Super League με 10 ομάδες και 4 γύρους!

Με αφορμή την μελέτη για την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος της Superleague που αποκαλύφθηκε στις ομάδες μέλη της λίγκας στο πρόσφατο ΔΣ, το Contra.gr εξετάζει και επιχειρηματολογεί υπέρ μιας ριζοσπαστικής αλλαγής και σας καλεί να καταθέσετε τις δικές σας απόψεις.

Super League με 10 ομάδες και 4 γύρους!

Η κουβέντα για την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος της Super League έχει αρχίσει εδώ και αρκετό καιρό, με αφορμή την κοινή διαπίστωση, ότι η διοργάνωση -με τη μορφή που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια- δεν έχει καταφέρει να καταστεί ανταγωνιστική.

Η πρόταση που κατατέθηκε στις ομάδες μέλη της Λίγκας την Παρασκευή (27/1) μετά από σχετική έρευνα των εταιρειών Deloitte και PwC, προβλέπει τη μείωση των ομάδων σε 14, αλλά και τη συμμετοχή του πρωταθλητή στα πλέι οφ.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ

Όπως διαβάσατε σχετικά στο ρεπορτάζ του Contra.gr, σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε στις ομάδες, το πρωτάθλημα της Superleague τη σεζόν 2018-19 θα διεξάγεται με τη συμμετοχή 14 ομάδων, κάτι που σημαίνει ότι η κανονική περίοδος θα ολοκληρώνεται σε 26 αγωνιστικές.

Η νέα εξέλιξη αφορά στη διεξαγωγή των πλέι οφ για τις θέσεις 1-4, μέσω της οποίας θα προκύπτει ο πρωταθλητής και θα μοιράζονται τα πρώτα τέσσερα ευρωπαϊκά εισιτήρια! Οι συμμετέχοντες σ' αυτά θα μεταφέρουν αυτούσιους τους βαθμούς τους στην έξτρα διαδικασία, κάτι που θα γίνει (εφόσον υπάρξει έγκριση) από την αμέσως επόμενη σεζόν (2017-2018).

Super League με 10 ομάδες και 4 γύρους!

Πλέι οφ προβλέπεται να γίνουν και για τις θέσεις 5-8 με έπαθλο τη μία θέση που περισσεύει για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Για την ακρίβεια "που ενδέχεται να περισσεύει", καθώς αν ο κυπελλούχος είναι ομάδα εκτός της πρώτης πεντάδας, τότε τα εισιτήρια που θα δίνονται από το πρωτάθλημα θα είναι τέσσερα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον υποβιβασμό, προβλέπεται η... κάθοδος μίας ομάδας απ' ευθείας και άλλης μίας η οποία θα δίνει μπαράζ με τον 2ο της Football League!

Για να προκύψουν βέβαια 14 ομάδες στο πρωτάθλημα της Superleague, την επόμενη σεζόν θα πρέπει να υποβιβαστούν τέσσερις ομάδες.

ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΤΣΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ;

Με τις αλλαγές που προτάθηκαν και τέθηκαν προς έγκριση, το βασικό ερώτημα που προκύπτει, είναι το αν και κατά πόσο μπορούν αυτές να καταστήσουν ανταγωνιστική τη Super League. Ως ένα βαθμό, η διαφοροποίηση αυτή θα γίνει πράγματι αισθητή, ειδικά από τη στιγμή που ο πρωταθλητής θα κρίνεται μέσω των πλέι οφ, όμως από τη στιγμή που οι βαθμοί από την κανονική διάρκεια θα μεταφέρονται, δεν θα είναι καθόλου σπάνιο το ενδεχόμενο ο πρωτοπόρος θα συμμετέχει με διαφορά που δεν θα καλύπτεται εύκολο κι ως εκ τούτου η διαδικασία θα απαξιώνεται εξ αρχής.

Όσο για τα πλέι οφ των θέσεων 5-8, πολύ δύσκολα θα σταθούν, από τη στιγμή που υπάρχει περίπτωση να μην υπάρχει ευρωπαϊκό εισιτήριο για να διεκδικηθεί.

Εύκολα βγαίνει λοιπόν το συμπέρασμα, ότι η εν λόγω πρόταση έχει αρκετές... χτυπητές αδυναμίες και μοιάζει σχεδόν βέβαιο πως σε λίγα χρόνια, θα καταστούν αναγκαίες και νέες αλλαγές.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ;

Κακά τα ψέμματα, το ελληνικό πρωτάθλημα δεν μπορεί να μπαίνει σε σύγκριση με τα μεγάλα ευρωπαϊκά, στα οποία συμμετέχουν τουλάχιστον 18 ομάδες (όπως στην Bundesliga) ή και περισσότερες (όπως σε Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία που διεξάγεται με 20 ομάδες). Η λογική της μείωσης του αριθμού των ομάδων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Αρκεί όμως να μειωθούν κατά 2; Η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι συνήθως 6-7 ομάδες φτάνουν κάθε χρονιά να διεκδικούν την έξοδο στην Ευρώπη, 3-4 το πολύ μάχονται για τον υποβιβασμό και υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ομάδων (5-6) που είναι αδιάφορες σε μεγάλο κομμάτι του πρωταθλήματος.

Super League με 10 ομάδες και 4 γύρους!

Με τη λογική αυτή, για να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα, ενδέχεται η λύση να... κρύβεται στο αυστριακό και το ελβετικό μοντέλο. Στα δύο αυτά πρωταθλήματα συμμετέχουν 10 ομάδες και διεξάγονται 4 γύροι, με τη σεζόν να ολοκληρώνεται μετά από 36 αγωνιστικές.

Αν λάβουμε υπόψη ότι με τη σημερινή μορφή του το ελληνικό πρωτάθλημα διαρκεί 30 αγωνιστικές, συν 6 αγωνιστικές τα πλέι οφ, τότε καταλήγουμε ακριβώς στο ίδιο νούμερο αγώνων, κάτι που σημαίνει ότι χρονικά ο προγραμματισμός βγαίνει πάνω σε ό,τι ισχύει και τώρα.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΜΕ 10 ΟΜΑΔΕΣ

Στο υποθετικό σενάριο που οι ομάδες μειωθούν σε 10 και οι γύροι από 2 γίνουν 4, τα ντέρμπι μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων, αλλά και του Άρη, όταν με το καλό επιστρέψει, διπλασιάζονται, άρα προκύπτει αμέσως αύξηση της εμπορικότητας των αγώνων. Παιχνίδια μεταξύ δύο ομάδων που δεν έχουν στόχους στο πρωτάθλημα, αντικαθίστανται -σε αυτή την περίπτωση- με ματς μεταξύ μεγάλων αντιπάλων.

Super League με 10 ομάδες και 4 γύρους!

Σε αυτή μορφή μάλιστα, δεν θα υπάρχει ζήτημα με τα ευρωπαϊκά "εισιτήρια", καθώς ακόμη κι αν "περισσεύει" ένα από το κύπελλο, θα δίνεται στην ομάδα με την αμέσως καλύτερη θέση στην κατάταξη.

Σκεφτείτε ένα τέτοιο πρωτάθλημα με τους Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη, Πανιώνιο, Ξάνθη και ακόμη τρεις ομάδες. Σε όλα τα ματς, ακόμη και ο τελευταίος της βαθμολογίας θα μπορούσε να κόψει βαθμό από τον πρωτοπόρο. Έτσι ο παράγοντας έδρα θα γινόταν καθοριστικός και το γεγονός αυτό θα αύξανε το ενδιαφέρον του κόσμου να βρεθεί στο γήπεδο.

Ας δούμε μερικά ακόμη σημαντικά πλεονεκτήματα:

-Η τηλεοπτική "πίτα" σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μοιράζεται σε λιγότερους, άρα θα είναι αυξημένα τα έσοδα για κάθε ομάδα και ως εκ τούτου θα δίνεται η δυνατότητα (μεγαλύτερο μπάτζετ) ακόμη και στους λιγότερο ισχυρούς να ενισχυθούν.

-Σε ένα πρωτάθλημα με περισσότερα εμπορικά παιχνίδια, θα μπορεί να βρεθούν ευκολότερα χορηγοί.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον υποβιβασμό, είναι καλή πρόταση αυτή που κατατέθηκε και τώρα από τις Deloitte και PwC, στην οποία προβλέπεται η... κάθοδος μίας ομάδας απ' ευθείας και άλλης μίας η οποία θα δίνει μπαράζ με τον 2ο της Football League!

ΙΣΧΥΡΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέρα από την πρώτη κατηγορία, το ενδιαφέρον θα αυξανόταν και στη Football League, αν ίσχυαν πάνω κάτω τα ίδια κριτήρια. Πρωτάθλημα με 10 ομάδες και 4 γύρους όπως και στη Super League, με τον πρωταθλητή να προβιβάζεται και τον δεύτερο της βαθμολογίας να δίνει μπαράζ με τον 9ο της πρώτης κατηγορίας. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον υποβιβασμό, ο αριθμός θα προέκυπτε με βάση την αναδιάρθρωση των παρακάτω κατηγοριών.

Super League με 10 ομάδες και 4 γύρους!

Στη σημερινή Football League υπάρχουν ομάδες που δεν μπορούν να επιβιώσουν και εγκαταλείπουν το πρωτάθλημα μέσα στη σεζόν. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια και να λέμε "μια χαρά είναι οι 18 ομάδες της δεύτερης κατηγορίας", όταν οι μισές εξ αυτών τα παρατάνε στη μέση της χρονιάς, αν έχει χαθεί ο βασικός στόχος. Η λογική λοιπόν δεν αλλάζει ούτε εδώ: λιγότερες και ισχυρές ομάδες, με περισσότερα μεταξύ τους παιχνίδια.

Σκεφτείτε ένα τέτοιο πρωτάθλημα με τις 6 ασθενέστερες ομάδες της εφετινής Super League και τις 4 πιο ισχυρές της σημερινής Football League. Και πιο ανταγωνιστικό θα ήταν, άρα και πιο ενδιαφέρον, άρα και πιο εμπορικό. Να θυμίσουμε μόνο το τι έγινε φέτος για να βρεθεί τηλεοπτική στέγη, έτσι για να γίνει ακόμη περισσότερο κατανοητή η κατάντια.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κι άλλοι παράγοντες που είναι βλαπτικοί για το πρεστίζ του πρωταθλήματος.

ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΚΕΡΚΥΡΑ - ΠΑΟ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ / Eurokinissi Sports)
ΣΟΥΠΕΡΛΙΓΚΑ / ΚΕΡΚΥΡΑ - ΠΑΟ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΜΠΑΚΟΛΑΣ / Eurokinissi Sports) EUROKINISSI SPORTS

Για παράδειγμα, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που καθιστούν το ελληνικό πρωτάθλημα... αντιτουριστικό, είναι οι έδρες σαν τους "Ζωσιμάδες", το "Ε.Α.Κ. Κέρκυρας", της Λιβαδειάς και άλλα αντίστοιχα γήπεδα. Δεν είναι δυνατόν να παίζεται ποδόσφαιρο επιπέδου Super League και ο τηλεθεατής να βλέπει τη νοικοκυρά που απλώνει στο απέναντι μπαλκόνι. Σε κανένα στοιχειωδώς σοβαρό πρωτάθλημα του κόσμου δεν υπάρχουν τέτοιες εικόνες.

Βασικό κριτήριο λοιπόν για τη συμμετοχή ομάδας σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, θα πρέπει να είναι η ποδοσφαιρική έδρα που θα πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Εφόσον δεν πληρούνται ή θα γίνεται αναζήτηση άλλης, κοντινής έδρας, είτε εργασίες για την κατασκευή γηπέδων τουλάχιστον στο επίπεδο που είναι σήμερα η έδρα της Ξάνθης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Για να βελτιωθεί το πρωτάθλημά μας θα πρέπει να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε μία προς μία τις παθογένειές του. Σίγουρα παίζει ρόλο το κομμάτι της διαιτησίας, όμως δεν γίνεται στο βωμό της εξυγίανσης να κλείνουμε τα μάτια σε ζητήματα οργάνωσης. Και στην οργάνωση είναι κοινά παραδεκτό ότι βρισκόμαστε έτη φωτός πίσω.

Δεν υποστηρίζουμε ότι η πρόταση αυτή είναι η μόνη ικανή να αλλάξει τα δεδομένα. Δεν διεκδικούμε το ρόλο του "φωτεινού παντογνώστη", όμως θεωρούμε πως λύση θα δοθεί με ριζοσπαστικά μέτρα και προτάσεις, οι οποίες για την ώρα λείπουν από το τραπέζι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Τι θα συνέβαινε αν τελείωνε σήμερα το... νέο πρωτάθλημα

News 24/7

24MEDIA NETWORK