Γιώργος Ανδρεάδης, ο άμεμπτος: Ανακριτής που δεν φοβάται

Όπως όλες οι μεγάλες δικαστικές υποθέσεις έτσι και αυτή της διαφθοράς στο ποδόσφαιρο έχει τον καλά κρυμμένο ήρωά της. Εν προκειμένω πρόκειται για τον Γιώργο Ανδρέαδη, τον ειδικό ανακριτή διαφθοράς, ο οποίος "βυθίστηκε" στην ουσία, δουλεύοντας επίπονα και με μεγάλη έμφαση στη λεπτομέρεια.

Γιώργος Ανδρεάδης, ο άμεμπτος: Ανακριτής που δεν φοβάται
Ανδρέαδης Μαρινάκης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Η υπόθεση της "εγκληματικής οργάνωσης" στο ποδόσφαιρο δεν είναι φυσικά ούτε απλή ούτε εύκολη. Γι' αυτό το λόγο ανατέθηκε σ' έναν από τους πιο ικανούς ανακριτές της ελληνικής δικαιοσύνης ο οποίος έχει φροντίσει να δώσει τα διαπιστευτήριά του. Ο λόγος για τον Γιώργο Ανδρεάδη.

Πίσω από την κλειστή πόρτα του γραφείου του στο δεύτερο όροφο στο κτίριο 6 της Ευελπίδων, ο άνθρωπος που ανέλαβε να ξετυλίξει το κουβάρι της δύσκολης υπόθεσης εργάζεται με συνέπεια αλλά και πρωτοφανή εμμονή (με τη θετική έννοια) στη λεπτομέρεια.

Θεωρείται άμεμπτος και ιδιαίτερα δυναμικός στη δουλειά του αφού δεν δείχνει να υπολογίζει ονόματα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι επιλέχθηκε για τη θέση του Ειδικού Ανακριτή Διαφθοράς πριν από περίπου 4 χρόνια, μία θέση ιδιαίτερα απαιτητική που δίνεται μόνο σε τρεις ανακριτές σε πανελλήνιο επίπεδο. Για να τοποθετηθεί εκεί, οι αρμόδιοι είχαν ήδη καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν τίθεται κανένα θέμα με το ήθος του και τη διάθεση να κάνει αποτελεσματική δουλειά.

Η προϋπηρεσία του, εξάλλου, αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Για μία δεκαετία διετέλεσε 14ος τακτικός ανακριτής στο Πρωτοδικείο Αθηνών, μέχρι να έρθει η προαγωγή σε πρόεδρο Πρωτοδικών το 2011, προτού συμπληρώσει 50 χρόνια ζωής.

Γιώργος Ανδρεάδης, ο άμεμπτος: Ανακριτής που δεν φοβάται

Έβλεπε τα παιχνίδια φάση - φάση

Ο τρόπος που συλλέγει τα στοιχεία και εν συνεχεία επιχειρεί να στοιχειοθετήσει τις κατηγορίες χαρακτηρίζεται από νομικούς κύκλους σχεδόν αριστοτεχνικός, αλλά και εξαιρετικά επίπονος. Για τη συγκεκριμένη ποδοσφαιρική υπόθεση πέρασε μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασής του ώρες επί ωρών για να παρακολουθήσει δεκάδες παιχνίδια του ελληνικού πρωταθλήματος τα οποία εμφανίζονται ως χειραγωγημένα.

Είδε τα ματς φάση-φάση και σημείωσε αναλυτικά τα σημεία στα οποία έπρεπε να σταθεί (κυρίως τις διαιτητικές παραβάσεις) καταλήγοντας έτσι σε πολύ εύστοχες ερωτήσεις που βοηθούσαν στην ανάδειξη επιπλέον πτυχών της υπόθεσης. Αυτός είναι και ο λόγος (η επιμονή στη λεπτομέρεια δηλαδή) για τον οποίο οι απολογίες των κατηγορούμενων και ιδιαίτερα των κκ. Κουρίδη, Σαρρή και Μαρινάκη ήταν "μαραθώνιες".

Οι υποθέσεις (του) που συγκλόνισαν το πανελλήνιο

Στο πρόσφατο παρελθόν εξάλλου, ο Γιώργος Ανδρέαδης χειρίστηκε την πολύ σημαντική υπόθεση των παράνομων δανειοδοτήσεων του "Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου", ενώ επέβαλε τη μεγαλύτερη χρηματική εγγύηση που έχει επιβληθεί ποτέ στα ελληνικά δικαστικά χρονικά. Ήταν τα 5.000.000 στον Δημήτρη Κοντομηνά.

Για το ζήτημα αυτό, μάλιστα, είχε διαφορετική προσέγγιση από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου (επίσης γνωστή στο ποδόσφαιρο από το σκάνδαλο "Koriopolis"), η οποία είχε εισηγηθεί προφυλάκιση. Ο κύριος Ανδρέαδης, όμως, ο οποίος σπάνια καταφεύγει στο μέτρο της προφυλάκισης, επέμεινε στο να επιβληθεί υψηλή χρηματική εγγύηση, όπερ και εγένετο.

Γιώργος Ανδρεάδης, ο άμεμπτος: Ανακριτής που δεν φοβάται
Κοντομηνάς

Ακόμη μία υπόθεση που χειρίστηκε, ήταν αυτή του ομίλου Καρούζου, που αφορούσε χρέη στο Δημόσιο που άγγιζαν τα 4.000.000 ευρώ, δάνεια περίπου 300.000.000 ευρώ και σκάνδαλο σε αγοραπωλησία ακινήτων. Ο κ. Ανδρεάδης υπήρξε αμείλικτος στα συμπεράσματά του μετά από τη διαδικασία της ανάκρισης και η υπόθεση οδήγησε σε καταδικαστικές αποφάσεις και κατάρρευση του γνωστού ομίλου.

Το 2007, ως τακτικός ανακριτής, ανέλαβε την υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ και χάρη στη σωστή και ενδελεχή ανακριτική διαδικασία ακόμα και για τις τηλεφωνικές συνομιλίες των κατηγορουμένων, καταρρίφθηκαν όλες οι απόπειρες υπεράσπισης των ενόχων στην εκδίκαση της υπόθεσης.

Στο βιογραφικό του συγκαταλέγεται και η υπόθεση υπεξαίρεσης περίπου 1.000.000 ευρώ από τα ταμεία του "Οίκου Ναύτου", στην οποία υπήρξαν αλληλοκατηγορίες μεταξύ των εμπλεκομένων προσώπων, αλλά από την ανάκριση προέκυψαν σωστά συμπεράσματα για τις πραγματικές ενοχές.

Αξιοσημείωτη είναι η στάση του σε αυτές τις υποθέσεις, αφού σε καμία -ανεξαρτήτως του μεγέθους της- δεν είχε ζητήσει την προφυλάκιση των κατηγορουμένων.

Με την κατάθεση και του Ρικάρντο Σα Πίντο η υπόθεση σε ό,τι αφορά το σκέλος που χειρίζεται ο Γιώργος Ανδρεάδης φτάνει στο τέλος της. Ο Εισαγγελέας που θα παραλάβει το σχετικό φάκελο προφανώς και αισθάνεται ήδη σίγουρος ότι παίρνει στα χέρια του μία υπόθεση για την οποία -προσώρας- έχουν γίνει οι καλύτεροι νομικοί χειρισμοί.

Διαβάστε ακόμα:

Ο Μαρινάκης εκτός ποδοσφαίρου: Σοκ στον Ολυμπιακό

Τι χάνει ο Βαγγέλης Μαρινάκης

Διάλογοι Μαρινάκη-ανακριτή

News 24/7

24MEDIA NETWORK