Σωτήρης Πίσπας: Εις το όνομα του… παππού!

Η πορεία του Σωτήρη Πίσπα από τον Φοίβο Βάρης στην ακαδημία του Παναθηναϊκού (με την... παρακίνηση του παππού του Στέλιου) κι απ' το καλοκαιρινό πρώτο τσεκάρισμα του Στραματσόνι στο προπονητικό φιλικό με τον Άρη Λεμεσού μέχρι το πρώτο επαγγελματικό του συμβόλαιο. Το Contra.gr φωτίζει όλες τις άγνωστες πτυχές του τελευταίου "απόφοιτου" της "πράσινης" ακαδημίας...

Σωτήρης Πίσπας: Εις το όνομα του… παππού!

Στη ζωή δεν είναι όλα... συγκυρίες, αλλά θέμα σωστού τάιμινγκ και κατάλληλης παρακίνησης. Για τον 18χρονο Σωτήρη Πίσπα, τον τελευταίο "απόφοιτο" της μεγάλης του Παναθηναϊκού... Ακαδημίας, όλα θα ήταν διαφορετικά σήμερα, αν δεν είχε ακούσει τον αγαπημένο του παππού Στέλιο, ο οποίος τον παρακίνησε κι επέμενε να πάει και να δοκιμαστεί στα ανοικτά "trials" του "πράσινου φυτωρίου" πίσω στο 2008.

Το παραδέχθηκε κι ο ίδιος ο μικρός στα πρώτα (επίσημα) λόγια του ως επαγγελματίας πλέον, λίγη ώρα μετά την υπογραφή του πρώτου του συμβολαίου με τον Παναθηναϊκό ως το καλοκαίρι του 2019. " Στον Παναθηναϊκό μπήκα το 2008. Με προτροπή του παππού μου πήγα σε ανοιχτά δοκιμαστικά στον Παναθηναϊκό εκείνη τη χρονιά. Μια προπόνηση ήταν αρκετή. Την επόμενη ημέρα εντάχθηκα στο σύλλογο. Είχα πρώτο προπονητή τον κ. Ταράση. Από την πρώτη στιγμή έπαιζα σέντερ φορ".

Τη χρονιά που ο Παναθηναϊκός έμπαινε στην εποχή της πολυμετοχικότητας, ο 10χρονος τότε Σωτήρης Παντελής (όπως είναι το δεύτερο όνομά του) έμπαινε στην οικογένεια του "τριφυλλιού", αφήνοντας πίσω του τον Φοίβο Βάρης, το δεύτερο "σχολείο" του (μετά την ακαδημία των Αγίων Αναργύρων), που του έδωσε τα πρώτα εφόδια πάνω στο άθλημα. Ο Κώστας Ταράσης και ο τότε διευθυντής της "πράσινης" Ακαδημίας, Νίκος Κόβης, με το που τον είδαν είπαν "αυτός ναι…".

"ΒΑΛΤΕ ΜΕ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ…"

Ο ίδιος, αν και στην προηγούμενη ομάδα του έπαιζε επιτελικός χαφ, ζήτησε να τον δοκιμάσουν ως επιθετικό κορυφής, γιατί εκεί ένιωθε πολύ πιο "άνετα". Η εξαιρετική επαφή άλλωστε που έδειξε ότι είχε με τα δίχτυα, δεν… δυσκόλεψε και πολύ τους ανθρώπους των τμημάτων υποδομής του Παναθηναϊκό στο να του αλλάξουν θέση.

Σ' αυτή την 8ετία στην Ακαδημία, ο Πίσπας έμαθε δίπλα σε πάρα πολλούς. Δούλεψε με τους Ταράση, Μαραγκό, Βονόρτα, Σάμιο, Σίμο, Γιάνγιανιν, Φρατζέσκο, Μαυρουδή και βεβαίως τον Γιάννη Σαμαρά. Πήρε πολλά, βελτιώθηκε, έμαθε να παίξει με το μυαλό και για την ομάδα, βελτίωνε κάθε χρόνο τις εκτελέσεις του. Κυρίως με το δεξί, αλλά και με το κεφάλι (1,77 μ. ύψος). Οι αριθμοί του άρχισαν να κάνουν εντύπωση. Πρώτος σκόρερ σε πολλά τουρνουά, πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα Κ17 της Superleague πριν από δύο χρόνια, πρώτος σκόρερ έως τώρα της εφετινής ομάδας Κ20, με 8 τέρματα σε 8 αγώνες.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ "ΤΣΕΚΑΡΙΣΜΑ" ΤΟΥ "ΣΤΡΑΜΑ"

Η πρώτη "επαφή" του Πίσπα με την ανδρική ομάδα έγινε το περασμένο καλοκαίρι. Στις 18 Ιουλίου συγκεκριμένα σ' ένα φιλικό, προπονητικού χαρακτήρα με τον Άρη Λεμεσού στο "Γ. Καλαφάτης". Εν μέσω προετοιμασίας για τα καλοκαιρινά ευρώ-προκριματικά, ο Αντρέα Στραματσόνι είχε ζητήσει να ανέβουν ορισμένοι απ’ τους "μικρούς" της Κ20 -που μόλις είχε ξεκινήσει τη δική της προετοιμασία- για να έχει περισσότερες επιλογές και να δει ξανά κάποιους απ' τους "πιτσιρικάδες".

Δίπλα στους Ευαγγέλου, Στάικο, Χατζηγιοβάννη, Μπουζούκη, Μαυρομάτη, Γ. Αγγελόπουλο, Μίγγο, που είχαν ακολουθήσει την ανδρική ομάδα στην προετοιμασία στην Ολλανδία, ο "Στράμα" είδε ακόμη δύο "μικρούς". Τον Παπανικολάου και τον Πίσπα. Ο τελευταίος του έκανε τρομερή εντύπωση, αφού απ’ το 57' του φιλικού, όταν πέρασε στη θέση του Αμπέντ (και με το σκορ ήδη στο 4-1), ο Πίσπας πρόλαβε να "γράψει" μια ασίστ στον Χατζηγιοβάννη και ένα προσωπικό γκολ στο 87'. Έκτοτε το όνομά του μπήκε για τα καλά στο μυαλό του "Στράμα".

"ΜΙΚΡΕ… ΥΠΟΓΡΑΦΕΙΣ!"

Στην προηγούμενη διακοπή, ο Πίσπας "επέστρεψε" στους "μεγάλους" στο φιλικό με τον Πανελευσινιακό. Κι εκεί μπήκε ως αλλαγή, παίζοντας δίπλα στον Ρινάλντι και είχε 2-3 εξαιρετικές κινήσεις και συνεργασίες. Δεύτερο δείγμα θετικό. Το τρίτο και… καθοριστικό (όπως αποδείχθηκε), ήταν το περασμένο Σάββατο (19/11).

Τέσσερις μήνες, μετά την πρώτη παρουσία του στην ανδρική ομάδα, ο Πίσπας πήρε ακόμη μια ευκαιρία απ’ τον Ιταλό τεχνικό στο φιλικό με την Καλλιθέα. Κι έκανε ξανά πολύ καλή εμφάνιση, που συνοδεύτηκε από ένα καταπληκτικό γκολ με τακουνάκι. Μετά το ματς ο Στραματσόνι, τον ενημέρωσε πως σύντομα θα υπογράψει κι αυτός επαγγελματικό συμβόλαιο. Κι αυτό ήρθε σε λιγότερο από… 48 ώρες, με τον προπονητή του Παναθηναϊκού να εισηγείται στη διοίκηση την άμεση υπογραφή του "μικρού" ως το 2019!

ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΟΤΣΟΛΗ ΚΑΙ ΛΕΤΟ

Ο νεαρός επιθετικός θαυμάζει τον Βίγια και τον Τόρες. Αλλά βεβαίως και τους δικούς του συμπαίκτες, τον Μπεργκ και τον Λέτο. Με τον Σουηδό είχε την ευκαιρία να κάνει προπόνηση μαζί, μόλις τη Δευτέρα (21/11), διότι τις άλλες φορές απουσίαζε με την εθνική. Ο Λέτο ωστόσο, ήταν πάντα δίπλα του, για να τον συμβουλεύει και να του λέει πράγματα μέσα στο γήπεδο. Όπως και ο… πάτερ φαμίλιας των "πράσινων" αποδυτηρίων, Στέφανος Κοτσόλης, στον οποίο αρέσει πολύ το θράσος που έχει ο Πίσπας μέσα στο γήπεδο και τον συμβουλεύει διαρκώς να παίρνει και να "μαζεύει" μέσα του ό,τι μπορεί από κάθε παίκτη της ομάδας.

ΟΙ "ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ" ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ

Είναι πολύ "δεμένος" με την οικογένειά του και το μικρότερο αδερφό του, ο οποίος ωστόσο δεν ακολούθησε τα… χνάρια του στο ποδόσφαιρο. Λατρεύει όμως και την "πράσινη οικογένειά" του και ειδικά τους συμπαίκτες με τους οποίους μεγάλωσε μαζί όλα αυτά τα χρόνια στην "πράσινη" ακαδημία. Ειδικά τη γενιά των "98άρηδων" (Μίγγος, Μπουζούκης, Ξενόπουλος) και των "97άρηδων" (Χατζηγιοβάννης, Αγγελόπουλος). Συμπτώσεις της ζωής; Όταν γεννιόταν αυτή η (εξαιρετική) φουρνιά παικτών της Ακαδημίας του Παναθηναϊκού, μια άλλη λαμπρή "φουρνιά" αποφοίτων των τμημάτων υποδομής του συλλόγου, αυτή των Καραγκούνη, Μπασινά, Γκούμα, Χαλκιά, Αλεξόπουλου είχε αρχίσει να κάνει τα πρώτα σταθερά "βήματά" της για την καθιέρωση στην ανδρική ομάδα του "τριφυλλιού"…

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ Β'

Ο Πίσπας (που κλείνει τα 18 του στις 8 Ιανουαρίου) αν κι έγινε επαγγελματίας μόλις το μεσημέρι της Δευτέρας (21/11), έχει δικαίωμα, εφόσον το αποφασίσει ο Στραματσόνι να συμπεριληφθεί στη λίστα του Παναθηναϊκού για τα ματς του Europa League, ως μέλος της λίστας Β'. Η συγκεκριμένη λίστα που αφορά αποκλειστικά παίκτες που προέρχονται απ' την ακαδημία της κάθε ομάδας, έως 19-20 ετών, "ανανεώνεται" μέχρι και 48 ώρες πριν απ’ την έναρξη του κάθε αγώνα. Ως εκ τούτου, οι "πράσινοι" μπορούν να τον δηλώσουν έως και τις 8 μ.μ. της Τρίτης (22/11).

News 24/7

24MEDIA NETWORK