Αποκάλυψη: Πάνω από 30 εκατ. το "άνοιγμα" του ΠΑΟ!

Πότε και ποιος έκανε για λογαριασμό του Δημήτρη Γιαννακόπουλου τον έλεγχο στα οικονομικά της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και ποιες ήταν οι μεγάλες διαφορές που βρήκε. Η... χαμένη 5ετία, η εκ νέου γιγάντωση του χρέους και η διαπραγμάτευση για το ποσό που θα "καλύψει" ο Γιάννης Αλαφούζος. Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Contra.gr.

Αποκάλυψη: Πάνω από 30 εκατ. το "άνοιγμα" του ΠΑΟ!

Τουλάχιστον ένα τρίμηνο πίσω μετράει η έναρξη των επαφών της πλευράς του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, με τη νυν διοίκηση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη, σε ό,τι αφορά την προοπτική αλλαγής στο ιδιοκτησιακό καθεστώς - ηγεσία.

Βεβαίως το όλο εγχείρημα μόνο εύκολο δεν είναι απ' αρχής του, αφού τα οικονομικά δεδομένα παραμένουν πολύ υψηλά και αποτελούν το Νο1 εμπόδιο για την αλλαγή. Κάτι που εν πολλοίς τόνισε κι ο ίδιος ο Γιαννακόπουλος στην απάντηση που έδωσε μέσω Instagram σε φίλο του Παναθηναϊκού τα ξημερώματα της Δευτέρας (11/9), ανάβοντας το πρώτο... φιτίλι για την επόμενη μέρα. "Είναι δύσκολο εγχείρημα, αλλά η προσπάθεια θα γίνει σύντομα", έγραψε ο διοικητικός ηγέτης της "πράσινης" ΚΑΕ, που πλέον γνωρίζει (και γνωρίζει ΚΑΛΑ), όλο το οικονομικό "πακέτο" της υπόθεσης.

ΤΑ 17 ΠΟΥ ΗΤΑΝ... 30

Ο δίαυλος μεταξύ των δύο πλευρών άνοιξε απ' τα τέλη Ιουνίου, λίγο μετά την πρώτη "αποκάλυψη" των σκέψεων του Γιαννακόπουλου για PAO Foundation. Ο διοικητικός ηγέτης της ΚΑΕ, θέλοντας να έχει πλήρη εικόνα για τα οικονομικά στοιχεία της ΠΑΕ, ζήτησε και πήρε το "ok" απ' τη διοίκηση Αλαφούζου έτσι ώστε να γίνει ένας πρώτος έλεγχος των οικονομικών. Ο έλεγχος μάλιστα αυτός πραγματοποιήθηκε τις πρώτες μέρες του Ιούλη από τον Σταύρο Κωνσταντινίδη, στενό συνεργάτη του Γιαννακόπουλου, ο οποίος έχει αναλάβει εδώ και ενάμισι χρόνο επιτελικό ρόλο στην DPG.

Η δε πρώτη πληροφόρηση που είχε η πλευρά Γιαννακόπουλου απ' τα στελέχη της "πράσινης" ΠΑΕ, ήταν πως το συνολικό "άνοιγμα" του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού είναι λίγο πιο πάνω απ' τα 17 εκατ. ευρώ. Κάτι που ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκε σε καμία περίπτωση απ' τον έλεγχο που έγινε απ' τους συνεργάτες του Γιαννακόπουλου, καθώς όπως αποδείχθηκε το "άνοιγμα" της ΠΑΕ (χρέη, ζημίες, παλαιότερες και διακανονισμένες οφειλές σε βάθος έως και πέντε χρόνια), είναι πάνω από 30 εκατ. ευρώ!

Ποσό βεβαίως, πάρα πολύ μεγάλο, που αναμένεται να... πέσει ελαφρώς (κατά 6 με 7 εκατ. ευρώ) στο φινάλε της εφετινής χρήσης, μετά τη δραστική μείωση του μπάτζετ που σημειώθηκε το εφετινό καλοκαίρι, ενόψει της αγωνιστικής περιόδου 2017-18 (από 22,7 εκατ. ευρώ, το μπάτζετ του ποδοσφαιρικού έπεσε στα 11,2 εκατ. ευρώ με την εφορία).

ΧΑΘΗΚΕ Η... ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

Είναι χαρακτηριστικό πάντως πως το ύψος του "ανοίγματος" που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, φτάνει τα αντίστοιχα μεγέθη που υπήρχαν την άνοιξη του 2012, όταν ο Γιάννης Αλαφούζος ανέλαβε να βγει μπροστά και να πάρει πάνω του την διοικητική (κι ακολούθως την οικονομική) ευθύνη του ποδοσφαιρικού "τριφυλλιού".

Ένα "άνοιγμα" που μετά τις πρώτες τρεις χρήσεις είχε πέσει πάρα πολύ και την άνοιξη του 2015, έφτασε στο όριο των 12 με 13 εκατ. ευρώ!

Κι όμως! Με τους τραγικούς προγραμματισμούς και χειρισμούς που έγιναν την τελευταία διετία απ' τη διοίκηση και τους συνεργάτες του Αλαφούζου, σε μεταγραφές τύπου Εσιέν, Σάντσεθ, Τελάντερ, Ιμπάρμπο κ.ο.κ., αλλά και τα πάνω από 30 συμβόλαια που κλήθηκε να λύσει ή να "σπάσει" η ΠΑΕ, η "μαύρη τρύπα" γιγαντώθηκε εκ νέου φτάνοντας στα... παλιά επίπεδα.

Με απλά λόγια (και) από οικονομικής πλευράς μιλάμε για πέντε χρόνια που ουσιαστικά πετάχτηκαν στο... καλάθι των αχρήστων, αφού η πρόοδος στην απομείωση του χρέους και του οικονομικού "συμμαζέματος" ήταν... μηδενική.

ΠΟΣΑ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΑΛΑΦΟΥΖΟΣ

Όπως γίνεται αντιληπτό, το νούμερο των 30 εκατ. ευρώ του "ανοίγματος" της ΠΑΕ δυσκολεύει το εγχείρημα του Γιαννακόπουλου. Κι ένα μεγάλο μέρος της τελικής διαπραγμάτευσης θα κριθεί απ' το ύψος των χρημάτων του χρέους που σκοπεύει να καλύψει, προτού αποχωρήσει ο νυν ιδιοκτήτης/μεγαλομέτοχος του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού.

Εάν ο Αλαφούζος αναλάβει να καλύψει είτε άμεσα (με ρευστό) είτε σε βάθος χρόνου με μια μεγάλη χορηγία ή προσωπικές εγγυήσεις τουλάχιστον το 1/3 του "ανοίγματος", τα πράγματα θα διευκολυνθούν πάρα πολύ, για να "τρέξουν" ακόμη πιο γρήγορα οι διαδικασίες.

Επ' αυτού έχουν επικεντρωθεί (όπως αναφέρουν οι πληροφορίες), οι συζητήσεις/διαπραγματεύσεις μεταξύ των άμεσων συνεργατών των δύο ανδρών (Παναγόπουλο/Κωνσταντινίδη), προκειμένου να βρεθεί μία φόρμουλα που θα "καλύπτει" όλες τις πλευρές.

Και θα καθιστά ακόμη πιο βιώσιμη την επόμενη μέρα και με λιγότερα "βαρίδια" απ' τα... λάθη του (μακρινού, αλλά και του πιο κοντινού) παρελθόντος.

News 24/7

24MEDIA NETWORK