Τρία "σωσίβια " για τον Παναθηναϊκό!

Το Contra.gr καταγράφει τα εναλλακτικά πλάνα για την προσωρινή "επιβίωση" των "πράσινων" δύο εβδομάδες πριν το deadline των αδειοδοτήσεων. Η επαναφορά του μνημονίου των 36 δόσεων απ’ την ΕΠΟ, το "παραθυράκι" της UEFA και οι 120 δόσεις, που ωστόσο δεν… φτάνουν, εάν δεν πληρώσει αυτά που πρέπει ο Αλαφούζος!

SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Η σημερινή διοίκηση του Παναθηναϊκού και πολύ περισσότερο ο μεγαλομέτοχός του εξακολουθούν να κάνουν ότι… μπορούν για να δείχνουν προς τα έξω πως δεν… ιδρώνει και ιδιαίτερα τ’ αυτί τους, στην ανάγκη για να στρίψει το καράβι που οδεύει ολοταχώς προς τα… βράχια της Β’ Εθνικής.

Ειδικά δε (σύμπτωση;) απ’ την ημέρα που εμφανίστηκε η προοπτική σοβαρής επένδυσης, μέσω του πρότζεκτ "Athens Alive" του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και των ισχυρότατων συμπαικτών του απ’ το εξωτερικό, το "σενάριο" υποβιβασμού όλος… περιέργως "αναζωπυρώθηκε", μαζί μία σειρά από στάσεις πληρωμών σε υποθέσεις που "έκαιγαν" και σημάδια "αδιαφορίας" στο κατά πόσο μπορεί να γλιτώσει ο σύλλογος το τεράστιο κακό που πλησιάζει. Πόσω μάλλον αν καλοσκεφτεί κανείς πως τούτη τη στιγμή, αυτό που αυτό που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός είναι χρήματα, αρκετά χρήματα (περί τα 4,5 εκατ. ευρώ), για να φανεί εντάξει στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του μέχρι την 31η Μαρτίου και να εξασφαλίσει μέσω της σταθερής οδού την ελληνική άδειά του.

Ο Γιάννης Αλαφούζος δεν δείχνει πάντως διατεθειμένος να δώσει το σύνολο των χρημάτων που απαιτούνται, έχοντας αφήσει τις… τύχες του καραβιού στα εναλλακτικά (αλλά αμφιβόλου αποτελεσματικότητας) σενάρια που επεξεργάζεται ο περίγυρός του. Ενας περίγυρος που (για να μην… ξεχνιόμαστε) διατηρεί πρώτο-πρώτο στο συρτάρι του κι ένα τελικό (κι απόλυτα σοκαριστικό) πλάνο "Β’ Εθνικής", εφόσον ο σύλλογος δεν καταφέρει εντέλει να πάρει άδεια από κάποια αλλαγή στον κανονισμό.

Ετούτη τη στιγμή, υπάρχουν αρκετές σκέψεις και σχέδια επί χάρτου για να βρεθούν κάποια "σωσίβια" που θα μπορέσουν να κρατήσουν "ζωντανό" τους επόμενους μήνες τον Παναθηναϊκό, μέχρι να προχωρήσει το πρότζεκτ Γιαννακόπουλου. Γιατί πέρα απ’ τους λιγοστούς ανθρώπους εντός του κλαμπ (κι όχι βεβαίως το περιβάλλον του μεγαλομετόχου), που υποφέρουν καθημερινά στην προοπτική ενός ατιμωτικού υποβιβασμού, υπάρχουν κι αρκετοί εκτός ομάδας που "καίγονται" για την παραμονή του Παναθηναϊκού στη Superleague. Διότι φοβούνται πως θα ακολουθήσει "ντόμινο" με τις αδειοδοτήσεις, ικανό να συμπαρασύρει κι άλλους συλλόγους. Ποια είναι τα συγκεκριμένα "σωσίβια" που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι;

1.ΤΟ "ΠΑΡΑΘΥΡΟ" ΤΗΣ UEFA

Εδώ και περίπου δύο μήνες η λίγκα επεξεργάζεται με προσοχή το "παραθυράκι" που προσφέρει η UEFA στις Ομοσπονδίες-μέλη της, για χορήγηση περιόδου χάριτος τριών ετών σε ομάδες που αντιμετωπίζουν "ειδικές συνθήκες", ούτως ώστε να εξασφαλίσουν την αδειοδότηση για τις εγχώριες διοργανώσεις και να μην οδηγηθούν στο απόλυτο "κραχ". Σε μία τέτοια περίπτωση, εφόσον δηλαδή η συγκεκριμένη διάταξη ενταχθεί στον ελληνικό κανονισμό αδειοδοτήσεων, κάθε "προβληματική" οικονομικά ομάδα (στην περίπτωσή μας ο Παναθηναϊκός), οφείλει να παρουσιάσει ένα πλάνο τριετίας με μείωση μπάτζετ και στόχο την αποπληρωμή των χρεών. Για να περάσει το συγκεκριμένο σκέλος ωστόσο, πρέπει:

α) Να τρέξουν πολύ γρήγορα οι εξελίξεις, αφού στο τέλος του μήνα οι ομάδες καταθέτουν στην αρμόδια επιτροπή της ΕΠΟ τον πλήρη φάκελό τους.

β) Να περάσει όλο αυτό το σχέδιο (και η ρύθμιση) από μία πρώτη, ομόφωνη έγκριση απ’ το Δ.Σ. της λίγκας, προτού μεταφερθεί ως αίτημα στην ΕΠΟ. Κι εδώ δεδομένα θα υπάρξουν εσωτερικές "αντιδράσεις", αφού αρκετές ομάδες δεν δείχνουν θετικές στη συγκεκριμένη αλλαγή και η… ομοφωνία που απαιτείται στον συνεταιρισμό δεν δείχνει και τόσο σίγουρη. Κι αν μη τι άλλο θα παίξουν μεγάλο ρόλο οι ισορροπίες εντός της Superleague και οι πόλοι επιρροής που έχουν διαμορφωθεί.

2.ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 36 ΔΟΣΕΩΝ

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Contra.gr, υπάρχει στα σκαριά ακόμη μία κίνηση που μπορεί να βοηθήσει συνολικά τον Παναθηναϊκό για να "αποφορτίσει" σημαντικά τις οφειλές του προς πρώην παίκτες και προπονητές. Ο λόγος για την προχωρημένη σκέψη από πλευράς ΕΠΟ να επαναφέρει σε ισχύ το μνημόνιο που είχε υπογραφεί με τον ΠΣΑΠ το 2012, για τις 36 δόσεις. Να έχει δηλαδή τη δυνατότητα κάθε ομάδα να πληρώσει σε βάθος τριετίας τις οφειλές της προς παίκτες και προπονητές. Κάτι για το οποίο είναι θετική και η UEFA. Η συγκεκριμένη πρόταση θα τεθεί επί τάπητος στο επόμενο Δ.Σ. της ΕΠΟ κι εκτός απροόπτου θα περάσει και θα "ενεργοποιηθεί" άμεσα.

3. Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ "120"

Το τρίτο "σωσίβιο" για τον Παναθηναϊκό είναι η κυβερνητική ρύθμιση των 120 δόσεων για οφειλές προς Δημόσιο (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) και τράπεζες, η οποία είναι προ των πυλών της ψήφισης, προκειμένου να μπορούν να υπαχθούν σε αυτή και οι ΠΑΕ. Κάτι που σίγουρα θα αφαιρέσει πολλά άμεσα "βάρη" πάνω απ’ τον προϋπολογισμό του Παναθηναϊκού και θα βοηθήσει σημαντικά το "πράσινο" πλάνο βιωσιμότητας.

Ωστόσο, δεν αρκεί από μόνο του (όπως έχει ξεκαθαρίσει προς τους ανθρώπους του "τριφυλλιού" και ο πρόεδρος της Επιτροπής Αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ κ. Δημητρίου), αφού και πάλι ο Παναθηναϊκός πρέπει να πληρώσει κανονικά, αυτά που είναι να πληρώσει ως το τέλος του μήνα.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΑΛΑΦΟΥΖΟ

Το ζητούμενο λοιπόν είναι πως και τι θα πράξει ο ίδιος ο Αλαφούζος ως προς τις πληρωμές που πρέπει να γίνουν. Κι αυτό ήταν και το βασικό θέμα συζήτησης στη συνάντηση που είχε ο μεγαλομέτοχος της "πράσινης" ΠΑΕ την Παρασκευή (16/3) με τον (υπηρεσιακό) πρόεδρο της ΠΑΕ, Βασίλη Κωνσταντίνου, ζυγίζοντας αναλυτικά τα οικονομικά δεδομένα.

Απ’ το περιβάλλον του Αλαφούζου, προκύπτει πως από εβδομάδα θα βάλει κάποια χρήματα για να γίνουν ορισμένες "βασικές" πληρωμές και δη, αυτές που αφορούν τις υποθέσεις των καταγγελιών και των αφαιρέσεων βαθμών.

Θα φτάσουν όμως αυτά τα λεφτά, εάν κι εφόσον τα βάλει; Μόνο ο ίδιος το γνωρίζει. Η ουσία πάντως είναι πως ο χρόνος έχει αρχίσει πλέον να μετράει… αντίστροφα και το καράβι δεν έχει αλλάξει ακόμη την πορεία προς τα βράχια…

News 24/7

24MEDIA NETWORK