Ο Δώνης δεν έχει ανάγκη τον παλιό Παναθηναϊκό

Ο Γιώργος Δώνης συνεχίζει να παλεύει για τον Παναθηναϊκό, την ίδια ώρα που ο σύλλογος επιστρέφει στην εσωστρέφεια επειδή κάποιοι αντιλήφθηκαν τώρα την πραγματική αλήθεια.

Ο Δώνης δεν έχει ανάγκη τον παλιό Παναθηναϊκό

Όταν ο Παναθηναϊκός έκανε το αήττητο σερί στον πρώτο γύρο και παρουσιαζόταν ως η ομάδα-έκπληξη του πρωταθλήματος που χαιρόσουν να βλέπεις, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που έκρουσαν τον κώδωνα κινδύνου. Οχι λόγω μεμψιμοιρίας, αλλά λόγω πραγματικότητας. Ηταν ξεκάθαρο πως οι 'πράσινοι' του Δώνη έπαιζαν εκείνη την περίοδο πάνω από τις δυνατότητές τους. Ο Ελληνας τεχνικός το ήξερε όπως ήξερε ότι κάποια στιγμή θα έρθει μια βραδιά σαν αυτή της Κυριακής κόντρα στον ΠΑΟΚ.

' Θα έπρεπε να έχουμε 6 βαθμούς περισσότερους' ήταν τα λόγια του προπονητή του Παναθηναϊκού μετά το τέλος του αγώνα με τον επίδοξο πρωταθλητή. Δεν στάθηκε στο συγκεκριμένο παιχνίδι, γνώριζε εξ αρχής πως η ομάδα του θα έπρεπε να κάνει υπέρβαση για κάτι καλύτερο από το εύκολο 0-2. ' Ξέρω πως το πλάνο είναι δύσκολο για εσάς και για τον κόσμο αλλά αν αρχίσουμε να λέμε για τον Παναθηναϊκό του Βαζέχα και του Σαραβάκου δεν είμαστε ρεαλιστές', συμπλήρωσε υπενθυμίζοντας πως ο Παναθηναϊκός των τίτλων και των ένδοξων χρόνων στην παρούσα φάση δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα video στο youtube τις βραδιές της λησμονιάς.

Για να γίνει ο Παναθηναϊκός σαν τον ΠΑΟΚ θα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια. Κάποτε στη θέση του τριφυλλιού ήταν ο Δικέφαλος, ήττες με κάτω τα χέρια σε Τούμπα και Αθήνα, δεν ήταν ο ανταγωνιστής του Παναθηναϊκού. Οι καιροί άλλαξαν, ο ΠΑΟΚ έγινε ο ισχυρός και οι ρόλοι διαφοροποιήθηκαν. Τώρα πια οι 'πράσινοι' δεν είναι οι ανταγωνιστές του Δικεφάλου του Βορρά.

Υπάρχει υπεύθυνος για όλο αυτό;

Προφανώς, ναι. Κάποια θα σκάψουν για να φτάσουν στη ρίζα του κακού, κάποια θα ανατρέξουν λίγα χρόνια νωρίτερα. Το 2012 ο επικεφαλής της 'Παναθηναϊκής Συμμαχίας', Γιάννης Αλαφούζος, με οργίλες δηλώσεις του σήμανε την έναρξη του πολέμου στην παράγκα, όπως τη χαρακτήριζε. ' Θα τους τσακίσουμε' ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του μετά από ένα ευρωπαϊκό ματς του Παναθηναϊκού απέναντι στη Μάλαγα.

Από εκείνο το 'θα τους τσακίσουμε', που θύμιζε εν τέλει κάτι από Μαυρογιαλούρο στο 'θα σας εξαφανίσομεν', ο Παναθηναϊκός πανηγύρισε μόλις ένα πρωτάθλημα και έφτασε στο 2019 να παλεύει για την 5η θέση, εκτελώντας, αυτή τη φορά, ένα ρεαλιστικό πλάνο επιβίωσης, με τους Δώνη-Νταμπίζα να το τρέχουν και τον Γιάννη Αλαφούζο να προτιμά τα πάρτι του ΣΚΑΪ από την ενασχόλησή του με το σύλλογο.

Η εικόνα και οι νίκες του Παναθηναϊκού στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος δεν ήταν κάτι συγκυριακό. Μπορούσε, το έκανε, το άξιζε. Το θέμα είναι ότι δεν κατάφερε να βρει λύσεις στο -αναμενόμενο- ντεφορμάρισμα με δεδομένες τις περιορισμένες λύσεις και τη δυναμικότητα ως ομάδα. Ο Γιώργος Δώνης ποτέ δεν βγήκε εκτός πλάνων. Πριν αρχίσει το πρωτάθλημα είχε οριοθετήσει το στόχο του Παναθηναϊκού που αφορούσε την 5η θέση και την Ευρώπη ώστε να 'σβηστεί' ο ένας χρόνος τιμωρίας.

Ο στόχος αυτός φαινόταν στα μέτρα του τριφυλλιού ειδικά όταν στον πρώτο γύρο το εντυπωσιακό ξεκίνημα στο 'μαραθώνιο' έδειξε έναν Παναθηναϊκό με υγεία, αγωνιστική ταυτότητα, παίκτες με προσόντα και μέλλον, προπονητή σοβαρό, μετρημένο και αποφασισμένο να εκτελέσει το πλάνο. Από όλα αυτά το μόνο που έχει απομείνει είναι το τελευταίο. Ο σοβαρός προπονητής που, όμως, δεν έχει πια τις λύσεις, τις σκέψεις ακόμα και τις εναλλακτικές για να βγει η χρονιά υπό τον αρχικό στόχο.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε την Κυριακή σε μία περίοδο συνεχόμενων ντέρμπι, μετά τον ΠΑΟΚ ακολουθεί η ΑΕΚ και μετά ο Ολυμπιακός. Θεωρητικά το πιο δύσκολο, ίσως και το ακατόρθωτο ήταν αυτό με τον Δικέφαλο. Στα άλλα οι 'πράσινοι' θα παίξουν με 'πληγωμένες' ομάδες. Πλην του ΠΑΟΚ που δεν τα κατάφερε ούτε στην Τούμπα, τους άλλους δύο τους έπαιξε στον πρώτο γύρο σαν ίσος προς ίσο. Κάλυψε τα μειονεκτήματά του με την όρεξη των πιτσιρικάδων και το κίνητρο που του έδινε το βάρος της φανέλας.

Τώρα ο Παναθηναϊκός πάει με καταρρακωμένη ψυχολογία και αγωνιστικά προβλήματα που δεν λένε να λυθούν. Μία διαφορετική ομάδα στον δεύτερο γύρο, με λιγότερα όλα. Ο Δώνης συνεχίζει να παλεύει και να αντιμετωπίζει την κατάσταση με πάσα σοβαρότητα και -κυρίως- ρεαλισμό, ο κόσμος θυμήθηκε ξανά τον Γιάννη Αλαφούζο και ο Παναθηναϊκός έγινε ξανά αυτό που πάντα ήταν τα τελευταία χρόνια: ένας μεγάλος σύλλογος στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας του. Το τελευταίο πράγμα που δεν θέλει τούτη τη στιγμή είναι η εσωστρέφεια.

Οι ένοχοι για όλο αυτό, την κατάντια που λέμε στην καθομιλουμένη, είναι γνωστοί. Τη δεδομένη χρονική στιγμή, όμως, δεν έχει αυτό σημασία, αλλά το να ολοκληρωθεί μία χρονιά με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Ειδικά αν δεν επιτευχθεί ο στόχος που τέθηκε στην αρχή της. Οχι άλλη τρύπα στο νερό.

Photo: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK