Οι 6 λόγοι που δίνουν τίτλο στον ΠΑΟΚ αν περάσει από τον Ατρόμητο

Ο ΠΑΟΚ έχει το 8/8 κι αν νικήσει στο Περιστέρι κόντρα στον Ατρόμητο κατακτά το πρωτάθλημα. Οι λόγοι; Το +9, ο Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς, το προστατευτικό δίχτυ και η... εύνοια από τις τιμωρίες!

Οι 6 λόγοι που δίνουν τίτλο στον ΠΑΟΚ αν περάσει από τον Ατρόμητο
MOTION TEAM

Η 9η αγωνιστική της Super League περιλαμβάνει ντέρμπι πρωτοπόρων, κάτι που τις προηγούμενες δεκαετίες θα έμοιαζε με εύθυμο ανέκδοτο. Τα τελευταία χρόνια και δη η προηγούμενη σεζόν, όμως, ανέδειξαν το Ατρόμητος - ΠΑΟΚ σε ένα παιχνίδι που όντως μπορεί να κρίνει πολλά στο πρωτάθλημα, έως και τα πάντα.

Όχι, δεν έχουμε γίνει ακόμα Ιταλία όπου πρωταθλήτριες μπορούν να στεφθούν ομάδες όπως η Βερόνα και η Σαμπντόρια ακόμα και εις βάρος μεγαθηρίων, με συνέπεια ο Ατρόμητος, ακόμα κι αν νικήσει στο Περιστέρι, να μην συγκαταλέγεται στους άμεσους διεκδικητές του τίτλου.

Τι συμβαίνει, όμως, με τον ΠΑΟΚ, ο οποίος έχει κάνει το 8/8 κι έχει βγάλει όλα τα ντέρμπι; Αν περάσει και αυτό το πανύψηλο εμπόδιο (έστω και απέναντι σε μία 'αποψιλωμένη' από τους δανεικούς του ομάδα), θα είναι σώφρον να πανηγυρίζει πρόωρα την επιστροφή στους τίτλους, έχοντας ήδη μία παρακαταθήκη 6 βαθμών διαφορά;

Η απάντηση μάλλον τείνει προς το 'ναι'. Και οι βασικοί λόγοι γι' αυτό είναι 6.

Το πρωτοφανές (;) +9 δίνει φτερά

Όταν ο ΠΑΟΚ του Άγγελου Αναστασιάδη επικράτησε του Ολυμπιακού με 2-1 μέσα στο 'Γεώργιος Καραϊσκάκης' τον Δεκέμβριο του 2014 άνοιξε την 'ψαλίδα' των ομάδων στους 5 βαθμούς. Ο 'δικέφαλος', ρεαλιστικά πλέον, πραγματοποιούσε πορεία πρωταθλητισμού, έστω κι αν στο τέλος η χρονιά δεν είχε ευτυχή κατάληξη.

Φέτος, η απόσταση που έχει χτίσει με τον ανταγωνισμό βρίσκεται ήδη στους 6 βαθμούς και σε περίπτωση νίκης στο Περιστέρι, στις 18:00 του Σαββάτου η διαφορά θα φτάσει τους 9 βαθμούς από ΑΕΚ και Ολυμπιακό, τους δύο συνδιεκδικητές του τίτλου.

SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΟΣΦΠ - ΠΑΟΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Με δεδομένη την κατάσταση του ΠΑΟΚ στην προ Ιβάν Σαββίδη εποχή και με το... μειονέκτημα των 2 βαθμών για νίκη τις χρονιές που κυριάρχησε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το 1975-1976 και το 1984-1985, όταν στέφθηκε πρωταθλητής με 5 και 3 βαθμούς διαφορά αντίστοιχα από τη 2η θέση, μοιάζει αδύνατο ακόμα και για τους στατιστικολόγους να εντοπίσουν χρονικό σημείο που ο σύλλογος είχε πάρει (έστω και προσωρινά) τέτοια διαφορά από το ΠΟΚ.

Ακόμα κι αν τελικά μέχρι το βράδυ της Κυριακής οι δύο αντίπαλοί του, ΑΕΚ και Ολυμπιακός, επαναφέρουν τη διαφορά στους 6 βαθμούς, η ψυχολογία για το εγγύς μέλλον θα στέκεται υπέρ του ΠΑΟΚ, που θα μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να ανοίγει τη διαφορά σχεδόν σε διψήφιο επίπεδο, αν τον ευνοεί το πρόγραμμα.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου θα έχει το άγχος να μην πάρουν αέρα τα μυαλά των παικτών του, ο Μαρίνος Ουζουνίδης και ο Πέδρο Μαρτίνς, όμως, θα έχουν την πίεση να μαζέψουν μία διαφορά που ανά διαστήματα μπορεί να φτάνει και τους 9 βαθμούς, σαφώς πιο δύσκολο και αγχωτικό έργο.

Και τώρα... μικρομεσαίοι

Κι αν ο ΠΑΟΚ έφτιαξε διαφορά ασφαλείας από τους ανταγωνιστές μέσα στις πρώτες 8 αγωνιστικές, αυτό γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό αν συνυπολογιστεί το γεγονός πως τα κατάφερε απέναντι στους πιο μεγάλους αντιπάλους του!

Νίκησε κατά σειρά ΑΕΚ, Ολυμπιακό, Άρη, Παναθηναϊκό κι αν τα καταφέρει στο Περιστέρι, θα έχει βγάλει 'αλώβητος' το δυσκολότερο πρόγραμμα που θα μπορούσε να του τύχει μέσα σε 6 αγωνιστικές (παρενεβλήθη η νίκη επί του Απόλλωνα Σμύρνης). Και όλα αυτά, με μεσοβδόμαδες υποχρεώσεις για το Europa League!

Οι 6 λόγοι που δίνουν τίτλο στον ΠΑΟΚ αν περάσει από τον Ατρόμητο
EUROKINISSI

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ακολουθούν 9 αγώνες πρωταθλήματος στους οποίους, βάσει των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων του και του απολύτου νικών, θα είναι ευκολότερο να τους πάρει όλους! Στατιστικά μοιάζει απίθανο να πάει μόνο με νίκες μέχρι τις 2-3 Φεβρουαρίου και το ντέρμπι με την ΑΕΚ και ειδικά ο εκτός έδρας αγώνας με τον Αστέρα Τρίπολης στις 12-13 Ιανουαρίου λογικά έχει ένα τεράστιο κόκκινο σημάδι στο καλεντάρι του Λουτσέσκου. Ωστόσο, εφόσον δεν στραβοπάτησε σε κάποιο ντέρμπι για πρώτη φορά στην ιστορία του στον 1ο γύρο, τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί για τη συνέχεια.

Ο Πρίγιοβιτς δεν θα τραυματιστεί

Με τον Βιεϊρίνια σε χαμηλότερα στάνταρ σε σχέση με πέρυσι, ο παίκτης που βρίσκεται σε άλλο επίπεδο (και) φέτος σε σχέση με το πρωτάθλημα στο οποίο αγωνίζεται είναι ξεκάθαρα ο Αλεκσάνταρ Πρίγιοβιτς.

Ο 28χρονος επιθετικός μετράει ήδη 6 γκολ σε 7 αγώνες (601 λεπτά συμμετοχής) στη Super League και το κυριότερο, χρειάστηκε μόλις 2,3 τελικές προσπάθειες για κάθε ένα από αυτά τα τέρματα. Πέρυσι, για τα 19 γκολ του σε 27 αγώνες χρειάστηκε 2,8 τελικές μέσο όρο.

Ο καλύτερος επιθετικός του πρωταθλήματος είναι και ο 4ος σε λεπτά συμμετοχής του ΠΑΟΚ σε όλες τις διοργανώσεις, πίσω μόνο από τους Αλέξανδρο Πασχαλάκη και Χοσέ Κρέσπο (1.530 λεπτά), καθώς και από τον Φερνάντο Βαρέλα (1.350). Πέρυσι ήταν 3ος σε λεπτά συμμετοχής στη Super League, πίσω από τους Λέο Μάτος και Βαρέλα. Πρόπερσι, παρότι αποκτήθηκε στα μέσα της σεζόν, αγωνίστηκε σε 15 παιχνίδια.

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÁÅÊ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) MOTION TEAM

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν τραυματίζεται ποτέ και όταν παθαίνει κάτι, του στερεί απλά μερικά παιχνίδια. Ποτέ ο ΠΑΟΚ δεν θα τον χάσει για μήνες, οπότε ποτέ δεν θα στερηθεί των τερμάτων του, τα οποία -κακά τα ψέματα- είναι αδύνατο να αναπληρωθούν από τους Τσούμπα Ακπόμ, Νίκο Καρέλη, Δημήτρη Λημνιό, Αμρ Ουάρντα ή Λέο Ζαμπά.

Ο πραγματικός αντικαταστάτης του Πρίγιοβιτς σε περίπτωση τραυματισμού είναι ο παίκτης που διεκδικεί να τον διαδεχθεί στην κορυφή του πίνακα των σκόρερ, ο Ευθύμης Κουλούρης που φέτος, ως δανεικός στον Ατρόμητο, βγήκε από τη σκιά του Σέρβου και έχει ήδη 7 γκολ. Σωστή κίνηση, αφού ο 'βιονικός' Σέρβος διεθνής δεν έχει σκοπό να σταματήσει να αγωνίζεται και να σκοράρει, ίσως με στόχο να πάρει τη μεταγραφή που δεν πήρε πέρυσι.

Πρωτοπόρος και στις τιμωρίες

Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε ο ΠΑΟΚ πλέον να ευνοείται και από τις ποινές! Όταν τιμωρείτο με αφαίρεση 3 βαθμών από την περσινή σεζόν και με αφαίρεση 2 βαθμών από τη φετινή, ουδείς μπορούσε να πιστέψει ότι κάποια στιγμή μέσα στο 2018-2019 θα ήταν η ομάδα του Big-4 με τους λιγότερους βαθμούς μείον.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΑΕΚ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Η δυσπραγία του Παναθηναϊκού στο τέλος της περσινής σεζόν επέφερε -6 στη φετινή εκκίνηση, τα επεισόδια των οπαδών της ΑΕΚ έξω από το ΟΑΚΑ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό της ακύρωσαν ένα 'τρίποντο' και δεν αποκλείεται να συμβεί το ίδιο και με τους 'ερυθρολεύκους', εξαιτίας όσων συνέβησαν στον αγώνα Κυπέλλου Ελλάδας με αντίπαλο την Παναχαϊκή νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Πλέον, ο ΠΑΟΚ δεν θα έχει πάρει μόνο τους περισσότερους βαθμούς από τους αντιπάλους του στο γήπεδο, αλλά θα έχει χάσει και τους λιγότερους στα δικαστήρια τη φετινή σεζόν, κάτι που όπως φαίνεται τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο, είναι εξίσου -αν όχι περισσότερο- σημαντικό.

Τα προστατευτικά δίχτυα δίνουν βαθμούς

Ακριβώς επειδή τέτοιου είδους τιμωρίες πέφτουν... βροχή και υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος στο πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ δείχνει να προστατεύεται από ενδεχόμενο να χάσει αυτήν την... πρωτιά στις τιμωρίες. Το προστατευτικό δίχτυ στα ντέρμπι της Τούμπας (με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό), όσο ιλαρή εικόνα κι αν προσέφεραν εν έτει 2018, τηλεοπτική ή και από το γήπεδο, άλλο τόση δουλειά έκανε, με συνέπεια να μην υπάρξουν τα περσινά παρατράγουδα.

Το crash test φυσικά είναι το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στις 9-10 Φεβρουαρίου, όταν η κόντρα των δύο ομάδων προβλέπεται να έχει κλιμακωθεί. Το δίχτυ αναμένεται να συγκρατήσει οποιοδήποτε ρολό ταμειακής μηχανής έχει στόχο προπονητή των Πειραιωτών και να επιτρέψει στον ΠΑΟΚ να διεκδικήσει ένα σπάνιο 2/2 επί του μεγάλου αντιπάλου του από τον νότο.

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Συν αυτώ, οι ανακοινώσεις - καλέσματα της διοίκησης στους φιλάθλους να μην πηγαίνουν γήπεδο σε εκτός έδρας αναμετρήσεις που κρίνει ότι συντρέχει κίνδυνος (πχ. Περιστέρι), αποτυπώνουν τις προσπάθειες περιφρούρησης σε ό,τι χτίζεται εντός αγωνιστικού χώρου, κάτι στο οποίο ο οργανισμός ΠΑΟΚ απέτυχε την περσινή σεζόν με κόστος ένα πρωτάθλημα.

Και τα ακίνητα δίχτυα δίνουν βαθμούς

Ο 8 σερί νίκες που στο Περιστέρι ίσως γίνουν 9 προκαλούν -δικαίως- εντύπωση. Το σερί αυξάνεται αν συμπεριληφθεί το φινάλε της περσινής σεζόν, αφού από τη νίκη στο... Περιστέρι επί του Ατρομήτου με 2-0 στις 31 Μαρτίου, ο 'δικέφαλος' έχει 13 διαδοχικά 'τρίποντα'. Σε αυτά, οι φίλαθλοί του προσθέτουν ακόμα ένα, αυτό κόντρα στην ΑΕΚ, που θα μπορούσε να είναι το 14ο.

Αυτό που ίσως δεν χαίρει της ίδιας προσοχής είναι ότι αυτές οι νίκες δεν συνοδεύτηκαν με μεγάλα σκορ. Μόλις δύο φορές νίκησε με 3 γκολ διαφορά και μάλιστα σερί, κόντρα στον Παναθηναϊκό στην Αθήνα και στον Πλατανιά στη Θεσσαλονίκη την περσινή σεζόν με το ίδιο σκορ (3-0).

Οι 6 λόγοι που δίνουν τίτλο στον ΠΑΟΚ αν περάσει από τον Ατρόμητο

Οι νίκες κατά βάση επιτυγχάνονται λόγω της αποτελεσματικής ανασταλτικής λειτουργίας του ΠΑΟΚ, ο οποίος σε αυτό το σερί 13 αγώνων έχει δεχθεί μόλις 4 τέρματα κι έχει σημειώσει 27. Μάλιστα, αυτά τα γκολ παθητικό τα έχει δεχθεί σε αγώνες που θα ήταν πιο πιθανό να κρατήσει απαραβίαστη την εστία του ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης, αφού ούτε ο Πανιώνιος ούτε η Ξάνθη πέρυσι αλλά ούτε και ο ΟΦΗ φέτος διαθέτουν ισχυρή γραμμή κρούσης. Μόνο ο Άρης στο πρώτο ντέρμπι Θεσσαλονίκης για το πρωτάθλημα μετά από 4 χρόνια ήταν ομάδα που θα απειλούσε να... κουνήσει τα δίχτυα της εστίας του ΠΑΟΚ. Τα κατάφερε επειδή αιφνιδίασε τον 'δικέφαλο' μόλις στο 2ο λεπτό του αγώνα, αλλά εν τέλει ούτε αυτός του στέρησε βαθμό.

Photo credits: Motion Team, Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK