"Άδειασε η Παιανία", γεμίζει το Κορωπί...

Η αναζήτηση με τα περισσότερα αποτελέσματα στο αρχείο κάθε ρεπόρτερ Παναθηναϊκού τον 21ο αιώνα απαιτεί μόλις τρεις λέξεις κλειδιά: “άδειασε η Παιανία”.

"Άδειασε η Παιανία", γεμίζει το Κορωπί...
Στραματσόνι ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Βασικός αιμοδότης των εθνικών ομάδων Ανδρών, Ελπίδων και Νέων της χώρας μας, ο Παναθηναϊκός είχε πάντοτε στις τάξεις του και τουλάχιστον 6-7 διεθνείς με τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα ευρωπαϊκών χωρών, με αποτέλεσμα στις διακοπές των πρωταθλημάτων λόγω εθνικών ομάδων να απαιτείται η μισή ομάδα Νέων ώστε να γίνει προπονητικό δίτερμα.

Για να είμαστε ειλικρινείς, δεν αντιμετωπιζόταν ευδιάθετα κάθε τέτοια στιγμή, με τον προπονητή να ανησυχεί για την κατάσταση στην οποία θα επιστρέψουν οι διεθνείς, ιδιαίτερα τις παραμονές κάποιου ντέρμπι και τους υπόλοιπους να μιλάμε για το τίμημα της εξαιρετικής τιμής να διαθέτει τόσους διεθνείς στο ρόστερ.

Έξι οι απόντες

Στην πρωινή προπόνηση της Παρασκευής στο “Γεώργιος Καλαφάτης”, το “πράσινο” απουσιολόγιο είχε μόλις τρία ονόματα σε εθνικές ομάδες Ανδρών και τρία ακόμη στις μικρότερες. Έλειψαν οι Μπεργκ (Σουηδία), Λουντ (Φινλανδία), Αμπέντ (Αλγερία) και οι Ευαγγέλου, Β. Αγγελόπουλος, Λάμπρου, με τους δύο τελευταίους να βρίσκονται κοντά στην πόρτα της εξόδου, προσδοκώντας καριέρα στο εξωτερικό.

Άντε να προσθέσουμε και τον Ντάνιελ Πράνιτς που έλειπε από την τελευταία κλήση της εθνικής ομάδας της Κροατίας, αλλά σε αντίθεση με τον Ίβιτσα Όλιτς που ανακοίνωσε την αποχώρησή του πριν το Euro 2016, εκείνος δεν σκοπεύει να το κάνει πριν πατήσει και τα γήπεδα της Γαλλίας με το εθνόσημο.

Ο Λουκ Στιλ μάταια περιμένει την κλήση του Χόντγκσον, ο Τελάντερ είναι πέμπτος στην ιεραρχία για παρτενέρ του αρχηγού Ντάνιελ Αγγερ, ο Ζέκα καλείται να πάρει την ελληνική υπηκοότητα για να θέσει υποψηφιότητα για την εθνική μας ομάδα, ο Καλτσάς θα πρέπει πρώτα να αποκτήσει θέση στα βασικά πλάνα του Στραματσόνι και μένει ο Μαμούτε που φιλοδοξεί να επιστρέψει στη μικρότερη εθνική ομάδα της Βραζιλίας, αλλά δεν είναι ακόμη κοντά στο να τα καταφέρει.

Κι αν μπορεί κάποιος να θεωρήσει φυσιολογικό τον περιορισμένο αριθμό των εν ενεργεία διεθνών του “τριφυλλιού”, με δεδομένο ότι πολύ πρόσφατα εξήλθαν μιας σκληρής μνημονιακής περιόδου, δύσκολα θα υποστηρίξει το ίδιο και για την απουσία ικανού αριθμού νεαρών διεθνών στις κλήσεις των ομοσπονδιακών τεχνικών, Αντώνη Νικοπολίδη και Γιάννη Γκούμα.

Αναδιάρθρωση

Σε συνδυασμό μάλιστα και με τις αγωνιστικές επιδόσεις των τμημάτων υποδομών, είναι βέβαιο ότι αναμένονται δραματικές αλλαγές το καλοκαίρι σε όλη την ιεραρχία της ποδοσφαιρικής Ακαδημίας, αλλαγές που είναι πολύ πιθανόν να αγγίξουν και την κορυφή του οικοδομήματος, τον Γιάννη Σαμαρά.

Στον Παναθηναϊκό αναγνωρίζουν όλα τα ελαφρυντικά της μνημονιακής περιόδου, αλλά δεν τα θεωρούν ικανά να δικαιολογήσουν την παρατηρούμενη υστέρηση.

Δηλαδή, υπήρξε μία άτσαλη -πλην αναγκαία- μαζική προώθηση νέων στην πρώτη ομάδα το καλοκαίρι του 2013, που δημιούργησε μοιραία καραμπόλες σε όλες τις βαθμίδες ώστε ο Παναθηναϊκός να παρουσιάζει το μικρότερο ηλικιακό μέσο όρο σε κάθε κατηγορία, όπως επίσης υπήρξε και η αδυναμία προσέλκυσης-εξυπηρέτησης ταλέντων από όλη την Ελλάδα αφού μετά την αποχώρηση από την Παιανία, δεν υπήρχαν οι απαραίτητες υποδομές υποδοχής και φιλοξενίας εντός του προπονητικού κέντρου.

Στις τελευταίες εργασίες που εκτελούνται στο Κορωπί, είναι και οι ξενώνες, μέρος των οποίων έχει ήδη παραδοθεί, γεγονός που θα επιτρέψει ξανά στους “πράσινους” να δημιουργήσουν την μικρή κοινωνία φιλόδοξων και ταλαντούχων ετεροδημοτών.

Μπροστά ο Σαραβάκος;

Από το Κορωπι αποχωρεί η μεταγραφή των Γιάννη Σαμαρά και Γιάννη Αναστασίου, Χενκ Χέρντερ, χωρίς ιδιαίτερα παράσημα από την εξελικτική διαδικασία και επιστρέφει στην πατρίδα του για να αναλάβει σύλλογο ερασιτεχνικής κατηγορίας.

Θα τον ακολουθήσουν (όχι βέβαια στην Ολλανδία, αλλά εκτός Παναθηναϊκού) και κάποια μέλη του τεχνικού επιτελείου στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης, με τις πληροφορίες να θέλουν τον Αντρέα Στραματσόνι να αναλαμβάνει και στον συγκεκριμένο τομέα οργανωτικές πρωτοβουλίες ως προς τη στελέχωση και λειτουργία του.

Το πιθανότερο είναι να υπάρξει μεταγραφή από την Ιταλία σε ό,τι αφορά στον υπεύθυνο του προγράμματος ανάπτυξης και επικεφαλής του προπονητικού επιτελείου της ποδοσφαιρικής ακαδημίας, ενώ ο Γιάννης Αλαφούζος θα επιθυμούσε πιο ενεργό ρόλο του Δημήτρη Σαραβάκου σε ό,τι αφορά στη γενική εποπτεία και διεύθυνση του όλου προγράμματος, με περισσότερο διοικητικά καθήκοντα.

Και σ' αυτό ο “μικρός” του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είναι αρνητικός, όπως για παράδειγμα ήταν στην ανάληψη της προεδρίας στην "Παναθηναϊκή Συμμαχία"...

News 24/7

24MEDIA NETWORK