Στον Κάλουμ Ρόμπερτς δεν αρέσει να ζει έξω από τα νερά του

Διαθέτει ακαταμάχητη επαφή με την μπάλα και στενή με τα δίχτυα. Στη Νιούκαστλ δεν καθιερώθηκε ποτέ, ούτε στις ομάδες που παραχωρήθηκε δανεικός. Ο Νίκος Νταμπίζας βέβαια επιμένει στον 22χρονο Άγγλο εξτρέμ Καλ Ρόμπερτς.

Στον Κάλουμ Ρόμπερτς δεν αρέσει να ζει έξω από τα νερά του

Κάλουμ Ρόμπερτς δεν είναι μόνο ένας στη βρετανική επικράτεια. Ο Νίκος Νταμπίζας βέβαια δεν ενδιαφέρεται για τον γνωστό καθηγητή του Πανεπιστημίου του Γιορκ, βιολόγο και ωκεανογράφο, ο οποίος μετά τις εκτεταμένες έρευνες για το κοραλλιογενείς ύφαλους, έχει επικεντρωθεί στις επιπτώσεις που έχει η ανθρώπινη επέμβαση στο θαλάσσιο οικοσύστημα, αρθρογραφόντας και μιλώντας για τις δραματικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί.

Τον τεχνικό διευθυντή του Παναθηναϊκού τον ενδιαφέρει σφόδρα ο ποδοσφαιριστής που στις 14 Απριλίου συμπλήρωσε 22 χρόνια ζωής και μετά το τέλος των υποχρεώσεών του συνδυαστικά με τη λήξη του συμβολαίου του με τη Νιούκαστλ κυκλοφορεί ελεύθερος στην αγγλική αγορά. Μια αγορά που ο παλαίμαχος στόπερ γνωρίζει καλύτερα από πολλές άλλες εκεί έξω.

Ο νεαρός Άγγλος με το κέλτικο όνομα είναι αριστεροπόδαρος και αγωνίζεται κατά βάση ως εξτρέμ. Ο ίδιος περιγράφει τον ποδοσφαιρικό εαυτό του ως ικανό ν' ανταποκριθεί τόσο " σ' ένα ρόλο πίσω από τον επιθετικό, είτε στο αριστερό φτερό είτε στο δεξί". Παίζοντας προφανώς με ανάποδο πόδι.

Η αξία του ακριβώς εκεί εντοπίζεται. Στα όσα δύναται με την μπάλα στα πόδια να 'φτιάξει'. Δημιουργώντας ή σκοράροντας.

Όπως εδώ:

Γέννημα-θρέμμα της ευρύτερης περιοχής του Ταϊνσάιντ, από το Σάουθ Σιλντς των 6 χιλιομέτρων απόσταση από το Νιούκαστλ, υπήρξε στέλεχος των ακαδημιών του συλλόγου από τα 8 του. Αν και μικροκαμωμένος, ανταγωνιζόταν μονίμως μεγαλύτερα από την ηλικία του παιδιά και πάντα ονειρευόταν τη μεταπήδηση και καθιέρωση στην πρώτη ομάδα. Δεν αποτέλεσε έκπληξη πως στα 16 του κέρδισε υποτροφία από το κλαμπ, τη σεζόν 2013-14 είχε 8 γκολ σε 9 ματς με την Κ18 και από την 1η Ιουλίου του 2014 είχε δεσμευτεί για την επόμενη 5ετία.

Προτού κλείσει τα 18 του, στις 3 Γενάρη του 2015, η βραδινή προσευχή του έπιασε τόπο και στον αγώνα κυπέλλου με τη Λέστερ (αποκλεισμός με 1-0) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ως επαγγελματίας, αντικαθιστώντας στο 79' τον Σλοβένο Χάρις Βούτσκιτς. Έκτοτε βέβαια μεσολάβησαν 4 χρόνια προτού φορέσει ξανά τ' ασπρόμαυρα των 'ανδρών' και σκοράρει μάλιστα για πρώτη φορά, στο νικηφόρο παιχνίδι κυπέλλου με την Μπλάκμπερντ στο 'Ίγουντ Παρκ' (4-2 στην παράταση).

Το χάρηκε πολύ.

Θεώρησε τότε ότι ο Ράφα Μπενίτεθ είχε πεισθεί πλέον. Ματαιότης ματαιοτήτων. Βρέθηκε άλλες δύο φορές στην αποστολή, στα εντός έδρας παιχνίδια με Μάντσεστερ Σίτι - Κάρντιφ, χωρίς να σηκωθεί από τον πάγκο και στα μέσα Μαρτίου επήλθε το 'μοιραίο'. Ενημερώθηκε επισήμως ότι δεν πρόκειται να υπογράψει νέο συμβόλαιο.

" Χάθηκε λίγο, γιατί νομίζω ότι πίστευε πως υπάρχει μια πιθανότητα να κερδίσει μια συμφωνία. Ήταν εκεί όλα τα χρόνια της καριέρας του και έπαιξε εφέτος. Είναι σκληρό για τον Καλ που θα βρεθεί εκτός σπιτιού", μετέφερε ο Τζον ΜακΓκριλ, προπονητής της Κόλτσεστερ στην 'Chronicle Live'.

Στην Κόλτσεστερ, ομάδα της League Two (τέταρτη κατηγορία) ο Ρόμπερτς είχε δοθεί δανεικός στις 31 του περασμένου Γενάρη. " Στόχος μου είναι να μπω στην ομάδα, να μείνω, να δουλέψω σκληρή και να σκοράρω", υποστήριζε τότε.

Στους 2 μήνες ο δανεισμός του διακόπηκε. Μέτρησε μόλις 3 συμμετοχές και δεν στέριωσε. Όπως δεν 'κούμπωσε' στην Γκέιτσχεντ και στην Κιλμάρνοκ, ομάδες στις οποίες είχε επίσης παραχωρηθεί τον Γενάρη του 2015 και του 2017 αντίστοιχα. Στην πρώτη έπαιξε 3 ματς δίνοντας 1 ασίστ, ενώ στη Σκωτία, παρότι είχε μαζί δύο φίλους (Γούντμαν, Λόνγκσταφ) αγωνίστηκε σε 11 παιχνίδια (10 πρωταθλήματος - 1 Κυπέλλου) ως τις 22 Μαΐου. Πολλά δεν τα λες στο β' μισό μιας σεζόν.

Ψάρι που δεν είχε μάθει να ζει έξω από τα νερά του, σπαρταρούσε κάθε φορά που άλλαζε περιβάλλον. Αντιθέτως έλαμπε στα τμήματα υποδομής της Νιούκαστλ. Οι εμφανίσεις του εκεί τον έχρισαν διεθνή με την Εθνική K20.

" Είναι ένα χρόνο μικρότερος από τους περισσότερους, αλλά ήταν εκθαμβωτικός σ' όσα ματς έπαιξε. Λατρεύει να ντριμπλάρει και είναι ολίγον τι παλιάς κοπής σε αυτόν τον τομέα. Υπάρχουν στιγμές που χάνει την μπάλα, αλλά όσο το κάνει σε σωστές περιοχές, είναι τόσο ταλαντούχος που όλοι γνωρίζουν πως μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις αντίπαλες άμυνες. Η ικανότητά του αυτή τον κάνει να ξεχωρίζει", έλεγε γι' αυτόν ο Πίτερ Μπιρντσλι, παλαίμαχος της Λίβερπουλ και της Νιούκαστλ.

Στο σύνολο έφτασε να έχει 80 συμμετοχές με την K23 της Νιούκαστλ, συμμετέχοντας σε 56 γκολ! Τον Μάη του 2018 ήταν αυτός που χάρισε στην ομάδα του τον τίτλο στο HKFC Citi Soccer Sevens. Για πρώτη φορά. Πέτυχε το μοναδικό γκολ στο 1-0 επί των Ρέιντζερς της Γλασκώβης.

Ο Μάθιου Ρόμπσον έγραφε πριν από 6 μήνες στο 'Mag', τη δημοφιλέστερη ιστοσελίδα οπαδών της Νιούκαστλ, πως " κανείς δεν λέει ότι είναι εύκολο το βήμα από τις εφεδρίες στην ομάδα της Premier, αλλά ο Ράφα θα έπρεπε να το κοιτάξει (...) Αυτή τη σεζόν ο Κάλουμ Ρόμπερτς έχει ανέβει μερικά επίπεδα (...) Έχει σκοράρει 6 γκολ στα τελευταία 7 παιχνίδια και δυναμώνει ολοένα και περισσότερο (...) Ο Κάλουμ Ρόμπερτς θα έδινε στην ομάδα ενέργεια και την προθυμία να κουβαλήσει την μπάλα (...) Νομίζω πως θα ήταν μια κατάσταση win win για τον Ράφα, αν δώσει στον εξτρέμ την προαγωγή".

Γιατί παρόλα αυτά ο Ρόμπερτς δεν αποκόμισε μια πραγματική ευκαιρία;

Ένας λόγος είναι πως ο Ράφα Μπενίτεθ τον λογάριαζε ως αριστερό μπακ και όχι ως εξτρέμ, εκεί δηλαδή που αισθανόταν καλύτερα. Κατά το '90min' δε, που ασχολήθηκε με την αδυναμία προώθησης ταλέντων από την ακαδημία της Νιούκαστλ, " δεν έχει να κάνει με την έλλειψη ταλέντου, αλλά κυρίως με την έλλειψη της απαραίτητης εξέλιξης. Όλο αυτό οδηγεί το κλαμπ ν' αγοράζει παίκτες και να πληρώνει ακριβά".

Αφήνοντας να φεύγουν τα παιδιά της υποδομής. Αυτήν την ευκαιρία θέλει να εκμεταλλευτεί ο Νίκος Νταμπίζας.

Κεντρική φωτογραφία: https://twitter.com/NUFC

News 24/7

24MEDIA NETWORK