Τι αλλάζει για να τον… αλλάξει

Η αγωνιστική κρίση στην οποία έχει περιέλθει ο Παναθηναϊκός απαιτεί δραστικά μέτρα και αλλαγές, τις οποίες άρχισε να τρέχει το τεχνικό τιμ (με την αρωγή όπου χρειάζεται του Ζιλμπέρτο), προκειμένου να έρθει άμεσα η αντίδραση στο παιχνίδι των «πράσινων». Το Contra.gr αναλύει…

Τι αλλάζει για να τον… αλλάξει
stramatsoni ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Παναθηναϊκός «γκρέμισε» μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, το άκρως ελκυστικό προφίλ που έδειχνε στην εκκίνηση της σεζόν, κατέρρευσε αγωνιστικά και βαθμολογικά (με αποκορύφωμα τις δύο σερί βαριές ήττες από Σταντάρ Λιέγης και Ολυμπιακό) και πλέον άπαντες στο «τριφύλλι» είναι με την πλάτη στον… τοίχο.

Ο Αντρέα Στραματσόνι και οι συνεργάτες του πήραν ψήφο εμπιστοσύνης απ’ τη διοίκηση (την τελευταία ευκαιρία αν θέλετε) εν όψει του ντέρμπι που θα ακολουθήσει μετά τη διακοπή με την ΑΕΚ (αν ξαναρχίσουν βεβαίως τα πρωταθλήματα) και το ζητούμενο πλέον είναι η «αντίδραση». Όχι στα… λόγια, αλλά με πράξεις, από ένα τιμ προπονητών κι ένα γκρουπ παικτών που (απ)έδειξαν ότι μπορούν να φτιάξουν μια καλή ομάδα, αλλά στην πορεία το… ξέχασαν.

Ο Ιταλός τεχνικός και το επιτελείο του, με την αρωγή και την πολύ πιο «έντονη» παρουσία του Ζιλμπέρτο Σίλβα (εκεί που χρειάζεται) ξεκίνησαν μια προσπάθεια «επιδιόρθωσης» των «βλαβών», προκειμένου να αλλάξει άρδην η εικόνα του Παναθηναϊκού στην επανέναρξη των αγώνων και να αναστραφεί το κλίμα. Κι έχουν εστιάσει σε 4 σημεία:

1. ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ

Ο Στραματσόνι, αναγνωρίζοντας πως υπήρχε τρομακτική πίεση το περασμένο καλοκαίρι για να μπει η ομάδα στους ομίλους τουEuropaLeague-διότι σε διαφορετική περίπτωση το οικονομικό αποτέλεσμα θα ήταν καταστροφικό για τον σύλλογο- επέλεξε να πάει σε μια προετοιμασία, με ένταση μέχρι το 70%, προκειμένου η ομάδα να είναι πολύ πιο «φρέσκια» στα καλοκαιρινά προκριματικά. Όπως κι έγινε…

Ο ίδιος μάλιστα και οι συνεργάτες του, υπολόγιζαν μια φυσιολογική «κοιλιά» μέσα στον Οκτώβρη, την οποία πίστευαν πως θα μπορούσαν να «διαχειριστούν» με ένα φυσιολογικό ροτέισον, όμως οι σερί τραυματισμοί βασικών «γραναζιών» της «πράσινης μηχανής», τους έβαλε ακόμη πιο δύσκολα, αφού δεν μπορούσαν να «φρεσκάρουν» εσωτερικά την ομάδα, τη στιγμή που οι αγώνες ήταν συνεχόμενοι. Και υπήρχαν πολλά παιχνίδια (όχι όλα), όπου ο Παναθηναϊκός έδειχνε να χάνει δυνάμεις στο γήπεδο μετά το 60-65λεπτό…

Ηδη απ’ την Τρίτη (9/11), άλλαξε σε σημαντικό βαθμό η μεθοδολογία και η προσέγγιση στις καθημερινές προπονήσεις. Το πρόγραμμα σ’ αυτή τη φάση, περιλαμβάνει μικρότερο σκέλος τακτικής (στην οποία είχε πέσει το βάρος το προηγούμενο διάστημα) και πολλές αερόβιες ασκήσεις, προκειμένου η ομάδα να ανεβάσει τις αντοχές της μέσα στο γήπεδο. Σαν μια μίνι προετοιμασία. Γι’ αυτό το λόγο δεν προγραμματίστηκε κάποιο φιλικό για το προσεχές σαββατοκύριακο (όπως συνήθιζε ο Ιταλός στις προηγούμενες διακοπές), ούτως ώστε να ανέβει σταδιακά ο ρυθμός του γκρουπ, συμπεριλαμβανομένων και των παικτών που θα επιστρέψουν την επόμενη εβδομάδα απ’ τους τραυματισμούς τους (Μπεργκ, Λέτο, Ζέκα).

2. ΣΦΙΓΓΟΥΝ ΤΑ… ΛΟΥΡΙΑ!

Δεύτερη «πληγή» η οποία είχε ανοίξει πολύ το τελευταίο διάστημα εντός των «πράσινων» αποδυτηρίων, ήταν το κομμάτι της πειθαρχίας. Κακά τα ψέματα υπήρξε μεγάλη «χαλάρωση» σ’ αρκετά ζητήματα, τα οποία θα έπρεπε να τα είχαν διαχειριστεί πολύ πιο διαφορετικά ο Στραματσόνι και οι διοικούντες. Πλέον τα… λουριά άρχισαν ήδη να «σφίγγουν». Το τσουχτερό πρόστιμο στον Βίκτορ Ιμπάρμπο (παραβιάσεις εσωτερικού κανονισμού, βίντεο με… ξενύχτι του μέσα στο ξενοδοχείο τα ξημερώματα του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό,selfieμε χαμόγελα με τον Πάρντο αμέσως μετά το 3-0) ήταν μόνο η αρχή.

Και κοινή απόφαση των Ζιλμπέρτο και Στραματσόνι. Διότι θα ακολουθήσουν κι άλλα πρόστιμα και ποινές, ακόμη και σε μικρότερης σημασίας πράγματα, με τον εσωτερικό κανονισμό να γίνεται πολύ πιο «σκληρός» προς όλους. Ανεξαρτήτως ονόματος ή επιρροής στο αγωνιστικό πλάνο της ομάδας. Αντίστοιχα, θα υπάρξει αυστηροποίηση σε θέματα καρτών, αφού αποβολές τύπου Γουακάσο ή Εμποκού (που ήδη πλήρωσαν πρόστιμο) από τούδε και στο εξής θα τιμωρούνται δύο και τρεις φορές πιο αυστηρά!

3. ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ «ΤΣΕΚΑΡΙΣΜΑ»

Ένα άλλο σοβαρό θέμα που είχε να αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός τις τελευταίες εβδομάδες ήταν οι συνεχόμενοι μυϊκοί τραυματισμοί και ειδικά οι θλάσεις στο δικέφαλο, που έβγαλαν πολλοί παίκτες του. Θέμα εκγύμνασης θα πουν οι περισσότεροι, όμως δεν είναι μόνο αυτό η αιτία του «κακού». Όπως βεβαίως δεν είναι μόνο και θέμα της κακής κατάστασης των γηπέδων στο Κορωπί. Βασικό ζητούμενο ήταν και είναι η καλύτερη συνεργασία (και) με το ιατρικό τιμ.

Το «τσεκάρισμα» όλων των παικτών θα γίνει πολύ πιο αναλυτικό με μετρήσεις επί καθημερινής βάσης, ενώ αντίστοιχοι αναλυτικοί «έλεγχοι» θα γίνονται και με τους παίκτες που προέρχονται από τραυματισμούς, προκειμένου να μην αποφεύγονται ή να ελαχιστοποιούνται οι υποτροπές. Και πλέον ουδείς δεν θα μπαίνει σε δράση, αν έχει έστω και την παραμικρή ενόχληση ή σύσπαση, προκειμένου να μην επαναληφθούν παραδείγματα προς αποφυγήν όπως αυτά του τελευταίου δεκαημέρου με τους Μπεργκ και Ζέκα.

4. ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ο Στραματσόνι σκοπεύει να τροποποιήσει κάποια πράγματα και στο αγωνιστικό κομμάτι. Η δουλειά στις στατικές φάσεις που «πλήγωσαν» τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, θα πολλαπλασιαστεί στην καθημερινότητα της ομάδας, ενώ είναι πολύ πιθανό (ειδικά στα «μεγάλα» ματς) η «ζώνη» στις στατικές φάσεις, να αλλάζει σε αυστηρόmantoman. Επίσης και στο κομμάτι της κυκλοφορίας και ανάπτυξης, θέλει να βάλει επιπλέον στοιχεία, με «συμμετοχή» περισσότερων παικτών (Γουακάσο, ακραίοι μπακ κ.ο.κ.), προκειμένου να «αποφορτιστεί» ο Λεντέσμα και ο Βιγιαφάνιες και να αποκτήσει μεγαλύτερη διάσταση και ιδέες στο παιχνίδι του ο Παναθηναϊκός…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Οι τρεις λόγοι της διπλής "καμπάνας" στον Ιμπάρμπο
Ζιλμπέρτο… reloaded!
Μένει ο Στραματσόνι!

News 24/7

24MEDIA NETWORK