Από τον "Καπετάνιο" και τον "Τίγρη" ως τον Κομπότη και τον Κόκκαλη: Η σιωπή των (ισχυρών) ανδρών

Με αφορμή την πρόσφατη συνέντευξη του Βαγγέλη Μαρινάκη, καταγράφουμε πέντε περιπτώσεις ποδοσφαιρικών παραγόντων (πρώην και νυν) που μιλούν σπάνια έως καθόλου. 'Οι άνδρες δεν μιλούν πολύ', όπως λέει και το τραγούδι.

Από τον "Καπετάνιο" και τον "Τίγρη" ως τον Κομπότη και τον Κόκκαλη: Η σιωπή των (ισχυρών) ανδρών

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανήκει στην κατηγορία των επιχειρηματιών και παραγόντων του ποδοσφαίρου που δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις. Σχεδόν σπάνια, μόνο όταν υπάρχει λόγος, όπως η πρόσφατη ραδιοφωνική που παραχώρησε στον Νίκο Χατζηνικολάου.

Δεν είναι ο μόνος. Εμείς καταγράψαμε την... πεντάδα αυτών που δεν τους λες και δημοσιογραφικούς. Μιλάνε σε ειδικές περιπτώσεις ή ακόμα και καθόλου.

Γιάννης Κομπότης

Ειλικρινά παιδευτήκαμε για να βρούμε μία συνέντευξη του πρώην ισχυρού άνδρα του Λεβαδειακού. Ή έστω ένα ηχητικό, να ακούσουμε τη φωνή του βρε αδερφέ. Οι μοναδικές δηλώσεις που εντοπίσαμε αφορούσαν την πρώτη άνοδο του Λεβαδειακού στη μεγάλη κατηγορία με τον Κομπότη στην ιδιοκτησία.

Ήταν το 2005 όταν οι Βοιωτοί μετά από μακρά αποχή από την Α' Εθνική, επέστρεψαν στα «μεγάλα σαλόνια» και ουσιαστικά το αφεντικό της ΠΑΕ συστηνόταν στο ελληνικό ποδοσφαιρικό κοινό. «Άξιζαν οι θυσίες για τις ευτυχισμένες στιγμές που έζησα και συνεχίζω να ζω».

Από τον "Καπετάνιο" και τον "Τίγρη" ως τον Κομπότη και τον Κόκκαλη: Η σιωπή των (ισχυρών) ανδρών
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Αυτή ήταν η ατάκα του για την άνοδο του Λεβαδειακού και από τότε έως σήμερα το μοναδικό που έχουμε είναι η φιγούρα του, το κομπολόι του και οι αστικοί μύθοι. Μπορεί στους δημοσιογράφους να μη μιλά σχεδόν ποτέ, αλλά στα of the record οι πληροφορίες λένε ότι είναι ομιλητικότατος.

Σωκράτης Κόκκαλης

Ακόμα μία περίπτωση ανθρώπου που δεν έχει δώσει πολλές συνεντεύξεις στη ζωή του. Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού, που το έχει κάνει. Και μιλάμε για έναν παράγοντα που έχει γράψει ιστορία με τις συνεντεύξεις Τύπου, εκστομίζοντας ατάκες που παραμένουν viral ακόμα και σήμερα, ενώ έχει βγει τηλεφωνικά στην οπαδική τηλεοπτική εκπομπή της Θύρας 7.

Εμείς, πάντως, αλιεύσαμε μία συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην Έλλη Στάη (!) το 1994 όταν είχε πρωτοαναλάβει τον Ολυμπιακό. Δεν είναι μόνο οι (τότε) ατάκες του για τον (τότε) Ολυμπιακό, που μόλις είχε διώξει τον Νίκο Αλέφαντο από την τεχνική ηγεσία.

Δεν είναι μόνο η ευκολία με την οποία αποκάλυψε ποιοι ποδοσφαιριστές δεν θα συνεχίσουν στην ομάδα, είναι το γεγονός ότι η Στάη του απευθύνει ποδοσφαιρικές ερωτήσεις!

Γιάννης Βαρδινογιάννης

Εδώ έχουμε περίπτωση... Κομπότη. Εντάξει, την έχουμε ακούσει τη φωνή του, έχει παραχωρήσει συνεντεύξεις Τύπου, ειδικά την περίοδο της πολυμετοχικότητας, αλλά συνεντεύξεις κανονικές, σε δημοσιογράφο, με ερωτήσεις, για Μέσο, τις βρίσκεις σπάνια. Μία από αυτές ήταν το 2008 στον Θοδωρή Μανίκα για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο: 'Μου είπαν πως έχεις να με ρωτήσεις κάποια πράγματα... Και ότι θέλεις τόσο πολύ να βρεις τις απαντήσεις που αν δεν σου δώσω συνέντευξη, σκέφτεσαι να μου απευθύνεις ανοιχτή επιστολή μέσω του «Κ»! Τι θα μου έγραφες, δηλαδή;», με ρώτησε.

Άρχισα ένα παραμιλητό που θα πρέπει να κράτησε γύρω στο μισάωρο! Πέρασα απ' όσα είχαν γίνει στις (νικηφόρες) αναμετρήσεις του Παναθηναϊκού με την Φενερμπαχτσέ το 2002, από τη Ριζούπολη, από τις χιλιάδες οπαδών της ομάδας που αρνούνται τη μιζέρια της ενδοπαναθηναϊκής γκρίνιας, από την πραγματικότητα που επιβάλλει να έχουν στυλ και επίπεδο όλες οι προς τα έξω εκδηλώσεις του Παναθηναϊκού, από ερωτήματα και απορίες για τη διαχείριση της δημόσιας εικόνας του ίδιου αλλά και του συλλόγου...

Όταν τελείωσα, νόμισα πως θα πει να με πετάξουν έξω! Αντ' αυτού μου είπε: «Ήθελα να δω πώς σκέφτεσαι, γι' αυτό ζήτησα να έρθεις σήμερα χωρίς μαγνητόφωνο! Ψάχνεις κάτι που σε καίει ειλικρινά, φαίνεται ότι ξέρεις γιατί είσαι Παναθηναϊκός, δεν ήρθες εδώ μόνο για να γκρινιάξεις και να βγάλεις το άχτι σου. Θα είμαστε σε επαφή και θα αρχίσουμε τη συνέντευξη σύντομα...»

- Θα αρχίσουμε; Τι εννοείτε, θα αρχίσουμε;

- Ε, δεν θα την κάνουμε μονοκόμματα τη συνέντευξη! Έχουμε καιρό μπροστά μας, θα βρεθούμε αρκετές φορές και θα δούμε πότε θα είμαστε έτοιμοι... Και μη μου μιλάς στον πληθυντικό. Άλλωστε, είμαστε σχεδόν συνομήλικοι'.

Από τον "Καπετάνιο" και τον "Τίγρη" ως τον Κομπότη και τον Κόκκαλη: Η σιωπή των (ισχυρών) ανδρών
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ναι, η συνέντευξη έγινε, ο Τζίγκερ τοποθετήθηκε για όλα τα (τότε) τρέχοντα ζητήματα του Παναθηναϊκού και το τελικό αποτέλεσμα διαβάζεται σήμερα μόνο με ανάμεικτα συναισθήματα. Σίγουρα, όμως, για τον πρώην ιδιοκτήτη και πρόεδρο του τριφυλλιού ήταν η πρώτη κατάθεση ψυχής. Όσο κλισέ κι αν ακούγεται αυτό.

Δημήτρης Μελισσανίδης

Περίπτωση... Κόκκαλη. Έχει δώσει ουκ ολίγες συνεντεύξεις Τύπου, τα παλιά τα χρόνια, της πρώτης του ενασχόλησης με την ΑΕΚ, είχε βρεθεί και σε τηλεοπτικά πάνελ, αλλά συνέντευξη κανονική, με τον τρόπο που ξέρουμε, δεν βρήκαμε.

Βρήκαμε, όμως, το περίφημο video μετά τον επεισοδιακό τελικό κυπέλλου του 1995. Τότε που ο Παναθηναϊκός νίκησε 1-0 την ΑΕΚ στην παράταση, ο διαιτητής Μπάκας είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού και ο Δημήτρης Μελισσανίδης είχε μιλήσει στον Χάρη Αλευρόπουλο.

Ο Μελισσανίδης, λοιπόν, βρίσκεται στο στούντιο του ΣΚΑΪ καλεσμένος της θεματικής βραδιάς για το επεισοδιακό αθηναϊκό ντέρμπι και όπως πληροφορούμαστε από τον Χάρη Αλευρόπουλο στον πρόλογο, είχαν προσκληθεί επίσης ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, μέλη της ΕΠΟ και μέλη της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ÁÅÊ - ÐÁÏÊ / / (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: LATO KLODIAN / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τελικά, εκείνη η εκπομπή εξελίχθηκε σε συνέντευξη του Δημήτρη Μελισσανίδη, άκρως επίκαιρη και ενδιαφέρουσα για την εποχή της. Εξάλλου, τα γεγονότα εκείνου του τελικού είναι θέμα συζήτησης ακόμα και σήμερα.

Γιώργος Βαρδινογιάννης

Ο 'Καπετάνιος' από το 1979 έως και το 200ο που βρέθηκε στο τιμόνι του Παναθηναϊκού δεν ήταν των συνεντέυξεων. Εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις δηλώσεων, το μοναδικό που άφησε πίσω του ήταν η δήλωση αποχώρησης τέλης Μαϊου του 2000. Τότε που είχε πει το περίφημο 'Φεύγω από τον Παναθηναϊκό για δεν συμβιβάστηκα'.

Σε εκείνη τη συνέντευξη Τύπου ο Βαρδινογιάννης έκανε απολογισμό της παρουσίας του στους 'πράσινους' και άφησε μία υπόσχεση για το... μέλλον: 'Η παρουσία μου στον Παναθηναϊκό δεν είχε ποτέ στόχο το όφελος.

Από τον "Καπετάνιο" και τον "Τίγρη" ως τον Κομπότη και τον Κόκκαλη: Η σιωπή των (ισχυρών) ανδρών

Τα έργα που βλέπετε δεν έγιναν με κλεμμένα λεφτά. Θα κριθώ από την ιστορία. Θα βρω χρόνο να πάω για ψάρεμα και στο βουνό. Και θα γράψω κάποτε τα απομνημονεύματά μου'. Το τελευταίο ακόμα το περιμένουμε. Όσον αφορά στις συνεντεύξεις, ήταν ακόμα πιο σκληρός από τον ανιψιό του, Γιάννη. Σε αντίθεση με τον Τζίγκερ, ο 'Καπετάνιος' δεν έδωσε ποτέ.

Photo credits: eurokinissi

News 24/7

24MEDIA NETWORK