Εξώδικο Σαββίδη στην ΠΑΕ Ολυμπιακός για τους χαρακτηρισμούς

Ο Ιβάν Σαββίδης απέστειλε εξώδικο στην ΠΑΕ Ολυμπιακός για τους χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπό του στις πρόσφατες δημοσιευμένες θέσεις των "ερυθρολεύκων".

Εξώδικο Σαββίδη στην ΠΑΕ Ολυμπιακός για τους χαρακτηρισμούς

Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, απέστειλε εξώδικο κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός εξαιτίας των χαρακτηρισμών των οποίων απηύθυναν οι "ερυθρόλευκοι" μέσω δημοσιευμένων θέσεων εναντίον του.

Η πρώτη αντίδραση από πλευράς Σαββίδη έγινε προφορικά, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ιδιοκτητών των συλλόγων της Super League, όταν μίλησε σε έντονο ύφος για το θέμα στους αντιπροέδρους των Πειραιωτών, Σάββα Θεοδωρίδη και Θεόδωρο Γιαννίκο, που εκπροσώπησαν την ομάδα.

Οι "ερυθρόλευκοι" είχαν κάνει λόγο ήδη για "χώρα που τον φιλοξενεί" σε θέση της μετά από τα επεισόδια της Τούμπας στον αγώνα κυπέλλου μεταξύ των δύο ομάδων, με τον Ιβάν Σαββίδη να ζητάει τον λόγο από τους παράγοντες της ομάδας στη σύσκεψη της Τρίτης.

Μετά από το τέλος της, η ΠΑΕ Ολυμπιακός τοποθετήθηκε μέσω νέας θέσης, στην οποία σχολίασε τις δηλώσεις Σαββίδη τονίζοντας ότι πρόκειται "για γραφικότητες ενός κλόουν που είναι φιλοξενούμενος στη χώρα μας".

"Διαμαρτύρομαι για τις χλευαστικές τοποθετήσεις"

Ο Ιβάν Σαββίδης έδειξε από τη πρώτη στιγμή φανερά ενοχλημένος από την "ταμπέλα" του "φιλοξενούμενου" που φέρεται να του έχει προσάψει ο Ολυμπιακό, και απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δρα ως φυσικό πρόσωπο και όχι ως ΠΑΕ, στέκεται στο ελληνικό διαβατήριο που κατέχει από τα τέλη του 2012 και ζητά από την ΠΑΕ Ολυμπιακός την ανάκληση των συγκεκριμένων τοποθετήσεων.

Η εξώδικος διαμαρτυρία αναφέρει:

"Με οργή και αγανάκτηση διάβασα τις πρόσφατες τοποθετήσεις δια του Τύπου της "ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ", οι οποίες αναφέρονται στο πρόσωπό μου άλλοτε με τον υβριστικό χαρακτηρισμό "κλόουν", άλλοτε με τον ρατσιστικό χρωματισμό "ο Ρωσοπόντιος", πάντοτε όμως με τη λίαν απαξιωτική φράση ότι είμαι "φιλοξενούμενος" στη χώρα μου.

Αναφορικώς με τον πρώτο χαρακτηρισμό περί κλόουν, απαξιώ ακόμη και να τον σχολιάσω, διό και σας τον επιστρέφω αυτούσιο και απαράλλακτο.

Ως προς τα όσα αισχρά αναφέρετε περί "φιλοξενίας" μου στην Ελλάδα, μόνο γέλιο και θυμηδία προκαλούν. Εύχομαι, μόνον, να μην αντικατοπτρίζουν ενδόμυχες εθνικιστικές σκέψεις των εμπνευστών των τοποθετήσεων.

Κανείς δεν φιλοξενείται εκεί όπου ανήκει. Είμαι Έλληνας ομογενής εκ γεννήσεως και η ελληνική υπηκοότητα μού απονεμήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα της 31ης Δεκεμβρίου του 2012, και με την τιμητική αιτιολογία ότι "προσέφερα εξαιρετικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, καθώς προώθησα τη διατήρηση της ελληνικής συνείδησης και του ελληνικού ιδεώδους στο χώρο των Ελλήνων ομογενών στη Ρωσία και τις χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συνέβαλα στην ενδυνάμωση της απανταχού ορθοδοξίας και επέδειξα πλούσιο φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο και ενεργό συμμετοχή και συνδρομή στη ζωή της σύγχρονης Ελλάδας".

Ανταποδίδοντας την ύψιστη αυτή τιμή της Ελληνικής Πολιτείας προς το πρόσωπό μου, εδώ και τέσσερα χρόνια επενδύω εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώ νέες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και εκπληρώνω στο ακέραιο όλες τις νόμιμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις στο Ελληνικό Δημόσιο, ενισχύοντας με τις διάφορες επιχειρήσεις μου -όσο μπορώ- τις προσπάθειες για την ανάκαμψη της οικονομίας της.

Η πορεία της ζωής μου και της επιχειρηματικότητάς μου δεν επιτρέπει σε κανέναν να αμφισβητεί την ελληνικότητα της ψυχής μου και της σκέψης μου.

Ευχόμενος να αισθανθείτε κάποια στιγμή εξίσου ή και περισσότερο Έλληνες από εμένα,

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ εντονότατα για τις προαναφερθείσες χλευαστικές τοποθετήσεις σας δια του Τύπου.

Σας ΚΑΛΩ άμα τη λήψει της παρούσης να τις ανακαλέσετε δημοσίως.

Άλλως, σας ΔΗΛΩΝΩ ότι στην περίπτωση μη συμμορφώσεώς σας, θα λάβω όλα τα ενδεικνυόμενα από το νόμο μέτρα εναντίον σας για την προάσπιση και διασφάλιση των νομίμων δικαιωμάτων μου.

Με τη ρητή επιφύλαξη και κάθε άλλου νομίμου δικαιώματός μου αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα σε αυτούς προς τους οποίους απευθύνεται, προκειμένου να λάβουν γνώση και για τις έννομες συνέπειες".

Έτσι "πυροδοτήθηκε" η συζήτηση για την καταγωγή Σαββίδη

Το ζήτημα της καταγωγής του Ιβάν Σαββίδη άρχισε την επομένη του επεισοδιακού ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό. Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, πρώην βουλευτής και γιος του Γιάννη Ανδριανόπουλου, της οικογένειας που ίδρυσε τους "ερυθρολεύκους" και αγωνίστηκε στα πρώτα χρόνια ζωής της, σε άρθρο του στο News274 σχολίασε δηκτικά τα επεισόδια της Τούμπας τιτλοφορώντας το κείμενό του " Ο Ρωσοπόντιος εξολοθρευτής".

Στον επιλόγο της γνώμης του, ο κ. Ανδριανόπουλος σημείωνε: "Ας κινηθεί λοιπόν ο Ρωσοπόντιος πολέμαρχος της Θεσσαλονίκης να τον πείσει να αναλάβει ευρύτερες αρμοδιότητες κι εξουσίες. Ισως τότε ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού να τον διευκολύνει να υλοποιήσει κάποιους, για την ώρα άπιαστους, ποδοσφαιρικούς στόχους…"

Την επόμενη μέρα, ο Ολυμπιακός μέσω θέσης γνωστοποίησε ότι δεν θα ασχοληθεί με τις δηλώσεις Σαββίδη μετά από τον αγώνα, καταλήγοντας ότι θα περίμενε "μία έκφραση συγγνώμης προς το ελληνικό φίλαθλο κοινό και την κοινή γνώμη της χώρας που τον φιλοξενεί".

"Ό,τι ζητήσει ο Σαββίδης θα γίνω χαλί να με πατήσει..."

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, απάντησε στο Ανδρέα Ανδριανόπουλο μέσω του FM100.

"Η έκφραση σηκώνει και αγωγή από τον Σαββίδη. Τι θα πει Ρωσοπόντιος; Είναι ρατσιστικό, δεν είναι Έλληνες οι Ρωσοπόντιοι; Είναι ελληνικής καταγωγής και μάλιστα από τις πιο δοκιμασμένες φυλές της Ελλάδας, ένας πολιτικός όπως ο Ανδριανόπουλος που έχει διατελέσει σε υψηλά πόστα, καλλιεργεί ένα μίσος μεταξύ των οπαδώνν, ρίχνει λάδι στην φωτιά"ανέφερε αρχικά για την τοποθέτηση του Ανδριανόπουλου και πρόσθεσε:

"Είναι απαράδεκτο. Δηλώνει μια συμπεριφορά πολιτικών που δεν έχουν εικόνα της βόρειας Ελλάδας, μιλούν του στυλ αυτοί είναι Βούλγαροι. Έχω φάει ξύλο γι' αυτό στα γήπεδα όταν το άκουγα.

Ο Σαββίδης είναι έντιμος πολύ. Όταν ήρθε, είπε στο κράτος ότι τα χρέη μου είναι αυτά, μου αφαιρείτε τα πρόστιμα και σας δίνω το κεφάλαιο. Το κράτος έχει χαρίσει στις ομάδες του κέντρου σε ΑΕΚ, Ολυμπιακό με νομοθετικές πράξεις χρέη και έρχεται αυτός ο άνθρωπος που είναι Έλληνας και το εννοώ, να σου κάνει μια τέτοια έντιμη πρόταση και δεν την δέχεσαι, δεν ξέρω πως να το περιγράψω..."

Τέλος, έπλεξε το εγκώμιο του Ιβάν Σαββίδη, δηλώνοντας πως: "Είναι κεφάλαιο για την Θεσσαλονίκη, άσχετα από τις ομάδες, πήρε με ιδιαίτερα υψηλό τίμημα το Μακεδονία Παλλάς, το λειτουργεί σωστά και έχω εικόνα τι έχει στο νου του, ξέρω τι θέλει να κάνει. Ό,τι ζητήσει ο Σαββίδης θα γίνω χαλί να με πατήσει...".

Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος απάντησε στον Γιάννη Μπουτάρη με νέο άρθρο στο News247, στο οποίο καταφέρεται εναντίον του Σαββίδη, χωρίς να χρησιμοποιεί στοιχεία καταγωγής πλέον.

Το θέμα μέχρι τη σύσκεψη ιδιοκτητών

Το ζήτημα μεταφέρθηκε μέχρι στην αίθουσα διεξαγωγής της σύσκεψης ιδιοκτητών συλλόγων της Super League, από τον ίδιο τον Ιβάν Σαββίδη.

"Όσο για αυτά που έμαθα ότι είπατε για μένα, θα δηλώνω Ρώσος, αφού δεν με θέλετε. Κάποιοι είχαν το θράσος να μου πουν ότι είμαι ξένος", δήλωσε ενώπιον των εκπροσώπων των συλλόγων, με τον α' αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Σάββα Θεοδωρίδη, να απαντάει: "Σε ποιον απευθύνεσαι; Ποιοι σε λένε ξένο;"

Ο Ιβάν Σαββίδης συνέχισε λέγοντας "εμείς θα τα πούμε στα δικαστήρια" και τότε ο δ' αντιπρόεδρος των Πειραιωτών, Θεόδωρος Γιαννίκος, του είπε: "Γιατί είσαι Έλληνας;". "Σήκω φύγε από εδώ. Δεν είσαι ιδιοκτήτης. Σήκω φύγε από μπροστά μου", ήταν η αντίδραση Σαββίδη.

Το ξέσπασμα Σαββίδη

Κατά την αποχώρησή του από τη σύσκεψη, ο Ιβάν Σαββίδης ξέσπασε για το θέμα αυτό.

"Είμαι προσβεβλημένος! Δυστυχώς με χαρακτήρισαν φιλοξενούμενο που τον φροντίζουν! Αυτό με οδηγεί να σκεφτώ ξανά κάποια πράγματα. Ποια θα είναι η απόφαση που θα καταλήξω, δεν ξέρω. Στα τέσσερα χρόνια στον ΠΑΟΚ έχω κάνει πολλά περισσότερα από άλλους, σε όλη τους τη ζωή. Έχω δώσει στα ταμεία του κράτους 308.000.000 ευρώ και απαιτώ σεβασμό. Δεν μπορεί κάποιος να αφαιρεί τα χρήματά μου! Είμαι έτοιμος για όλα! Δεν αλλάζω τη θέση μου! Ακόμα κι αν η Τούμπα κλείσει τις πόρτες σε μένα, εγώ θα επιμείνω στη θέση μου. Δεν έχω κάνει κάτι για το οποίο θα μπορούσα να ντρέπομαι. Το κράτος έχει έναν απόλυτα σωστό επενδυτή, αλλά φαίνεται πως πρέπει να το σκεφτώ ξανά", δήλωσε αρχικά και συνέχισε:

"Είμαι Πόντιος, είμαι υπερήφανος Πόντιος. Από σήμερα θα λέω με υπερηφάνεια πως είμαι Ρωσοπόντιος. Ουδείς έχει το δικαίωμα να χαρακτηρίζει τον άλλον. Θα πάμε στα δικαστήρια. Θα προστατεύσω την τιμή και την αξιοπρέπειά μου. Δίνω αξία στο διαβατήριο που είναι στην τσέπη μου. Να, δείτε το! Αν το κράτος μου το έδωσε ως φιλοξενούμενος, ας το πάρει πίσω! Μου κήρυξαν πόλεμο μέσα και θα μπω σε αυτόν τον πόλεμο. Ο ΠΑΟΚ θα βγει νικητής".

"Κλόουν και φιλοξενούμενος"

Η αντίδραση του Ολυμπιακού ήταν άμεση, αφού μέσω θέσης τους οι "ερυθρόλευκοι" αναφέρθηκαν στην καταγωγή του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Ο Ολυμπιακός έκανε λόγο "για γραφικότητες ενός κλόουν που είναι φιλοξενούμενος στη χώρα μας", γράφοντας ακόμα ένα επεισόδιο στο σίριαλ της καταγωγής του Ιβάν Σαββίδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

"Κλόουν και φιλοξενούμενος ο Σαββίδης"

Μπουτάρης: "Είμαι Ολυμπιακός, αλλά ντρέπομαι για τους ιθύνοντες της ομάδας"

Photo Credits: Actionimages.gr

News 24/7

24MEDIA NETWORK