"Τα αξέχαστα δευτερόλεπτα της 7ης Μαΐου"

Ο Σπύρος Οικονομόπουλος, ο τερματοφύλακας που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση του πρωταθλήματος του ’89, μιλάει στο Contra.gr, θυμάται τη νύχτα της 7ης Μαΐου, την απόκρουση του Μανωλά λίγο πριν ο Ντέταρι χριστεί σκόρερ και το γκολ του Καραγκιοζόπουλου.

"Τα αξέχαστα δευτερόλεπτα της 7ης Μαΐου"
INTIME SPORTS

Ο Σπύρος Οικονομόπουλος είναι μία αρκετά χαρακτηριστική μορφή της του ρόστερ της κατάκτησης του πρωταθλήματος του ’89 για την ΑΕΚ. Δεν είναι μόνο οι αποκρούσεις των πέναλτι στους αγώνες με την Καλαμαριά, τον Εθνικό και τον Ηρακλή. Η γενικότερη παρουσία του ήταν καθοριστική για το σπάσιμο των λεγόμενων πέτρινων χρόνων της "Ένωσης", τη δεκαετία του ’80.

"Τα αξέχαστα δευτερόλεπτα της 7ης Μαΐου"
INTIME SPORTS

Μιλώντας στο Contra.gr, ο Οικονομόπουλος φέρνει καρέ - καρέ στο μυαλό του τις φάσεις που σημάδεψαν την 7η Μαϊου του ’89.

Αρχικά την απόκρουση του Μανωλά πάνω στη γραμμή λίγο πριν ο Ντέταρι... πανηγυρίσει. Επέμβαση την οποία ο Σπύρος χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη του Στέλιου σε ολόκληρη την καριέρα του: "Έγινε μια κοντινή μπαλιά στον Ντέταρι που ήταν κοντά στην εστία. Η μπάλα έσκασε κάτω και μετά την έστειλε στη δεξιά μου γωνία. Δεν πρόλαβα να αντιδράσω. Η αλήθεια είναι πως πίστεψα ότι πάει μέσα. Ευτυχώς όμως, σαν από μηχανής Θεός, ο Στέλιος που έτρεχε παράλληλα πετάχτηκε σαν τερματοφύλακας και απέκρουσε με κεφαλιά πάνω στη γραμμή. Στην ουσία έσωσε την ΑΕΚ, ίσως στην πιο δύσκολη φάση ολόκληρης της καριέρας του. Εγώ από εκεί που είχα παγώσει, ανακουφίστηκα...".

"Τα αξέχαστα δευτερόλεπτα της 7ης Μαΐου"
INTIME SPORTS

Τα δευτερόλεπτα της εναλλαγής της μπάλας ανάμεσα σε Τάκη Καραγκιοζόπουλο και Μίροσλαβ Οκόνσκι έχουν τη δικιά τους ξεχωριστή θέση στο Hall Of Fame της "κιτρινόμαυρης" ιστορίας. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και με τους πρωταγωνιστές εκείνης της μέρας: "Αξέχαστα δευτερόλεπτα… Πήραμε τη μπάλα έξω από τη μεγάλη περιοχή μας. Ο Τάκης άρχισε ένα σλάλομ μετά από συνεχόμενα ένα-δύο με τον "Όκο". Στη συνέχεια ο Τάκης απέφυγε τον Αλεξίου και σκόραρε. Πραγματικά δεν μπορώ ακόμα και τώρα, μετά από τόσα χρόνια να περιγράψω εκείνο το συναίσθημα και την έκρηξη της χαράς. Πάντως χάρηκα ακόμα περισσότερο γιατί το γκολ το έβαλε ο Καραγκιοζόπουλος. Ήταν παλιός φίλος και μεγάλη ψυχή" λέει ο Οικονομόπουλος.

"Τα αξέχαστα δευτερόλεπτα της 7ης Μαΐου"
INTIME SPORTS

"Η περίοδος 1988-89 συγκεντρώνει τις καλύτερες στιγμές όλης της ποδοσφαιρικής ζωής μου. Πήραμε πάλι το πρωτάθλημα 10 χρόνια μετά και ψηφίστηκα καλύτερος ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα για όλη την αγωνιστική περίοδο" λέει για τις προσωπικές επιδόσεις του σε μία αξέχαστη από κάθε άποψη για τον ίδιο σεζόν και φέρνει στο μυαλό του την ένταση των ημερών πριν τον αγώνα: "Θυμάμαι τα πάντα από την εβδομάδα που προηγήθηκε. Είχαμε τρομερή ένταση. Ο Ολυμπιακός έκανε γιορτές και δηλώσεις και είχε... σίγουρη τη νίκη. Ωστόσο σε αυτά τα ματς, όταν παίζεται ολόκληρη η χρονιά σε 90 λεπτά τίποτα δεν κρίνεται από πριν. Εκείνο το βράδυ κέρδισε η συνολική μεγάλη προσπάθεια όλων των παιδιών. Και τα καταφέραμε".

Για το αν πιστεύει ότι το πρωτάθλημα του ’89 ήταν το πιο... αντρικό που κατέκτησε στην περίπου τρεις δεκαετίες παρουσία του στην "Ένωση", η απάντηση ήταν καταφατική: "Θεωρώ πως ήταν το πιο παλικαρίσιο πρωτάθλημα της ΑΕΚ. Ήμασταν μία νέα ομάδα, πρώτη χρονιά με καινούργιους παίκτες και νέα παιδιά. Σταματής, Φαμέλης... Πρώτη του προέδρου του κ. Γιδόπουλου και του Ντούσαν που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έφτιαξαν μία ολοκληρωμένη ομάδα η οποία εκτός των άλλων, πάλευε με έναν ισχυρό διοικητικά Ολυμπιακό και με μεγάλους παίκτες. Πολλές δυσκολίες. Όμως εμείς βγάλαμε ψυχή, τους... επιβληθήκαμε με έναν μάγκικο τρόπο και πήραμε το πρωτάθλημα".

Διαβάστε ακόμη:

Συνέντευξη Παυλή στο Contra.gr: "Εγώ αυτό που ξέρω…"

News 24/7

24MEDIA NETWORK