Ο Μακέντα είχε αγνοήσει τον Φέργκιουσον και το μετάνιωσε οικτρά

Από παιδί - θαύμα κατέληξε γυρολόγος έχοντας παίξει σε οκτώ ομάδες. Προτού πλέον έρθει στον Παναθηναϊκό διεκδικώντας ένα restart στην καριέρα του. Αν είχε ακούσει τον Σερ Άλεξ, ίσως η πορεία του να ήταν διαφορετική.

Sampdoria forward Federico Macheda, center, challenges for the ball with AC Milan defender Luca Antonini, right, during an Italian Cup soccer match between Sampdoria and AC Milan at the Genoa Luigi Ferraris stadium, Italy, Wednesday, Jan. 26, 2011. (AP Photo/Carlo Baroncini)
Φεντερίκο Μακέντα AP PHOTO/CARLO BARONCINI

Ένα παιδί 20 ετών θεωρεί πως τα ξέρει όλα. Ο Φεντερίκο Μακέντα ήταν ένα τέτοιο. Με άγνοια κινδύνων και των συνεπειών. Λάθος του.

Ο Ιταλός, έφηβος ακόμα, είχε υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο στα 17 του και στην πρώτη σεζόν του στην ανδική ομάδα είχε πετύχει ένα υπερπολύτιμο γκολ για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ματς με την Άστον Βίλα. Ένα νικητήριο γκολ που στο χρόνο (93') και με τον τρόπο (ντρίμπλα με τακουνάκι και φαλτσαριστό σουτ πέφτοντας) που είχε επιτευχθεί τον ανέβασε ψηλά. Τόσο ψηλά που έχασε το μυαλό του. Βίωσε την πιο ευτυχισμένη ημέρα της λιτής ως φτωχής (μέχρι τότε) ζωής του, πίστεψε πολύ στον εαυτό του, έχασε σταδιακά το δρόμο του. Γκρεμοτσακίστηκε και πληγώθηκε.

Ο Άλεξ Φέργκιουσον τον πίστευε πολύ, αυτός του είχε δώσει την πρώτη μεγάλη ευκαιρία αφού έλειπαν Μπερμπάτοφ, Ρούνεϊ, Τέβες, και επιχείρησε να τον... σώσει. Μέσω ενός δανεισμού σε αγγλική ομάδα προκειμένου να βρει χρόνο, ρόλο, γκολ και πάνω απ' όλα αυτοπεποίθηση. Έβερτον και Σάντερλαντ τον ζήτησαν από τους "κόκκινους διαβόλους". Ο ίδιος ήταν ανένδοτος. Αν ήταν να φύγει από το "Όλντ Τράφορντ", θα το έκανε για ιταλική ομάδα.

Τον Γενάρη του 2011 τον απέκτησε η Σαμπντόρια ως αντικαταστάτη του Κασάνο. Έπαιξε 14 ματς, σκόραρε 1 φορά. Τη μετάνιωσε από κάθε άποψη εκείνη την επιλογή του. Τον πήγε πίσω αντί να του δώσει ώθηση. Κλήθηκε να ηγηθεί μιας επιθετικής γραμμής που έχασε και τον Πατσίνι, με αποτέλεσμα να πληγεί. Αμφισβήτησε για πρώτη φορά τον εαυτό του. " Ήταν το χειρότερο λάθος της ζωής μου", εκμυστηρεύτηκε σε προ διετίας συνέντευξή του στο ESPN. " Τότε δεν μπορούσα να δω ποιο είναι το λογικό. Ήθελα να παίξω στην Ιταλία και επέμεινα. Ο Φέργκι δεν συμφωνούσε, ήθελε να μείνω στην Αγγλία και να με παρακολουθεί. Μου είπε ότι δεν είχε την ίδια επιρροή στην Ιταλία", συμπλήρωσε ο 27χρονος επιθετικός, με τα λόγια του ν' αντανακλούν απογοήτευση.

Ποιος ξέρει πώς θα είχε εξελιχθεί η καριέρα του 27χρονου Ρωμαίου επιθετικού, αν είχε ακούσει την προτροπή - συμβουλή του τότε προπονητή του. Ίσως να μην κατέληγε ποτέ στη Νοβάρα, ίσως να μην υπέγραφε ποτέ (για τρία χρόνια) στον Παναθηναϊκό. Ίσως να είχε διαγράψει την καριέρα του Κροάτη Άλεν Μπόκσιτς που θαύμαζε από μικρός ως φαν της Λάτσιο.

Όταν πάντως ο Μακέντα έκανε σχέδια, ο Φέργκιουσον γελούσε...

News 24/7

24MEDIA NETWORK