ANALYSIS: Μακ της Ζενίτ VS Μακ του ΠΑΟΚ

Ο Ρόμπερτ Μακ ετοιμάζεται να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ και το Contra.gr αναλύει τι πέτυχε και δεν... πέτυχε στην Ρωσία για λογαριασμό της Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Τα στοιχεία που διατήρησε ακόμα και σε μία μέτρια για εκείνον σεζόν και πως μπορεί να κάνει τη διαφορά στην Ελλάδα.

Slovakia's Robert Mak, left, and Lithuania's Vykintas Slivka challenge for the ball during the World Cup Group F qualifying soccer match between Lithuania and Slovakia at LFF stadium in Vilnius, Lithuania, Saturday, June 10, 2017. (AP Photo/Mindaugas Kulbis)
mak AP

Ο Ρόμπερτ Μακ βρίσκεται στην προετοιμασία της Ζενίτ, αλλά οι βαλίτσες του είναι έτοιμες προκειμένου να αναχωρήσει για τα παλιά του λημέρια, την Θεσσαλονίκη. Η αντίστροφη μέτρηση για την επανένταξη του Σλοβάκου στον Δικέφαλο του βορρά δε θα αργήσει να τελειώσει, με τον Αλεξάνταρ Στανόγιεβιτς να ελπίζει πως θα έχει στα χέρια του τον παίκτη που “δημιούργησε” ο Ιγκόρ Τούντορ.

Έχει όμως σημασία να δούμε τα πεπραγμένα του Μακ την περσινή σεζόν, με την φανέλα της Ζενίτ...

ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ

ANALYSIS: Μακ της Ζενίτ VS Μακ του ΠΑΟΚ

Ο Ρόμπερτ Μακ αγωνίστηκε σε 17 παιχνίδια πρωταθλήματος, με μέσο όρο τα 49 λεπτά συμμετοχής. Ο Μιρτσέα Λουτσέσκου τον χρησιμοποίησε σε έξι διαφορετικές θέσεις, έχοντας και εκείνος αρκετές αλλαγές στα συστήματά του, σε μια χρονιά που δεν “βγήκε” για τον Ρουμάνο και είχε αρνητική κατάληξη για την Ζενίτ, καθώς η Ρωσική ομάδα έμεινε εκτός Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Μακ δεν έχασε το κύριο χαρακτηριστικό του που δεν είναι άλλο από τις ατομικές προσπάθειες, οι οποίες κατέλαβαν το 34% των ενεργειών του εντός γηπέδου, και ακολούθησαν οι ασίστ στο 23% και τα τελειώματα στο 16%. Το γεγονός οτι οι τελικές πάσες ήταν περισσότερες από τις τελικές προσπάθειες έχει να κάνει με τον ως επί το πλείστον “περιφερειακό” ρόλο που είχε, και θα κληθεί να έχει στον ΠΑΟΚ.

ΕΨΑΧΝΕ ΧΩΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ANALYSIS: Μακ της Ζενίτ VS Μακ του ΠΑΟΚ

Η δράση του Μακ την περσινή σεζόν έμοιαζε περισσότερο με εξτρέμ που δεν αρέσκεται στο να φέρνει με γέμισμα τη μπάλα στη μεγάλη περιοχή αλλά να την κουβαλάει μόνος του, μπαίνοντας με αυτή στα πόδια.

Ο θερμικός χάρτης δείχνει πως τα περισσότερα πατήματά του καταγράφηκαν στο αριστερό άκρο του γηπέδου, στο χώρο που βρίσκεται παράλληλα με την μεγάλη περιοχή. Και η επιβεβαίωση έρχεται από τον θερμικό χάρτη στον οποίο καταγράφηκαν οι τρίπλες του Μακ...

ΟΙ... ΕΙΣΒΟΛΕΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

ANALYSIS: Μακ της Ζενίτ VS Μακ του ΠΑΟΚ

Ο Μακ έγραψε συνολικά 141 προσπάθειες για τρίπλα έναντι αντιπάλου, με συνολικό ποσοστό στο 70%. Από αυτές τις τρίπλες, οι 70 έγιναν στον πράσινο χώρο, με το ποσοστό επιτυχίας είναι είναι στο 80%. Από εκεί... ξεκινούσαν όλα για τον Μακ, που προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί την ικανότητά του να τριπλάρει μαζί με αυτή να επιταχύνει.

Αυτά είναι τα δυο στοιχεία που μπορούν να τον βοηθήσουν να κάνει (και πάλι) την διαφορά στο Ελληνικό πρωτάθλημα.

ΦΑΚΕΛΟΣ: ΤΕΛΕΙΩΜΑΤΑ

ANALYSIS: Μακ της Ζενίτ VS Μακ του ΠΑΟΚ
ANALYSIS: Μακ της Ζενίτ VS Μακ του ΠΑΟΚ

Αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο θα πρέπει ο Μακ να επιστρέψει στα “Ελληνικά” ποσοστά επιτυχίας και να αφήσει πίσω του την σεζόν στην Ρωσία είναι το θέμα των τελειωμάτων. Την σεζόν 2015-16, ο Μακ έγραψε 45 τελικές προσπάθειες στην Σούπερ Λιγκ, με τις 37 από αυτές να πηγαίνουν εντός εστίας. Στην Ζενίτ, από τις 41 προσπάθειες, οι 15 βρήκαν εστία.

Όσον αφορά την κατανομή των τελικών προσπαθειών, με δεδομένο οι ο Μακ σουτάρει συνήθως όντας στην αριστερή πλευρά, είναι λογικό να ψάχνει την αντίθετη γωνία.

ΦΑΚΕΛΟΣ: ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ

ANALYSIS: Μακ της Ζενίτ VS Μακ του ΠΑΟΚ

Με την φανέλα της Ζενίτ, ο Ρόμπερτ Μακ είχε 13 πάσες που οδήγησαν σε τελική πάσα, 7 πάσες στον συμπαίκτη του που βρισκόταν ανάμεσα στο αντίπαλο αμυντικό δίδυμο, 7 πάσες που θα ήταν ασίστ αν ο συμπαίκτης του ευστοχούσε, και 75 γεμίσματα. Εφόσον ο Μακ αποκτήσει το ρόλο του περιφερειακού επιθετικού, το ζητούμενο θα είναι και η συνεργασία μαζί του.

Ο Μακ έχει δείξει πως έχει την ικανότητά να συνεργάζεται, και αυτό έγινε αρκετές φορές την σεζόν 2015-16, αν και από ένα σημείο και μετά ο Μακ είχε πάρει τα πάνω του και προτιμούσε να τελειώνει τις φάσεις, βγαίνοντας δικαιωμένος αρκετές φορές.

Συμπερασματικά, ακόμα και σε μια σεζόν που τα πράγματα δεν κύλησαν όπως θα ήθελε, ο Μακ διατήρησε πολλά από τα στοιχεία του παιχνιδιού τα οποία στο επίπεδο της Σούπερ Λιγκ θα τον κάνουν να ξεχωρίσει.

News 24/7

24MEDIA NETWORK