Πώς θα ήταν ο Πανιώνιος φέτος αν κρατούσε τους καλύτερους παίκτες του

Δημήτρης Σιόβας, Καρίμ Ανσαριφάρντ, Ανδρέας Σάμαρης. Ποια θα ήταν η ενδεκάδα του Πανιωνίου αν κρατούσε όλους τους καλούς παίκτες του και πού θα τερμάτιζε στη Super League, βάσει της φετινής απόδοσής τους;

Πώς θα ήταν ο Πανιώνιος φέτος αν κρατούσε τους καλύτερους παίκτες του
EUROKINISSI

Ο Πανιώνιος τερμάτισε στην 6η θέση της Super League, σε μία χρονιά γεμάτη σκαμπανεβάσματα, που τον βρήκε ακόμα και να παλεύει για τη σωτηρία. Οι 38 βαθμοί σε 30 αγωνιστικές δεν αποτελούν σημαντική επίδοση, ωστόσο οι Νεοσμυρνιώτες κατάφεραν να έχουν ένα αξιοπρεπές πλασάρισμα στον βαθμολογικό πίνακα, παρά τα πολλά προβλήματα οικονομικής φύσεως, με τα οποία πάλεψαν ξανά.

Αυτά τα ζητήματα τους έχουν αναγκάσει κατά καιρούς να χάσουν σπουδαίους παίκτες που είχαν στο έμψυχο δυναμικό τους και μάλιστα ορισμένους εξ αυτών να τους παραχωρήσουν δίχως το κατάλληλο αντίτιμο.

Πώς θα ήταν, όμως, η φετινή χρονιά, αν ο Πανιώνιος είχε στη διάθεσή του αυτούς τους παίκτες; Πώς θα ήταν αν ο Δημήτρης Σιόβας το 2018-2019 έκανε τη σεζόν που έκανε στη Λεγανές, φορώντας τη φανέλα των 'κυανερύθρων'; Τι θα γινόταν αν το δίδυμο Δημήτρης Χατζηισαΐας - Σπύρος Ρισβάνης προστάτευε την εστία του Πανιωνίου και όχι του Ατρομήτου ή αν ο Μανώλης Σιώπης κατάπινε χιλιόμετρα στην Αθήνα και όχι στη Θεσσαλονίκη;

Φτιάξαμε την κορυφαία ενδεκάδα πρώην παικτών του Πανιωνίου με βάση την απόδοσή τους στη σεζόν 2018-2019 και ρωτάμε το πιο σημαντικό: πού θα τερμάτιζε αυτός ο Πανιώνιος στη φετινή Super League;

Γιάννης Ανέστης

Προήλθε από τις ακαδημίες των 'κυανερύθρων' και με τη φανέλα τους έκανε ντεμπούτο σε επαγγελματικό επίπεδο το 2012-2013. Τον Ιανουάριο του 2014 υπέγραψε συμβόλαιο με την ΑΕΚ που θα άρχιζε το 2014-2015, όταν η ομάδα θα ανέβαινε στη Football League.

Πώς θα ήταν ο Πανιώνιος φέτος αν κρατούσε τους καλύτερους παίκτες του
EUROKINISSI

Σταδιακά πήρε φανέλα βασικού στην Ένωση, κράτησε το μηδέν στο Σαν Σίρο κόντρα στη Μίλαν με 8 επεμβάσεις και κλήθηκε ακόμα και στην Εθνική Ελλάδας από τον Μίχαελ Σκίμπε. Το 'αγκάθι' της αναπροσαρμογής του συμβολαίου του τον έβαλε στον 'πάγο' τη χρονιά πρωταθλήματος της ΑΕΚ, με συνέπεια να φύγει το καλοκαίρι του 2018.

Βρήκε καταφύγιο στο Ισραήλ και τη Χαποέλ Μπερ Σεβά, ωστόσο η κατακραυγή που δέχθηκε μετά από τη συντριβή 0-5 από τη Ντίναμο Ζάγκρεμπ στα προκριματικά του Champions League, οδήγησε στη λύση του συμβολαίου του. Τον Νοέμβριο υπέγραψε στη Γκέτεμποργκ, όπου από τον Φεβρουάριο έχει αναγεννηθεί.

Δημήτρης Σιόβας

Πώς θα ήταν ο Πανιώνιος φέτος αν κρατούσε τους καλύτερους παίκτες του
EUROKINISSI

Αν και Δραμινός, αν και 'σφυρηλατήθηκε' στις ακαδημίες της Ξάνθης, έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο του στον Πανιώνιο το 2008 και μετά από έναν 6μηνο δανεισμό στον Ιωνικό, άρχισε να παίρνει φανέλα βασικού. Το 2010-2011 έκανε το 'μπαμ' και μετά από ακόμη μία σεζόν στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό.

Στους Πειραιώτες, ο Ερνέστο Βαλβέρδε είχε αφήσει εισήγηση (δεν τον πρόλαβε στη 2η θητεία του) όπου έκανε λόγο για έναν παίκτη που μπορεί να εξελιχθεί σε καλό αμυντικό μέσο, αλλά δεν τον πίστευε το ίδιο ως στόπερ.

Με τη μεταγραφή του έκανε ντεμπούτο και στην Εθνική Ελλάδας (κλήθηκε πρώτη φορά το 2010), ωστόσο παρέμεινε κεντρικός αμυντικός και με τον καιρό άρχισε να παίρνει περισσότερα παιχνίδια στα πόδια του. Ορισμένα εξωαγωνιστικά ζητήματα τον οδήγησαν στη Λεγανές τον Ιανουάριο του 2017, πρώτα ως δανεικό και στη συνέχεια με μεταγραφή.

Στην Ισπανία εξελίχθηκε σε βασικό και αναντικατάστατο μέλος της άμυνας του συλλόγου, αποτελεί έναν από τους καλύτερους παίκτες της Primera Division στον αέρα και εκτόξευσε τη χρηματιστηριακή αξία του.

Δημήτρης Χατζηισαΐας

Πώς θα ήταν ο Πανιώνιος φέτος αν κρατούσε τους καλύτερους παίκτες του
EUROKINISSI

Από τη Θεσσαλονίκη στην Κατερίνη (Βατανιακός), από εκεί στην Αθήνα (Γλυφάδα), κατόπιν στην Κρήτη (Χανιά) και το 2014 φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα του Πανιωνίου, σε ηλικία 22 ετών.

Ο Χατζηισαΐας έγινε βασικό στέλεχος της 'κυανέρυθρης' άμυνας μέχρι τον Ιανουάριο του 2016, όταν τον αγόρασε ο ΠΑΟΚ για 1.000.000 ευρώ. Το ντεμπούτο του έγινε στην ήττα από τον Ολυμπιακό και συνέχισε με ακόμα 8 εμφανίσεις στη σεζόν 2015-2016.

Τη νέα χρονιά έπεσε σε δυσμένεια και δεν αγωνίστηκε ούτε λεπτό. Το καλοκαίρι του 2017 παραχωρήθηκε δανεικός στον Ατρόμητο, όπου 'ανέστησε' την καριέρα του και έγινε βασικός παράγοντας που ο Ατρόμητος έκανε αυτήν την πορεία μέχρι την 4η θέση πέρυσι και φέτος, έχοντας εξαιρετική αμυντική επίδοση.

Σπύρος Ρισβάνης

Πώς θα ήταν ο Πανιώνιος φέτος αν κρατούσε τους καλύτερους παίκτες του
EUROKINISSI

Παιδί της Παιανίας ο Καλαματιανός, όπου πήγε σε ηλικία 11 ετών και το 2013-2014 έγινε επαγγελματίας στον Παναθηναϊκό. Τη νέα χρονιά δεν βρήκε λεπτά συμμετοχής και τον Ιανουάριο του 2015 παραχωρήθηκε δανεικός στον Πανιώνιο. Στη Νέα Σμύρνη έκανε τη διαφορά, με συνέπεια στο τέλος της σεζόν 2014-2015 να αποκτηθεί ως ελεύθερος.

Στις δύο χρονιές που έμεινε στον σύλλογο ήταν βασικός και εξελίχθηκε στον ηγέτη της αμυντικής γραμμής των 'κυανερύθρων'. Τον Απρίλιο του 2017 ανακοινώθηκε η συμφωνία για τη μετακίνηση στον Ολυμπιακό, ωστόσο λίγες εβδομάδες αργότερα αναζητήθηκε τρόπος να... φύγει από τους Πειραιώτες, αφού δεν βρισκόταν στα πλάνα του νέου προπονητή, Μπέσνικ Χάσι.

Η φόρμουλα που προτιμήθηκε ήταν ο δανεισμός του στον Ατρόμητο για έναν χρόνο, όπου 'έδεσε' με τον Χατζηισαΐα, πρώην παρτενέρ του στα στόπερ του Πανιωνίου. Στο Περιστέρι συνέχισε τις γεμάτες χρονιές και κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδας, κάνοντας ντεμπούτο τον Μάιο του 2018 σε φιλικό με τη Σαουδική Αραβία.

Μανώλης Σιώπης

Πώς θα ήταν ο Πανιώνιος φέτος αν κρατούσε τους καλύτερους παίκτες του
EUROKINISSI

Από το Τυχερό Έβρου βρέθηκε στις ακαδημίες του Ολυμπιακού το 2008 και το 2013 προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα, από την οποία παραχωρήθηκε δανεικός στον Πλατανιά. Στους Κρητικούς πραγματοποίησε το επαγγελματικό ντεμπούτο το 2013-2014, ωστόσο στο τέλος της σεζόν δεν έμεινε ούτε στη μία ούτε στην άλλη ομάδα.

Ο βραχύσωμος αμυντικός μέσος υπέγραψε ως ελεύθερος στον Πανιώνιο, όπου παρά το νεαρό της ηλικίας του, έγινε το 'μηχανάκι' του κέντρου για 3 σεζόν. Το καλοκαίρι του 2017 επέστρεψε στον Ολυμπιακό, με τους Πειραιώτες να έχουν πληρώσει 150.000 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2017 για να τον 'κλείσουν', με τον Παναθηναϊκό να καραδοκεί.

Μετά από μόλις 3 συμμετοχές σε Super League και Ευρώπη, τέθηκε εκτός πλάνων και παραχωρήθηκε δανεικός πίσω στον Πανιώνιο, όπου βρήκε ξανά τα πατήματά του. Μετά από τον Χάσι, το καλοκαίρι του 2018 τον 'έκοψε' και η διοίκηση από τον Ολυμπιακό μετά από πιέσεις του να φύγει στην Πολωνία, με συνέπεια η φετινή σεζόν να τον βρει στον Άρη ως ελεύθερο.

Ανδρέας Σάμαρης

Πώς θα ήταν ο Πανιώνιος φέτος αν κρατούσε τους καλύτερους παίκτες του
EUROKINISSI

Ο Πατρινός μέσος άρχισε την καριέρα του από την Παναχαϊκή το 2007 και ανελίχθηκε σταδιακά, φτάνοντας μέχρι τον Πανιώνιο τον Ιανουάριο του 2010. Από τη σεζόν 2010-2011 έγινε μόνιμος στη μεσαία γραμμή των 'κυανερύθρων' και το καλοκαίρι του 2012 αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό, αλλά παρέμεινε στη Νέα Σμύρνη ως δανεικός.

Μετά από ακόμα μία εξαιρετική χρονιά, μεταπήδησε στο Φάληρο, όπου έμεινε για μία σεζόν, κάνοντας κι εκεί καλές εμφανίσεις. Η Μπενφίκα άδραξε την ευκαιρία και έδωσε 10.000.000 ευρώ για να κάνει δικό της τον νεαρό μέσο που είχε γίνει ήδη διεθνής με την Εθνική Ελλάδας.

Στις πρώτες δύο σεζόν στη Λισαβόνα ήταν βασικός και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση πρωταθλημάτων, παίζοντας μαζί με τον Κώστα Μήτρογλου. Σταδιακά έχασε τη θέση του στην ενδεκάδα και αργότερα ακόμα και στην αποστολή, με συνέπεια να βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός 'αετών'.

Παρά τα σενάρια περί πώλησης κάθε 6 μήνες, η φετινή αλλαγή προπονητή τον επανέφερε στην ενδεκάδα, με αποτέλεσμα να ανανεώσει μέχρι το καλοκαίρι του 2023.

Εχσάν Χατζισαφί

Πώς θα ήταν ο Πανιώνιος φέτος αν κρατούσε τους καλύτερους παίκτες του
EUROKINISSI

Ο Ιρανός διεθνής βρέθηκε στη χώρα μας το 2017, όταν υπέγραψε διετές συμβόλαιο με τον Πανιώνιο. Είχε προηγηθεί μια καριέρα που συνδέθηκε για χρόνια με την Σεπαχάν της πατρίδας του, ένας δανεισμός στην Τράκτορ Σάζι το 2011-2012 και ένας πειραματισμός στο εξωτερικό για τη Φρανκφούρτη.

Στη Νέα Σμύρνη αγωνίστηκε κυρίως ως αριστερός οπισθοφύλακας με μεγάλη επιτυχία, με συνέπεια τον Δεκέμβριο του 2017 να προσελκύσει το ενδιαφέρον του Ολυμπιακού.

Οι Πειραιώτες τον απέκτησαν για 600.000 ευρώ και υπέγραψε συμβόλαιο 3,5 ετών. Με τους 'ερυθρολεύκους' πραγματοποίησε μόλις 7 συμμετοχές σε μισή σεζόν, ωστόσο στο τέλος της χρονιάς ακολούθησε το Ιράν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, όπου αγωνίστηκε ως αμυντικός μέσος και είχε καλή απόδοση.

Η νέα σεζόν τον βρήκε στην Τράκτορ Σάζι ξανά, όπου είχε μια γεμάτη χρονιά.

Ρικάρντο Βαζ Τε

Πώς θα ήταν ο Πανιώνιος φέτος αν κρατούσε τους καλύτερους παίκτες του
EUROKINISSI

Από συμπαίκτης του Νανί στην τοπική Ρεάλ Μασάμα της Πορτογαλίας, βρέθηκε στην Αγγλία το 2003, όπου δοκιμάστηκε στην Μπόλτον. Η ομάδα του Στέλιου Γιαννακόπουλου έμεινε εντυπωσιασμένη από τον νεαρό εξτρέμ και του προσέφερε συμβόλαιο στις ακαδημίες, αλλά γρήγορα προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα.

Το ντεμπούτο του στην Premier League έγινε το 2003-2004, ακολούθησαν 7 συμμετοχές τη νέα σεζόν και κάθε χρόνο έπαιζε και σε περισσότερους αγώνες. Μια ρήξη χιαστού το καλοκαίρι του 2007 ήταν η αρχή των μεγάλων προβλημάτων και με τα δύο γόνατα, που ουσιαστικά τον άφησαν εκτός δράσης για περίπου 3 σεζόν.

Γι' αυτόν τον λόγο, το 2010 βρέθηκε στον Πανιώνιο, όπου επιχείρησε να κάνει επανεκκίνηση στην καριέρα του. Αποχώρησε τον Δεκέμβριο του 2010 λόγω δυσπραγίας της ελληνικής ομάδας, ωστόσο ο Πορτογάλος εξτρέμ βρήκε διέξοδο κι επέστρεψε στην Premier League, μέσω Χιμπέρνιαν και Μπάρνσλεϊ.

Μετά από 2,5 χρόνια στη Γουέστ Χαμ, πήγε σε Τσάρλτον, Ακσιχάρ και το καλοκαίρι του 2017 βρέθηκε στην πρώτη κατηγορία της Κίνας. Σκόραρε 5 φορές σε ισάριθμους αγώνες με τη Χενάν Τζιανγέ και 11 σε 21 το 2018, προτού πάρει μεταγραφή τον Φεβρουάριο του 2019 στην Κινγκντάο Χιουανγκάι.

Τάσος Μπακασέτας

Πώς θα ήταν ο Πανιώνιος φέτος αν κρατούσε τους καλύτερους παίκτες του
EUROKINISSI

Από τα καλύτερα προϊόντα των ακαδημιών του Αστέρα Τρίπολης, αν και δόθηκε δύο φορές δανεικός για μισές σεζόν στη Football League, σε Θρασύβουλο και Άρη, ώστε να πάρει παιχνίδια στα πόδια του.

Τον Ιανουάριο του 2015 μετακινήθηκε στον Πανιώνιο, όπου πήρε φανέλα βασικού. Η εκτόξευση ήρθε την επόμενη χρονιά, όταν σημείωσε 11 γκολ σε 30 αγωνιστικές, έγινε διεθνής και εξελίχθηκε σε 'μήλον της έριδος' μεταξύ Ολυμπιακού και ΑΕΚ.

Οι 'κυανέρυθροι' συμφώνησαν αρχικά με τον πρώτο, ο παίκτης ήθελε τη δεύτερη και τελικά κατέληξε στην Ένωση. Γρήγορα απέκτησε σημαντικό ρόλο στην ομάδα, παίζοντας σε διάφορες θέσεις, ωστόσο τη φετινή σεζόν έμεινε εκτός πλάνων λόγω της μη ανανέωσης του συμβολαίου του. Τελικά βρέθηκε κοινή τομή και επέστρεψε στις υποχρεώσεις της ομάδας.

Γιώργος Μασούρας

Πώς θα ήταν ο Πανιώνιος φέτος αν κρατούσε τους καλύτερους παίκτες του
EUROKINISSI

Η καριέρα του άρχισε όταν ήταν 18 ετών στον Ηλυσιακό, όπου έδειξε γρήγορα το ταλέντο του, με συνέπεια να πάρει μεταγραφή στον Πανιώνιο δύο χρόνια αργότερα. Από το 2015 έγινε βασικός στους Νεοσμυρνιώτες, χωρίς να χάσει το στάτους του τα επόμενα 3,5 χρόνια.

Τη φετινή χρονιά άρχισε εντυπωσιακά, πετυχαίνοντας 7 γκολ σε 16 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις, παρότι παίζει σε θέση αριστερού εξτρέμ. Ο Ολυμπιακός πλήρωσε 400.000 ευρώ και έδωσε δανεικό τον Γιάννη Μασούρα στον Πανιώνιο για να τον αποκτήσει και ο σύλλογος δέχθηκε την προσφορά και τον άφησε να φύγει.

Στη μισή σεζόν που έπαιξε στο λιμάνι, έδειξε το ταλέντο του και πέτυχε 4 γκολ σε 10 αγώνες πρωταθλήματος, όντας ήδη διεθνής από τον Νοέμβριο του 2018.

Καρίμ Ανσαριφάρντ

Πώς θα ήταν ο Πανιώνιος φέτος αν κρατούσε τους καλύτερους παίκτες του
EUROKINISSI

Ακόμα ένας Ιρανός, μαζί με Χατζισαφί και Σοτζέι Μασούντ, που βρέθηκε από το πουθενά στον Πανιώνιο και θα μπορούσε να προσφέρει ακόμα και φέτος. Τα πρώτα 5 χρόνια του ως παίκτης αγωνίστηκε στην Σάιπα και ακολούθησε μια χρονιά στην Περσέπολις και άλλη μια στην Τράκτορ Σάζι. Από εκεί τον είδε η Οσασούνα που τον αγόρασε το 2014, ωστόσο δεν κατάφερε να σκοράρει στη Segunda Division.

Το καλοκαίρι του 2015 βρέθηκε στην Ελλάδα και σημείωσε ουκ ολίγα κρίσιμα γκολ για τους Νεοσμυρνιώτες. Μετά από 15 γκολ σε 51 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις σε 1,5 σεζόν, πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό για 400.000 ευρώ, με 10% της μεταπώλησης να περνάει στα χέρια του Πανιωνίου.

Στο Φάληρο άρχισε υποτονικά, ωστόσο τη σεζόν 2017-2018 πέτυχε 17 γκολ σε 28 αγώνες και αναδείχθηκε 2ος σκόρερ της Super League. Αυτή η επίδοση του έδωσε θέση στο βασικό σχήμα του Ιράν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ωστόσο όταν επέστρεψε δεν βρήκε τη μεταγραφή που έψαχνε. Κατέληξε στη Νότιγχαμ, όπου άργησε να ενταχθεί λόγω προβλημάτων με τη βίζα του.

Πώς θα ήταν ο Πανιώνιος φέτος αν κρατούσε τους καλύτερους παίκτες του

Στον πάγκο: Σωκράτης Διούδης (2015-2016), Χρήστος Τασουλής (2014-2018), Γιώργος Τζαβέλας (2008-2010), Τάσος Αυλωνίτης (2011-2014), Βασίλης Λαμπρόπουλος (2012-2014), Γιαχίρ Χίκα (2010-2011), Δημήτρης Κολοβός (2010-2013), Απόστολος Γιάννου (2013-2015)

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK