Η… αναγκαστική "επανάσταση" του Μαρίνου!

Οι αγωνιστικοί λόγοι που ο Ουζουνίδης αποφάσισε να βάλει στην άκρη απ’ το 65ο λεπτό της ρεβάνς του "Σαν Μαμές" την προπονητική "βάση" του, χρησιμοποιώντας (για πρώτη φορά επί των ημερών του στο "τριφύλλι") τριάδα στην άμυνα, το 1,4% των προηγούμενων αγώνων του και η ικανοποιητική λειτουργία που αποτελεί "οδηγό" για το μέλλον σε αντίστοιχα εκτός έδρας παιχνίδια. Ανάλυση του Contra.gr.

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÁÈËÅÔÉÊ ÌÐÉËÌÐÁÏ - ÐÁÏ / EUROPA LEAGUE / ATHLETIC BILBAO - PANATHINAIKOS (Eurokinissi Sports)
ouzounidis EUROKINISSI SPORTS

Κάποιος που γνωρίζει καλά τον Μαρίνο Ουζουνίδη, θα μπορούσε να ισχυριστεί -βλέποντας τα τελευταία 25 λεπτά της ρεβάνς του Παναθηναϊκού στο «Σαν Μαμές»- πως… επηρεάστηκε απ’ το… επώνυμο του Τσάβες, δοκιμάζοντας κάτι που για τον ίδιο αποτελεί (αγωνιστική) «επανάσταση», καθώς ουδέποτε το είχε δοκιμάσει ξανά σ’ αυτούς τους 9 (παρά κάτι), μήνες που βρίσκεται στο «τιμόνι» των «πράσινων»: σχήμα με τρεις στόπερ στην άμυνα.

Στη σχεδόν 12ετή παρουσία του στους πάγκους, ήταν ελάχιστες -μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού- οι φορές που ο Έλληνας τεχνικός χρησιμοποίησε σε παιχνίδια των ομάδων του τριάδα στα μετόπισθεν. Χωρίς ίχνος υπερβολής!

Από τους 341 αγώνες του ως πρώτος προπονητής στους πάγκους του ΑΠΟΕΛ (61 ματς), της Λάρισας (64 ματς), του Ηρακλή (23 ματς), της Ξάνθης (58 ματς), του Πλατανιά (12 ματς), του Εργοτέλη (15 ματς), του Πανιωνίου (68 ματς) και του Παναθηναϊκού (40 ματς ως τώρα), ο Ουζουνίδης έχει παίξει με τριάδα στην άμυνα μόλις στους… 5! Ήτοι στο 1,4% των αγώνων του (!), επιλέγοντας σε όλα (μα όλα) τα υπόλοιπα 336 παιχνίδια του σχήματα με τετράδα στα μετόπισθεν.

Για να βρούμε δε, την τελευταία φορά που ο Εβρίτης τεχνικός δοκίμασε κάτι ανάλογο επί… χόρτου θα πρέπει να ανατρέξουμε στη 13Απριλίου 2014, στο τελευταίο του ματς στον πάγκο του Εργοτέλη, όπου με ένα «καθαρό» 3-5-2 (κι αμυντική τριάδα τους Κούμπικ, Αντελέγιε, Γιοβάνοβιτς) πήρε άνετη νίκη επί της Καλλονής με 3-0.

ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Θα μπορούσε να πει κανείς πως ο Έλληνας τεχνικός με την εν λόγω διάταξη βγάζει… σπυριά, αφού όλη η προπονητική λογική/φιλοσοφία του είναι δομημένη πάνω σε σχήματα με τετράδα στην άμυνα και σε παραλλαγές του 4-2-3-1 (4-4-1-1) και του 4-4-2.

Εντούτοις, από το 65λεπτό του δεύτερου αγώνα των «πράσινων» με την Αθλέτικ, οδηγήθηκε μέσω του παιχνιδιού, σε μία… αναγκαστική «επανάσταση» για τα δικά του προπονητικά δεδομένα.

Βλέποντας τον άξονα της μεσαίας γραμμής να χάνει μέτρα και… δυνάμεις και την «τρύπα» στα χαφ πίσω απ’ τον Λουτσιάνο να μεγαλώνει (κάτι η κόπωση των μέσων απ’ τα συνεχόμενα ματς, κάτι οι απουσίες και η έλλειψη φρεσκάδας), ο Ουζουνίδης αποφάσισε να δοκιμάσει τα τρία «Κ» στην άμυνα.

Έδωσε εντολή για οπισθοχώρηση του Κουρμπέλη σε ρόλο κεντρικού στόπερ (που έπαιρνε λίγο μεγαλύτερο «βάθος») με τους Κουτρουμπή και Κολοβέτσιο δεξιά κι αριστερά του στα μετόπισθεν. Την ίδια ώρα οι Γιόχανσον και Χουλτ ανέβηκαν πιο ψηλά κι επέτρεψαν στους Καμπέσας και Λουντ να συγκλίνουν πιο πολύ προς τα μέσα, δίνοντας έξτρα βοήθειες προς τον καταπονημένο και εξαντλημένο απ’ το… κυνηγητό Ζέκα.

Το συγκεκριμένο σχήμα, μολονότι αποτέλεσε επιλογή «εκτάκτου ανάγκης» στο παιχνίδι με τους Βάσκους, λειτούργησε αρκετά καλά ως το φινάλε του αγώνα κι έγινε ακόμη πιο «καθαρό» 3-5-1-1 μετά την είσοδο των Μολίνς, Άλτμαν και Δώνη.

Οι… αεροδιάδρομοι που έβρισκαν μετά το 60’ οι παίκτες της Αθλέτικ (όταν έγινε ακόμη πιο φανερή η κούραση στο παιχνίδι του το «τριφύλλι»), άρχισαν να περιορίζονται, ενώ η παρουσία του Κουρμπέλη στα μετόπισθεν προσέφερε την ευκαιρία στον Κουτρουμπή (τον οποίο οι Βάσκοι είχαν «μυριστεί» απ’ το πρώτο ματς πως παίρνει πάντα πρώτος τη μπάλα για να «χτίσει» την επίθεση απ’ τα μετόπισθεν και τον είχαν κλείσει πολύ καλά), να «αποφορτιστεί» στο παιχνίδι και να βοηθήσει λίγο περισσότερο στην κυκλοφορία.

ΕΙΧΕ ΔΥΟ ΚΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ

Οι αποστάσεις μίκρυναν και ως το φινάλε του ματς, ο Παναθηναϊκός περιόρισε τη δράση των γηπεδούχων και «έσβησε» το παιχνίδι, φτιάχνοντας με καλύτερες προϋποθέσεις 2-3 καλές ευκαιρίες προς το τέλος.

Το διάστημα αυτό μάλιστα, ικανοποίησε αρκετά τον Ουζουνίδη, που μολονότι δεν είχε την τριάδα στην άμυνα ως επιλογή παιχνιδιού, είδε πως πλέον έχει τη δυνατότητα και τις προϋποθέσεις να την προσθέσει ως μία «εναλλακτική» στοgameplayτου Παναθηναϊκού.

Και είναι πολύ πιθανό πλέον να την ξαναδούμε σε ροή αγώνα, κυρίως σε δύσκολα εκτός έδρας ματς όπου οι «πράσινοι» θα έχουν ως στόχο να κρατήσουν με πιο «σφικτή» λογική, ένα αποτέλεσμα…

News 24/7

24MEDIA NETWORK