουρίνιο

Ωστόσο η συνέχεια μπορεί να χαρακτηριστεί και ονειρική. Με συνολικά μόλις τρεις ήττες σε 23 αγώνες, ο Μάρκο Σίλβα καταφέρνει να κατακτήσει το πρωτάθλημα στη δεύτερη κατηγορία και να επαναφέρει την Εστορίλ στην κορυφαία κατηγορία μετά από επτά χρόνια. Κάτι που έμοιαζε ασύλληπτο στην αρχή της σεζόν, ο Πορτογάλος το έκανε πραγματικότητα, παίρνοντας παράλληλα και τον τίτλο του καλύτερου προπονητή του πρωταθλήματος.

Από το καλό στο καλύτερο

Το ντεμπούτο του στην κορυφαία κατηγορία της Πορτογαλίας το έκανε στις 17 Αυγούστου του 2012 στην εκτός έδρας αναμέτρηση κόντρα στην Ολανένσε. Απ' ότι φαίνεται όμως το έχει για... γούρι να "χάνει" στο πρώτο ματς, κάτι που επιβεβαιώθηκε στη συγκεκριμένη αναμέτρηση, γνωρίζοντας την ήττα με 2-1.

Την πορεία βέβαια της Εστορίλ στη συνέχεια δεν θα μπορούσε να τη φανταστεί ούτε ο πιο φανατικός οπαδός της. Σε 30 αγώνες καταφέρνει να φτάσει σε 13 νίκες, 6 ισοπαλίες και 11 ήττες και να τερματίσει για δεύτερη φορά στην ιστορία της στην 5η θέση του πρωταθλήματος, εξασφαλίζοντας παράλληλα και ένα εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa League της επόμενης σεζόν.

Μάρκο Σίλβα: Ο 37χρονος που κέρδισε το σεβασμό του Μουρίνιο

Στα highlights της εξαιρετικής πορείας της να σημειωθεί το γεγονός πως δεν έχασε σε κανένα από τα ματς που έδωσε κόντρα στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας (3-1 και 2-2), ενώ αναδείχθηκε ισόπαλη με την Μπενφίκα (1-1).

Παρθενική συμμετοχή στην Ευρώπη

Ο Σίλβα κατάφερε να βγάλει για πρώτη φορά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την Εστορίλ, τερματίζοντας στην 5η θέση της βαθμολογίας τη σεζόν 2012-13. Έτσι λοιπόν το καλοκαίρι του 2013 ξεκίνησε τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις από τον τρίτο προκριματικό γύρο της διοργάνωσης, αντιμετωπίζοντας την Χάποελ Ραμάτ Γκαν του Ισραήλ. Ο Πορτογάλος τεχνικός κάνει και πάλι τα... μαγικά του και με μία ισοπαλία και μία νίκη (0-0, 1-0), στέλνει την ομάδα του μια "ανάσα" από την είσοδο στους ομίλους.

Στα πλέι-οφ είναι τυχερή καθώς κληρώνεται με την κυπελλούχο Αυστρίας, αλλά ομάδα 3ης κατηγορίας, Πάσινγκ, από την οποία παίρνει την πρόκριση με δύο νίκες (2-0) και 2-1). Τα πανηγύρια των φιλάθλων δεν έχουν σταματημό στο Εστορίλ, οι οποίοι ζουν πρωτόγνωρες στιγμές. Η ομάδα τους πέφτει σε έναν όμιλο με Σεβίλλη, Σλόβαν Λίμπερτετς και Φράιμπουργκ και προφανώς δεν υπάρχουν στόχοι για κάτι περισσότερο μιας και η υπέρβαση είχε ήδη γίνει. Τελικά καταφέρνει να πάρει τρεις βαθμούς, με δύο ισοπαλίες κόντρα στη Φράιμπουργκ και μία εκτός έδρας με τη Σεβίλλη.

Ονειρική σεζόν

Η σεζόν 2013-14 κυλάει ονειρικά για την Εστορίλ. Η ομάδα με τον Σίλβα στο τιμόνι της παίζει καλό ποδόσφαιρο, το οποίο συνδυάζει με αποτελέσματα. Καταφέρνει μάλιστα να συνδυάσει πρωτάθλημα και Ευρώπη, κάτι που δεν είχε ξανακάνει ποτέ στο παρελθόν. Το τέλος της χρονιάς, βρίσκει το σύλλογο να γράφει και πάλι ιστορία!

Μάρκο Σίλβα: Ο 37χρονος που κέρδισε το σεβασμό του Μουρίνιο

Με πρωτεργάτη τον Μάρκο Σίλβα η Εστορίλ καταφέρνει να τερματίσει για πρώτη φορά στην τέταρτη θέση του πρωταθλήματος, πίσω μόνο από Μπενφίκα, Σπόρτινγκ και Πόρτο, σημειώνοντας σε 30 αγώνες, 15 νίκες, 9 ισοπαλίες και μόλις έξι ήττες.

Το ταβάνι της ομάδας είχε ξεπεραστεί κατά πολύ πλέον και η απορία όλων ήταν μέχρι που μπορεί να τη φτάσει ο Σίλβα. Στα αξιοσημείωτα της χρονιάς μάλιστα, ήταν και η νίκη στο "Ντραγκάο" κόντρα στην Πόρτο με 1-0. Μετά από όλα αυτά, ο πάγκος της Εστορίλ έμοιαζε πολύ μικρός για να κρατήσει τον Μάρκο Σίλβα. Πολλοί ήταν οι σύλλογοι εντός και εκτός συνόρων που ενδιαφέρθηκαν για την απόκτησή του, όμως η Σπόρτινγκ Λισαβόντας ήταν αυτή που απέσπασε την υπογραφή του. Συνολικά στον πάγκο της Εστορίλ "έγραψε" 115 αγώνες, σημειώνοντας 45 νίκες, 31 ισοπαλίες και 31 ήττες. Ποσοστό νικών δηλαδή που έφτανε το 46.55%.

Το μεγάλο βήμα

Ως το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, μέχρι να έρθει το επόμενο, χαρακτηρίζεται η μετακόμισή του στην Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Ο πορτογαλικός σύλλογος συμφώνησε με τον Σίλβα στις 21 Μαΐου 2014 για συμβόλαιο τετραετούς διάρκειας, με τον φιλόδοξο τεχνικό να έρχεται σαν αντικαταστάτης του Λεονάρντο Ζαρντίμ που αποφάσισε να συνεχίσει στη Μονακό.

Μάρκο Σίλβα: Ο 37χρονος που κέρδισε το σεβασμό του Μουρίνιο

Στόχος της διοίκησης ήταν ο νέος προπονητής να δουλέψει με νέα παιδιά, κάτι που είχε κάνει άριστα στην προηγούμενη ομάδα του. Η Σπόρτινγκ αλλάζει αρκετά με τον Σίλβα, ο οποίος δεν αρέσκεται στο να ξοδεύει μεγάλα ποσά. Το καλοκαίρι του 2014 φεύγουν από την ομάδα οι Μάρκος Ρόχο, Έρικ Ντάιερ, Ελίας, Φαμπιάν Ρινάουντο και Γουίλσον Εντουάρδο φέρνοντας στα ταμεία του συλλόγου περίπου 33.000.000 ευρώ. Από την άλλη, ο νέος κόουτς επιλέγει να χαλάσει μάξιμουμ 11.000.000 ευρώ, αποκτώντας νεαρούς ποδοσφαιριστές όπως ο Τζόναθαν Σίλβα (20 ετών) από την Εστουδιάντες, ο Σιμεόν Σλάβτσεφ (21 ετών) από την Λίτεξ Λόβετς και ο Πάουλο Ολιβέιρα (23 ετών) από την Γκιμαράες.

Η πορεία στο Champions League

Η νέα χρονιά είναι ιδιαίτερη για τον Σίλβα καθώς καθοδηγεί για πρώτη φορά στην καριέρα του ομάδα στο Champions League. Κληρώνεται σε έναν δύσκολο όμιλο με Τσέλσι, Σάλκε και Μάριμπορ και καταφέρνει να τερματίσει στην τρίτη θέση, μόλις ένα βαθμό πίσω από τη δεύτερη Σάλκε. Συνολικά σε έξι αναμετρήσεις σημειώνει 2 νίκες, 1 ισοπαλία και τρεις ήττες με γκολ 12-12.

Μάρκο Σίλβα: Ο 37χρονος που κέρδισε το σεβασμό του Μουρίνιο

Η συνέχεια λοιπόν τη βρίσκει στο Europa League, όπου είχε δύσκολο έργο απέναντι στη Βόλφσμπουργκ στη φάση των 32. Ο Σίλβα δεν μπορεί να κάνει και πολλά και με συνολικά σκορ 2-0, γνωρίζει τον αποκλεισμό από τη συνέχεια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Πρωτάθλημα και Κύπελλο

Πολύ καλή πορεία πραγματοποιεί παράλληλα σε πρωτάθλημα και κύπελλο η Σπόρτινγκ τη σεζόν 2014-15 με τον Μάρκο Σίλβα στο τιμόνι. Συνολικά σε 34 αγώνες πρωταθλήματος σημειώνει 22 νίκες, 10 ισοπαλίες και δύο ήττες, πραγματοποιώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα πορεία πρωταθλητισμού και κερδίζοντας την έξοδο στα προκριματικά του επόμενου Champions League. Η ομάδα είχε την τρίτη καλύτερη επίθεση μετά από την πρωταθλήτρια Μπενφίκα και τη δεύτερη Πόρτο, με 67 γκολ, προφέροντας παράλληλα θέαμα στους φιλάθλους της.

Μάρκο Σίλβα: Ο 37χρονος που κέρδισε το σεβασμό του Μουρίνιο

Το σημαντικότερο επίτευγμα του Μάρκο Σίλβα όμως στον πάγκο της Σπόρτινγκ Λισαβόνας δεν είναι άλλο από την κατάκτηση του Κυπέλλου, επαναφέροντας στις... κούπες το σύλλογο μετά από 7 χρόνια. Στον μεγάλο τελικό αντιμετώπισε την Μπράγκα σε ένα ματς για.. γερά νεύρα που έληξε 2-2 στην κανονική διάρκεια, με γκολ της Σπόρτινγκ στο 93ο λεπτό. Τελικά ο νικητής κρίθηκε στα πέναλτι, όπου η ομάδα του Σίλβα έφτασε στη νίκη με σκορ 3-1. Συνολικά μέσα στη χρονιά έδωσε 53 αγώνες, σημειώνοντας 31 νίκες, 15 ισοπαλίες και 7 ήττες, με το ποσοστό νίκης του να φτάνει το 58.49%.

Το περίεργο "διαζύγιο"

Μόλις τέσσερις ημέρες μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου, η διοίκηση της ομάδας ανακοίνωσε πως το συμβόλαιο του Μάρκο Σίλβα λύνεται αυτόματα, αν και είχε ισχύ για ακόμη τρία χρόνια, με τον 37χρονο τεχνικό να λαμβάνει αποζημίωση περίπου 2.000.000 ευρώ.

Ο πανικός που προκλήθηκε ήταν μεγάλος, καθώς κανένας δεν μπορούσε να καταλάβει το σκεπτικό του διαζυγίου μετά από μια καλή χρονιά και φυσικά την κατάκτηση του Κυπέλλου. Πολλοί ισχυρίστηκαν πως οι κακές σχέσεις του Μάρκο Σίλβα με τον πρόεδρο του συλλόγου Μπρούνο ντε Καρβάλιο έπαιξαν το ρόλο τους, με τον τελευταίο μάλιστα να μην παρευρίσκεται καν στο συμβούλιο όπου ανακοινώθηκε η απόλυση του προπονητή. Η αλήθεια είναι πως σχέσεις των δύο ανδρών δεν ήταν καλές από το χειμώνα κι έτσι η εξέλιξη ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη για όσους ασχολούνταν με το ρεπορτάζ το συλλόγου.

Η επίσημη εξήγηση της ομάδας ήταν... πως ο κόουτς δεν εκπλήρωσε ένα άρθρο του Κώδικα Μάρκετινγκ και εμφανίστηκε στην αναμέτρηση Κυπέλλου κόντρα στην Βισέλα χωρίς να φορά το κουστούμι με τα διακριτικά της ομάδας! Οι περισσότεροι ωστόσο κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η απόφαση είχε παρθεί εδώ και καιρό, προκειμένου να έρθει ο διακαής πόθος της διοίκησης, Ζόρζε Ζεζούς για τον οποίο δεν δίστασαν να δαπανήσουν 6.000.000 ευρώ, "κλέβοντάς" τον από την Μπενφίκα. Έτσι λοιπόν από τις 4 Ιουνίου 2015 ο Μάρκο Σίλβα παραμένει ελεύθερος, με πολλές ομάδες να τον... "μαρκάρουν" στενά.

Διαβάστε ακόμη:

Και ο Μάρκο Σίλβα στη λίστα για κόουτς του Ολυμπιακού

News 24/7

24MEDIA NETWORK