Super League: Οι 10 καλύτεροι rookies φέτος

Από τον Άκπομ ως τον Ποντένσε και απ' τον Μπουζούκη μέχρι τον Ματέο Γκαρσία, το Contra.gr παρουσιάζει το δικό του Top-10 με τους καλύτερους πρωτοεμφανιζόμενους παίκτες στην Super League 2018-2019.

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI SPORTS

Με την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο να φτάνει σιγά σιγά στην ολοκλήρωση της σε επίπεδο Super League, έχουν ουσιαστικά ξεχωρίσει και οι παίκτες που ως πρωτοεμφανιζόμενοι κατάφεραν να ξεχωρίσουν με την απόδοση τους. Το Contra.gr παρουσιάζει το δικό του Top-10 με τους κορυφαίους rookies της σεζόν στο πρωτάθλημα, αλλά και κάποιους ακόμη που κατάφεραν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, αφήνοντας υποσχέσεις για την επόμενη χρονιά.

Τριπλή εκπροσώπηση για τον Ολυμπιακό

Σε αυτή τη λίστα, μοιραία ο Ολυμπιακός έχει τους περισσότερους παίκτες από κάθε άλλη ομάδα. Οι ερυθρόλευκοι προχώρησαν σε μεγάλη εκκαθάριση του ρόστερ το περασμένο καλοκαίρι και ευτύχησαν να δουν τρεις παίκτες να ξεχωρίζουν για τα καλά. Ο Ντανιέλ Ποντένσε είναι πρωταγωνιστής στην ενδεκάδα των Πειραιωτών (8 γκολ, 8 ασίστ), δικαιώνοντας τις συστάσεις που ακολουθούσαν το ταλέντο του. Ειδικά στο δεύτερο μισό της σεζόν, έχει ανεβάσει πολύ τα νούμερα του. Βάσει συμβολαίου, είναι παίκτης του Ολυμπιακού μέχρι τον Ιούνιο του 2022.

Στο πρόσωπο του Μαντί Καμαρά φαίνεται να έχουν χτυπήσει "λαβράκι" οι ερυθρόλευκοι. Αντί ενός πόσου 300.000 ευρώ, ο 22χρονος διεθνής μέσος έπιασε Λιμάνι μετά από εισήγηση του Φρανσουά Μοδεστό το περασμένο καλοκαίρι. Και μάλλον κανείς δεν περίμενε από τον πρώην άσο της Αζαξιό να πραγματοποιήσει τέτοιες εμφανίσεις (33 συμ., 4 γκολ, 2 ασίστ) στην πρώτη του σεζόν με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Έχει ήδη εκτοξεύσει την χρηματιστηριακή του αξία και απασχολεί συλλόγους από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ο Καμαρά έχει συμβόλαιο μέχρι το 2023.

Η απόκτηση του Γκιλιέρμε Τόρες από την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια κόστισε περισσότερα από 3 εκατ. ευρώ στους Πειραιώτες, ωστόσο ο Βραζιλιάνος χαφ δείχνει να αξίζει κάθε σεντ. Από τη στιγμή που βρήκε ρυθμό, ο Γκιλιέρμε έγινε βασικό γρανάζι της "ερυθρόλευκης" μηχανής και σπάνια βγήκε από την ενδεκάδα. Η μορφή του δεσπόζει στην μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού και από την δική του απόδοση εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό αυτή ολόκληρης της ομάδας. Ο Βραζιλιάνος μέσος έχει υπογράψει μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Το ντουέτο του Παναθηναϊκού

Μπορεί ο Γιάννη Μπουζούκης να είχε αγωνιστεί για 36 λεπτά πέρσι, ωστόσο μιλάμε για χρόνο συμμετοχής που δεν μπορεί να χαρακτηρίσει μια ρούκι σεζόν. Αυτή είναι η φετινή, όπου ο 21χρονος μέσος έχει καταθέσει τα διαπιστευτήρια του ταλέντου του, μέσα από 26 εμφανίσεις και 2077 λεπτά συμμετοχής. Με απολογισμό 4 γκολ και 1 ασίστ.

Ο αριστεροπόδαρος μέσος με την υψηλή τεχνική, προέρχεται από την Ακαδημία του Παναθηναϊκού και έχει συμβόλαιο ως το 2020. Δύσκολα θα είναι στα πράσινα και τη νέα σεζόν, καθώς την περίπτωση του εξετάζουν σύλλογοι του εξωτερικού, με σκοπό να τον αποκτήσουν το ερχόμενο καλοκαίρι.

Για τον έτερο εκπρόσωπο της λίστας απο πλευράς Παναθηναϊκού δεν χωρούν ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς ο Φεντερίκο Μακέντα θα είναι πάντα ο παίκτης που ουσιαστικά χάρισε ένα πρωτάθλημα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με ένα δικό του γκολ, όταν ακόμη ήταν 19 χρονών.

Τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ανάλογα στην καριέρα του, ωστόσο στην πρώτη του σεζόν στη Super League με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, βοήθησε τους πράσινους να έχουν μια πορεία καλύτερη από αυτή που υπολόγιζαν το περσινό καλοκαίρι. Ο Ιταλός φορ έχει 8 γκολ και 4 ασίστ σε 1958', ενώ έχει υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με τους "πράσινους" ως τον Ιούνιο του 2021.

Πόνσε, ο εκτελεστής της ΑΕΚ

Για τον 22χρονο Αργεντίνο και τις φετινές του επιδόσεις, διαβάσατε αναλυτικά στο Contra.gr προ ημερών. Ως πρωτοεμφανιζόμενος στην Super League έχει αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις και φυσικά είναι το σημείο αναφοράς στην επίθεση της ΑΕΚ την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο.

Παρήγορο για την Ένωση το γεγονός ότι βρήκε έναν παίκτη να αναπληρώσει με τον καλύτερο τρόπο το κενό του Σέρχιο Αραούχο, κακό νέο ότι ο Πόνσε είναι δανεικός από τη Ρόμα και το οικονομικό κόστος μιας ενδεχόμενης απόκτησης του με κανονική μεταγραφή μοιάζει δυσθεώρητο για τα ταμεία της ομάδας. Ο Αργεντίνος φορ (με ιταλικό διαβατήριο) μετράει 19 γκολ και 3 ασίστ σε 2776 λεπτά συμμετοχής.

Άκπομ, ο εκ των έσω αντί-Πρίγιοβιτς του ΠΑΟΚ

Προϊόν των τμημάτων υποδομής της Άρσεναλ, ο 23χρονος φορ αγωνίστηκε δανεικός σε Μπρέντφορντ, Κόβεντρι, Χαλ, Μπράιτον και Σεντ Τρούιντεν, πριν πάρει μεταγραφή για τον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2018 αντί 1 εκατ. ευρώ.

Στο πρώτο μισό της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, η παρουσία του Άκπομ μπορεί να χαρακτηριστεί αναιμική, αλλά υπήρχε μια καλή δικαιολογία γι' αυτό: ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς ήταν ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην γραμμή κρούσης του "Δικεφάλου" μέχρι τον Δεκέμβρη, έτσι μοιραία δεν υπήρχε χώρος για τον Άγγλο συμπαίκτη του. Μόλις ο Σέρβος φορ αποχώρησε με προορισμό το... χρυσωρυχείο της Αλ Ιτιχάντ, ο Άκπομ κλήθηκε να καλύψει το μεγάλο κενό και τα κατάφερε σε σημαντικό βαθμό.

SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM)
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÏÓÖÐ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) EUROKINISSI SPORTS

Ο απολογισμός του μπορεί να μην είναι εντυπωσιακός -αλλά ούτε και αμελητέος- στα νούμερα (4 γκολ, 5 ασίστ), ωστόσο ο Άκπομ βοήθησε πολύ τον ΠΑΟΚ στον τομέα της δημιουργίας, τον έκανε πιο κινητικό και λιγότερο προβλέψιμο στην επιθετική του παρουσία. Ο 23χρονος φορ δεσμεύεται με συμβόλαιο συνεργασίας με τον "Δικέφαλο" ως το καλοκαίρι του 2021.

Γκαρσία, ο ζογκλέρ του Άρη

Όσο μπόι του λείπει (1.72 εκ.), τόση μπάλα ξέρει ο Αργεντίνος εξτρέμ. Με 9 γκολ και 1 ασίστ σε 2454 αγωνιστικά λεπτά, είναι ο παίκτης που έκλεψε τις εντυπώσεις φέτος στην ομάδα του Άρη και από τους βασικούς πρωταγωνιστές της προσπάθειας των "κιτρίνων" για ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Είναι αριστεροπόδαρος, έχει εξαιρετική τεχνική και καλή επαφή με τα δίχτυα. Παίζει στον Άρη ως δανεικός από την Λας Πάλμας, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών ομάδων εντός κι εκτός ελληνικών συνόρων, ωστόσο η ομάδα της Θεσσαλονίκης μοιάζει να έχει τον πρώτο λόγο για την απόκτηση του με κανονική μεταγραφή το προσεχές καλοκαίρι.

Λιάβας, η ευχάριστη νότα του Παναιτωλικού

Ο Τραϊανός Δέλλας τον ξεχώρισε σε ένα φιλικό της πρώτης ομάδας με τη Νέων και αμέσως τον προβίβασε στους άνδρες. Ο Λιάβας είναι μόλις 18 ετών και αγωνίζεται τόσο στην θέση του δεξιού μπακ, όσο και σε αυτή του αμυντικού μέσου. Ξεχωρίζει για τις φυσικές του δυνάμεις, την τακτική συνέπεια και την ωριμότητα του, παρά το νεαρόν της ηλικίας του. Μετράει ήδη 20 συμμετοχές (1027') σε πρωτάθλημα και Κύπελλο.

ΚΥΠΕΛΛΟ / ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI)
ΚΥΠΕΛΛΟ / ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ - ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Δεσμεύεται με τον Παναιτωλικό έως το καλοκαίρι του 2021, ωστόσο το όνομα του ήδη φιγουράρει στις λίστες των "μεγάλων" της χώρας και μάλλον δεν θα αργήσει η ώρα που θα κληθεί να κάνει το επόμενο βήμα στην καριέρα του. Είναι διεθνής με τις U-16, U-17 και U-19 της χώρας μας.

Νούνιτς, ο γκολεαδόρ της ΑΕΛ

Μετά τις Ολίμπια Λουμπλιάνας, Σεντσούρ, Γκόριτσα, Κιντρίτσεβο και Ραντόμλιε, ο υψηλόσωμος (1.88) Σλοβένος φορ έφτασε το καλοκαίρι του 2018 στα μέρη μας για να παίξει στην Super League. Είναι ο πρώτος σκόρερ της ΑΕΛ με 8 τέρματα σε 23 εμφανίσεις (1683'), αφήνοντας καλές εντυπώσεις στην πρώτη του σεζόν στο ελληνικό πρωτάθλημα.

SUPERLEAGUE / ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΛΑΡΙΣΑ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Με τους "βυσσινί" έχει συμβόλαιο συνεργασίας έως τον Ιούνιο του 2021. Αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες της ΑΕΛ για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020.

ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ

Μπορεί να μην είναι στο Top 10 της λίστας, ωστόσο υπήρξαν κι άλλοι ποδοσφαιριστές που άφησαν θετικές εντυπώσεις ως πρωτοεμφανιζόμενοι στην Super League. Ο Απόλλων Σμύρνης μπορεί να είχε μια απογοητευτική σεζόν, ωστόσο οι Τομάς Μπεντινέλι (κεντρικός χαφ - 5 γκολ σε 1885') και Κρίστιαν Ντ' Ούρσο (αμυντικός χαφ - 1 γκολ, 1 ασίστ σε 1882') κατάφεραν να διασωθούν. Ειδικά ο δεύτερος υπάρχει στις λίστες των "μεγάλων" του πρωταθλήματος.

H πρώτη χρονιά του Λεό Ζαμπά στον ΠΑΟΚ μπορεί να συνοδεύτηκε με έντονες μεταπτώσεις στην απόδοση του, ωστόσο αν μη τι άλλο ο Βραζιλιάνος εξτρέμ είναι παίκτης με ποιότητα, όπως μαρτυρούν οι 10 ασίστ και τα 7 γκολ σε 2199 λεπτά συμμετοχής. Αν καταφέρει να σταθεροποιήσει την απόδοση του, μπορεί να είναι εκ των πρωτγαωνιστών του "Δικεφάλου" την νέα αγωνιστική περίοδο.

Καλή σεζόν πραγματοποίησαν και οι Μαρκ Φερνάντεθ του Αστέρα (εξτρέμ - 8 γκολ σε 1518'), Τζουάν Τομάς της Λαμίας (κεντρικός χαφ - 4 γκολ, 1 ασίστ σε 1490'), Ρόλαντ Ουγκράι του Ατρομήτου (φορ - 3 γκολ, 1 ασίστ σε 775').

Υποσχέσεις για το μέλλον άφησαν τέσσερις ακόμη νεαροί παίκτες του Παναθηναϊκού, οι Δημήτρης Εμμανουηλίδης (εξτρέμ - 3 γκολ, 1 ασίστ σε 461'), Αργύρης Καμπετσής (φορ - 3 γκολ, 1 ασίστ σε 939'), Θοεφάνης Μαυρομάτης (στόπερ - 1832') και Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης (μπακ-χαφ - 4 γκολ σε 1067').

Ειδική μνεία μπορεί να γίνει σε δύο παίκτες που απέκτησε ο ΟΦΗ τον χειμώνα, τους Φελίπε Φερέιρα Σόουζα (εξτρέμ - 1 γκολ, 1 ασίστ σε 640') και Ρικάρντο Βαζ (εξτρέμ - 2 γκολ σε 622'), που έχουν βοηθήσει στην προσπάθεια της ομάδας του Ηρακλείου για την αποφυγή του υποβιβασμού.

Κάτι ανάλογο ισχύσει και στην περίπτωση του Νόβιτσα Μαξίμοβιτς (αμυντικός χαφ - 2 γκολ σε 364') του Πανιωνίου, που με δικά του γκολ έδωσε δύο υπερπολύτιμα τρίποντα στους "κυανέρυθρους".

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK