Τα δύο μεγάλα "στοιχήματα" διαχείρισης

Ο Δημήτρης Κριτής γράφει για τη φυσική κατάσταση των παικτών του Παναθηναϊκού και τα στοιχήματα του Αντρέα Στραματσόνι για την έναρξη της σεζόν.

Τα δύο μεγάλα "στοιχήματα" διαχείρισης
Μπεργκ-Παναθηναϊκός ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο πρώτος στόχος του προπονητικού σχεδιασμού εν όψει των ευρωπαϊκών αναμετρήσεων στις προκριματικές φάσεις του Europa League φαίνεται να επιτυγχάνεται. Ο Παναθηναϊκός βγάζει ενέργεια και φρεσκάδα στις φιλικές του αναμετρήσεις, το ημερήσιο δελτίο αποφόρτισης παραμένει ως επί το πλείστον κενό ή έχει προληπτικές συμμετοχές και το ιατρικό δελτίο, πέραν των Ράσμους Τελάντερ και Σεμπάστιαν Λέτο, δεν γνωρίζει εγγραφές.

Η καθημερινή συνεργασία των μελών του προπονητικού και του ιατρικού επιτελείου και ο εκατέρωθεν σεβασμός που επιδεικνύουν προσώρας σε εισηγήσεις, προγνώσεις και επιδιώξεις, διατηρεί τον πλήρη έλεγχο και επιτρέπει να σχεδιαστούν προσεκτικά τα επόμενα βήματα, τα οποία εκτείνονται σε βάθος διμήνου.

"ΕΝΕΣΕΙΣ" ΦΥΣΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Και έχουν μπροστά τους δύο μεγάλα "στοιχήματα" να διαχειριστούν μέσα στην αγωνιστική περίοδο, τα οποία απαιτούν εντατικό έλεγχο και πολύ προσεκτικές παρεμβάσεις ώστε να αποδώσουν τα μέγιστα.

Το πρώτο είναι η επαναφόρτιση του ποδοσφαιρικού τμήματος με μίνι προγράμματα φυσικής κατάστασης και σύμμαχος στο κεφάλαιο αυτό είναι οι αλλεπάλληλες διακοπές των αγωνιστικών υποχρεώσεων λόγω εθνικών ομάδων που υπάρχουν στο διεθνές καλεντάρι μέσα στα πρώτα δεκαήμερα Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου.

Ο περιορισμένος αριθμός διεθνών ποδοσφαιριστών τη δεδομένη στιγμή θα επιτρέψει στον Αντρέα Στραματσόνι και στους συνεργάτες του να δουλέψουν με την πλειονότητα των "βασικών γραναζιών" του αγωνιστικού πλάνου, όπως τουλάχιστον αυτό παρουσιάζεται στις τελευταίες πρόβες Ευρώπης.

Αστερίσκος στο συγκεκριμένο θέμα και βασικό μέρος του "στοιχήματος" είναι η διαχείριση του Μάρκους Μπεργκ. Ο διεθνής φορ του "τριφυλλιού" συνεχίζει από πέρσι το καλοκαίρι την αδιάλειπτη αγωνιστική παρουσία του, με μοναδική ανάπαυλα ένα πενθήμερο που μεσολάβησε μεταξύ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Γαλλίας και της ένταξής του στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας των "πρασίνων".

Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ "ΜΠΕΡΓΚ"

Και δεν συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών που θα είναι στη διάθεση των Ιταλού τεχνικού στο διάστημα των διακοπών των πρωταθλημάτων, αφού αποτελεί βασικό στέλεχος του εθνικού συγκροτήματός του και μετά από την αποχώρηση του Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς, αναλαμβάνει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στα πλάνα του ομοσπονδιακού τεχνικού.

Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Στραματσόνι "καίγεται" για την απόκτηση αντι-Μπεργκ, δηλαδή επιθετικού με τα χαρακτηριστικά του Σουηδού σταρ, που θα μπορεί να του δώσει κρίσιμες ανάσες μέσα στη χρονιά.

Για λόγους ανεξάρτητους της θέλησής του, ο Ιταλός δεν μπορεί να επενδύσει σε αυτήν την προοπτική πάνω στον Σεμπάστιαν Λέτο, τον οποίο ασφαλώς υπολογίζει, αλλά δεν γνωρίζει με ασφάλεια τη συχνότητα με την οποία θα τον έχει στην φαρέτρα του.

Είναι επίσης μία περίπτωση που απαιτεί πολύ προσεκτική διαχείριση και σε συνδυασμό με τον Τελάντερ συνιστά το δεύτερο μεγάλο "στοίχημα" της χρονιάς.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΤΟ ΡΙΣΚΟ

Η χονδροπάθεια στο γόνατο που ταλαιπωρεί τον πολυαγαπημένο Αργεντινό των φίλων του "τριφυλλιού" δεν είναι ένα θέμα που μπορούν τόσο ο ίδιος όσο και οι επιτελείς των "πρασίνων" να αγνοήσουν ή να αντιμετωπίσουν με διάθεση οποιουδήποτε ρίσκου.

Το συζήτησαν αναλυτικά Στραματσόνι και Λέτο σε πολύ πρόσφατη κουβέντα τους, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε να μείνει εκτός επιβάρυνσης και αγωνιστικής δράσης για ένα μικρό διάστημα, ώστε να υποχωρήσουν οι ενοχλήσεις που αισθάνθηκε.

Η χονδροπάθεια είναι μία ύπουλη κατάσταση στην οποία δεν χωρούν ασφαλείς προβλέψεις και πολύ συχνά μπορεί να σε αιφνιδιάσει. Για παράδειγμα, το περσινό ήμισυ της χρονιάς το οποίο ο Λέτο διήνυσε χωρίς προβλήματα και αποδείχθηκε υπερπολύτιμο στέλεχος της γραμμής πυρός, σε αντίθεση με το ξεκίνημα της φετινής, όπου χωρίς τις συνηθισμένες επιβαρύνσεις μιας καλοκαιρινής προετοιμασίας, το πόδι του "αντέδρασε" και υπενθύμισε το πρόβλημα.

Ίσως να είναι στη διάθεση του προπονητικού επιτελείου για τον επαναληπτικό αγώνα της τρίτης προκριματικής φάσης του Europa League κόντρα στην ΑΙΚ (που ξεπέρασε χθες με εκτός έδρας νίκη 1-0 το εμπόδιο της Γιουρόπα από το Γιβραλτάρ), αλλά αυτό εξαρτάται από τον χρόνο επανένταξής του σε φουλ προπονητικούς ρυθμούς και θα αποφασιστεί σε νέα κουβέντα μεταξύ των ανδρών.

ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΒΗΜΑΤΑ

Στην περίπτωση του Τελάντερ, ο ποδοσφαιριστής παρουσιάζεται αισιόδοξος, αλλά αυτό δεν αρκεί από μόνο του για να άρει τα ερωτηματικά.

Δεν έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα έξι εβδομάδων που του συστάθηκε στο πλαίσιο της αποθεραπείας, μετά από την επέμβαση καθαρισμού στην οποία υποβλήθηκε από εξειδικευμένο γιατρό σε κέντρο αποκατάστασης παθήσεων της ποδοκνημικής. Σε κουβέντες με συμπαίκτες του, υποστηρίζει ότι θα χρειαστεί ακόμη περίπου δέκα ημέρες με πισίνα και ελαφρύ τρέξιμο, πριν τεθεί στη διάθεση του ιατρικού επιτελείου.

Από την ανταπόκρισή του στο πρώτο πρόγραμμα σταδιακής επανένταξης θα εξαρτηθεί και ο χρόνος που θα μεσολαβήσει έως ότου τεθεί στη διάθεση του προπονητή του. Δεν έχει ενοχλήσεις, αισθάνεται πολύ καλύτερα σε σχέση με την περσινή ταλαιπωρία, παρακολουθείται στενά θα υποβληθεί σε νέα μαγνητική για να διαπιστωθεί η εξέλιξη, πριν εκτεθεί σε οποιαδήποτε επιβάρυνση.

Μ' αυτά και μ' αυτά, οι "πράσινοι" μπαίνουν στην τελική ευθεία για την έναρξη των ευρωπαϊκών αγωνιστικών τους υποχρεώσεων, αγγίζοντας τον επιθυμητό βαθμό ετοιμότητας και προγραμματίζοντας το μεσομακροπρόθεσμο πλάνο τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

"Έκλεισε" η ΑΪΚ με Παναθηναϊκό

News 24/7

24MEDIA NETWORK