Παναθηναϊκός: Αγωνία-ενθουσιασμός-κατάρρευση, το δρομολόγιο της σεζόν

Μια σεζόν γεμάτη αντιφάσεις ολοκληρώνεται για τον Παναθηναϊκό, που πέρασε από τρία στάδια, είχε πρωταγωνιστές αλλά και απογοητεύσεις. Το δρομολόγιο από την αγωνία ως τον ενθουσιασμό και την κατάρρευση μετά τον Γενάρη.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΟΣΦΠ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι ήταν αυτό που βίωσε ο Παναθηναϊκός το 2018, εξαιτίας των οικονομικών και διοικητικών προβλημάτων, που έφεραν στο στρατόπεδο των "πρασίνων" μια εποχή σκληρής λιτότητας. Νίκος Νταμπίζας και Γιώργος Δώνης ανέλαβαν την διαμόρφωση ενός ρόστερ εν μέσω ιδιαίτερα σφιχτής οικονομικής πολιτικής, γνωρίζοντας πως η αποστολή τους έχει πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας.

Η "καμπάνα" της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, που αφορούσε τον αποκλεισμό ενός χρόνου από τις διοργανώσεις της, έμοιαζε με το μικρότερο κακό για τον Παναθηναϊκό καθώς η κουβέντα εξελισσόταν γύρω από την προσπάθεια δημιουργίας ενός συνόλου που θα δεν θα κινδύνευε με υποβιβασμό, κουβαλώντας στην πλάτη και ένα -6. Οξύμωρο μεν, αλλά αυτή ήταν η πραγματικότητα στο στρατόπεδο των "πρασίνων" πριν ξεκινήσει η αγωνιστική περίοδος 2018-2019.

Εκκίνηση... τίτλου

Η αγωνία μήπως και ο Παναθηναϊκός είχε την τύχη της ΑΕΚ, την σεζόν που ο "Δικέφαλος" υποβιβάστηκε, γρήγορα έμεινε ως μια μακρινή, φευγαλέα σκέψη στο μυαλό των οπαδών του "τριφυλλιού". Το ξεκίνημα στο πρωτάθλημα έμοιαζε... ονειρικό τηρουμένων των αναλογιών και μόνο ομάδα που θα ψάξει την παραμονή της στην κατηγορία δεν θύμιζε.

Ίσως ούτε ο πιο αισιόδοξος Παναθηναϊκός δεν θα τολμούσε να φανταστεί ότι με αυτή τη δομή του ρόστερ, οι "πράσινοι" θα πραγματοποιούσαν εκκίνηση τίτλου με πέντε νίκες τις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές της Super League.

Με 12 γκολ ενεργητικό και 2 παθητικό, ο Παναθηναϊκός κέρδισε Ξάνθη και ΑΕΛ εκτός έδρας, Λαμία, Λεβαδειακό και ΠΑΣ στο ΟΑΚΑ, ξεφορτώθηκε γρήγορα από την πλάτη του το -6 και στην κουβέντα μπήκε η προσπάθεια για μια θέση στην πεντάδα. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος και δικαιολογημένος. Το ερώτημα ήταν για το πόσο θα μπορούσε να κρατήσει.

Τα χαμόγελα κράτησαν έναν γύρο

Στα πρώτα 15, από τα συνολικά 30, παιχνίδια του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός είχε απολογισμό 8 νίκες, 5 ισοπαλίες και 2 ήττες (από ΠΑΟΚ και ΟΦΗ). Σκόραρε 25 τέρματα και δέχθηκε 14. Έδειχνε πως είχε τα φόντα να παλέψει μέχρι το τέλος για την 5η θέση στη βαθμολογία και να "σβήσει" έτσι την ευρωπαϊκή του ποινή.

Σε αυτή τη σειρά αγώνων, οι "πράσινοι" ευτύχησαν να βρουν κάμποσους πρωταγωνιστές. Δεν ήταν μόνο η "πιτσιρικαρία" που έδινε λύσεις, έστω κι αν αποτελούσε ένα σαφώς περισσότερο "πιασάρικο" αντικείμενο συζήτησης.

Ο Γιόχανσον με 4 (!) γκολ, ο Κουρμπέλης με άλλα 2, ο Μακέντα με 5 γκολ και 2 ασίστ, ο Κάτσε με 2 γκολ και 2 ασίστ, ακόμη και οι Κουλιμπαλί (2 ασίστ), Ινσούα (1 γκολ, 1 ασίστ), Κολοβέτσιος (1 γκολ), πρόσφεραν σημαντικές λύσεις σε σκορ και δημιουργία.

Οι άπειροι αλλά εξαιρετικά ταλαντούχοι Μπουζούκης (3 γκολ, 1 ασίστ) και Χατζηγιοβάνης (3 γκολ, 4 ασίστ) έκλεψαν τις εντυπώσεις με μια πολύ γεμάτη παρουσία στο ίδιο διάστημα, ενώ συνεισφορά είχαν και οι Καμπετσής (1 γκολ, 1 ασίστ), Χατζηθεοδωρίδης (2 γκολ), Εμμανουηλίδης (1 γκολ, 1 ασίστ).

Η κατάρρευση και τα αίτια της

Η ευφορία στο στρατόπεδο των "πρασίνων" δεν έμελλε να κρατήσει για πολύ ακόμη. Από εκείνο το ματς με την Ξάνθη στο ΟΑΚΑ, όταν ο Παναθηναϊκός ανέτρεψε το εις βάρος του σκορ και τελικά ισοφαρίστηκε σε 2-2 στις καθυστερήσεις, όλα άλλαξαν προς το χειρότερο. Ακολούθησαν δύο ακόμη παιχνίδια χωρίς νίκη, κόντρα σε Λαμία (ήττα) και ΑΕΛ (ισοπαλία), ένα τρίποντο... διάλειμμα απέναντι στον Παναιτωλικό και ξανά δύο ματς δίχως επιτυχία με αντιπάλους τους Λεβαδειακό (ισοπαλία) και ΠΑΣ Γιάννινα (ήττα). Το τρίποντο με τον Αστέρα διέκοψε το μίνι αρνητικό σερί, μόνο για να ξεκινήσει ένα ακόμη.

Ήττες με Πανιώνιο, ΠΑΟΚ, ισοπαλία με την ΑΕΚ, ήττα και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό (διεκόπη στο 70' με το σκορ 0-1 υπέρ των "ερυθρολεύκων" και τελείωσε στις δικαστικές αίθουσες), δύο νίκες κόντρα στον Απόλλωνα Σμύρνης και τον Άρη, δύο ήττες από ΟΦΗ και Ατρόμητο.

Στα 14 τελευταία ματς του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός έχει απολογισμό 4 νίκες, 3 ισοπαλίες και 7 ήττες. Μια αγωνιστική κατάρρευση που αποτυπώνεται εύγλωττα στους αριθμούς. Οι "πράσινοι" σε αυτή τη σειρά αγώνων έχουν σκοράρει μόλις 9 τέρματα! Όταν στα πρώτα 15 ματς του πρωταθλήματος μέτρησαν 25 γκολ. Το παθητικό είναι ουσιαστικό το ίδιο και βρίσκεται στα 14 τέρματα. Επομένως, η μεγάλη αγωνιστική πληγή της ομάδας του Γιώργου Δώνη ήταν η αναποτελεσματικότητα της μεσαίας και επιθετικής γραμμής στην δημιουργία και το σκοράρισμα.

Οι Γιόχανσον, Κουλιμπαλί, Χατζηγιοβάννης, Κάτσε, Κολοβέτσιος έμειναν στα νούμερα των πρώτων 15 αγώνων. Οι Μπουζούκης, Χατζηθεοδωρίδης, Δώνης, Καμπετσής και Ινσούα πρόσθεσαν από ένα γκολ, ο Κουρμπέλης δύο ασίστ, ο Άλτμαν ένα γκολ και μια ασίστ, ενώ ο Μακέντα είναι ίσως ο μοναδικός που διατήρησε μια ισορροπία στα νούμερα του. Ο Ιταλός φορ είχε 5 γκολ και 2 ασίστ στο πρώτο μισό της Super League και μετρά άλλα 3 γκολ και 2 ασίστ στα τελευταία 14 παιχνίδια.

Ο Παναθηναϊκός τιμώρησε όσους τον πήραν αψήφιστα στο ξεκίνημα της σεζόν, βρήκε λύσεις από τον ενθουσιασμό των "μικρών" και την εμπειρία των "μεγάλων", διατήρησε την φρεσκάδα του ως τις αρχές Γενάρη, αλλά κάπου εκεί άρχισε η αντίστροφη μέτρηση. Δεν είχε την ανάλογη συνέχεια η προσπάθεια των "πρασίνων", που ξέμειναν από ενέργεια και λύσεις στο παιχνίδι τους.

Ήταν δύσκολο για παίκτες όπως οι Μπουζούκης, Χατζηγιοβάνης, Χατζηθεοδωρίδης, Καμπετσής, Εμμανουηλίδης να διατηρήσουν υψηλά επίπεδα απόδοσης όλη τη σεζόν, ενώ σταδιακά οι αντίπαλοι διάβασαν σωστά το παιχνίδι του Παναθηναϊκού και εμφανίζονταν πολύ πιο υποψιασμένοι όσο περνούσαν οι αγωνιστικές.

Όταν έμειναν από ιδέες και οι εμπειρότεροι, τα πράγματα ζόρισαν για τα καλά, ενώ η νέα τιμωρία για τα επεισόδια και την διακοπή του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό ουσιαστικά ολοκλήρωσε τη σεζόν του "τριφυλλιού", που όπως και οι "ερυθρόλευκοι", έπεσε θύμα της Λαμίας στο Κύπελλο Ελλάδας.

Μια σεζόν γεμάτη αντιφάσεις για τους "πράσινους", που στο τέλος της ημέρας κρίνεται ανάλογα με το πώς βλέπει κάποιος το ποτήρι. Μισοάδειο ή μισογεμάτο; Μεγάλη η κουβέντα, που μπορεί να έχει τα παρακάτω συνοδευτικά...

Το αστέρι: Δημήτρης Κουρμπέλης

Ο αρχηγός και σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο του Παναθηναϊκού είναι συχνά ο καταλύτης της συνολικής απόδοσης των "πρασίνων" στο χορτάρι. Αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στην αμυντική και τη μεσαία γραμμή της ομάδας του, προσφέροντας λύσεις και στην θέση του στόπερ όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Είναι ο φυσικός ηγέτης του Παναθηναϊκού, με τις δύο πλευρές να έχουν συμβόλαιο συνεργασίας μέχρι τον Ιούνιο του 2020.

Ο πολυτιμότερος: Εμάνουελ Ινσούα

Παίκτης με φιλότιμο, υψηλό workrate, δυνατός, με καλή τεχνική κατάρτιση, ο Αργεντίνος (με ισπανικό διαβατήριο) μπακ-χαφ ήταν πιθανότατα αυτός με την πιο σταθερή προσφορά στον φετινό Παναθηναϊκό. Πέτυχε το γκολ της σεζόν για τους "πράσινους" στο 2-0 επί του Άρη. Το συμβόλαιο του έχει ισχύ ως τον Ιούνιο του 2020.

Ο πιο βελτιωμένος: Γιάννης Μπουζούκης

Ήταν και στο περσινό ρόστερ, αλλά με γκεστ εμφανίσεις και ολιγόλεπτες συμμετοχές. Φέτος, ο 21χρονος επιτελικός μέσος έχει αγωνιστεί ήδη 2167 λεπτά με απολογισμό 4 γκολ και 1 ασίστ. Το ταλέντο του είναι αδιαμφισβήτητο, σίγουρα του λείπει η εμπειρία αλλά μοιάζει να έχει τις προϋποθέσεις για να αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι το όνομα του φιγουράρει σε λίστες ομάδων από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Το συμβόλαιο του Μπουζούκη με τον Παναθηναϊκό ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2020.

Απογοήτευση: Αντονί Μουνιέ

Με ετήσιες απολαβές ύψους 400.000 ευρώ, ο Γάλλος μεσοεπιθετικός είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης του Παναθηναϊκού αλλά και με την μικρότερη προσφορά, τουλάχιστον με βάση τα χρήματα που λαμβάνει. Ο Μουνιέ πέρασε τον περισσότερο χρόνο του στις αποθεραπείες παρά στο γήπεδο, αλλά ακόμη και όταν εμφανίστηκε εκεί απογοήτευσε. Μόλις 464 λεπτά αγωνιστικής δράσης για τον 31χρονο μεσοεπιθετικό, που δύσκολα θα συνεχίσει στους "πράσινους" τη νέα σεζόν.

Το ματς της σεζόν: Παναθηναϊκός - Λαμία 1-0, 3-4 πεν.

Στις 21 Ιανουαρίου ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από την Λαμία με 1-0, για δεύτερη φορά στη σεζόν. Είχε προηγηθεί η αναμέτρηση των ομάδων για την φάση των 16 του Κυπέλλου (10/1), που ολοκληρώθηκε με το ίδιο σκορ. Στις 24 Ιανουαρίου, Παναθηναϊκός και Λαμία συγκρούστηκαν για τρίτη φορά σε διάστημα δύο εβδομάδων. Αυτή τη φορά οι "πράσινοι" πήραν τη νίκη με σκορ 1-0, έτσι η ρεβάνς του Κυπέλλου οδηγήθηκε στην παράταση. Τίποτα δεν άλλαξε στο έξτρα μισάωρο, με την διαδικασία των πέναλτι να ορίζει τον νικητή του ζευγαριού. Η Λαμία επικράτησε με 4-3 και πήρε το εισιτήριο για τα προημιτελικά του θεσμού, με τους "πράσινους" να χάνουν την δυνατότητα διάκρισης μέσω του Κυπέλλου Ελλάδας.

Προπονητής

Το έργο του Γιώργου Δώνη εξ ορισμού ήταν δύσκολο το περσινό καλοκαίρι. Σε μια ομάδα με περιορισμό στις μεταγραφές, πενιχρό μπάτζετ, αβεβαιότητα στα διοικητικά και την ελπίδα να βρει τις λύσεις για να μην μπλέξει σε χειρότερα σενάρια. Η "πράσινη" μηχανή δούλεψε πολύ καλά τους πρώτους μήνες, αλλά σταδιακά άρχισε να ρετάρει, μέχρι να... βαρέσει μπιέλα, μάλλον φυσιολογικά. Προφανώς και ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί ποτέ να είναι ικανοποιημένος για το πώς κύλησε η σεζόν, έστω κι αν υπήρχαν φόβοι για χειρότερα, ωστόσο πολύ δύσκολα θα μπορούσε ο Γιώργος Δώνης να κάνει πολλά πράγματα καλύτερα.

Αξία transfermarkt: 16,70 εκατ. ευρώ

Βαθμολογία σεζόν: 5

Photo credits: eurokinissi

Η ΣΕΖΟΝ ΤΩΝ 16 ΜΟΝΟΜΑΧΩΝ ΤΗΣ SUPER LEAGUE

ΠΑΟΚ: Έφτασε... άοπλος στην κατάκτηση του τίτλου

Πανιώνιος: Σεζόν ανακούφισης με φόντο την αβεβαιότητα

Παναιτωλικός: Αλλαγή νοοτροπίας με σφραγίδα Δέλλα

News 24/7

24MEDIA NETWORK