Η Super League οφείλει να έχει μόλις 14 ομάδες

Ο κύβος ερρίφθη και η νέα Super League θα έχει μόλις 14 ομάδες. Υπάρχουν 5 λόγοι που αποδεικνύουν ότι κάτι τέτοιο ήταν μονόδρομος και τα οικονομικά των ομάδων είναι ο μεγαλύτερος εξ αυτών.

Η Super League οφείλει να έχει μόλις 14 ομάδες
EUROKINISSI

Το δελτίο Τύπου της ΕΠΟ έβαλε ένα τέλος στο σίριαλ που διήρκεσε για μήνες. Από το περασμένο καλοκαίρι, όταν υπήρχαν οι ζυμώσεις για την ανάδειξη νέου τρόπου διεξαγωγής της Super League 2019-2020, μέχρι την έγκριση από την Εκτελεστική Επιτροπή της ομοσπονδίας την Τρίτη, η αναδιάρθρωση πέρασε από σαράντα κύματα.

Η απόφαση είχε 'δεθεί' με το τηλεοπτικό συμβόλαιο που υπέγραψαν 7 σύλλογοι της φετινής Super League με την ΕΡΤ, το οποίο αφορούσε και τη χρονιά 2019-2020 και ως εκ τούτου τα πάντα θα έπρεπε να προβλεφθούν από το καλοκαίρι του 2018.

Οι αλλαγές που είχαν ανακοινωθεί από πέρυσι και επικυρώθηκαν και φέτος έχουν να κάνουν με τη μείωση των ομάδων στην κατηγορία σε 14 τη νέα χρονιά, με τη δημιουργία της Super League 2 και με την αύξηση των εσόδων για αρκετούς από τους μετέχοντες στο νέο σχέδιο.

Οι αντιδράσεις αφορούσαν κυρίως ομάδες που δεν είχαν 'κλειδωμένα' έσοδα από τη δημόσια τηλεόραση και παρά τις πιέσεις προς τον υφυπουργό αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, και τις απειλές για συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, όλα θα υλοποιηθούν με τον τρόπο που είχε αποφασιστεί τον περασμένο Αύγουστο.

Εξάλλου, η μείωση των ομάδων ήταν αντικείμενο συζήτησης κάθε άνοιξη, βλέποντας το προϊόν της Super League να παράγει περισσότερους 'πονοκεφάλους' από χαμόγελα. Επεισόδια, βία, διακοπές, χουλιγκανισμός, δυσπραγία, χρεοκοπία, απλήρωτοι παίκτες ήταν το καθημερινό μενού σε μία λίγκα 16 ή και 18 ομάδων.

Η ελληνική πραγματικότητα της κρίσης αποδεικνύεται κάθε χρόνο ότι δεν μπορεί να σηκώσει το 'βάρος' τόσων συλλόγων και ως εκ τούτου, η αναδιάρθρωση κρίθηκε επιβεβλημένη.

Οι ιθύνοντες μελέτησαν πρωταθλήματα του εξωτερικού που περιελάμβαναν ακόμα και κατηγορίες των 8 ομάδων και κατέληξαν στις 14, με δύο κανονικούς γύρους και έναν ενδιάμεσο με αρκετές ιδιαιτερότητες.

Εν πρώτοις, το σχέδιο μοιάζει παράλογο σε σχέση με την απλότητα ενός κανονικού πρωταθλήματος 30 αγωνιστικών με δύο γύρους και δη χωρίς playoffs. Μία πιο προσεκτική ανάλυση, όμως, αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας αλλαγής, η οποία μοιάζει να έχει περισσότερα συν από πλην και γι' αυτό είναι ευπρόσδεκτη.

1. Το έχουμε ξανακάνει και πέτυχε

Ακόμα και παραδοσιακά να το δει κανείς, στις 3 σεζόν που η μεγάλη κατηγορία περιελάμβανε 14 ομάδες, υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον.

Οι δύο πρώτες ήταν προπολεμικά (1938-1939 και 1939-1940), όμως και η πιο πρόσφατη, εκείνη του 2001-2002, βρήκε δύο ομάδες να τερματίζουν με τους ίδιους βαθμούς (Ολυμπιακός, ΑΕΚ), τον 3ο Παναθηναϊκό να έχει μόλις 3 βαθμούς λιγότερους από την Ένωση, τον 6ο Ηρακλή να παίρνει το τελευταίο ευρωπαϊκό 'εισιτήριο' με έναν βαθμό περισσότερο από τον Πανιώνιο και τον Εθνικό Αστέρα να υποβιβάζεται έχοντας έναν βαθμό λιγότερο από την Παναχαϊκή.

Η Super League οφείλει να έχει μόλις 14 ομάδες
EUROKINISSI

Η αγωνία διατηρήθηκε μέχρι τέλους σε όλες τις κρίσιμες θέσεις του πίνακα και σχεδόν κάθε ένα παιχνίδι από αυτές τις 26 αγωνιστικές έπαιξε τον ρόλο του στο τέλος. Μία σύγκριση με το σήμερα αρκεί για να φανεί η διαφορά στο ενδιαφέρον των δύο σεζόν.

2. Οι ξένοι κάτι ξέρουν παραπάνω

Αν εξαιρέσουμε τα 5 κορυφαία πρωταθλήματα του κόσμου και εν πολλοίς την... ουρά τους (Πορτογαλία, Ολλανδία, Τουρκία, Ρωσία, Βέλγιο), ελάχιστες είναι οι χώρες που διαθέτουν μεγάλη κατηγορία με περισσότερες από 14 ομάδες.

Μεταξύ των 54 κορυφαίων κατηγοριών των 55 χωρών μελών της UEFA (το Λίχτενσταϊν δεν διαθέτει εθνικό πρωτάθλημα), η φετινή εικόνα είναι η εξής:

20 ομάδες: Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία

18 ομάδες: Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Τουρκία

16 ομάδες: Βέλγιο, Τσεχία, Ελλάδα, Νορβηγία, Πολωνία, Ρωσία, Σερβία, Σουηδία

15 ομάδες: Σαν Μαρίνο

14 ομάδες: Βουλγαρία, Δανία, Ισραήλ, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ρουμανία

12 ομάδες: Αυστρία, Βοσνία, Κύπρος, Φινλανδία, Ουγγαρία, Ισλανδία, Καζακστάν, Κόσοβο, Βόρεια Ιρλανδία, Σκοτία, Σλοβακία, Ουκρανία, Ουαλία

10 ομάδες: Αλβανία, Κροατία, Εσθονία, Νησιά Φερόε, Γεωργία, Γιβραλτάρ, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Ιρλανδία, Σλοβενία, Ελβετία

9 ομάδες: Αρμενία

8 ομάδες: Ανδόρα, Αζερμπαϊτζάν, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία

Οκτώ χώρες έχουν πρωτάθλημα με περισσότερες ομάδες, εκ των οποίων όλες είναι ανώτερες σε ποδοσφαιρικό και οικονομικό επίπεδο από την Ελλάδα. Άλλες 7 χώρες έχουν πρωτάθλημα 16 ομάδων, εκ των οποίων μόνο η Σερβία είναι λιγότερο ισχυρή οικονομικά, ωστόσο ποδοσφαιρικά αποτελεί μεγαλύτερη δύναμη από τη χώρα μας για πολλούς λόγους (ιστορία, επιτυχίες, διασυνδέσεις, διαχρονικό ταλέντο κλπ.).

Η Super League οφείλει να έχει μόλις 14 ομάδες
AP PHOTO/MANU FERNANDEZ

Το επίπεδο της Ελλάδας αδιαμφισβήτητα είναι πιο χαμηλό. Η χώρα μας δεν μπορεί να υποστηρίξει πρωτάθλημα 16 ομάδων με τα τρέχοντα δεδομένα, χωρίς να έχει ομάδες που 'σκάνε' οικονομικά ή αγωνιστικά πριν ολοκληρωθεί η σεζόν.

Το φετινό αγωνιστικό παράδειγμα του Απόλλωνα Σμύρνης, το περσινό του Πλατανιά και της Κέρκυρας, το προπέρσινο της Βέροιας έρχονται να προστεθούν στις τόσες ομάδες που κάθε χρόνο δεν παίρνουν άδεια συμμετοχής στο πρωτάθλημα, αλλά για να διεξαχθεί απρόσκοπτα η σεζόν, τελικά συμμετέχουν με κάποιες κυρώσεις. Υπάρχουν περιπτώσεις, μάλιστα, που προτιμούν να... τιμωρηθούν από το να πληρώσουν τα χρέη τους.

Αντί να κρύβεται το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι, αντί να απλώνουμε τα πόδια μας πέρα από το πάπλωμα, καλό θα ήταν να βρίσκουμε πάπλωμα στο μέγεθός μας και αυτό δεν είναι το πρωτάθλημα των 16 ομάδων, σύμφωνα και με τις συγκρίσεις με το εξωτερικό.

Σίγουρα όχι όταν χώρες με μεγαλύτερη ποδοσφαιρική παράδοση όπως η Ουκρανία ή η Σκοτία προσαρμόζονται στα δεδομένα και ρυθμίζουν το πρωτάθλημά τους με βάση τις δυνατότητές τους, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πρωτάθλημα 12 ομάδων ή 10 ομάδων στην περίπτωση της φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, Κροατίας.

3. Γιατί συμφέρει ακόμη και οικονομικά

Αρχικά, ας δούμε τα ποσά που κατάφεραν να εξασφαλίσουν οι 7 'άστεγες' ομάδες από την ΕΡΤ, μετά από ενέργειες του υφυπουργού αθλητισμού το περασμένο καλοκαίρι κι ενώ όλα έδειχναν ότι θα οδεύαμε προς πανωλεθρία:

Παναθηναϊκός: 4.150.000€

Άρης: 1.992.000€

Ατρόμητος: 1.887.500€

Ξάνθη: 1.660.000€

Παναιτωλικός: 1.535.000€

Λαμία: 1.411.000€

Απόλλων Σμύρνης: 1.411.000€

Αυτά είναι τα χρήματα που θα εισπράξουν αυτές οι ομάδες και τη νέα σεζόν, μιας και συμφωνία είναι διετής, ανεξαρτήτως αν υποβιβαστούν και του χρόνου αγωνίζονται στη Super League 2.

Μία συμφωνία δηλαδή που έγινε στο 'πόδι' με τη ΕΡΤ, μόλις μερικές ημέρες πριν από την πρεμιέρα του πρωταθλήματος, απέφερε στις 'άστεγες' ομάδες ποσά εφάμιλλα (ή και καλύτερα σε ορισμένες περιπτώσεις) με εκείνα που είχαν διαπραγματευτεί μόνες τους οι ομάδες που δεσμεύονται με συμβόλαιο με τη NOVA. Τα ποσά που παίρνουν οι τελευταίες τη φετινή σεζόν είναι τα εξής:

Ολυμπιακός: 5.500.000€

ΑΕΚ: 5.000.000€

ΠΑΟΚ: 4.200.000€

ΑΕΛ: 1.675.000€

Αστέρας Τρίπολης: 1.500.000€

Πανιώνιος: 1.500.000€

ΟΦΗ: 1.100.000€

Λεβαδειακός: 1.100.000€

ΠΑΣ Γιάννινα: 900.000€

Μάλιστα, δύο ομάδες εξ αυτών, ο ΠΑΟΚ και ο Πανιώνιος, θα χρειαστεί να προβούν σε νέες συμφωνίες, αφού το υπάρχον συμβόλαιό τους λήγει το καλοκαίρι, ενώ φυσικά σε περίπτωση υποβιβασμού κάποιας ομάδας με συμβόλαιο στη NOVA, τότε τα οικονομικά δεδομένα αλλάζουν.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση 'έδεσε' το τηλεοπτικό συμβόλαιο της ΕΡΤ με τη συμφωνία για αναδιάρθρωση, οι 7 από τις 16 ομάδες της Super League ουσιαστικά επέλεγαν μεταξύ του αν θα ήθελαν να διατηρήσουν την ευεργετική για τα ταμεία τους συμφωνία ή να διαπραγματευτούν καινούργια συμφωνία με κάποιο άλλο κανάλι, όμως όχι από θέση ισχύος, αφού θα ήταν ξανά 'άστεγες'.

4. Η 2η κατηγορία δεν θα είναι παρακατιανή

Κι αν η επιλογή γι' αυτές τις ομάδες είναι αυτονόητη, το ίδιο αυτονόητη είναι η επιλογή για τις ομάδες της Football League, που με το νέο σύστημα θα χρειαστεί να παραμείνουν στη 2η τη τάξει κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος ή ακόμα και να πέσουν χωρίς να... υποβιβαστούν.

Η Super League 2, η οποία θα απαρτίζεται από 12 ομάδες, θα έχει 3 ή 4 τρέχοντα συμβόλαια... επιπέδου φετινής ΕΡΤ (αναλόγως αν θα πέσει και η ομάδα που θα αγωνιστεί στα μπαράζ) και 8 ή 9 νέα συμβόλαια με τη δημόσια τηλεόραση. Οι ομάδες που θα πέσουν από τη Super League θα έχουν ίδιο συμβόλαιο μέχρι του ποσού των 1.500.000 ευρώ ανεξαρτήτως καναλιού που έχουν δώσει τα δικαιώματα φέτος (άρα δεν αλλάζουν πολλά για τις ομάδες που μάχονται για τη 'σωτηρία' φέτος).

Αλλά και οι ομάδες από τη θέση 3-10 (ή 2-10 αν η ομάδα της Football League που θα παίξει μπαράζ δεν καταφέρει να κερδίσει άνοδο) της Football League θα έχουν αυξημένα έσοδα του χρόνου. Από περίπου 50.000 ευρώ που εισπράττουν από τις φετινές μεταδόσεις της ΕΡΤ, το έσοδο θα αυξηθεί σε 800.000 με 900.000 ευρώ ανά ομάδα το 2019-2020, αφού ήδη έχει εγκριθεί κονδύλι ύψους 5.515.200 ευρώ.

Η Super League οφείλει να έχει μόλις 14 ομάδες
EUROKINISSI

Όσο για τις ομάδες στην 11η και 12η θέση της φετινής Football League (οι ομάδες από τη 13η θέση μέχρι τη 16η υποβιβάζονται ούτως ή άλλως στη Γ' Εθνική, που του χρόνου θα είναι η 4η τη τάξει κατηγορία) και τις πρωταθλήτριες των ομίλων της Γ' Εθνικής που θα σχηματίσουν τη Football League των 14 ομάδων, θα είναι κι αυτές ευνοημένες σε οικονομικό επίπεδο από το νέο τοπίο στα τηλεοπτικά.

Η ΕΡΤ θα προσφέρει 1.800.000 ευρώ γι' αυτές τις ομάδες με κεντρική διαχείριση, ενώ ένα ποσοστό των χρημάτων της Super League 2 θα δοθεί στη Football League.

Ως εκ τούτου, μία ομάδα της Football League 2019-2020 (που θα λογίζεται ως 3η κατηγορία) θα έχει περισσότερα έσοδα από τα τηλεοπτικά από μία ομάδα της Football League 2018-2019 (που λογίζεται ως 2η κατηγορία).

5. Επιτέλους σοβαρή προσπάθεια για χορηγίες

Μέχρι τώρα, η Super League είναι το πρωτάθλημα που εξασφαλίζει κεντρική χορηγία μετά από... εκκλήσεις μετόχου του Συνεταιρισμού για χρηματοδότηση και αυτό μεσούσης της σεζόν (όπως συνέβη με τη Σουρωτή το 2016-2017, με τον Ιβάν Σαββίδη να έχει για μήνες στο τραπέζι την προσφορά του μέχρι να γίνει αποδεκτή). Ή το πρωτάθλημα που αναγκάζει το συνδρομητικό κανάλι, εκτός από χρήματα για τα τηλεοπτικά, να προσφέρει και επιχορήγηση στις ομάδες με τις οποίες έχει συμβόλαιο, για να καταφέρουν να βγάλουν τη χρονιά.

Καμία ουσιώδης ή έστω επαρκής εμπορική πολιτική, οπότε και κανένα μέλλον για ένα πρωτάθλημα που στηρίζεται αποκλειστικά στα τηλεοπτικά έσοδα και στα έσοδα από την UEFA, εφόσον τα εισιτήρια είναι μηδαμινά.

Η Super League οφείλει να έχει μόλις 14 ομάδες
EUROKINISSI

Η νέα μέθοδος διεξαγωγής του πρωταθλήματος, με την ιδιαιτερότητα του ενδιάμεσου γύρου, προσφέρει ευκαιρίες για εμπορικές συμφωνίες. Ο ενδιάμεσος γύρος θα διεξαχθεί μετά από το τέλος του 1ου γύρου και θα περιλαμβάνει δύο ομίλους των 7 ομάδων, με μονούς αγώνες, ήτοι 6 αγωνιστικές. Οι ομάδες που έχουν τερματίσει στον 1ο γύρο στις μονές θέσεις (1η, 3η, 5η, 7η, 9η, 11η, 13η) θα σχηματίσουν τον έναν όμιλο και οι ομάδες στις ζυγές (2η, 4η, 6η, 8η, 10η, 12η, 14η) τον άλλον όμιλο.

Τα παιχνίδια θα διεξαχθούν Δεκέμβριο και Ιανουάριο, δηλαδή την εποχή που εμπορικά θεωρείται η καλύτερη του χρόνου από την αγορά, λόγω των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, ο Συνεταιρισμός θα έχει τη δυνατότητα να αντλήσει εμπορικές συμφωνίες που μπορούν να αφορούν ακόμα και σε ονοματοδοσία του ενδιάμεσου γύρου!

Για πρώτη φορά μετά από τη δημιουργία της Super League, γίνονται στρατηγικές κινήσεις που αποσκοπούν ξεκάθαρα σε εμπορικό όφελος. Το ελληνικό ποδόσφαιρο κάνει βήματα προς το τέλος της κοντόφθαλμης λογικής του ιδιοκτήτη που καλύπτει τις 'τρύπες' που δεν μπορεί να καλύψει το κράτος. Το αν αυτά τα βήματα είναι αρκετά, θα φανεί σε έναν χρόνο από τώρα, τον Απρίλιο του 2020.

Photo credits: Eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK