Το ημίωρο της… ελπίδας για τον ΠΑΟΚ

Μετά από ένα παραλίγο καταστροφικό 30λεπτο, ο ΠΑΟΚ… βγήκε στο γήπεδο, κάνοντας το καλύτερο 30λεπτο της φετινής του προετοιμασίας. Και για μια ομάδα που προσπαθεί να βρει, μετά από αλλεπάλληλες αλλαγές συστημάτων, ένα σημείο αναφοράς, ακόμα και ένα καλό 30λεπτο, μπορεί να αποτελέσει την αρχή. Το τελικό 4-2 κάνει το ποτήρι μισογεμάτο. Γράφει ο Αντώνης Τσακαλέας.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΧΟΡΣΤ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΕ ΠΑΟΚ)
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΣΤΟ ΧΟΡΣΤ / ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΕ ΠΑΟΚ) EUROKINISSI SPORTS

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον Άγιαξ, που αποτελούταν ως επί το πλείστον από πιτσιρικάδες συν κάποιους “πρώτης γραμμής”, να κάνει τα… βασικά και να κυριαρχεί στο γήπεδο έχοντας μια τελικό στο δοκάρι και μια τελική που κατέληξε στα δίκτυα του ΠΑΟΚ πριν καν συμπληρωθούν τα πρώτα πέντε λεπτά. Οι γηπεδούχοι κυκλοφόρησαν γρήγορα τη μπάλα, πίεσαν σωστά και με… αυτά τα “ολίγα” μπλόκαραν τον ΠΑΟΚ.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΠΑΙΚΤΗ

Ο Αλεκσάνταρ Στανόγιεβιτς παρέταξε στο γήπεδο την ενδεκάδα που λίγο ως πολύ θα δούμε και στο πρώτο επίσημο παιχνίδι, σε σχηματισμό 4-2-3-1. Και επειδή έγινε μεγάλος ντόρος για τον σχηματισμό, με τον Σέρβο να προσπαθεί να παίξει 4-4-2 με το υπάρχον ρόστερ, να… σηκώνει τα χέρια ψηλά και να αναθεωρεί, ο σχηματισμός από μόνος του δεν είναι η λύση στο πρόβλημα που είχε ο ΠΑΟΚ. Το ζητούμενο για τους ασπρόμαυρους ήταν να μπορέσουν οι παίκτες να ακολουθήσουν τακτικά το πλάνο του συστήματος, και κατ΄επέκταση του προπονητή.

Ο ΠΑΙΚΤΗΣ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Για το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου ημιχρόνου, οι τρεις εσωτερικοί μέσοι (οι Κάνιας και Τσίμιροτ ήταν οι δυο ανασταλτικοί και ο Μπίσεσβαρ ως επιτελικός) δεν είχαν “χημεία”. Ο Ολλανδός δεν πίεζε, ο Βόσνιος και ο Ισπανός που ήταν στην πλάτη του “πελάγωναν” και ο ΠΑΟΚ “χώλαινε”. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς και την ασυνέπεια του Πέντρο Ενρίκε, που όποτε είχε τη μπάλα προσπαθούσε να δημιουργήσει κίνδυνο και όταν δεν είχε τη μπάλα δεν βοηθούσε, ο Δικέφαλος… αγκομαχούσε. Οι παίκτες κάνουν το σύστημα, και το 4-2-3-1 άρχισε να δουλεύει όταν ο Πέντρο Ενρίκε πίεσε (έχοντας αλλάξει πλευρά με τον Μακ), όταν ο Μπίσεσαβαρ άρχισε να ΄χει σωστές αποστάσεις από τους Κάνιας και Τσίμιροτ, και όταν ο Ρέι απέκρουσε το πέναλτι του Χούντελααρ. Δυο λεπτά πριν τη “νίκη” του Αργεντινού γκολκίπερ επί του Ολλανδού επιθετικού είχε η πρώτη ευκαιρία του Πρίγιοβιτς, και ακολούθησε το γκολ του Βαρέλα, με τον Αφρικανό να μειώνει.

ΠΗΡΕ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΕΚΑΝΕ ΤΑ “ΒΑΣΙΚΑ”

Στο 35’ ο Άγιαξ ήταν μπροστά στο σκορ με 2-0 και ο Χούντελααρ βρισκόταν απέναντι στον Ρέι, στα “έντεκα βήματα“. Ο Ρέι απέκρουσε και τα υπόλοιπα είναι ιστορία… Ο ΠΑΟΚ πήρε ψυχολογία, έκανε “τα βασικά”, αυτά που μέχρι εκείνη την ώρα έκανε ο Άγιαξ, και με αυτό το τρόπο… σκαρφάλωσε του βουνό που είχε σηκωθεί μπροστά του. Η παρουσία των “παλιών” Πέλκα, Τζάλμα και Σάχοφ, σε συνδυασμό με τον ταχύτατο “νέο” Μακ, έκανε τον ΠΑΟΚ να μοιάζει μεταμορφωμένος προς το καλύτερο. Ο Δικέφαλος του βορρά θα μπορούσε να είχε γυρίσει “τούμπα” το ματς στο 58’ με τον Μακ να αστοχεί από πλεονεκτική θέση, αλλά η ουσία στο φιλικό είναι (και) η δυνατότητα δημιουργίας της φάσης, όχι μόνο το τελείωμά της.

ΓΙΑ ΕΝΑ ΗΜΙΩΡΟ, ΠΑΟΚ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Για ένα γεμάτο “ημίωρο” ο ΠΑΟΚ θύμισε την ομάδα που “ρόλαρε” στις αρχές του 2017. Δεν είχε θέαμα. Δεν ήταν εντυπωσιακός. Ήταν “to the point”. Δεν δεχόταν φάσεις, κυκλοφορούσε τη μπάλα σχετικά γρήγορα, τελείωνε δυο - τρεις φάσεις και μια εξ’ αυτών, γινόταν γκολ. Με τον Πρίγιοβιτς, τον παίκτη που ο ΠΑΟΚ θα έπρεπε να έχει απόλ το ξεκίνησε την περσινής σεζόν, αλλά…

ΤΟ ΜΙΣΟΓΕΜΑΤΟ ΠΟΤΗΡΙ

Ο ΠΑΟΚ του πρώτο ημιώρου θα είναι καλό να… μείνει στην Ολλανδία. Ως νοοτροπία. Οι ασπρόμαυροι υστέρησαν σε πράγματα τα οποία αν δεν τα κάνεις “δεν πας πουθενά“. Δεν ήταν πολλά αυτά που δεν έκανε ο ΠΑΟΚ, αλλά… έφταναν για να δικαιολογούν το 2-0 που προηγήθηκε ο Άγιαξ και θα το έκανε κάθε ομάδα που έχει ποιότητα. Ο ΠΑΟΚ του δεύτερο ημιώρου ήταν ο καλύτερος της προετοιμασίας. Λογικό. Έπαιζαν οι “βασικοί” και έκαναν τα απαραίτητα με βάση τις ικανότητές τους. Ακολουθούσαν το σύστημα. Το τελευταίο ημίωρο, λόγω αλλαγών δεν μπορεί να κριθεί ως παιχνίδι από το οποίο θα προκύψουν συμπεράσματα. Ο Άγιαξ είχε πολλά φρέσκα πόδια και εκμεταλλεύτηκε σχεδόν όλα τα λάθη της ασπρόμαυρης άμυνας με 4-2 να έρχεται δυο λεπτά μετά το δοκάρι του Μάτος.

Η “ΠΡΩΤΗ" ΤΟΥ ΡΕΙ

Τέσσερα γκολ για ντεμπούτο, είναι πολλά, όμως στην περίπτωση του Ρέι, υπάρχει το “αλλά” που μπορεί να σε κάνει να αφήσεις πίσω σου το πρώτο σκέλος της πρότασης. Ο Αργεντινος δεν είχε απάντηση στο άπιαστο σουτ στο 5’ , στην κεφαλιά του Χούντελαρ από κόρνερ, με τον Ολλανδό να πιάνει στον ύπνο την άμυνα και στα πλασέ των Καρσέλα και Φλέμινγκ . Έγραψε όμως μια απόκρουση πέναλτι, είχε τρεις εξόδους πάνω στα πόδια των παικτών του Άγιαξ στις οποίες έδειξε σωστά αντανακλαστικά, ενώ βγήκε τρεις φορές γρήγορα και στα όρια της μεγάλη τους περιοχής, στα άκρα. Η… σούμα είναι θετική για τον Ρέι, στο πρώτο του παιχνίδι επι Ευρωπαϊκού εδάφους, μετά από 48 ώρες στην Ολλανδία.

ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ

Στην περσινή προετοιμασία, μια ήττα σε παιχνίδι στο οποίο ο ΠΑΟΚ δέχτηκε τέσσερα γκολ (από την Στεάουα) ειχε επισπεύσει τις διαδικασίες απόκτησης στόπερ. Λέω τώρα.

ΠΑΟΚ: Ρέι, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Λέοβατς (46’ Λεβέκ), Τσίμιροτ (46’ Σάχοβ), Κάνιας, Ενρίκε (41' λ.τ. Πέλκας), Μπίσεσβαρ (46’ Κάμπος), Μακ (64’ Ζάιρο), Πρίγιοβιτς (84’ Κουλούρης).

News 24/7

24MEDIA NETWORK