Super League: Πώς θα ήταν, τώρα, η βαθμολογία με 14 ομάδες

Θα ήταν η ίδια η διαφορά ΠΑΟΚ - Ολυμπιακού - ΑΕΚ σε Super League 14 ομάδων; Πόσο θα απείχε ο Παναθηναϊκός από την προνομιούχο 5άδα; Ποια ομάδα θα ήταν ουραγός; Κάναμε το πείραμα.

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI

Τα οφέλη της αναδιάρθρωσης των εθνικών κατηγοριών, η οποία -εν μέσω θέρους- θ' αλλάξει τον ποδοσφαιρικό χάρτη, αναλύθηκαν διεξοδικά.

Μια γρήγορη επανάληψη δεν έβλαψε ποτέ κανέναν: οι ομάδες της Super League θα είναι από του χρόνου 14, χωρίς έχει οριστεί ο τρόπος διεξαγωγής (αριθμός γύρων, με ή άνευ πλέι οφ) και θα δημιουργηθεί μια νέα, ενδιάμεση, κατηγορία (Super League 2) με ταυτόχρονη ανασυγκρότηση των χαμηλότερων πρωταθλημάτων.

Η μεταβολή ήταν μια de facto απαίτηση του Γιώργου Βασιλειάδη, επί της ουσίας δεσμευτική από πέρυσι. Ειδάλλως η ΕΡΤ δεν θα είχε συνδράμει οικονομικά αγοράζοντας τα δικαιώματα προβολής των ΠΑΕ που δεν είχαν εξασφαλίσει μέχρι τότε τηλεοπτικό συμβόλαιο.

Για να μην κρυβόμαστε, μια προσπάθεια ανατροπής και μετάθεσης του νέου μοντέλου στο μέλλον ανέτειλε ένα πρωί. Παρόλα αυτά η ΕΠΟ, ως ανώτερη αρχή, φρόντισε ν' αφαιρέσει κάθε πιθανότητα επιτυχίας της επιδίωξης παράτασης εφαρμογής των τροποποιήσεων των προκηρύξεων διεξαγωγής!

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, βέβαια. Διότι μόνο τους ποδοσφαιροπαράγοντες θα βρεις, αυτήν την εποχή, να αλληλοστηρίζουν την άποψη πως η πρώτη κατηγορία χωράει περισσότερες από 14, ίσως και 16 ομάδες, τη στιγμή που τα έσοδα έχουν συρρικνωθεί.

Σ' έναν ιδανικό κόσμο, ο αριθμός θα είχε μειωθεί από χρόνια και δεν θα φτάναμε να μεσολαβήσουν 17 χρόνια (σεζόν 2001-02) για ένα πρωτάθλημα με 14 ομάδες στην κορυφαία λίγκα της Ελλάδας.

Πάνω σε αυτό το σενάριο εκτελέσαμε ένα 'πείραμα': αφαιρέσαμε (ως ένα βαθμό αυθαίρετα) τις τελευταίες δύο ομάδες της κατάταξης της Super League, τον ήδη υποβιβασμό Απόλλωνα και τον Λεβαδειακό (για τον οποίο ξέρεις τι λένε κάθε χρόνο τέτοια εποχή, αλλά έχει πολύ δύσκολο πρόγραμμα) και φτιάξαμε μια νέα βαθμολογία. Χωρίς να υπολογίσουμε τους βαθμούς στ' αποτελέσματα που έφεραν οι υπόλοιπες 12 με τις δύο αυτές. Γνωρίζοντας βέβαια την παράμετρο ότι για κάποιες εκκρεμεί το παιχνίδι του β' γύρου με μία εξ αυτών.

Σωστά προβλέπετε πως στην κορυφή η εικόνα δεν αλλοιώθηκε. Ούτως ή άλλως ο (πρωτοπόρος, αήττητος και σχεδόν βέβαιος πρωταθλητής) ΠΑΟΚ έχει ξοδέψει μετρημένους βαθμούς στην ως τώρα κούρσα τίτλου και θα είχε, ακόμη και σε μια τέτοια συνθήκη, το ξεκάθαρο προβάδισμα.

Ελάχιστα κερδισμένος θα ήταν ο Άρης λόγω της ήττας του στη Λιβαδειά (1-0), ωστόσο και ο Ατρόμητος είχε αφήσει βαθμούς στη Ριζούπολη (1-1), με αποτέλεσμα απλώς η διαφορά των 3 βαθμών που τους χωρίζει να έπεφτε στους 2.

Ο Παναθηναϊκός θα ξεφορτωνόταν το 0-0 με τους Βοιωτούς εκτός έδρας, την ίδια ώρα που το βασικό όφελος θ' αφορούσε τις ομάδες από την 7η θέση και προς τα κάτω. Κυρίως τον Πανιώνιο, που θα 'χε τελειώσει ήδη με την παραμονή, δίχως να σημαίνει πως κινδυνεύει παρά την ήττα που κουβαλά από τον Απόλλωνα, ή την Ξάνθη, που είχε υποστεί 2 ήττες σε 3 ματς.

Τουναντίον ΑΕΛ, Αστέρας Τρίπολης και ΠΑΣ Γιάννινα (που έχει πετύχει 4/4!) θα στερούνταν βαθμούς, που έχουν αποδειχθεί ανεκτίμητης αξίας τρεις στροφές πριν από το φινάλε.

Πρώτα έχουμε την 'αυθεντική' και κατόπιν ακολουθεί η 'πειραγμένη' εκδοχή με την ίδια σειρά κατάταξης.

Super League: Πώς θα ήταν, τώρα, η βαθμολογία με 14 ομάδες
Super League: Πώς θα ήταν, τώρα, η βαθμολογία με 14 ομάδες

Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK