Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Τα υπαρξιακά ζητήματα και η μακαριότητα της επιστροφής Χιμένεθ

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε κατάτι δυσχερέστερη θέση από την ΑΕΚ λόγω Ντινάμο Κιέβου που ακολουθεί και η Ένωση παίζει ένα υποθετικά σημαντικό ματς, χωρίς πίεση και αγωνία, με το 'μάτι' στην επόμενη σεζόν.

SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΑΕΚ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΣΤΟΛΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Στο ντέρμπι της 21ης αγωνιστικής της Super League διακυβεύεται εκτός απροόπτου η 2η θέση στη βαθμολογία και οι προκριματικοί του Champions League, αλλά ο Ολυμπιακός είναι σε κατάτι δυσχερέστερη θέση από την ΑΕΚ.

Τώρα, το ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν στο Φάληρο είναι το εξής: δεν πέτυχε το φορμάρισμα; Ο Ολυμπιακός, που υποδέχεται την ΑΕΚ στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης', βρίσκεται στο 3ο τέταρτο της πιο σημαντικής τριάδας παιχνιδιών του τη φετινή σεζόν και ως τώρα πρέπει να του έχουν δημιουργηθεί υπαρξιακά ζητήματα.

Το χειρότερο είναι ότι αν δεν έχουν βρεθεί απαντήσεις ήδη, είναι απαραίτητο να βρεθούν ως την Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου, ώρα 19:30, όταν και θα αντιμετωπίσει τους 'κιτρινόμαυρους' για να ανεβάσει τη διαφορά του από το συγκρότημα του Μανόλο Χιμένεθ στους 9 βαθμούς και να μη χρειαστεί να ασχοληθεί ξανά με το πρωτάθλημα.

Το κακό είναι το ίδιο το καλεντάρι, δηλαδή το πρακτικό ζήτημα που προκύπτει από αυτό. Διότι όσο σημαντικό κι αν είναι το γόητρο, το μυαλό μπορεί και να ξεφύγει, για να σκεφτεί το ρεαλιστικά πιο σπουδαίο, δηλαδή τη ρεβάνς με την Ντινάμο Κιέβου στη φάση των 32 του Europa League. Το 2-2 του πρώτου ματς είναι ένα αποτέλεσμα δυσμενές, αλλά κυρίως είναι με κάποιον τρόπο παράξενο, επειδή το ματς δεν πήγαινε προς τα εκεί.

Εκ του αποτελέσματος, μοιάζει αδικαιολόγητη η καθίζηση του Ολυμπιακού, κυρίως διότι οι 'ερυθρόλευκοι' προετοιμάζονταν για να είναι έτοιμοι σε αυτό το παιχνίδι, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Του λόγου το ασφαλές αποδεικνύεται αναντίρρητα από την αποδοχή, σχεδόν, της ποδοσφαιρικής ανωτερότητας του ΠΑΟΚ, δηλαδή μίας ομάδας η οποία 'έκαψε' συνειδητά ή ασυνείδητα το χαρτί της ευρωπαϊκής προοπτικής, όσες πιθανότητες κι αν είχε να περάσει από τον όμιλο, για να επικεντρωθεί στο πρωτάθλημα.

Ωστόσο, με αυτήν την εικόνα θα περίμενε κάποιος ότι με την Ντινάμο ο Ολυμπιακός θα έφτανε τουλάχιστον στο να παίζει για δύο αποτελέσματα στο Κίεβο, επειδή θα κρατούσε το υπέρ του σκορ όντας αμυντικά συνεσταλμένος (το οποίο η αλήθεια είναι πως έμοιαζε ενδεδειγμένο υπό την έννοια ότι το να αμύνεσαι απέναντι στην πιο γνωστή ουκρανική ομάδα την αναγκάζει να ακονίζει το νου της σε ένα πεδίο που δεν είναι το πιο δυνατό για εκείνη). Στο τέλος έχασε και όποιο προβάδισμα μπορεί να έδινε το 2-1 για την πρόκριση.

Από αυτό μπορεί να συνάγει κάποιος το συμπέρασμα ότι οι 'ερυθρόλευκοι' επηρεάστηκαν από την ήττα στην Τούμπα, αλλά και να δείξει τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την ΑΕΚ. Μόνο που επειδή δεν υπάρχουν σχήματα και τρόποι που είναι κάθε φορά καταστροφικοί στο ποδόσφαιρο και επειδή ένα ντέρμπι δημιουργεί φθορά, φαινομενική τε και όχι, ένα θέμα -που ίσως να μην ανάγεται σε πρόβλημα, δηλαδή να μην έχει λύση- είναι ποιο κομμάτι του εαυτού σου θα θυσιάσεις.

Ας μην λησμονείται ότι το ταξίδι στην Ουκρανία είναι μακρύ κι αν ο καιρός στην Αθήνα δεν είναι φιλικός, δικαίως πρέπει να υποτεθεί, με τη μέγιστη βεβαιότητα που μπορείς να δώσεις σε μία υπόθεση, ότι στο Κίεβο τα φαινόμενα δεν επιτρέπουν στους ξένους να σαλπίζουν εύκολα ένα πολεμικό εμβατήριο.

Αυτή η θυσία έχει πάλι ονοματεπώνυμο: Κώστας Φορτούνης. Ο πιο ποιοτικός μέσος του Ολυμπιακού έπαιξε τραυματίας με την Ντινάμο και προφανώς ο ίδιος θέλει να βρίσκεται στο βασικό σχήμα με την ΑΕΚ, αλλά προέχει το Κίεβο. Οπότε, το γεγονός ότι βρίσκεται στην αποστολή δεν σημαίνει απαραιτήτως κάτι, εφόσον οι γιατροί αναφέρουν ότι θα προλάβει να είναι καλά στο Κίεβο, αν το πόδι δεν επιβαρυνθεί.

Αυτό δεν πρόκειται παρά να το μάθουν οι 'κιτρινόμαυροι' μία ώρα πριν το παιχνίδι, όπως θα κάνει και ο Χιμένεθ με τη δική του ενδεκάδα, η οποία θα είναι ικανή στις στατικές φάσεις, για τις οποίες περισσότερο ανησυχεί ο Ισπανός. Αν το 'ερυθρόλευκο' ρεπορτάζ ανέφερε πως ο Γκιλιέρμε δεν θα παίξει στο κυριακάτικο ματς και ο Ανδρέας Μπουχαλάκης θα γίνει δίδυμο με τον Μαντί Καμαρά, ο οποίος είναι σίγουρος αφού δεν παίζει με την Ντινάμο, στην 'κιτρινόμαυρη' παράταξη τα ζητήματα είναι περισσότερα.

Ο μίτος του Ντμίτρο

Ο Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι έβγαλε δύο προπονήσεις την Παρασκευή και το Σάββατο, αλλά δεν ήταν υψηλής δυσκολίας, ούτε συμμετείχε σε αυτές από την αρχή ως το τέλος τους. Ο Ουκρανός είναι ο βασικός στην αμυντική διάταξη της ομάδας. Όμως, όσο δύσκολο κι αν είναι το κενό, τόσο εύκολη είναι η αντικατάσταση.

Δεν υπάρχουν, άλλωστε, πλείστες επιλογές, αφού ο Ούρος Τσόσιτς πρόκειται να τον αντικαταστήσει. Ακόμα κι αυτή η απλή εξίσωση, όμως, μπορεί να ερμηνευτεί ως ταχυδακτυλουργικό κόλπο, διότι ο Μαρτίνς θα ήθελε να είναι σίγουρος για τον επιθετικό που θα χρησιμοποιήσει ανάμεσα στον Μάριο Οικονόμου και τον παρτενέρ του.

Ο Χιμένεθ, από την άλλη, με τον Ομάρ Ελαμπντελαουί σίγουρα εκτός, θα πάει να χτυπήσει στη δεξιά πλευρά της άμυνας του Ολυμπιακού. Πώς; Είτε βάζοντας εκεί τον Χρήστο Αλμπάνη, ο οποίος διάγει διάστημα για bold γραμματοσειρά στο βιογραφικό, είτε τον Βίκτωρα Κλωναρίδη, που θα κουράσει τον Βασίλη Τοροσίδη ή τον Γιασίν Μεριά, ή τον Πέτρο Μάνταλο, για να παίξει ο Μάρκο Λιβάγια πίσω από τον Εσεκιέλ Πόνσε, ως κρυφός κυνηγός, και ο Τάσος Μπακασέτας δεξιά.

Η ΑΕΚ, η οποία ζει στη μακαριότητα της επιστροφής του Ισπανού, θα προτιμήσει το 4-2-3-1, αν και μέχρι και για 4-3-3 υπήρχε η σκέψη. Ο Χιμένεθ θα ανακατέψει πόδια στους μπακ, στέλνοντας τον Μιχάλη Μπακάκη αριστερά, για να καλύψει το κενό του τραυματία Νίκλας Χουλτ, και τον Ροντρίγκο Γκάλο δεξιά. Ίσως ρισκάρει με τη συμμετοχή του Νέναντ Κρίστιτσιτς, αλλά δεν θα είναι παράλογο, αφού ο Σιμόες δίπλα του είναι σε πλήρη δράση και έτοιμος.

Η ΑΕΚ, γενικώς, παίζει ένα υποθετικά σημαντικό ματς με το 'μάτι' στην επόμενη σεζόν. Δεν έχει ζημία από αυτό, πέραν του δικού της εγωισμού, και αφού το παιχνίδι θα είναι οριακό, εκτός απροόπτου, βρίσκεται σε πολύ ευχάριστη θέση. Οι καταστάσεις είναι οριοθετημένες, οι στόχοι επίσης, δεν υπάρχει το κλίμα αγωνίας και έντασης, που κόστισε στον Μαρίνο Ουζουνίδη.

Στον Ολυμπιακό η κατάσταση δεν είναι η ίδια. Ουδείς ζει για την επόμενη σεζόν, οι στόχοι είναι υψηλότεροι, το πιο σημαντικό και που ζητείται η υπέρβαση ματς είναι την Πέμπτη και οι 3 βαθμοί διαφορά, αν και το βράδυ της Κυριακής θα είναι απευκταίοι, θα είναι πάντως διαχειρίσιμοι με βάση την αναλογία της γκρίνιας και την επίδρασή της. Μοιάζει σχεδόν σαν, απροειδοποίητα, ο Μαρτίνς και άλλοι άνθρωποι σε έναν ευτυχισμένο προ οκταημέρου οργανισμό, να παίζουν για να συνεχίσουν να φοράνε τη γνώριμη στολή εργασίας τους.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK