Θα μείνει για πάντα "πράσινος";

Επέστρεψε στην Ελλάδα στις 4 του περασμένου Φλεβάρη, με υποδοχή αεροδρομίου επιπέδου Ζιλμπέρτο και Σισέ, θέλοντας να ξαναβρεί την ποδοσφαιρική του «Ιθάκη». Και παρότι η πλήρης «αναγέννησή» του είναι πλέον δύσκολη, ο Σεμπαστιάν Λέτο είναι εδώ να το παλέψει και να παραμείνει για πάντα «πράσινος»!Θα τα καταφέρει;

Θα μείνει για πάντα "πράσινος";
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στο φινάλε του περασμένου Γενάρη, ο ταλαιπωρημένος απ’ τους τραυματισμούς, τις ατυχίες και την ανασφάλεια που του είχε δημιουργήσει η χρεωκοπημένη Κατάνια, Σεμπαστιάν Λέτο αποφάσισε να ρίξει γέφυρες στον Παναθηναϊκό, μέσω ανθρώπων που είχαν ακόμη πρόσβαση με την κορυφή της «πράσινης» διοικητικής «πυραμίδας».

Ο Γιάννης Αλαφούζος το συζήτησε με τον Αντρέα Στραματσόνι, ο οποίος γνώριζε καλά τον Αργεντινό απ’ τηSerie A κι ο Ιταλός τεχνικός, που ούτως ή άλλως αναζητούσε έναν αξιόπιστο επιθετικό για να αποφορτίσει τον Μπεργκ στην «πράσινη» επίθεση, συμφώνησε για να επιστρέψει ο «Σέμπα» μετά από 3 χρόνια στο «τριφύλλι».

Για να γίνει βεβαίως η μεταγραφή, πέρασε από… σαράντα κύματα, αφού ο Λέτο έπρεπε να μείνει ελεύθερος πριν την ολοκλήρωση της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου (μεσάνυχτα 31ης Ιανουαρίου), ούτως ώστε να έχει δικαίωμα για να υπογράψει στον Παναθηναϊκός στις αρχές Φεβρουαρίου, εκμεταλλευόμενος το έξτρα δεκαήμερο που υπάρχει για τους «άνεργους» ποδοσφαιριστές. Η Κατάνια του έκανε… νερά, για να γλιτώσει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που του όφειλε, ο Λέτο πήγε στα γραφεία της και «απείλησε» μαζί με τον μάνατζέρ του Φερνάντο Κοσεντίνο πως αν δεν έπαιρνε τα οφειλόμενά του θα έκανε προσφυγή στη FIFA και την ύστατη ώρα βρέθηκε η λύση, με τον Αργεντινό άσο (που είχε βγάλει ιταλικό διαβατήριο απ’ το 2015) να χαρίζει περίπου 300.000 ευρώ, για να πάρει την ελευθέρας του. Ηταν τέτοια η «κάψα» του να γυρίσει και να παίξει στον Παναθηναϊκό, που δεν το σκέφτηκε παραπάνω…

ΓΙ’ ΑΥΤΑ ΛΑΤΡΕΥΕΤΑΙ ΣΑΝ «ΘΕΟΣ»

Στην Αθήνα ο κόσμος τον υποδέχθηκε το βράδυ της 4ης Φεβρουαρίου στην πύλη των cargo του «Ελευθέριος Βενιζέλος» με τιμές Ζιλμπέρτο Σίλβα και Σισέ, που παρέπεμπαν σε εποχές πολυμετοχικότητας. Για τους οπαδούς των άλλων ομάδων (και δη τους Ολυμπιακούς) η εν λόγω υποδοχή ήταν σαν μια κίνηση… απελπισίας των φίλων του Παναθηναϊκού που έψαχναν από κάπου για να πιαστούν, σε μια χρονιά που όλα είχαν πάει κατά διαόλου. Για τους οπαδούς των «άλλων» είπαμε... Γιατί για τον κόσμο του Παναθηναϊκού ο Λέτο, ήταν, είναι και θα είναι κάτι περισσότερο από ένας παίκτης. Ένα παντοτινό ίνδαλμα…

Ηταν ο σταρ της ομάδας που όταν έσκασαν τα πρώτα… ζόρια το καλοκαίρι του ’11 και η πρώτη κρίση μετά την αποτυχία της πολυμετοχικότητας, δεν «ψάχθηκε» να φύγει. Οπως έκανε π.χ. ο Σισέ, που πέραν της όποιας απογοήτευσής απ’ όσα απίστευτα έγιναν στο ντέρμπι του Καλόπουλου στο Φάληρο τον Φλεβάρη του ’11, έβλεπε το (οικονομικό) «τσουνάμι» που ερχόταν κι έκρινε πως θα ήταν καλύτερο (για όλους) να φύγει με ένα υψηλό ποσό, για ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα (5,8 εκατ. ευρώ έδωσε η Λάτσιο σε δύο δόσεις εκείνο το καλοκαίρι).

Ο Λέτο όμως έμεινε εκεί. Κι όχι μόνο έμεινε, αλλά λίγο έλειψε να πάρει μόνος του το πρωτάθλημα της επόμενης σεζόν. Αλλά «προδόθηκε» απ’ το γόνατό του και τη χονδροπάθεια που κουβαλούσε χρόνια. Γιατί πίεζε τον εαυτό του σε κάθε ματς πέρα απ’ τα όρια, θέλοντας να πάρει τον τίτλο και να διασωθεί οικονομικά ο Παναθηναϊκός. Γιατί έφτασε να κλαίει απ’ τους πόνους μετά από κάθε αγώνα απ’ τον Νοέμβρη του ’11 ως τον Γενάρη του ’12, έβαζε πάγους κι έκανε θεραπείες, για να σφίξει τα δόντια και να ξαναπαίξει στο επόμενο παιχνίδι.

Μέχρι που «κλάταρε», και μαζί του κατέρρευσε απ’ το βάρος και την απουσία του, όλη η υπέροχη ομάδα που είχε φτιάξει εκείνη τη σεζόν ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, καταθέτοντας στο γήπεδο μπάλα που χαιρόταν ο κόσμος να τη βλέπει… Για όλα αυτά λοιπόν και για άλλα πολλά, τον λάτρεψε και τον λατρεύει ακόμη σαν… Θεό ο κόσμος του Παναθηναϊκού. Οπως και για το ότι δεν «μάσησε» ποτέ μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης» κι έφτασε να… κυνηγάει τον Τοροσίδη στο ντόπινγκ κοντρόλ, επειδή τον είχε τρελάνει στην κλωτσιά μέσα στο παιχνίδι, βρίζοντάς τον απ’ το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ… ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗΣ

Πάμε όμως στα πιο πρόσφατα. Ο Λέτο υπέγραψε στις 5 Φεβρουαρίου 2016 συμβόλαιο 1,5 έτους με τον Παναθηναϊκό, με χρήματα που αντιστοιχούσαν περίπου στο 1/5 αυτών που έπαιρνε τις «χρυσές» εποχές της πολυμετοχικότητας. Είπαμε όμως, τα λεφτά ήταν το τελευταίο κι αν σκεφτόταν μόνο αυτά, δεν θα γυρνούσε στο «τριφύλλι». Ο Στραματσόνι προσπάθησε να τον διαχειριστεί με μεγάλη προσοχή, διότι προερχόταν από μεγάλη αποχή και παράλληλα είχε ένα πάρα πολύ βαρύ ιατρικό παρελθόν. Πέρα απ’ το γόνατό του, κουβαλούσε πλέον κι έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό στο κρανίο, απ’ το κάταγμα και το αιμάτωμα που υπέστη τον Φλεβάρη του ’15, όταν μια μπάρα έφυγε και τον χτύπησε στο κεφάλι την ώρα που έκανε βάρη. Και η ειδική κάσκα που είχε προμηθευτεί θα τον ακολουθούσε για το υπόλοιπο της καριέρας του, όπως ακολουθεί μέχρι σήμερα τον Πετρ Τσεχ της Αρσεναλ.

Ο «Στράμα» τον έριξε στη… μάχη ως αλλαγή στις 6 Μαρτίου, στο εντός έδρας παιχνίδι με τον Ατρόμητο. Μπήκε αλλαγή στο 67’ στη θέση του Εβανζελίστα και το «Απόστολος Νικολαΐδης» άρχισε να… χορεύει και πάλι μετά από χρόνια στο ρυθμό του «Seven Nation Army» των «White Stripes» και στο σύνθημα που του είχε βγάλει απ’ το 2009 η «πράσινη» κερκίδα. Χρειάστηκε μόλις τρία λεπτά, για να αφήσει ξανά το «στίγμα» του. Μια, δύο ντρίμπλες, σουτ του «Σέμπα», απόκρουση του Μπάρκα κι ο Βιγιαφάνιες από κοντά έκανε το 2-0 στο 70’. Ναι, ο Λέτο ήταν και πάλι εδώ!

Μια εβδομάδα μετά ο Στραματσόνι έκανε την έκπληξη και τον ξεκίνησε βασικό στο φαληρικό ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, αλλάζοντας για χάρη του το σύστημα σε 4-4-2 ρόμβο. Στο ζέσταμα η κερκίδα τον ειρωνεύεται και του φωνάζει διάφορα… γαλλικά, με τον ίδιο να απαντάει μετά από ένα γκολ στην προθέρμανση, δείχνοντας το τριφύλλι στο στήθος του. Τρία λεπτά μετά τη σέντρα, είδε το λάθος του Καμπιάσο, πέταξε τη μπάλα ψηλοκρεμαστά στην πλάτη της άμυνας προς τον Μπεργκ που έκανε το 0-1. Ο Παναθηναϊκός εντέλει ηττήθηκε, διότι υποχώρησε υπερβολικά στο β’ ημίχρονο (συν το γεγονός ότι στο 1-1 του Καμπιάσο, ήταν οφσάιντ ο Τσόρι που επηρέαζε τη φάση και το οπτικό πεδίο του Στιλ, κάνοντας κίνηση προς τη μπάλα), ωστόσο ο Λέτο είχε αποδείξει πως μόνο… ξοφλημένος δεν ήταν όπως είχαν βιαστεί να πουν οι «εχθροί» του.

Η ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ

Συνέχισε το ίδιο εντυπωσιακά ως το φινάλε της σεζόν. Η σούμα του έβγαλε 5 γκολ και 6 ασίστ σε 12 ματς, με αποκορύφωμα τα δύο κόντρα στη Βέροια, όπου έδωσε τη νίκη στους «πράσινους» στο 89’ και τις τρεις τελικές προς τον Μπεργκ στον αγώνα με τον Πανθρακικό. Στα πλέι-οφ ωστόσο, ήταν που έκανε κατάθεση ψυχής. Το ιατρικό τιμ του Παναθηναϊκού, θεωρώντας πως είχε ήδη επιβαρυνθεί πολύ, του τόνισε πως δεν θα έπρεπε να παίξει πάνω από δύο με τρία 90λεπτα σε αυτόν τον μίνι «μαραθώνιο» των 6 αγώνων σε 20 μέρες.

Ο ίδιος έπαιξε σε όλα τα ματς, διότι δεν ήθελε να λείπει απ’ τη μάχη για την πρωτιά των πλέι-οφ. Και γιατί ο Μπεργκ θα έχανε τα δύο τελευταία ματς με Πανιώνιο και ΠΑΟΚ, όπου θα κρίνονταν τα πάντα. Δεν ήταν δυνατόν λοιπόν να λείπει και αυτός! Τα έδωσε όλα σκόραρε, πάλεψε, αλλά ο Παναθηναϊκός απέτυχε (και) στον τελευταίο στόχο της περσινής σεζόν. Ο Στραματσόνι ωστόσο, είχε εντυπωσιαστεί με το πνεύμα νικητή που μετέδιδε ο «Σέμπα» σε όλη την ομάδα. «Αν είχαν όλοι τη winning νοοτροπία του Λέτο, δεν θα είχαμε αντίπαλο στην Ελλάδα…» είχε εκμυστηρευτεί ο Ιταλός τεχνικός προς τους διοικούντες την «πράσινη» ΠΑΕ, εξυμνώντας τον Αργεντινό άσο.

Η απίστευτη αυταπάρνηση που έδειξε ωστόσο, ο Λέτο στα πλέι-οφ, είχε και το «κόστος» της. Το ταλαιπωρημένο του γόνατο επιβαρύνθηκε πολύ περισσότερο απ’ όσο έπρεπε και γι’ αυτό στην προετοιμασία έπρεπε να ακολουθήσει ένα ειδικό πρόγραμμα, με πολύ γυμναστήριο, ειδικές θεραπείες και μικρότερη παρουσία (σε πρώτη φάση) στο γήπεδο. Για να «χτιστεί» και να προετοιμαστεί εν όψει της εφετινής σεζόν. Την ίδια ώρα δε, που έμπαιναν ένα-ένα τα κομμάτια στο παζλ του νέου «πράσινου» ρόστερ, ο Στραματσόνι εξήγησε προς τον Λέτο, όλο το σκεπτικό και το πλάνο του για τη σεζόν 2016-17.

ΤΟΥ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕ ΠΩΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΚ-ΑΠ

Με την έλευση του Ιμπάρμπο, ο Κολομβιανός θα ήταν ο παρτενέρ του Μπεργκ στο «ευρωπαϊκό» 3-5-2 και το δεξιό «φτερό» στην επίθεση στο «ελληνικό» 4-2-3-1. Και ο Λέτο θα ήταν πλέον μπακ-απ, με στόχο να δίνει την έξτρα ώθηση στα περισσότερα παιχνίδια προερχόμενος απ’ τον πάγκο, παίζοντας πάντα με προσεκτική διαχείριση 25-30 ματς τη χρονιά. Ο Αργεντινός το αποδέχθηκε, διότι ήξερε κι ο ίδιος πως δεν ήταν πλέον όπως… παλιά. Και πολύ πιο ώριμος γαρ, μετά τα όσα είχε περάσει τα τελευταία χρόνια, αναγνώριζε πως μόνο στον Παναθηναϊκό, θα μπορούσε να βγάλει ότι καλύτερο είχε πλέον μέσα του ποδοσφαιρικά.

Σ την εκκίνηση της εφετινής σεζόν έπαιξε σε 7 αγώνες, προερχόμενος στους 6 απ’ τον πάγκο. Πρόλαβε ωστόσο, να μετρήσει δύο γκολ και μια ασίστ, μέχρι που μπήκε στα… πιτ, ελέω τραβήγματος στο δικέφαλο. Πλέον είναι καλά και από βδομάδα θα μπει ξανά στο πρόγραμμα της ομάδας, με στόχο να είναι απόλυτα έτοιμος τον Νοέμβρη, στον μήνα των μεγάλων ντέρμπι. Εκεί που η νοοτροπία νικητή του Αργεντινού, στην προετοιμασία της ομάδας, θα είναι υπερπολύτιμη…

ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΕΔΩ ΕΩΣ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

Οσο για το συμβόλαιό του που λήγει στο τέλος του προσεχή Ιούνη; Οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού, κι εν προκειμένω ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, του έκανε το περασμένο καλοκαίρι μια πρώτη κουβέντα, λέγοντάς του πως ο σύλλογος, θέλει να τον κρατήσει στην ομάδα και τα επόμενα χρόνια. Του ξεκαθάρισε ωστόσο, πως η όποια κουβέντα θα γινόταν προς τις γιορτές των Χριστουγέννων, αφού προείχαν οι συζητήσεις για τις ανανεώσεις άλλων παικτών, όπως ο Μπεργκ, ο Κουτρουμπής, ο Μολέδο (στην πορεία προστέθηκε και ο Λουντ).

Για τον «Σέμπα» το θέμα ήταν και είναι πολύ απλό. Εχοντας καβατζάρει πλέον τα 30, γνωρίζει πως σαν τον Παναθηναϊκό δεν πρόκειται να βρει καμία άλλη ομάδα κι όπως έχει διαμηνύσει προς τον Βραζιλιάνο διευθυντή ποδοσφαίρου και τη διοίκηση του «τριφυλλιού», ο ίδιος θέλει να παραμείνει «πράσινος» ως το φινάλε της καριέρας του. Οποτε έρθει αυτό. Κι απ’ τη στιγμή που θα καθίσει στο τραπέζι με τον Παναθηναϊκό (είναι δεδομένη η θετική διάθεση των «πράσινων» και του «Στράμα» για επέκταση της συνεργασίας τους), όλα θα τελειώσουν μέσα σε λίγα λεπτά.

Κι ο DJ του «Απόστολος Νικολαΐδης», θα παίζει το «Seven Nation Army» στα ηχεία της Λεωφόρου, μέχρι να… λιώσει το cd!

News 24/7

24MEDIA NETWORK