Μπέντο: Καθόλου Σάντσεθ με μπόλικο Σίλβα

Ο Σταύρος Γεωργακόπουλος γράφει για τις διαφορές του Μπέντο με τον Σάντσεθ και τις ομοιότητες με Σίλβα.

Μπέντο: Καθόλου Σάντσεθ με μπόλικο Σίλβα
Μπέντο

Αν κάπου συμφωνούσαν, σε προπονητικό επίπεδο, ο Βίκτορ Σάντσεθ με τον προκάτοχό του Μάρκο Σίλβα στον Ολυμπιακό ήταν ότι... διαφωνούν.

Ήταν εντελώς αντίθετες οι προσεγγίσεις των δύο τεχνικών σε όλα τα επίπεδα. Φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα το γεγονός ότι μέσα σε διάστημα μερικών μηνών αμφότεροι έκοψαν από την ομάδα κι «έστειλαν» δανεικό στον ΑΠΟΕΛ τον Γιάννη Γιαννιώτα, απόφαση για την οποία πολλοί μέσα κι έξω από την ΠΑΕ διατηρούν τις ενστάσεις τους...

ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΙΛΒΑ-ΣΑΝΤΣΕΘ

Ο Ισπανός και ο Πορτογάλος τεχνικός είχαν διαφορετική μέθοδο προσέγγισης προς τους ποδοσφαιριστές (σ.σ. ο Βίκτορ ήταν πιο προσιτός), διαφορετική μέθοδο προπόνησης (σ.σ. ο Σίλβα είχε παντού και πάντα μπάλα στο πρόγραμμα), διαφορετικές επιλογές στην ενδεκάδα, το σύστημα, τις μεταγραφικές επιλογές.

Το ότι ο Μάρκο εισηγήθηκε την απόκτηση Φιγκέιρας, τον οποίο φέρεται να ήθελε και ο Βίκτορ στη Ντεπορτίβο είναι μια άλλη ιστορία και οι όποιες απορίες μας ίσως λυθούν με τον καιρό...

Για να πάμε στο σήμερα, καθώς αυτό είναι που ενδιαφέρει άμεσα, ο Πάουλο Μπέντο πριν καν φορέσει την κόκκινη φόρμα, δείχνει πως θα συνεχίσει τη δουλειά του Μάρκο Σίλβα από εκεί που την σταμάτησε ο συμπατριώτης του. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει ξεκάθαρα και από το τι έγινε, αλλά και από το τι πρόκειται να γίνει...

Ο ΜΠΕΝΤΟ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

Το πρώτο και σημαντικότερο που οφείλει να επισημάνει κανείς είναι ότι ο πρώην Ομοσπονδιακός τεχνικός της Πορτογαλίας έχει την ικανότητα να «κερδίζει» τους παίκτες, κρατώντας, όμως, τις απαραίτητες αποστάσεις, ώστε να υπάρχει και καλό κλίμα στα αποδυτήρια.

Αυτό επιτυγχάνεται όταν, με δύο κουβέντες, ο προπονητής είναι δίκαιος και τηρεί την ίδια στάση απέναντι σε όλους. Όσο απλό ακούγεται, τόσο δύσκολο και πολύπλοκο είναι. Ο κόουτς οφείλει να ξεκαθαρίσει τις αρχές της δουλειάς του από την πρώτη μέρα. Με απλά λόγια, ζητάει «πέντε πράγματα» που θέλει να γίνονται απαρέγκλιτα. Όποιος τα κάνει καλύτερα, παίζει.

Ο Μπέντο, λοιπόν, είναι αυτής της λογικής. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν όλοι όσοι έχουν δουλέψει μαζί του, μέχρι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο σε παλιότερες συνεντεύξεις του. Ακόμη και στους καλύτερους αρέσει η «σταθερή γραμμή» και οι «καθαρές κουβέντες» που λένε και οι πολιτικοί.

Ο Μπέντο, λοιπόν, έτσι δούλευε μέχρι τώρα, έτσι θα δουλέψει και στον Ολυμπιακό. Δεν θα αλλάξει τη συνταγή στα 47 του. Το ίδιο έκανε και ο Μάρκο Σίλβα στον ένα χρόνο που έμεινε στου Ρέντη και επέβαλε το δικό του νόμο.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΙΛΒΑ

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, στις πρώτες κουβέντες που έκανε ο Μπέντο με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, υποστήριξε ότι έχει καλή άποψη και είναι διατεθειμένος να δώσει ευκαιρία ή ευκαιρίες σε όλους τους παίκτες που επέλεξε ο συμπατριώτης του πέρυσι τέτοιο καιρό ή φέτος (Φιγκέιρας).

Αυτό ισχύει, σε πρώτη φάση, για Πάρντο, Σεμπά, Ντα Κόστα, παίκτες που το προηγούμενο διάστημα έδειχναν φευγάτοι...

Παράλληλα, ο Πάουλο Μπέντο είναι της ίδιας λογικής και στις μεταγραφές. Προτιμά παίκτες που τους ξέρει καλύτερα και δη από το πρωτάθλημα της πατρίδας του. Αν έχει δουλέψει μαζί τους στο πρόσφατο παρελθόν ακόμη καλύτερα. Πιο τρανό παράδειγμα από την –άμεση- απόκτηση του Αντρέ Μάρτινς δεν υπάρχει.

Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΡΕ ΜΑΡΤΙΝΣ

Ο Μάρκο Σίλβα τον είχε «τσεκάρει» εδώ και καιρό και είχε πει στους αρμόδιους του συλλόγου. «Μου αρέσει, είναι παίκτης με ποιότητα. Αν δεν βρούμε κάτι καλύτερο, θα τον ήθελα στην ομάδα». Ο νυν τεχνικός της ομάδας, λοιπόν, που, επίσης, επέλεξε 8άρι ως πρώτη επιλογή άναψε «πράσινο» με συνοπτικές διαδικασίες για τον πρώην παίκτη του στη Σπόρτινγκ, καθώς πίεζε και ο χρόνος για να δηλωθεί στη λίστα της UEFA.

Η ΜΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΕ ΜΑΝΙΑΤΗ

Αντίθετα, οι δύο Πορτογάλοι δεν έδειξαν διάθεση να στηρίξουν τον Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος έφυγε δανεικός με τον Σίλβα κι όλα δείχνουν ότι θα ξαναφύγει με τον Μπέντο.

Δεν ξέρω αν είναι ήδη στο Βέλγιο, όπως ακούγεται έντονα από χθες το απόγευμα, λόγω της απουσίας του από την προπόνηση, αλλά κάπου αλλού θα παίξει (και) φέτος μιας και αποκτήθηκε ήδη ο αντικαταστάτης του, ενώ υπάρχουν στο ρόστερ και οι Καμπιάσο, Μπουχαλάκης για τον ίδιο ρόλο.

Ο ΖΟΣΟΥΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΟΠΕΡ

Και για τις θέσεις των εξτρέμ, όμως, υπάρχει κοινός παρονομαστής, πέρα από τον κοινό μάνατζερ Κάρλος Γκονσάλβες. Ο Μπέντο εξετάζει σοβαρά την περίπτωση του Ζοσουέ της Πόρτο (σ.σ. δανεικός πέρυσι στη Μπράγκα), κάτι που είχε συμβεί με τον Μάρκο Σίλβα, ενώ η επιλογή του νέου κόουτς σχετικά με τον στόπερ που λείπει θα είναι, πιθανότατα, για αριστεροπόδαρο, όπως προτιμούσε και ο συμπατριώτης του.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Στην πορεία θα δούμε πολλά περισσότερα. Ως πρώτες διαφορές θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει, έστω κι αν είναι ακόμη πολύ νωρίς, ότι ο Μπέντο δεν είναι δογματικός με ένα σύστημα όπως ο Σίλβα που δεν άλλαζε (σχεδόν) ποτέ το 4-2-3-1.

Σε προηγούμενες ομάδες του, εξάλλου, είχε δουλέψει και το 4-4-2 και το 4-3-3 στην επιθετική του μορφή. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε στο γήπεδο, αφού προηγουμένως ακούσουμε τις προγραμματικές του δηλώσεις στη διάρκεια της επίσημης παρουσίασης από την ΠΑΕ...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Διάψευση από Ολυμπιακό για Μανιάτη

News 24/7

24MEDIA NETWORK