Η 12η θέση που στοιχίζει!

Ο ΠΑΟΚ έχει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, είναι αήττητος αλλά όχι πρώτος. Η διαφορά του από την πρωτοπόρο ΑΕΚ είναι στον ένα βαθμό, αλλά και στις έξι ποσοστιαίες μονάδες σε επίπεδο ευστοχίας. Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για το πρόβλημα που καλείται να λύσει ο Λουτσέσκου για να φτάσει ο "Δικέφαλος" στην κορυφή της σχετικής λίστας.

SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ / SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ / SUPERLEAGUE / ΠΑΟΚ - ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ / ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΠΡΙΓΙΟΒΙΤΣ / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) / (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: MOTION TEAM) EUROKINISSI

Ο ΠΑΟΚ διαθέτει την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, είναι αήττητος, και δεν είναι πρώτος. Η διαφορά του από την πρωτοπόρο ΑΕΚ είναι στον ένα βαθμό, αλλά και στις έξι ποσοστιαίες μονάδες σε επίπεδο ευστοχίας. Σε αυτή τη λίστα ο ΠΑΟΚ είναι δωδέκατος και το μεγάλο ερώτημα δεν είναι άλλο από το τρόπο με τον οποίο ο Δικέφαλος του βορρά θα λύσει αυτό το πρόβλημα και να φτάσει στη πρώτη θέση της σχετικής λίστας στην οποία πέρυσι βρισκόταν η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου...

Το ποσοστό ευστοχίας είναι αυτό που ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να βρει τρόπο να βελτιώσει. Το στατιστικό μπορεί να είναι στρεβλό, καθώς προκύπτει από τον αριθμό των τερμάτων και των συνολικών τελικών προσπαθειών, είτε μιλάμε για τετ-α-τετ είτε γιε ένα σουτ απελπισίας έξω από την μεγάλη περιοχή, από αυτά που καταλαβαίνει και ο παίκτης που τα δοκιμάζει πως οι πιθανότητες ευστοχίας είναι ελάχιστες.

ΠΡΩΤΙΑ ΚΑΙ... ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ

Η σεζόν 2016-17 τελείωσε με τον ΠΑΟΚ στο 12,3% και στην έβδομη θέση της σχετικής λίστας. Πρώτη ομάδα στη σχετική λίστα ήταν η Ξάνθη, του νυν τεχνικού του ΠΑΟΚ, που σούταρε με ποσοστό ευστοχίας στο 16,5%. Ποια ήταν η μεγάλη διαφορά της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ στην περσινή σεζόν; Ο ΠΑΟΚ ήταν πρώτος σε τελικές και η Ξάνθη... τελευταία.

Το παιχνίδι των αριθμών θέλει τον προπονητή με την πιο εύστοχη ομάδα του πρωταθλήματος, και παράλληλα αυτή με τις λιγότερες τελικές από όλες, να αναλαμβάνει τα ινία της ομάδας που πέρυσι ήταν πρώτη σε τελικές προσπάθειες και σχεδόν στη μέση της λίστας σε επίπεδο ευστοχίας.

Ένα χρόνο νωρίτερα, την σεζόν 2015-16, ο ΠΑΟΚ ήταν και πάλι στα ίδια ποσοστά ευστοχίας, και συγκεκριμένα στο 12,7% ενώ την σεζόν 2014-15 είχε φτάσει στο 15% και την σεζόν 2013-14 στο 15,9%. Αυτά τα ποσοστά αναζητά ο Δικέφαλος του βορρά για να μπορέσει να “ξεμπουκώσει” αλλά το ερώτημα έχει να κάνει με το τρόπο με τον οποίο θα τα φτάσει.

ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΕΚΤΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου ξέρει πως αυτό το ποσοστό μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο μόνο με την συμμετοχή των παικτών που κινούνται έξω από την μεγάλη περιοχή και θα πρέπει να μπαίνουν εκεί. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ρουμάνος τεχνικός προσπαθεί να αξιοποιήσει τον Δημήτρη Πέλκα.

Ο 23χρονος είναι ένα “στοίχημα” καθώς κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την σεζόν 2015-16 όταν και ο Πέλκας είχε εννιά γκολ και επτά ασίστ, ενώ πέρυσι έφτασε κοντά σε αυτό τον αριθμό τερμάτων αλλά με λιγότερες ασίστ. Ένας παίκτης που άλλαξε θέση και αριθμούς στην θητεία του στον ΠΑΟΚ, είναι ο Ρόμπερτ Μακ, που μέχρι στιγμής είναι γενικά μακριά από τον καλό του εαυτό, στεγνός που σε συνδυασμό με την απουσία του Τζάλμα Κάμπος λόγω τραυματισμού, μείωσε στα τελευταία παιχνίδια τον συναγωνισμό για μια θέση στα άκρα.

Πέρυσι, ο ΠΑΟΚ πήρε έναν σημαντικό αριθμό τερμάτων, πλην του Πέλκα, από τους Μπίσεσβαρ και Σάχοφ. Αυτά τα γκολ, ο φετινός ΠΑΟΚ τα ψάχνει, αλλά μέχρι στιγμής δεν τα έχει βρει, ίσως διότι δεν έχει βρει ακόμα χημεία στον άξονα.

ΟΙ ΣΤΗΜΕΝΕΣ ΦΑΣΕΙΣ

Εχει γίνει αρκετός λόγος για την αδυναμία του ΠΑΟΚ να αξιοποιήσει τις στημένες φάσεις. Ο Βλάνταν Ίβιτς είχε ρίξει μεγάλο βάρος σε αυτές πέρυσι και οι ασπρόμαυροι είχαν πάρει αρκετά γκολ από αυτές, με αυτοματισμούς και κομπίνες που οι παίκτες προσπαθούσαν να βγάλουν γνωρίζοντας ο καθένας το ρόλο του σε αυτές, ανάλογα με τη θέση του είχε στον αγωνιστικό χώρο. Φέτος, η σεζόν ξεκίνησε με τη κάθε στημένη φάση να έχει και διαφορετικό εκτελεστή και λες και αυτός προέκυπτε μέσω ροτέισον. Θα πρέπει και σε αυτό το τομέα τα πράγματα να βελτιωθούν, καθώς το φετινό φαίνεται να είναι – όσο κανένα άλλο – το πρωτάθλημα των λεπτομερειών.

News 24/7

24MEDIA NETWORK