Τα πέντε SOS που "καίνε" τον Παναθηναϊκό!

Το Contra.gr αναλύει, βήμα προς βήμα, γιατί ο ΠΑΟ μπήκε (κυριολεκτικά) στην πιο κρίσιμη εβδομάδα της ιστορίας του: Η υπόθεση Βέμερ, η αδειοδότηση, η αλλαγή στο ιδιοκτησιακό, οι δόσεις προς τους παίκτες, οι κίνδυνοι προσφυγών πέρα απ’ την αποχή και τα χρήματα που χρειάζεται άμεσα η ομάδα.

Τα πέντε SOS που "καίνε" τον Παναθηναϊκό!
panathinaikos geniki

Εχει γραφτεί, ειπωθεί και αποτυπωθεί πολλάκις απ’ το βράδυ της 21Σεπτεμβρίου 2017, όταν ο Γιάννης Αλαφούζος αποφάσισε να κλείσει τον κεντρικό διακόπτη της χρηματοδότησης, βάζοντας ολόκληρο τον οργανισμό του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού σε καθεστώς "μηχανικής υποστήριξης". Εχει αναλυθεί τόσο πολύ, που αγγίζει πια τα όρια της "κούρασης" κι ενίοτε της "αναξιοπιστίας". "Κρίσιμη εβδομάδα", "οριακές εξελίξεις", "στενεύουν τα περιθώρια…". Διότι κάθε μέρα, κάθε ώρα "γεννιόταν" κι από ένα νέο, μεγάλο "αγκάθι" που έβαζε σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια την ύπαρξη του ποδοσφαιρικού Παναθηναϊκού.

Σύμφωνοι, ακούστηκε κι άλλες (πολλές) φορές το πόσο οριακά είναι πλέον τα πράγματα. Μόνο που πλέον ΕΙΝΑΙ. Και διότι η κατάσταση έφτασε -πολλαπλώς- στο "μη παρέκει" και διότι πλέον, ναι, τα… ψέματα τελείωσαν. Ο Παναθηναϊκός μπαίνει όντως στην πιο κρίσιμη εβδομάδα της σύγχρονης ιστορίας του, που θα κρίνει εν πολλοίς και το μέλλον του. Αν θα "ζήσει" με προοπτική να βρει μπροστά του έδαφος για να καταφέρει να αναπτυχθεί και να "μεγαλώσει" ξανά ή αν θα οδηγηθεί σε ένα ατελείωτο "μαρασμό" με ευθύνη του μεγαλομετόχου του, που θα βάλει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του, στην πλέον ντροπιαστική σελίδα της ιστορίας του…

Πάμε να δούμε λοιπόν τι περιλαμβάνει αυτή η εβδομάδα, σε όλα τα ανοικτά μέτωπα γύρω απ’ την επόμενη μέρα του Παναθηναϊκού, που "καίνε".

1. ΒΕΜΕΡ: ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ή ΥΠΟΒΙΒΑΖΕΤΑΙ

Αναβολές και κόντρα αναβολές. Μηδενικό πεδίο συνεννόησης με την πλευρά του Γερμανού. Οφειλές γραμμένες στο χιόνι, για να τις βρει κάποια στιγμή αργότερα η… υπηρεσία. Εξαφανισμένοι οι πάντες επί ένα μήνα από τα τηλέφωνα και την όποια επικοινωνία με δικηγόρο και μάνατζερ του Βέμερ, την ώρα που το πράγμα όχι απλά "έκαιγε" πλέον, αλλά είχε αρχίσει να… τσουρουφλίζει. Βάλτε σε όλο αυτό και τον ανεπιτυχή, πρώτο γύρο (επανα)διαπραγμάτευσης με τους ανθρώπους του 32χρονου μπακ από το πρωί της Παρασκευής (27/4) μέχρι το πρωί του Σαββάτου (28/4) κι έχετε όλο το… πακέτο των λόγων που ο Παναθηναϊκός έχει φτάσει στο παρά… ένα του υποβιβασμού για τις οφειλές προς τον Βέμερ.

Εάν το πρωί της Δευτέρας (30/4) -μετά τα πρώτα δύο… κλειδωμένα "-3"- ο Παναθηναϊκός δεν φτάσει σε συμβιβασμό ή δεν εξοφλήσει προς τον Γερμανό το υπόλοιπο της οφειλής (453.644,44€), ηSuperleagueθα ανακοινώσει κι επίσημα πλέον την τρίτη αφαίρεση βαθμών για το "τριφύλλι", που επί της ουσίας θα ενεργοποιήσει τη διαδικασία υποβιβασμού του με βάση το άρθρο 24, παρ. 5 του Κανονισμού Ιδιότητας Μεταγραφών Ποδοσφαιριστών. Κι από εκεί και πέρα, ο Παναθηναϊκός θα έχει μπροστά του πέντε (5) εργάσιμες μέρες, δηλαδή μέχρι ΚΑΙ τη Δευτέρα 7/5 (αφού μεσολαβεί η αργία της Πρωτομαγιάς) για να τα βρει με τον παίκτη. Ειδάλλως, μονιμοποιείται ο υποβιβασμός του…

Η πλευρά του παίκτη έχει κάνει την τελική της πρόταση: Ητοι 250.000€cash, αναγνώριση της οφειλής των 100.000€ για την εφορία και της οφειλής των 12.500€ προς τον ατζέντη του Γερμανού και τα υπόλοιπα σε 5 δόσεις, με ορίζοντα εξόφλησης μέσα στο 2018. Κι όπως υποστηρίζεται από τους ανθρώπους του Βέμερ, δεν θα κάνει πλέον βήμα πίσω. Ας δούμε λοιπόν πως θα το διαχειριστεί όλο αυτό ο επίσημος Παναθηναϊκός κι ο μεγαλομέτοχός του.

2. ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ: ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΛΙΓΚΑΣ

Πέρα από την υπόθεση Βέμερ, ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του κι ακόμη έναν ορατό κίνδυνο υποβιβασμού, λόγω… αδειοδότησης. Ο κανονικός δρόμος, αυτός της πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως 31/12/2017 (περίπου 5,9 εκατ.) έχει… κλείσει, αφού παρήλθαν οι ημερομηνίες (ακόμη και η εξτρά, 15ήμερη περίοδος που ενέκρινε ηUEFA) δίχως να πληρώσει ο σύλλογος. Η μοναδική δίοδος για τους "πράσινους" είναι πλέον η αλλαγή του κανονισμού περί υποβιβασμού για τις μη αδειοδοτημένες ομάδες. Οι δύο πρώτες απόπειρες μέσω των Δ.Σ. της Λίγκας απέτυχαν, αφού δεν έβγαιναν οι 12 ψήφοι που χρειάζονταν για να αλλάξει ο κανονισμός. Μέσα στην εβδομάδα (Τετάρτη ή Πέμπτη) αναμένεται να γίνει νέο Δ.Σ. με στόχο να ανατραπούν αυτή τη φορά οι ισορροπίες στο εσωτερικό του συνεταιρισμού και να βρεθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία.

Δύσκολο, πολύ δύσκολο… Διότι εάν εντέλει δεν βρεθούν ούτε τώρα οι ψήφοι που χρειάζονται, η τελευταία "ελπίδα" του Παναθηναϊκού θα είναι πια ΜΟΝΟ η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ (κι εκεί χρειάζονται 9 στις 17 ψήφους του συμβουλίου). Από την Ομοσπονδία ωστόσο, δεν διαφαίνεται ως τώρα ιδιαίτερα μεγάλη… διάθεση για να "σπρώξει" ένα τέτοιο ζήτημα σε ψηφοφορία. Είναι βλέπετε και κακό, κάκιστο τοtiming, με όλη αυτή την αναμπουμπούλα περί πιθανούGrexitπου έχει κάνει τους ανθρώπους της ΕΠΟ, να "ζυγίζουν" και δεύτερη και τρίτη φορά τις όποιες σκέψεις τους…

3. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ: Η ΑΦΙΞΗ ΤΟΥ ΤΑΪΛΑΝΔΟΥ

Μέσα στην εβδομάδα, επίκεινται εξελίξεις και γύρω απ’ το θέμα της πώλησης του Παναθηναϊκού. Οι συζητήσεις τουfund"PanAsia" που εκπροσωπεί ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ με την πλευρά του Γιάννη Αλαφούζου είναι πλέον πολύ προχωρημένες και ορισμένοι υποστηρίζουν πως απέχουμε πια ελάχιστα… βήματα απ’ την τελική συμφωνία. Οι ίδιες πηγές, θεωρούν μάλιστα πως μέχρι την Τετάρτη (2/5), ο Ταϊλανδός επιχειρηματίας θα έρθει εκ νέου στην Αθήνα για να τελειώσει τοdealμε τον μεγαλομέτοχο του Παναθηναϊκού. Το ζητούμενο ήταν -και παραμένει- τα χρέη της ΠΑΕ, το ποιος θα αναλάβει να πληρώσει τι και πότε. Εάν βρεθεί η τελική φόρμουλα και τρέξουν οι διαδικασίες για να εισρεύσει "ζεστό" χρήμα στην ομάδα, ο Παναθηναϊκός έχει ελπίδες όχι μόνο για να ορθοποδήσει, αλλά και για να γλιτώσει σταδιακά, ορισμένα απ’ τα βασικά "βάρη" που του επέβαλλε η διοίκηση Αλαφούζου (όπως π.χ. την απαγόρευση μεταγραφών).

Λέγεται δε, πως μία ενδεχόμενη (άμεση) αλλαγή στο ιδιοκτησιακό της "πράσινης" ΠΑΕ, θα μπορέσει να βρει θετική ανταπόκριση και από τις ΕΠΟ και (πολύ περισσότερο)UEFAστο κομμάτι της αδειοδότησης, με ένα αίτημα "εξαίρεσης" και ετεροχρονισμένης κάλυψης του φακέλου της ΠΑΕ, λόγω της αγοροπωλησίας. Αυτό πάντως που δείχνει ξεκάθαρο πλέον, είναι πως εάν δεν υπάρξει αλλαγή ιδιοκτησίας, ο Παναθηναϊκός μόνο με… θαύμα θα αποφύγει (συνολικά) τον υποβιβασμό του. Διότι το σημερινό διοικητικόstatusτου δείχνει πως δεν αντέχει ή πολύ περισσότερο, δεν έχει πλάνο και διάθεση για να διαχειριστεί την κατάσταση στην οποία, η ίδια η ιδιοκτησία επέβαλλε στον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό.

4. ΑΠΟΧΗ: ΠΑΝΕ ΚΑΙ ΓΙΑ… ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Τα αποδυτήρια του Παναθηναϊκού μοιάζουν με καζάνι έτοιμο να εκραγεί! Καιρό τώρα. Τα κρατούσαν για να μην "σκάσουν" η προσωπικότητα του Μαρίνου Ουζουνίδη και το πνεύμα αλληλεγγύης ανάμεσα στους παίκτες κι όλους, όσοι εργάζονται στο Κορωπί και στην ΠΑΕ. Πλέον όμως κι εκεί η κατάσταση έφτασε στο… απροχώρητο. Η νέα υπόσχεση για πληρωμή ως την περασμένη Παρασκευή του 35% της δόσης Δεκεμβρίου (έχει δοθεί ως τώρα –πλην του Λουτσιάνο- το πρώτο 30%) έμεινε κι αυτή στα… λόγια, διότι "υπήρχε ένα τεχνικό πρόβλημα" όπως ειπώθηκε απ’ τον (υπηρεσιακό) πρόεδρο της ΠΑΕ. Ποιος να… πιστέψει μετά πως στα μέσα Μαΐου θα δοθεί το τελευταίο 35% του Δεκέμβρη και όλη η δόση Φεβρουαρίου, όπως επίσης υποσχέθηκε η διοίκηση. Οι παίκτες θα περιμένουν να δουν και σήμερα τους λογαριασμούς τους. Μόνο που αυτή τη φορά, εφόσον δεν πληρωθούν όσα τους υποσχέθηκαν, εκτός από αποχή, θα ακολουθήσουν και προσφυγές. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που όχι μόνο τις σκέφτονται, αλλά έχουν συμβουλευτεί και δικηγόρους.

Θα χάσει ο Παναθηναϊκός και τα τελευταία περιουσιακά του στοιχεία; Διόλου απίθανο. Ποιος άλλωστε, εκ των μεγαλοπαραγόντων του φάνηκε να νοιάζεται ιδιαίτερα όταν "έσκαγαν" κατά τη διάρκεια της χρονιάς όλες οι άλλες προσφυγές;

5. ΛΕΦΤΑ: ΠΟΣΑ ΘΕΛΕΙ ΣΕ 15 ΜΕΡΕΣ

Το 35% της δόσης Δεκεμβρίου που είχε υποσχεθεί η διοίκηση, αντιστοιχεί περίπου σε 315.000€. Την Παρασκευή η διοίκηση πλήρωσε, με εντολή του μεγαλομετόχου 580.000€ στην εφορία. "Μπαμ" ή όπως λένε και στην πιάτσα "ντάνγκα-ντάνγκα". Διότι εκεί δεν… παίζουν, δεν έχει προσφυγές. Εκεί, έχει πλέον άλλα… ποινικής φύσεως ζητήματα και η διοίκηση είναι πολύ πιο "ευαίσθητη". Απαιτούνται λοιπόν -για να τα συνοψίσουμε- οι 315.000€ προς τους παίκτες, μίνιμουμ 250.000€ για να υπάρξει πεδίο συνεννόησης με τον Βέμερ και τουλάχιστον 100.000€ για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και των εργαζόμενων στην ΠΑΕ, που περπατούν ήδη τον 6μήνα "μέσα" στις πληρωμές και πάνε για τον 7. Με απλά λόγια χρειάζονται άμεσα 665.000€.

Αν προσθέσουμε δε και τη διοικητική… υπόσχεση πως μέχρι τα μέσα Μαΐου θα δοθούν κι όλα τα υπόλοιπα ως (και) τη δόση Φεβρουαρίου (δηλαδή 1.215.000€) το όλο ποσό φτάνει το 1.880.000€. Ξαναλέμε, μέσα σε δύο εβδομάδες! Χώρια τα πόσα άλλα ακολουθούν από πίσω σε οφειλές προς προμηθευτές, παίκτες που έχουν κάνει επίσης προσφυγές κ.ο.κ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK