Λουτσιάνο, το "κλειδί" της επιθετικής ισορροπίας

Το εξονυχιστικό και αθόρυβο τσεκάρισμα απ’ το «πράσινο» τεχνικό τιμ όλων των παραμέτρων του Βραζιλιάνου κυνηγού, η σιγουριά του Ουζουνίδη για την επένδυση στο πρόσωπο του 24χρονου άσου και η ευελιξία που του προσφέρει στα επιθετικά σχήματα του Παναθηναϊκού. Αναλυτικό ρεπορτάζ του Contra.gr.

Λουτσιάνο, το "κλειδί" της επιθετικής ισορροπίας
2014 GETTY IMAGES

Εδώ και τουλάχιστον δύο βδομάδες ήταν στην κορυφή των επιλογών του Μαρίνου Ουζουνίδη για τη θέση του «περιφερειακού» κυνηγού. «Αθόρυβα» και πολύ μακριά απ’ τα φώτα της δημοσιότητας. Απ’ την πρώτη στιγμή άλλωστε, που τσέκαρε ο 48χρονος τεχνικός τον Λουτσιάνο Νέβες μαζί με τους συνεργάτες του και τα μέλη του τμήματος σκάουτινγκ (Λαγωνικάκη, Νίλσον), του έκανε μεγάλο… κλικ.

Τον είδε, και τον ξαναείδε και τον ξαναείδε για ώρες... Προκειμένου να είναι απόλυτα βέβαιος, για κάθε «κομμάτι» του παιχνιδιού του, για όλο το «ρεπερτόριό» του, τις κινήσεις του και τις «δουλειές» που μπορεί να κάνει μέσα στο γήπεδο.

Δεν αρκέστηκε ωστόσο, μόνο εκεί ο Ελληνας τεχνικός και το υπόλοιπο επιτελείο του «τριφυλλιού». Συνέλεξαν πληροφορίες κι από ανθρώπους που συνεργάστηκαν με τον 24χρονο επιθετικό στη Λεγανιές, τόσο για τον χαρακτήρα του, τη συμπεριφορά του, όσο και για την καθημερινότητά του στις προπονήσεις.

Απ’ τη στιγμή που το κόστος μίας τέτοιας μεταγραφής θα ήταν αρκετά υψηλό, για τον Ουζουνίδη, ήταν πολύ σημαντικό να έχει ο Βραζιλιάνος όλο το υπόλοιπο «πακέτο», πέραν της αγωνιστικής αξίας του. Κι εντός κι εκτός γηπέδων…

Τα όσα έμαθαν οι «πράσινοι» για τον Λουτσιάνο τους χαροποίησαν ιδιαίτερα, με τον Ουζουνίδη να δίνει το τελικό «πράσινο» φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Πρώτα με την πλευρά του παίκτη (και τα γραφεία μάνατζερ που έχουν μερίδιο των δικαιωμάτων του) κι εν συνεχεία με την Κορίνθιανς.

Ο Παναθηναϊκός πρόλαβε τους υπόλοιπους… μνηστήρες (Μποταφόγκο, Κρουζέιρο, Αλ Γκαράφα), έδωσε τα χέρια το βράδυ του Σαββάτου (και) με προσύμφωνο με τον Βραζιλιάνο επιθετικό (το συμβόλαιό του με την «Τιμάο» ολοκληρώνεται στις 31/12) για συνεργασία 3 ετών και πλέον έχει το «πάνω χέρι» στη διαπραγμάτευση με την Κορίνθιανς. Αφού κι ο παίκτης απ’ την πλευρά του πιέζει την ομάδα του να δώσει το «ΟΚ» για την παραχώρησή του από τώρα, ούτως ώστε να «καρπωθεί» ένα ποσό 250-300.000 ευρώ και να μην τον χάσει ως «ελεύθερο» σε λιγότερο από 6 μήνες.

ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ

Αν όλα κυλήσουν ομαλά, είναι πολύ πιθανό μέχρι το βράδυ της Τρίτης (11/7) να έχουν «κλειδώσει» και οι τελευταίες εκκρεμότητες της μεταγραφής, με τον παίκτη να παίρνει το αεροπλάνο για την Ελλάδα, προκειμένου να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει ως το καλοκαίρι του 2020. Το αν θα προλάβει τώρα έστω και για 48 ώρες την ομάδα στο Τέχελεν της Ολλανδίας, είναι κάτι που θα φανεί τα επόμενα 24ωρα, ανάλογα με το πώς θα τρέξουν χρονικά οι εξελίξεις. Αυτό πάντως για τον Ουζουνίδη ίσως είναι το λιγότερο σημαντικό, αφού προέχει, πρώτα και πάνω απ’ όλα να ολοκληρωθεί η μεταγραφή…

ΑΠΟΛΥΤΑ ΒΕΒΑΙΟΣ Ο ΜΑΡΙΝΟΣ

Στο (πιθανό) ερώτημα για το «…αν αξίζει να προχωρήσει ο Παναθηναϊκός σε μια μίνι οικονομική υπέρβαση (για τα δεδομένα του) για τον Βραζιλιάνο;», η απάντηση του Εβρίτη τεχνικού θα ήταν ένα κατηγορηματικό «ναι». Πρώτον, διότι θεωρεί πως μπορεί να αποτελέσει μία πολύ σημαντική επένδυση για το κλαμπ, που έχει όλες τις προϋποθέσεις για να αποκτήσει μεγάλη υπεραξία στο μέλλον. Και δεύτερον, διότι με βάσει τα όσα έχει δει ο ίδιος και οι συνεργάτες του, «κουμπώνει» απόλυτα στο αγωνιστικό πλάνο του.

Για τον Ουζουνίδη, η παρουσία του Λουτσιάνο στο ρόστερ του Παναθηναϊκού, μπορεί να του δώσει μεγάλη επιθετική ισορροπία και «ευελιξία» στα σχήματα που θα χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της σεζόν. Είτε ως «ελεύθερος» (αλλά πιο κοντά στον στράικερ) στο 4-4-1-1, είτε ακόμη και ως επιθετικός κορυφής, σε πιο «σφικτά» σχήματα, με πολύ πιο «καθαρό» χαφ πίσω του (Άλτμαν ή Λουντ).

Ο Ελληνας τεχνικός θεωρεί πως ο Λουτσιάνο Νέβες διαθέτει πολύ πιο πλήρες «πακέτο» απ’ τον Κλωναρίδη, αφού έχει ταχύτητα, μπορεί να παίξει στο χώρο και να συνεργαστεί το ίδιο καλά με τον επιθετικό κορυφής («ψάχνει» πολύ την ασίστ), ενώ έχει πολύ καλύτερα τελειώματα απ’ τον ομογενή επιθετικό.

Η… ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ

Όλα και όλοι βεβαίως κρίνονται ΠΑΝΤΑ στο χορτάρι. Για τον προπονητή του Παναθηναϊκού ωστόσο, ήταν πολύ σημαντικό η ενίσχυση της (λειψής λόγω των πολλών αποχωρήσεων) επιθετικής γραμμής, να ξεκινήσει απ’ τον Λουτσιάνο. Και γι’ αυτό τις τελευταίες 2-3 μέρες, όταν ενημερώθηκε πως η μεταγραφή είχε μπει στην τελική της ευθεία, ήταν στα… χάι του.

Οσο για την «προσαρμογή» του Βραζιλιάνου, εφόσον ολοκληρωθεί η μεταγραφή του; Ο Ουζουνίδης θεωρεί πως δεν θα έχει ιδιαίτερο «θέμα», απ’ τη στιγμή που στην ομάδα υπάρχει ο συμπατριώτης του Μολέδο, αλλά και οι Ζέκα και Ρέις, οι οποίοι θα τον βοηθήσουν να αισθανθεί άνετα και να μπει αμέσως στο «κλίμα». Το ζητούμενο ωστόσο, θα είναι το κατά πόσο θα μπορέσει να είναι «έτοιμος» για το πρώτο ευρωπαϊκό ματς της 27Ιουλίου, δεδομένου ότι είναι εκτός προπονήσεων για περισσότερο από ένα μήνα.

Στο κάτω-κάτω της γραφής βεβαίως, ο Παναθηναϊκός δεν παίρνει τον Βραζιλιάνο για δύο… ματς, αλλά για τρία χρόνια. Κι όλοι στο «τριφύλλι» θεωρούν πως ο Λουτσιάνο είναι μία επένδυση που θα αποδειχθεί σύντομα κάτι παραπάνω από «valueformoney».

News 24/7

24MEDIA NETWORK